5.2.3 Cartea “Primii pasi ca investitor bursier” – de Ileana Vrejba

Cap.5 – Cartile unui trader de succes

Postat de TRAIAN pe 29 aprilie 2014

La polul opus, iata o carte pe care o recomand cu incredere fiecaruia si pe care am primit-o mai demult de la un prieten …

“ Come into my trading room” a complete guide to trading scrisa de dr. Alexander Elder.

sau … alta carte …

“Trading in the zone” de Mark Douglas.

Acestea sunt doar doua din cartile recomandate mie de alti investitori cu vechime si experienta bursiera si eu as zice si de succes.

Deci, cine este tentat sa devina un investitor de succes acela va gasi la aceasta rubrica suficiente elemente de referinta pentru atingerea acestui scop.

Am intrat de curand in posesia acestei carti, ea fiindu-mi recomandata de mai multi prieteni binevoitori.

Cu acceptul celor care citesc acest ghid imi voi rezerva dreptul de a prezenta cateva capitole importante ale cartii si care dupa parerea mea merita mai multa atentie.

Etapa I

Profilul investitorului ideal

Pare ceva foarte atractiv si interesant in acelasi timp. M-am oprit intentionat la acest capitol deoarece se incearca o reliefare a unui profil de investitor pe care greu il poti realiza, insa odata obtinut lucrurile privind activitatea bursiera sunt mai accesibile comparativ cu perspectiva oferita inca de la inceput.

Merita sa ne oprim putin asupra caracteristicilor de baza ale unui investitor ideal:

1. Dominarea emotiilor si sentimentelor. Eliminarea pe cat posibil a panicii si a lacomiei pe timpul tranzactionarii.

PANICA

Sfaturile care se dau, dupa parerea mea sunt foarte rezonabile si demonstreaza o cunoastere vie a pietei de capital. De exemplu pentru panica este bine sa urmaresti psihologia masei de investitori aflati la tranzactionare (bid/ask), mai ales volumele dintre cele doua categorii de investitori (cumparatori/vanzatori) si in special scaderea unui pret (fie o marcare de profit a unui vanzator, fie o informatie nefavorabila actiei respective).

Solutia propusa pentru evitarea panicii atat de puternica este de fixare a unui nivel rezonabil pentru “stop pierdere” si de executare neconditionata a acestuia cu o mare disciplina. Toate acestea nu pot fi realizate imediat, este bine de urmarit cateva tranzactii bune din momentul in care apare semnalul de scadere al pretului in piata. Deci nu trebuie actionat emotiv, sub imperiul fricii pe un trend care nu este evident negativ, care oscileaza.

LACOMIA

In cazul lacomiei, sentimentul este mai puternic si poate cauza pierderi mai mari decat panica. Emotional se manifesta mai puternic. Sfatul, nici aici nu lipseste, si consta in faptul ca trebuie stabilit de la inceput limita (tinta) profitului (profit target) pentru orice actiune achizitionata fara a ne gandi la o indestulare exagerata.

De regula, atunci cand nu te multumesti cu un castig rezonabil exista sansa destul de mare sa pierzi in zilele urmatoare mai mult decat ai castigat asteptand sa creasca din nou la loc sau chiar peste nivelul anterior (topul anterior).

Printre investitori este cunsocut deja termenul celor <strong>”trei soldati albi”</strong>, adica au fost trei zile evidente de crestere si care de obiciei anunta un trend negativ ulterior. Foarte multi, chiar daca cunosc acest lucru il ignora astepatand sa creasca si mai mult in continuare.

De regula, foarte multi procedeaza in acest mod, iar scaderea care urmeaza poate fi chiar pagubitoare.

Asa cum am promis voi continua cu cateva reflectii asupra cartii pe care o citesc si tot o recitesc pentru a o intelege mai bine. Titlul ei este cel de mai sus.

CAPITOLUL II

Astazi voi discuta despre un capitol nou al cartii …

Ce misca valoarea unui titlu?”

Inainte de toate, pentru un investitor nou este esential sa cunoasca cauzele care determina evolutia pietei unei actiuni sau a pietei de capital in general. Daca vom putea cunoaste cat mai bine ceea ce anume face ca pretul actiunilor sa urce sau sa coboare vom intelege si cum sa procedam pentru a tine pasul cu evolutia acestuia si sa devenim “prietenul” pietei.

Adica s-o simtim mai bine, sa intelegem mecanismele ei de functionare chiar daca uneori evolutia acesteia este mai putin rationala si de ce nu, sa-i anticipam miscarile folosindu-le in interesul nostru. Unii specialisti spun ca este suficient sa urmaresti evolutia pretului si a volumului unei actiuni. Nu stiu daca este chiar suficient acest lucru, eu cred ca mai trebuie sa cunoastem si psihologia investitorului.

Uneori nici toate analizele fundamentale si mai ales cele tehnice, oricat de bine ar fi facute si interpretate nu rezolva aceasta necunoscuta. Exista ceva cu mult mai multa influenta, adica cel care face sa schimbe totul, uneori chiar radical si anume <strong>interesul investitorului.</strong>

Acest interes face ca orice actiune sa creasca chiar daca fundamental nu sta bine (vezi AZO in unele ipostaze si altele) sau sa scada daca asa vrea investitorul (de regula un grup anume) oricat de bine cotata este acea actiune. Sa nu uitam evolutia SNP din toamna anului 2006 sau a actiunii BRD din acelasu an.

Deci <strong><em>un prim element</em></strong> este <strong>investitorul si interesul acestuia.</strong> Asa se explica cum o actiune al carui emitent a estimat o crestere a profitului net in loc sa aiba o crestere de pret acesta scade.

Sau chiar daca unele actiuni sunt subevaluate (adica pretul din piata este sub cel real/contabil) pretul acestora scade in continuare ca urmare a absentei in piata a cumparatorilor, vanzatorii fiind nevoiti sa scada pretul pentru a deveni interesant (ex sunt sifele in multe momente). Excludem in acest caz anumite manipulari speculative.

In aceasta situatie investitorul nu mai este interesat de acea societate, fie datorita segmentului de activitate, fie ca urmare a cresterii interesului pentru alte actiuni mai profitabile (in acest caz putem cita ALR ori in perspectiva ATB).

O reactie imediata a scaderii interesului este scaderea volumului tranzactiilor si a volatilitatii actiunii, lucru care se poate generaliza si la nivel bursa in anumite situatii nefavorabile acesteia (indecizii politice, instabilitate legislativa, etc.). Exemplul cel mai elocvent in acest sens este saptamana trecuta cand BVB a inregsitrat minimele istorice din acest an privind lichiditatea bursiera si care, din pacate, inca nu si-a spus ultimul cuvant.

Un alt element de baza sunt <strong>stirile, zvonurile</strong>

Despre stiri si zvonuri s-a mai scris si se vor mai scrie multe in acest domeniu. Un lucru este esential: primul care are informatia buna acela va castiga mai mult. In acest caz sunt cateva aspecte interesante:

– chiar daca s-a cumparat pe o stire buna nu inseamna ca investitia este profitabila si este bine de folosit mai mult “buy on rumours and sell on news”. Mai explicit este sa cumperi pe zvon si sa vinzi pe stire.

– intotdeauna un zvon trebuie corect interpretat si corelat cu alte informatii. Daca avetzi nelamuriri este mai bine sa stati deoparte deoarece multe zvonuri fie sunt greu de interpretat nefiind suficiente date de analiza, fie sunt contrafacute si chiar “fabricate” intentionat.

– este bine ca cei care au dubii in privinta interpretarii zvonului sa astepte confirmarea lui sau sa urmareasca mai atent, in cursul zilei respectve sau a zilei urmatoare atat cresterea pretului sau scaderea acestuia, dupa caz, care trebuie sa fie semnificativa si sustinuta, dar mai ales pe volume suficient de mari.

In acest caz multi se intreaba “hopa, exista unii care stiu totusi ceva .. de ce nu as merge impreuna cu ei?”. Totusi, nu intotdeauna lucrurile stau asa, aceste evolutii trebuie sa fie puternice/solide o perioada mai mare de timp pentru a fi si apropiate de realitate. In caz contar poate fi doar o manipulare a pretului in folosul unora si care, de regula, se produce rapid pe fondul unei panici create de specialisti, iar cei neinitiati pierd sume importante.

Multi vor spune … bine, bine si cum le putem interpreta? Aici este vb de ceva pricepere si de experienta. Nu as exclude si ceva mai mult fler pe care il ai sau tzi-l creezi cu timpul adaptandu-te la acest gen de activitate.

Totodata conteaza foarte mult ca sursa care a generat zvonul sa fie credibila, cat de cat sigura si s-o poti proba si cu alte surse la fel de sigure; trebuie luat in calcul contextul/conjunctura si corelatia acesteia cu zvonurile; de asemenea pot apare si alte influente “ajutatoare”, chiar stimulative, confectionate din timp sau naturale etc.

Un al <strong><em>treilea element</em></strong> identificat sunt evenimentele care nu au legatura directa cu evolutia actiunii in cauza sau chiar cu piata, dar care, in timp, o pot influenta foarte mult

Vorbim in acest caz de evenimente colaterale

Exemple in acest caz sunt multiple si de multe ori ele sunt si la nivel international (ex. conflagratii mondiale, atentate, molime la scara mare etc) care sunt evenimente ce pot influenta un segment de activitate sau mai multe si care la randul lor influenteaza evolutia actiunii sau actiunilor in cauza ori chiar a bursei sau mai multor burse din jur.

Asupra acestui capitol voi reveni cu mai multe detalii si exemple pentru a fi mai explicit.

Speak Your Mind

*