5.1.2 Alexander Elder – “Trading for a living”

Cap.5 – Cartile unui trader de succes

 
Exista un site care defineste cel mai bine personalitatea si esenta scrierilor acestui mare trader in viata si anume www.elder.com. Acolo va puteti intalni cu el si chiar discuta cu acesta.
 
“Dear Trader,

Thank you for coming to Elder.com – un educational company for serious traders. Here you can have a consultation with Dr. Alexander Elder, author of Trading for a Living, sign up for a week-long Camp for Traders at luxury resorts, or find trading videos, software, and books”.
 
In motto-ul acestei pagini web regasim ceea ce reprezinta si scrierile lui Elder si anume “Education for intelligent traders” (Educatia traderilor inteligenti), adica a traderilor seriosi. In fapt este o firma infiintata in anul 1998 si orientata spre educatia celor care vor sa devina traderi adevarati.
 
Cartea despre care vorbim in titlu este una dintre cele mai renumite in domeniul psihologiei investitionale
Dr. Alexander Elder (batran) este fondatorul si directorul Financial Trading Inc. 
 

elder (3)

 

 

 

CINE ESTE ALEXANDER ELDER?

In raportul traderilor pietei de marfuri se spunea:

“Unul dintre cele mai intrigante caractere de pe scena pietei marfurilor materiilor prime este dr. Alexander Elder. Elder este o viaţă plina de publicitate pentru visul American și locul unde se gaseste viitorul in tranzactionare”

In revista Contracte futures :

“Cum Alexander Elder a crescut în Estonia, a fost educat ca un psihiatru, a scăpat de pe un vas sovietic în Africa și a devenit un trader futures de de succes şi seful la firma sa Financial Trading Inc. din New York, ar putea face o carte interesantă despre sine”

In Futures Magazine :
“Dr. Alexander Elder oferă o vedere unica despre piețe. Un psihiatru in New York City şi trader profesionist, el conduce firma sa, care ajută oamenii sa devine traderi mai buni”

Financial World:

“Trading pentru o viaţă este nu numai buna de citit, dar este o fascinanta viziune de viaţă de la un tip care a văzut cele mai multe suişuri şi coborâşur in viaţa lui si să nu mai vorbim despre multe altele pe care le-a auzit în practica sa de psihiatrie.”

Acestea de sus sunt doar cateva remarci la adresa lui Alexander Elder, poate cel mai citit in randul traderilor.

Si totusi Elder spune ..
“Trading is one of the loneliest occupations on earth. Most of us learn it by trial and error – and many traders go bust before they can learn to trade”

adica .. “A tranzactiona este una dintre cele mai singuratice meserii de pe pamant. Cea mai mare parte dintre noi o invatam din incercari si erori si multi dau faliment inainte de a o invata”.

Cartile scrise  de Elder sunt destul de multe. Eu as adauga in afara celei citate mai sus si “Come into my trading room”, “Entries & Exits” si ultima carte scrisa special pentru evenimentele din 2008-2009 si anume “The New Sell and a Sell Short”

“TRADING pentru viaţă” a este un bestseller internațional, care acoperă toate domeniile cheie de tranzacţionare – psihologie, analiza pieţei şi gestionarea banilor.

Am putea spune ca este un ghid ce se potriveste ca o manusa pentru toti cei care vor sa studieze pietele de capital si vor sa aprofundeze cunostintele si abilitatile practice înainte de a risca bani.

Si totusi cine este Alexander Elder in cateva cuvinte.
El s-a nascut la Leningrad si a crescut in Estonia unde a studiat medicina incepand cu varsta de 16 ani. La etatea de 23 ani a parasit in Africa un vapor sovietic si a obtinut ulterior refugiu politic in SUA. A lucrat apoi ca psihiatru in New York City si a vorbit la Universitatea Columbia. Toata viata si-a dedicat-o apoi acestui domeniu vast – tranzactiile bursiere.

Toate scrierile sale il situeaza ca un leader expert in trading.

Prezentarea generala a cartii “Trading for a living”
Cartea este cu adevarat un best seller in domeniu. Ea a fost publicata in anul 1993.

Intr-un cuvant as putea mentiona ca psihologia investitorului si autocontrolul/disciplina joaca un rol determinant. “Trading for a living”, mentioneaza clar parerea lui Freud referitoare la acest subiect: “pariul are aceleasi efecte asupra creierului ca si masturbarea” sau altfel spus “nivelul de dopamina secretat de creier este direct proportional cu evolutia contului pe bursa”.

La fel putem spune ca cea mai buna carte citita de mine vreodata legata de piete in general, dar in special pentru forex, ramane aceasta carte si in mod deosebit prima parte a cartii lui Elder (primele doua capitole).

Este adevarat ca autorul incepe sa vorbeasca si despre sistemul lui cu trei ecrane, insa sa nu avem impresia ca acesta este un sistem infailibil.

Asa ca eu ma voi opri la prima lui parte din carte care este geniala si merita a fi citita de orice trader. De ce? Fiindca prezinta esenta tradingului atat la nivelul unei persoane cat si la nivel general, psihologia investitorilor.

Numai cei care au trecut efectiv prin asa ceva pot sa inteleaga. Pana nu atingi limitele de jos ale viziunilor spirituale din timpul tranzactionarii nu vei intelege piata cum functioneaza.

Cartea este cu adevărat excelent şi clar scrisă. Cel mai valabil punct pentru mine a fost în a explica motivaţia din spatele analizei tehnice, care este o mai bună înţelegere a psihologiei şi sentimentului pieței.

Ideea este că piaţa este o discuţie în timp real despre cât de mult valoreaza activele companiilor şi deci există o mulţime de psihologii de grup implicate. In acelasi timp sunt multi indicatori tehnici care prezinta diferite moduri de a arata datele despre preț și volum ce ne pot indica modul de gandire al pietei. Pentru o persoană care foloseste analiza fundamentală ca baza lectura acestei carti este ca un prieten puternic.

Dar foarte interesant este sa vezi diferite stiluri de tranzactionare şi despre modul in care fiecare încearca cu adevarat sa abordeze problemele similare, doar folosind diferite instrumente de lucru.

Oricum, Elder descrie in cartea sa grafice/candlesticks, oferă o listă completă de indicatori tehnici (de tendinţa, oscilatorii şi diverse) şi descrie propriul său sistem de tranzacţionare.

Dupa ce veti citi aceasta carte veti constata ca tocmai aţi luat un mare avans fata de mulţimea de amatori. Elder crede că succesul in trading se bazează pe cei trei M: minte, metoda şi money/bani. În primul rând, veţi vedea care este cheia pentru a câştiga si anume în interiorul mintii tale. Veţi afla cum să dezvoltati disciplina şi cum să evitati capcanele de tranzacţionare emoţională.

În al doilea rând, veţi învăţa cum să găsiti strategii bune utilizând grafice, indicatori computerizati şi alte instrumente. Veţi descoperi cum să combinaţi mai multe metode analitice într-un puternic sistem de trading.

În final, veţi învăţa cum să gestionati banii din contul tău de tranzacţionare. Norme pentru limitarea riscurilor sunt vitale la un trader ca o plasă de siguranţă.

Cu această carte, veti constata dupa citire ca sunteti pe cale de a stăpâni un nou mod de tranzacţionare a actiunilor, futures, monede și opțiuni.

CUPRINSUL CARTII
Cartea contine 8 capitole enumerate mai jos :

1. Psihologia individuala.
2. Psihologia de masa
3. Analiza clasica a graficelor (grafice, suport si rezistenta, trend, linii de trend, gap, formatiuni grafice)
4. Analiza tehnica computerizata (calculatorul in tranzactii, mediile mobile, MACD, Sistemul directional, momentum, ROC, Wiliam %R, Statistic, RSI).
5. Esentialul neglijat (volumul, timpul, open interest, Herrick Payoff Index)
6. Indicatorii pietei de actiuni (Indicele maxime si minime noi, indicele traderilor)
7. Indicatorii psihologici (indicatorii de consens, indicatorii de loialitate)
8. Noi indicatori (elder si indicele fortei)
9. Sistem de tranzactionare (sistem de tranzactionare trei imagini, sistemul de tranzactionare canal)
10. Controlul riscului (emotii si probabilitati, controlul banilor, iesirea din afacere).

Ei bine eu am ales primele doua capitole.

CAPITOLUL I – Psihologia individuala
Acesta contine 8 parti componente prezentate mai departe, in lectia urmatoare


CAPITOLUL II – Psihologia maselor

Capitolul contine 6 parti prezentate in lectia a II -a

Speak Your Mind

*