5.1.2.1 Psihologia individuala – capitolul I

Cap.5 – Cartile unui trader de succes

Postat de Traian pe 20 Aprilie 2011

Acest capitol cuprinde urmatoarele 8 parti principale :

1. De ce tranzactionam?
2. Fantezie vs realitate
3. Guru-ul pietei
4. Autodistrugerea
5. Psihologia tranzactionarii
6. Lectii de tranzactionare de la AA
7. Pierzatori anonimi
8. Castigatori si pierzatori

DE CE TRANZACTIONAM?
Oamenii tranzactioneaza pentru diferite motive, unele rationale sau altele irationale. Pentru fiecare insa banii reprezinta libertatea chiar daca unii nu stiu ce sa faca cu ea.

In mod paradoxal scopul unui bun trader nu este sa obtina bani ci sa tranzactioneze cat mai bine deoarece banii vin singuri dupa aceea. Problema omului care urmareste autoimplinirea este ca totodata acesta are si darul autodistrugerii.

In aceeasi masura in care piata de actiuni ofera destule oportunitati de a castiga la fel ofera si capcane de a pierde bani. Asa ca a actiona dupa cum actioneaza si conflictele tale interne ar insemna un lucru destul de costisitor deoarece acesti oameni doresc sa-si implineasca aceste “dorinte/frustrari” in piata.

FANTEZIE vs REALITATE
Unul din campurile unde omul isi manifesta propriile fantezii este bursa. Contrar, un trader de succes este un realist. El isi cunoaste abilitatile, dar si limitele. El observa ce se intampla in piete si cunoaste cum sa reactioneze la ele. Deci un trader profesionist observa propriile sale reactii si face planuri realiste, care nu se pot baza pe iluzii.

Cei care pierd cumpara, vand sau nu tranzactioneaza multumita ideilor lor fantastice. Ei tranzactioneaza ca si cum s-ar feri de fantome intr-o noapte a copilariei deoarece piata de capital ofera un mediu mai putin obisnuit si plin de fantezii.

Aceste fantezii ale traderilor care pierd provin mai mult din timpul copilariei si ii indeparteaza de a vedea realitatea asa cum este ea. Uneori aceasta li se pare mai putin prietenoasa, chiar o distorsioneaza, ceea ce ii determina sa stea departe de succes.

Mitul creierului/inteligentei.

Cei care pierd sufera de “mitul creierului” si iti vor spune ca “ei au pierdut deoarece nu au cunoscut secretele tradingului”. Acestia au fantezia ca traderii de succes au ceva cunostinte secrete. De aceea acestia vor cauta unele softuri sau carti ce contin aceste “secrete” si desigur vor gasi destui sarlatani care sa le vanda asa ceva.

Multi trederi de succes nu au pregatire intelectuala si cu toate acestea castiga. Cei care pierd au fantezia ca tradingul este o activitate a intelectualilor, insa adevarul este ca tradingul nu are legatura cu stiinta exacta.

Ceea ce-i separa pe castigatori de cei care pierd nu este inteligenta, nu secretele si in nici un caz educatia intelectuala.

Mitul subcapitalizarii?

La fel multi pierzatori cred ca pentru a castiga ai nevoie de o suma mare de bani. Foarte multi parasesc jocul dupa cateva serii de pierderi sau o pierdere mai mare. De obicei dupa o astfel de pierdere piata intoarce in directia aleasa de trader, dar deja este prea tarziu pentru cel in cauza. De aici si fantezia cu “daca as fi avut o suma mai mare as fi putut ramane in piata si as fi castigat”.

Dar cum se intampla de obicei, chiar daca isi cresc suma investita acestia vor pierde si mai mult. Este ca si cum piata incearca sa RADA de ei.

Deci un pierzator nu este subcapitalizat ci mintea lui nu este suficient de dezvoltata. El poate distruge la fel de repede un capital mare, dar si unul mic. Acestia vor face trading exagerat (overtrading) si controlul banilor este inexistent.

Nu va conta cat de bun este sistemul de tranzactionare deoarece acestia tot vor pierde. Multi intreaba cu ce suma sa inceapa sa tranzactioneze, dar in acelasi timp se asteapta sa piarda o mare suma de bani.

Asa ca cine va dori sa castige va trebui sa-si controleze in primul rand pierderile prin acceptarea unui risc redus din intreg capitalul la fiecare tranzactie

Este de fapt modul de a-ti controla banii si de a invata marile greseli cu un capital mai mic investit.

Mitul autopilotului
Traderii care folosesc un sistem computerizat cred ca acesta le va asigura castiguri in mod automat. Ei sunt ca locuitorii medievali care apelau la alchimisti pentru a transforma orice metal in aur. Asa ca acestia vor cheltui sute si mii de dolari pe un sistem automat de tranzactionare si vor crede tot timpul ca un cod de calculator se va transforma intr-o fabrica de bani.

Este ca si cum am crede ca activitatile umane complexe pot fi automatizate. Masinile pot ajuta dar nu vor inlocui judecata omului. Legat de aceste sisteme automate se pune o singura intrebare … “daca acestea sunt atat de bune si iti aduc atatia bani, atunci de ce le vand cei in cauza”. In final nu este decat o alta industrie, care iti vinde un produs oarecare ce are limitele sale, ca toate produsele.

Trebuie sa fim constienti ca ce a fost astazi valabil pe piete, maine poate nu mai este. Acest sistem poate fi interpretat ca un autopilot care lucreaza doar dupa anumiti parametrii de lucru, iar daca in sistem apar turbulente acesta nu mai stie cum sa reactioneze. Primul eveniment neasteptat poate distruge capitalul utilizatorului.

In final oricat de perfectionat ar fi un asemenea sistem automat el nu poate functiona decat pe baza judecatii omului. Piata nu este “mama ta” pentru a te proteja si chiar hrani zilnic in acelasi mod. Ea poate avea reactii diverse, mai putin anticipate.

Cultul personalitatii
Multi oameni dau curs lejer dorintelor lor de prietenie si libertate. Totusi atunci cand sunt sub presiune acestia incearca sa caute un leader puternic. Intotdeauna traderii isi vor cauta directia dupa un guru adecvat situatiei.

A tranzactiona cu ochii deschisi
Fiecare castigator are nevoie de trei componente esentiale pentru a investi:
1. o intelegere asupra psihologiei individuale
2. un sistem logic de investitii
3. un plan de control al banilor.

Toate trei trebuie sa mearga impreuna. Daca una nu este aplicata atunci tot sistemul cade.
Cei care pierd se axeaza pe una din ele sau cel mult doua. De regula atentia acestuia se bazeaza cel mai mult pe sistemul de tranzactionare.

Asa ca tranzactiile trebuie sa se bazeze pe reguli definite clar. Va trebui sa-ti analizezi sentimentele pe timpul tranzactiilor, sa fii sigur ca deciziile sunt logice. Va trebui sa-ti structurezi controlul banilor astfel incat nici un fel de pierdere sa nu te scoata din piata.

GURUL PIETELOR
Aceasta notiune insoteste pietele de capital inca de la origini.
Natura umana se schimba lent si astazi noua manie a maselor include mania GURU.

In zilele de astazi acesti guru ai pietelor se rotesc mai repede decat acum ceva secole. Chiar daca sunt investitori educati si inteligenti acestia urmaresc pe GURU ca un fals Mesia.

In pietele financiare sunt trei tipuri de GURU:
1. guru al cilclului pietelor
2. guru al metodelor magice
3. guru care nu mai sunt in viata.

Un exemplu de guru care nu mai este in viata este W.D. Gann despre care s-a vorbit in trecut, se vorbeste in prezent si se va vorbi sigur si in viitor. El este o legenda apreciata de toti traderii lumii. Cartile acestuia “Gann courses” si “Gann software” se vand chiar si dupa moartea acestuia din 1950.

Un alt GURU care nu mai este in viata, dar care este ceva mai apropiat de vremurile noastre este R.N. Elliott. a carui teorie “Elliott waves” se aplica cu succes de foarte multi traderi ai tuturor vremurilor inca din anii 1930.

GURU ai ciclurilor pietei
Stim ca pentru multe decade piata americana, una dintre cele mai dezvoltate din lume a avut cicluri de 4-5 ani de zile. Pentru exemplificare vom enumera doar minimele pietelor bear din anii 1962, 1966, 1970, 1974, 1978 si 1982 (eu as adauga si cele din 2002 si 2009).

De regula pietele de actiuni puternice contin 2,5-3 ani de cresteri (piete bull) si 1-1,5 ani de scaderi (piete bear).

Istoria bursei americane evidentiaza pentru aceste piete bull si existenta unui guru si de aici denumirea de guru al cilcului pietei de actiuni.

Acestia isi desfasoara existenta pe perioada unui ciclu, mai mult pe crestere si apoi, in faza de downtrend dispar odata cu ciclul respectiv. Cu acest prilej “profetiile lor ” sunt urmate si urmarite de foarte multi traderi actionand fie buy sau sell dupa cum acestia fac predictii asupra pietei.

Succesul unui asemenea guru depinde mai mult decat de un noroc pe termen scurt. Ei se bazeaza pe o teorie anume studiata cu ceva ani in urma si care odata promovata in piata, chiar daca initial nu prezinta incredere in randul traderilor, aceasta capata importanta pe masura valabilitatii ei promovata de gurul respectiv.

Dupa aceasta cativa ani acea teorie si deci gurul sustinator au succes in fata pietei. De regula acestia provin din randul analistilor consacrati ai pietei si mai putin din randul celor institutionali, deoarece acestia din urma folosesc cam aceleasi metode.

Acestia isi publica teoria si o vand devenind un outsider cu o teorie unica. Cand teoria acestuia nu mai este sustinuta de mersul pietei (de regula dupa un cilclu de 4-5 ani) traderii incep sa-si orienteze atentia spre alti guru ai pietei.

Un guru al acestei categorii a fost Edson Gould, care si-a bazat teoria pe schimbarea politicii FED in privinta ratei dobanzii. Regula sa de baza era ca daca “FED va creste de 3 ori la rand rata dobanzii de referinta atunci va fi o piata BEAR. Opusul era ca daca FED scade de 3 ori la rand rata dobanzii atunci va fi o piata bull. Activitatea lui a fost plina in perioada 1973-1974, mai ales im decembrie 1974 cand indicele Dow a scazut la un minim de 500 pct. si teoria sa s-a aplicat cu succes.

Tot el a introdus o noua metoda pentru graficele AT – liniile rapide (speedlines), care marcau reactia pietei in special la un rebound. Introducerea masurilor de a stopa lichiditatea din piete datorita cresterii inflatiei nu a mai facut posibila teoria lui Gould.

Alt guru al ciclului pietei este Robert Prechter care a aplicat teoria Elliott waves incepand cu anul 1980, insa in octombrie 1987 cand Dow a coborat din nou la 500 pct teoria sa a dat gres atragandu-si blamarea traderilor.

Faptul ca acesti guru nu au tinut mai mult de un ciclu se datoreaza publicului sustinator. Atat timp cat teoria se probeaza publicul este atent, daca odata greseste major atunci el este blamat si nu se mai poate ridica la acelasi nivel.

De regula “crashul” unui guru se realizeaza cand acesta este in plina glorie, la varful ei si acesta este un semnal pentru piata respectiva.

Interesant ca un guru nu mai este in “carti” este emisiunea de la Barron’s din luna ianuarie a fiecarui an care face prognoza anului nou. Ei bine aceasta emisiune nu-l va chema pentru a nu-si strica reputatia daca teoria lui nu va mai merge. Un vechi guru nu va mai fi chemat la Barron’s.

Metodele magice ale guru-lui
Acestia sunt specifici pentru pietele furtures comparativ cu cei ai ciclurilor care sunt ai pietei spot.

Ei descopera o noua metoda si o folosesc pentru a fi in avantaj fata de alti traderi cautand o noua oportunitate.

AUTODISTRUGEREA
A tranzactiona este un lucru greu. Cel care vrea sa aiba succes mai mult timp trebuie sa trateze serios aceasta problema. Din pacate investitia pe bursa atrage multi oameni ce-si incearca hazardul, oameni impulsivi, care cred ca bursa este lumea lor.

Daca tranzactionezi numai pentru “senzatii tari” atunci poti fi sigur ca trebuie sa accepti anumite riscuri si de aceea nu vei rezista mult pe bursa. Din pacate bursa este mai mult emotionala si aceasta va conduce la pierderi.

Jocul de-a norocul
Multi oameni s-au jucat cu norocul cel putin odata in viata lor. De aceea Freud spune ca gambling-ul (jocul de-a norocul) este atat de universal deoarece poate fi un inlocuitor al masturbarii.

Categoriile de gambleri au fost impartite de un profesor in psihanaliza american – Dr Ralph Greenson – in trei parti:
– cei normali care isi incearca norocul din diferite motive dar stiu cand sa se opreasca;
– gamblerii profesionisti a caror viata este caracterizata prin asa ceva;
– cei care sunt dirijati de asa ceva (neurotici) si care nu se pot opri sa nu faca. Acestiaa se simt bucurosi sau doresc sa-si testeze norocul.

Gamblerii se simt norocosi cand lucrurile merg in favoarea lor si se simt teribil de rau daca pierd. Sfatul pentru cei care sunt in aceasta ultima situatie, mai ales dupa mai multe pierderi, este de a intrerupe tranzactiile cel putin 1 luna, timp in care trebuie sa-si reevalueze atitudinea fata de aceasta activitate. Daca cel in cauza nu poate rezista sa stea 1 luna departe de bursa atunci masurile trebuie sa fie mai drastice.

Autosabotajul
Culmea este ca multi oameni nu reusesc in viata sau intr-o incercare a vietii nu datorita nepriceperii/incompetentei ci datorita faptului ca doresc sa nu reuseasca. Ciudat, dar asa se intampla. Cei care se blameaza tot timpul pentru nereusitele lor, dar mai ales ale celor din jur, ajung sa-si saboteze propria munca.

Credeti ca cei care fac asa ceva isi recunosc vina? In nici un caz ei vor acuza orice altceva mai putin propriile actiuni de sabotaj MINTAL. In fapt in loc sa actionam ca niste adulti vom incerca doar actiuni impulsive copilaresti. Acum putem intelege de ce genul feminim reuseste mai mult in asemenea situatii deoarece au o maturitate specifica, o mai mare determinare.

Cum putem rezolva problema aceasta mentala? Sa ne dam seama de greseala, sa tinem un jurnal zilnic in care sa trecem miscarile de intrare/iesire si sa ne uitam mai des la formatiunile grafice, care ne ajuta sa castigam dar si sa pierdem.

Pe de alta parte bursa este un razboi continuu, dar si o lupta de a te apara de loviturile celorlalti parteneri care urmaresc ca tu sa pierzi deoarece asa ei vor castiga. Te protejezi lovind/atacand pe cel de langa tine, uneori fara mila pentru ca succesul sa fie mai mare. Cu cat pierd unii mai mult cu atat sansele tale de reusita sunt mai mari. Cineva castiga iar altcineva pierde aceasta este bursa si nu un joc de noroc.

Controlul autodistrugerii

Indiferent ca au 20 sau 60 de ani oamenii fac aceleasi greseli in decursul vietii lor. Sunt putini cei care reusesc sa-si depaseasca problemele care-i tin in loc sau ii fac sa greseasca atat de des.

Unii recomanda terapia cu un specialist in domeniu. Una este terapia datorita conditiilor unui loc de munca si alta este in domeniul bursier.

PSIHOLOGIA TRANZACTIONARII
Daca contul tau are ceva castig el va putea suferi daca esti sau devi arogant in piata sau vei exagera in privinta meritelor tale. De multe ori piata te ajuta insa tu ai impresia ca miscarea se datoreaza numai priceperii tale.

Asa ca daca vei lasa ca emotiile sa interfereze cu piata atunci batalia poate fi pe sfarsite. Multi traderi care au un sistem bun de tranzactionare pierd deoarece lasa psihicul sa ia decizii si de regula acesta este gresit adaptat la situatie.

Cei care castiga la inceput respectand anumite reguli se cred ulterior genii si ajung sa dea la o parte aceste autoimpuneri bine stabilite cautand propriile reguli crezandu-se imbatabili. Din aceste motive incep sa greseasca nefiind pregatiti pentru piata si pierderile se vor acumula pierzand si bruma de castig.

De aici observam si multele sfaturi pe care le primesc traderii din carti mergand pana la izolare (doar tu si piata) excluzand informarea din mass media. Asa vei constata ca unele sfaturi sunt bune altele sunt contradictorii si te vei intreba ce este mai bine de facut.

Asa vei ajunge sa cauti metode de a te pregati psihologic pentru a rezista tentatiilor pietei folosind autocontrolul.

9. PIERZATORI ANONIMI
Pierzatorii sau marii pierzatori sau obisnuiti cu acest mod deoarece ei tot spera ca vor da peste marele castig. Ei nu incearca sa-si schimbe stilul de a tranzactiona deoarece asa s-au obisnuit si traiesc din iluzii, lucruri fantastice.

Multi dintre ei simt placerea atunci cand tranzactioneaza ori nu stiu ca exista o linie intre a face tranzactii serioase cu RISC si gambling. Ei sunt pe aceasta limita fara sa stie ca exista asa ceva.

De regula acestia nu vorbesc de pierderile lor si chiar dupa ce ies din piata incearca sa-i invete pe altii cum sa tranzactioneze pierzand din nou, dar de aceasta data pe banii altora.

Ei vor cauta un nou soft gen Holly Grail sau un nou guru si nu vor sti de ce au pierdut.

Ei isi vor da seama ca sunt pierzatori si isi vor spune ca atare, ca nu pot iesi din aceasta stare. Doar cei care isi vor schimba viata de trader si vor gandi ca un castigator numai aceia vor castiga. Un asemenea trader va accepta ca piata are riscurile sale dar nu va accepta o pierdere mare ca un risc major pentru capitalul sau.

Un trader va accepta doar acele riscuri care nu-i pun in pericol capitalul investitional.

Exista si o metoda de a incerca sa scapam de aceasta mentalitate a unui pierzator si anume ca in fiecare dimineatza inainte de a incepe sa tranzactionam vom spune ..”Sunt un pierzator si actiunile mele au dus la mari pierderi din capitalul meu”.

CASTIGATORI SI PIERZATORI
Traderii care actioneaza in piata vin din diferite medii si categorii sociale si cu diferite atitudini fata de risk, castig si pierderi. O parte dintre ei folosesc doar abilitatile personale si mai putin isi parasesc motivatia emotionala specifica temperamentului sau.

Putem compara piata de actiuni/capital ca un ocean. Atunci cand esti in directia corecta a bursei simti ca esti pe val si emotiile sunt puternic pozitive. In schimb cand directia ta este in sens invers este ca si cum ai fi impotriva curentului marii si devine periculoasa.

Insa toate aceste sentimente nu sunt decat in interiorul acestuia si piata nu stie de existenta ta, asa ca nu ai cum s-o influentezi, in schimb iti poti modifica comportamentul.

Un ocean poate starni panica daca acest lucru este in mintea ta. Este adevarat ca uneori sunt furtuni si daca nu esti pregatit pentru ele risti sa te ineci. Un ocean este folositor atunci cand pescuiesti in el. Daca nu sti sa te comporti in piata mai intai inveti si apoi te arunci in ea fiind pregatit sa-i controlezi riscurile.

Iata cateva reguli care te vor ajuta sa devi din simplu trader unul experimentat:
1. Decide ca vei fi un trader de cursa lunga si ca te vei mentine in piata cel putin 20 de ani de aici inainte.
2. Invata cat mai mult posibil. Asculta expertii, insa pastreaza o doza de scepticism despre orice lucru. Intreaba expertii dar sa nu-i crezi in totalitate.
3. Nu te grabi sa tranzactionezi. Invata sa simti piata, ea va fi acolo tot timpul cu alte oportunitati mai mari.
4. Dezvolta o metoda de a analiza piata. Daca A se intampla atunci B se va implini. Testeaza mai intai cu datele istorice ale pietei si apoi cu bani reali in piata.
5. Dezvolta un plan de control al banilor:supravietuirea pe termen cat mai lung; cresterea periodica a capitalului; obtinerea unui profit si maximizarea acestuia.
6. Tine minte ca traderul este veriga slaba a unui sistem de investitii.
7. Castigatorii gandesc, simt si actioneaza diferit de cei care pierd. Pentru a fi un castigator trebuie sa-ti schimbi atitudinea, personalitatea pentru a deveni asa ceva. Daca ai pierdut multi bani si nu vrei sa accepti ideea ca toate se datoreaza convingerilor tale vechi atunci nu mai are rost sa te framanti degeaba si renunta la bursa.

Comments

  1. Foarte frumos scris si explicat.
    Regasesc multe din greselile mele pe doar o pagina scrisa de Elder.
    Succes tuturor in modificarea comportamentului lor de trader.
    :)

Speak Your Mind

*