5.2.2 Sunt cartile AT o baza pentru castiguri bursiere?

Cap.5 – Cartile unui trader de succes

Postat de TRAIAN pe 9 august 201a

Sunt cartile AT o baza pentru castigurile bursiere ?

Despre inceputuri si intentii.

Am incercat si voi incerca atat cat este posibil sa inspir si pe alti investitori sa devina investitori seriosi si bine cunoscatori ai pietei de capital prin studiul aprofundat.

Un prim impediment in realizarea acestui deziderat a fost aflarea unei surse care sa-mi ofere un punct de plecare, o sursa de carti AT. Trebuie sa recunosc ca am avut si noroc de prieteni forumisti care vazand preocuparile si intentiile mele serioase mi-au oferit GRATIS (FREE) cam tot ce au avut ei mai bun.

Cu aceasta zestre initiala si mai ales dominat de pasiunea de a cunoaste in profunzime un domeniu atat de interesant si complex cum este piata de capital am inceput sa studiez zilnic, este adevarat fara un plan anume, dupa mintea si dorinta proprie.

Trebuie sa recunosc ca nu a fost usor la inceput mai ales ca bazele analizei tehnice se regasesc in cateva carti de referinta scrise in decursul anilor si care nu sunt usor de procurat.

Mai exista un impediment pentru multi investitori si anume faptul ca aceste carti sunt scrise in lb engleza, mai greu accesibila multor investitori, cu atat mai mult cu cat exista termeni specifici domeniului bursier care nu se potrivesc unei traduceri clasice.

In limba romana nu sunt scrise multe carti despre AT, iar cele care sunt cu adevarat bune dispar repede de pe piata fiind greu de gasit.

Experimente real life

Oricat ai citi despre AT, daca nu folosesti in acelasi timp si experimentele practice “real life” direct in piata adaptate la mersul si caracteristicile bursei din Ro, toate aceste eforturi raman zadarnice. In final tot loser vei fi.

Se spune ca pentru a reusi sa descifrezi cat de cat functionarea unei singure piete de capital (spot, futures, etc) iti trebuie cel putin 6 luni de zile sau chiar 1 an de studiu si testari pana cand, in functie de priceperea si inteligenta fiecaruia, se descopera acele metode/tehnici care ti se potrivesc cel mai bine (adica pana cand castigurile sunt pe masura asteparilor si intotdeauna mai mari decat pierderile care pot fi controlate).

Cartea AT o resursa necesara investitorului

Nu cred ca este rau daca voi reaminti ca la foarte multi le-am recomandat carti si surse de carti despre analiza tehnica, unele dintre ele descoperite cu ajutorul unor prieteni.

Voi incerca pe acest site sa reunesc intr-o singura rubrica “Carti privind analiza tehnica (AT)” si alte date, descrieri, surse privind acest subiect.

Despre unele carti mai cunoscute am intocmit unele materiale descriptive. Telul acestei initiative este unul singur : transmiterea acelor parghii/resurse necesare realizarii unui investitor de succes. Depinde de fiecare investitor sa purceada pe acest drum al cunoasterii, iar rezultatul nu poate fi decat unul singur … apropierea de o mare necunsocuta care face ca deocamdata numai 10% dintre investitori (in special cei care sunt atrasi de bursa) sa castige.

Cineva m-a intrebat de curand daca eu personal sunt unul dintre acei investitori de succes. In fapt, raspunsul are doua interpretari valabile : una concreta – materiala, ca rezultat al actiunilor personale pe piata de capital si una de fond pentru un investitor – cea cognitiva, a stadiului acumularilor care vor aduce in viitor acele rezultate financiare mai mult decat asteptate – randamente foarte bune.

Daca vorbim in termeni exacti bursieri, adica a realizarii unor randamente banesti multumitoare as spune ca inca sunt la inceputuri (mai am pana sa pierd 1 mil euro pentru a spune ca sunt cu adevarat UN INVESTITOR). In cea de a doua privinta as spune ca sunt cam la jumatate de drum (de regula sunt foarte pretentios cu mine insumi) ramanand sa definitivez inca doua elemente principale :

1. Money management – gestionarea optima a banilor/capitalului disponibil pe piata de capital.

2. Managementul psihologic, cel emotional, care ma face uneori sa mai inregistrez si pierderi. O principala cauza a nefinalizarii acestui element important este temperamentul meu caruia ii place sa-si asume din cand in cand un risc ceva mai mare, mai putin controlabil, insa numai de dragul experimentarii.

In acest caz inca mai duc o lupta cu mine insumi si trebuie sa recunosc ca uneori am alt ego cand tranzactionez pe o piata dinamica.

O solutie ar fi sa nu-mi mai pese deloc de ce se intampla in piata cu banii investiti o perioada de timp sau in general, iar in mod practic acest lucru s-ar traduce cu reducerea expunerii prea mari pe o anumita oportunitate/tranzactie sau in general.

In primul rand acest fapt s-ar putea realiza din cand in cand prin retragerea totala din cont a profitului obtinut refacand ciclul de fiecare data cu aceeasi suma de bani initiala care nu trebuie sa fie foarte mare.

Tinta este ca pe piata in final sa tranzactionezi numai din profitul obtinut reluand cilcul activitatii bursiere cand s-a atins din nou un profit multumitor. Pentru mine acest lucru este mai fezabil in acest moment pe piata futures, in calitate de speculator.

Carti, in general

Fiind vorba de carti exista o multime de exemple pe site-uri despre acest subiect. Majoritatea cartilor iti arata marile performante pe care le poti obtine pe baza studierii continutului lor. De regula sunt pur comerciale.

Voi prezenta mai jos o carte despre care am citit pe un site strain care se numeste “The truth about trading for a Living” scrisa recent, iulie 2006, de catre David Graeme Smith (in acest caz voi face totusi un apel umanitar: “Daca cineva o are sau o poate procura as fi foarte interesat s-o obtin contra cost”).

Iata ca daca iti doresti o anume carte uneori trebuie s-o platesti pentru a intra in posesia ei sau daca ai prieteni atunci … suna un prieten …

Deci, astept ….. <strong><em>adevarul despre investitia pentru castig. </em></strong>Sunt curios sa vad cum se scrie o carte despre AT in prezent, recomandata de unii ca fiind o carte serioasa.

D G Smith a mai scris doua carti : “Short Swing Trading” si “All you need to know about Financial Spread Betting”.

Referiri la cartea lui DGS

– se bazeaza pe experienta a 1000 de investitori care au corespondat cu David;

– descrie ce trebuie sa faci pentru a investi profitabil si acorda o sansa unei investitii de castig.

– este recomandata incepatorilor (si nu numai) fiind o sinteza a concluziilor multor investitori despre bursa.

– multi investitori viseaza sa tranzactioneze pentru un castig datorita urmatoarelor adevaruri:

1. pentru a fi propriul sau stapan

2. poti investi pentru o casa

3. poti investi de oriunde in lume

4. nu necesita sa angajezi pe nimeni

5. nu trebuie sa vinzi nimic

6. nu trebuie sa cauti clienti

7. costurile sunt mici (PC, NET, soft)

8. sa tranzactionezi cand vrei, la orice ora

9. timp liber la dispozitie, daca iti iei liber o zi piata va fi tot acolo a doua zi

10. fara limite la profit

Speak Your Mind

*