5.1.1.2 Trading in the zone – cap. VIII

Cap.5 – Cartile unui trader de succes

Posted by Traian on the 18 March 2011

Acest capitol este la randul lui impartit in mai multe parti:

1. WORKING WITH YOUR BELIEFS – LUCRUL CU PROPRIILE CONVINGERI

2. DEFINING THE PROBLEM – DEFINIREA PROBLEMEI

3. DEFINING THE TERMS – DEFINIREA TERMENILOR

4. HOW THE FUNDAMENTAL TRUTHS RELATE TO THE SKILLS – CUM ADEVARURILE FUNDAMENTALE SE REFERĂ LA APTITUDINI

5. MOVING TOWARD “THE ZONE” – DEPLASAREA SPRE “ZONĂ”

Aveti rabdare, asa cum am finalizat capitol II al cartii lui Mark Douglas intr-o saptamana asa vom rezolva si prezentarea acestui capitol tot intr-o saptamana adaugand textul respectiv la zestrea noastra privind pregatirea mentala de care avem atata nevoie in munca noastra de trader, sper eu de succes.

LUCRUL CU PROPRIILE CONVINGERI
Asa cum s-a vazut in capitolul 7 (hai, ca v-am facut curiosi sa-l cititi, in fapt toata cartea merita citita) am facut cunostinta cu cele 5 adevaruri fundamentale, care trebuie sa se integreze cu structura mentala la nivel functional.

Pentru a ne ajuta vom face o descriere in detaliu privind caracteristicile si natura convingerilor. Acest lucru il vom face in acest capitol si el va continua si in capitolul IX, pe care va trebui sa-l cititi singuri.
Dupa ce le veti citi veti intelege de ce ele sunt fundatia pentru ce trebuie sa faceti pentru a deveni traderi de succes.

DEFINIREA PROBLEMEI
Din punct de vedere fundamental piata de capital este pur şi simplu o serie de miscari financiare in sus și în jos care formează modele (pattern).

Analiza tehnica defineşte aceste modele ca formatiuni grafice. Orice model special definit ca o fomatiune este pur şi simplu o indicație că piata se va muta cu o mai mare probabilitate într-o direcţie sau alta.

Cu toate acestea, există aici un paradox mental major, pentru că un model implică coerență, sau, cel puţin, un rezultat consecvent. Dar realitatea este ca fiecare model este un eveniment unic. Aceste modele pot fi exact la fel cand te uiti la ele, dar asemănările sunt doar la suprafaţă.

In fapt in spatele fiecarui model stau traderii/investitiorii care contribuie intotdeauna la formarea acestuia, dar de fiecare data traderii care contribuie sunt diferiti de la un model la altul, astfel încât rezultatul fiecărui pattern este aleatoriu, iar asemanarea este relativa.

Mintea noastră are o caracteristică si anume aceea de proiectare inerenta (de a aplica mecanismul de asociere), care poate face dificila intelegerea acestui paradox.

Acum toate aceste formatiuni sau modele pe care le reprezintă piata, fluxul up/down pentru fiecare cadru, face sa existe un flux nesfârşit de posibilităţi de a intra/iesi din piata, sa faci profit sau sa reduci pierderile ori sa adaugi/scazi numarul de pozitii. Cu alte cuvinte, perspectiva pietei, prezinta fiecaruia dintre noi, in orice moment, posibilitatea de a intelege mai greu acest dificil paradox.

DEFINIREA TERMENILOR
Ne punem de multe ori intrebarea … „Ce ne împiedică sa percepem <> ca o oportunitate de a face ceva sau de a actiona in mod corespunzator?”

De aici apare si raspunsul … sursa sunt temerile noastre!

Care este sursa temerilor noastre?

Ştim că piata oscileaza sus/jos continuu, iar in functie de perspective ea creaza modele de cresteri sau de scaderi. Tocmai aceste caracteristici fluctuante care au capacitatea de a ne provoca unele stari de spririt (pozitive sau negative), ne obliga sa pierdem din obiectivitate (o apreciere cat mai corecta a miscarii pietei) si deci de a face erori.

Dacă nu piata este cea care ne cauzeaza aceasta stare de spririt atunci ce alta cauza poate fi?

Raspunsul este simplu : modul în care definim si interpretam datele/informatiile pe care le percepem.

Dacă este asa atunci ce determina ceea ce noi percepem si cum putem defini şi interpreta aceste informaţii?
Fireste ca ceea ce credem noi sau ce presupunem ca poate fi adevarat. Convingerile noastre de lucru în colaborare cu mecanismele ce actionează ca o fortă prin cele cinci simturi ale noastre sunt cele care determina perceptiile noastre.

Acestea ne definesc, ne individualizeaza si cu ele interpretam informatiile într-un mod care este în concordanţă cu ceea ce ne aşteptăm de la piaţă. Ceea ce ne aşteptăm este sinonim cu ceea ce noi credem sau presupunem a fi adevărat.

Aşteptările noastre sunt convingerile proiectate în momentele viitoare. Fiecare moment din perspectiva pieţei este unic; dar dacă informatiile sunt generate prin intermediul pietei atunci acestea sunt similare cu ceva proprietăţi sau caracteristici care sunt deja în mintea noastră.

In acest mod doua seturi de informatii (externe si interne noua) se leaga automat. Când această conexiune se realizeaza atunci ea declanşează o stare de spirit (încredere, euforie, frica, teroare, dezamăgire, regret, trădare,etc.), care corespunde indiferent de ce convingeri, ipoteze sau informatii din exterior au fost legate de propria memorie.

Acest lucru face sa para ca ceea ce este in exterior este exact la fel ca orice altceva din interiorul nostru. Acestea sunt starile de spirit care fac ca adevarul idiferent daca il percepem din piata (din exterior) sa fie incontestabil şi dincolo de orice întrebare.

Culmea este ca noi credem ca starile noastre de spirit sunt intotdeauna adevărul absolut. În cazul în care simt ca sunt încrezător, apoi sunt încrezător. Dacă simt frică, atunci mă tem. Pentru ca ştiu ca ceea ce simt este un fapt incontestabil, am putea spune că, de asemenea, ştiu adevărul a ceea ce percep din exterior în acelaşi moment.

Problema este că modul în care ne simţim este întotdeauna adevărul absolut, dar convingerile care au declanşat starea noastra de spirit sau sentimentul pot sau nu pot fi un adevar relativ fata de posibilitătile care există pe piaţă în orice moment.

Acest proces cu aceleasi cauze ne face sa credem că “ştim” exact la ce sa ne asteptam de la piată, atunci când de fapt realitatea este determinata de forţe necunoscute ce operează în orice moment.

Forţele necunoscute sunt date de asteptarile altor investitori din piata bazate pe alte convingeri despre viitor.
Cu alte cuvinte, într-adevăr nu putem şti exact la ce sa ne asteptam de la piata până când nu citim in mintea investitorilor care au potenţialul de a actiona ca o „FORTA” asupra miscarii pretului din piata.

Ca investitori, ne putem permite să se ne dam cu parerea ca “stim la ce sa ne asteptam de la piaţă.” Acest “Ştim” este exact ceea ce „simtim” ca se va intampla si uneori el masoara riscul la care vrem sa ne expunem in piata.

La fel acest “Ştim” este ca avem un plan specific privind modul cum am de gand sa incasez profitul, în cazul în care facem o tranzactionare. De la acest „Stim” incepe de fapt extinderea la ceea ce ai de gand sa faci in piata si de abia de aici incep problemele.

De fapt acest „stim” este sinonim cu ceea ce vrei sa faci in piata bazat pe propriile convingeri si atitudini de a interpreta oscilatiile sus/jos ale pretului si de a urmari oportunitatile din piata intr-un mod individual si mai putin privind la ceea ce vrea acea majoritate ce da forta acelei miscari.

Care sunt obiectivele?

În cele din urmă, desigur, obiectivul tuturor este de a face bani. Dar dacă tranzacţionarea este doar o chestiune de a face bani, atunci citirea acestei carti nu mai este necesara. De ce ?

Pai, aplicarea unei meserii castigatoare sau chiar şi o serie de tranzactii câştigătoare nu necesită nici o calificare. In schimb crearea unor rezultate consecvente şi capacitatea de a păstra ceea ce am creat, acestea au nevoie de calificare.

A face bani constant este un subprodus al dobândirii si stăpânirii unor anumite aptitudini mentale. Gradul în care veti intelege acest lucru este acelaşi grad la care vă veti opri concentrându-va doar pe bani in loc sa va concentrati pe modul de a tranzacţiona un instrument pentru a stăpani aceste abilităţi.

Care sunt abilităţile?
Coerenţa este rezultatul unei griji anume, un obiectiv al starii de spirit, pe care vrem sa-l facem disponibil si sa-l actionam daca piata ni-l ofera ca perspectiva in orice moment dat.

Ce este o stare a mintii fara griji?
Lipsa grijilor inseamna sa fim încrezători, dar nu euforici. Când sunteţi într-o stare de spirit fără griji, nu veţi simţi orice frica, ezitare sau silă de a nu face nimic, deoarece aţi eliminat efectiv potenţialul de a defini şi interpreta informaţiile din piaţă ca un pericol.

Pentru a elimina sentimentul de ameninţare trebuie să acceptati riscul complet. Când ati acceptat riscul,
v-ati fi impacat cu orice rezultat (castig sau pierdere). Pentru a fi în relaţii de pace cu orice rezultat, trebuie să nu aveti nimic de reconciliat din mediul psihic personal care intră în conflict cu cele cinci adevaruri fundamentale despre piata. Cu atat mai mult veti integra, de asemenea, aceste adevăruri în sistemul dumneavoastră mental ca bază pentru propriile convingeri.

Ce este obiectivitatea?
Obiectivitatea este o stare de spirit în cazul în care aveţi acces conştient la tot ce ati învăţat despre natura miscării pietei. Cu alte cuvinte, nimic nu este blocat sau modificat prin anumite mecanisme.

Ce înseamnă sa va faceti disponibil?

A te face disponibil inseamna a tranzactiona din perspectiva ca nu aveti nimic de a dovedi. Nu veti încerca sa castigati sau de a evita pierderea. Nu veti incerca sa-ti recuperezi banii sau sa te razbuni pe piata.

Cu alte cuvinte, ai venit la piaţa fara nici o agenda alta decat a unei stari mentale in cea mai buna forma pentru a putea recunoaste oportunitatile cele mai profitabile si disponibile pentru tine.

Ce este “Acum momentul” ?

Tranzactionarea în “clipa acum” înseamnă că nu există un potential de a asocia o oportunitate de a intra/iesi in/din piata, potrivit unei experiente, care există deja în mediul dvs. mental.

CUM ADEVARURILE FUNDAMENTALE SE REFERĂ LA APTITUDINI
1.Orice se poate intampla.

De ce? Pentru că există întotdeauna forţele necunoscute care operează în fiecare piată la fiecare moment, deoarece ele durează pana cand un alt trader undeva în lume va nega rezultatul pozitiv al tău. Atata tot: doar unul singur.

Indiferent de cât de mult timp, efort sau bani le-aţi investit în analiza dumneavoastră, din perspectiva pieţei nu exista nici o exceptie de la acest adevăr. Orice excepţie care poate există în mintea ta va fi o sursă de conflict şi o cauza potenţiala de a percepe informaţii privind pericolul din piaţa.

2.Nu trebuie să ştiţi ce se va întâmpla în continuare pentru a face bani.
De ce? Deoarece există o distributie aleatoare între castiguri şi pierderi pentru orice set de variabile date care definesc o limita. (A se vedea numărul 3.).

Cu alte cuvinte, bazat pe performantele anterioare ale dumneavoastră, poate ştiţi că pentru urmatoarele 20 de tranzactii, 12 vor fi câştigătoare şi 8 vor fi pierderi. Ce nu ştiţi este acea secventă de victorii şi pierderi sau cât de mult bani va va face disponibil piaţa pentru tranzactiile castigatoare.

Acest adevăr face ca tranzactionarea sa fie o probabilitate sau joc de numere. Când crezi cu adevărat că tranzacţionarea este pur şi simplu un joc de probabilitati, atunci conceptele ca bine şi rău sau câştiga/pierde nu mai au aceeaşi semnificaţie.

Ca rezultat, aşteptările dumneavoastră vor fi în armonie cu aceste posibilităţi.

Păstraţi în minte că nimic nu are mai mult potential de a provoca discordie/dereglare emoţionala decât aşteptările noastre neîmplinite. Durerea emoţională este un răspuns universal, atunci când lumea exterioară se exprimă intr-un mod care nu reflectă ceea ce noi ne asteptam sau credem ca este adevărat.

Ca rezultat, orice informatie din piaţă, care confirma aşteptările noastre sunt automat definite si interpretate ca pericole. Aceasta interpretare ne determina sa adoptam o atutudine negativa, sa avem o stare de spirit in defensivă, pe care o vom termina prin crearea unei experiente pe care vom incerca s-o evitam. Informaţii privind piaţa vor fi numai pericole daca veti astepta ca piata sa faca ceva pentru voi.

În caz contrar, dacă nu vă aşteptaţi ca piata sa procedeze corect pentru tine, atunci nu aveti nci un motiv sa va fie frica ca ati gresit. Asa ca dacă nu vă aşteptaţi ca piata sa va faca un castigator atunci nu aveti nici un motiv de a va fi frica de pierdere.

Dacă nu vă aşteptaţi ca piata sa continue în direcţia dumneavoastră pe termen nelimitat, atunci nu există nici un motiv să lasati banii in piata. În cele din urmă, dacă nu vă aşteptaţi să fiti în măsură să profitati de orice ocazie numai pentru faptul ca ati perceput-o, nu aveti nici un motiv să va fie frica c-o veti rata.

Pe de alta parte, dacă tu crezi aceasta atunci tot ce trebuie sa stii este:

1 cotatiile sunt în favoarea ta înainte de a incepe o tranzactionare;
2. cât de mult te va costa pentru a afla dacă tranzactia lucreaza deja;
3. nu trebuie sa sti ce se va intampla dupa ce ai facut bani pe acea tranzactie; şi
4. orice se poate intampla;

Atunci cum poate piata sa te faca sa gresesti? Ce informaţii ar putea genera piaţa despre sine, care ar cauza excluderea mecanismelor dureroase si ar da cu piciorul la informatiile ce vin din constinta dvs.?

Nici unul la care m-as putea gandi.
Dacă credeţi că ceva se poate întâmpla, şi că nu aveţi nevoie să ştiti ce se va întâmpla pentru a face bani, atunci vei avea mereu dreptate. Aşteptările dumneavoastră vor fi întotdeauna în armonie cu condiţiile care exista de la perspectiva pieţei neutralizând eficient potenţialul de a avea o experienţă de durere emoţională.

În acelaşi context, cum poate avea efect negativ o tranzactie de pierdere sau mai multe tranzactii de acest gen, dacă chiar credem că tranzactionarea este o probabilitate sau un joc de numere?

Dacă avantajul tau va pune cote în favoarea ta, atunci fiecare pierderea te va pune cu atat mai aproape de un castig. Atunci când credeti asa ceva raspunsul vostru la o pierdere nu va mai fi de o calitate negativa emotionala.

3. Există o distributie aleatoare între victorii şi pierderi pentru orice set de variabile date care definesc o posibilitate.

În cazul în care fiecare pierdere vă pune atât de mult cat mai de aproape de un castig , atunci veti astepta cu nerabdare următoarea apariţie fiind gata de a „sari in piata” fără cea mai mică rezerva sau ezitare.

Pe de altă parte parte, dacă încă mai credeţi că a tranzactiona este vorba despre analiza sau despre a avea dreptate, apoi după o pierdere veti anticipa aparitia următoarei posibilitati cu nerabdare si ne întrebam dacă aceasta se întâmplă să lucreze pentru noi.

Acest lucru, la rândul său, va determina începerea colectarii informatiilor care sunt pentru sau împotriva tranzactiei. Asa vom aduna dovezi pentru tranzactiile in care teama de a rata este mai mare decât teama de a pierde.

Şi uite asa se acumuleaza multe informaţii care resping genul de tranzactii de care va temeti mai mult de a pierde bani decat de a rata tranzactia.

În ambele cazuri, veti inetelege care sunt cele mai propice stari de spirit care sa produca rezultate consecvente.

4. O posibilitate nu este nimic altceva decat o indicatie a unei probabilitati mai mari ca un lucru se poate realiza mai repede decat altul.

Crearea consistentei necesită ca sa accepti definitiv ca tranzactionarea nu este vorba despre speranţa, întreband sau colectand dovezi intr-un mod sau altul pentru a determina daca tranzactia urmatoare va fi valabila.

Singura dovada de care ai nevoie este daca sunt prezente in orice moment variabilele pe care le folosesti sa definesti o posibilitate.

Atunci când utilizaţi “alte” informaţii, in fara parametrilor pentru posibilitatea ta de a decide daca vei aborda tranzactia sau nu atunci vei adauga alte varaibile aleatorii pentru regimul tau de tranzactionare.

Adăugarea variabilelor aleatoare se face extrem de dificil, dacă nu chiar imposibil, pentru a vedea ce funcţionează şi ce nu. Dacă nu sunteţi niciodată sigur de viabilitatea posibilitatii tale atunci nu va veti simti prea increzator in decizia luata.

Oricare ar fi gradul lipsei de încredere, veţi incerca sa experimentati frica. Ironia este, ca veti avea frică fata de rezultatele aleatorii, de inconsistenta lor. Pe de altă parte, dacă credeţi că o posibilitate are pur şi simplu o mai mare probabilitate ca un singur lucru sa se întâmple decat altul, ei bine si acolo este o distributie aleatoare între castiguri şi pierderi pentru orice set de variabile date ce definesc o posibilitate ce ar aduna “alte” dovezi pentru sau ar fi împotriva unei tranzactii?

Pentru un trader ce operează cu aceste două convingeri, culegerea “altor” dovezi nu ar avea nici un sens.

5. Fiecare moment pe piaţă este unic.

Alege un moment şi gandeste la conceptul de unicitate. “Unic” înseamnă ca orice altceva nu exista sau ca a mai existat vreodată.

Oricat de mult am intelege conceptul de unicitate, mintea noastră nu se va ocupa de ea foarte bine la nivel practic.

Aceasta creaza o contradicţie inerenta între modul natural in care credem despre lume şi modul în care lumea există. Cele două momente din mediul extern nu se vor duplica exact vreodată. În acest sens,
fiecare atom sau moleculă ar trebui să fie în aceeasi pozitie cum au fost in unele momente anterioare.

Nu este o probabilitate foarte posibila. Totuşi, bazat pe modul în care mintea noastră proiecteza pentru a procesa informaţiile, atunci noi vom experimenta „acum momentul” in mediu ca fiind exact la fel ca unele momente anterioare, ca si cum ar exista in mintea noastra.

Daca fiecare moment este ca nimeni altul, atunci nu este nimic la nivelul experienţei noastre raţionale, care sa va poata spune sigur ca „ştiti” ce se va întâmpla imediat.

Când încercaţi să ştiti ceva, incercati in esenta sa fiti corect. Nu ma voi implica ca tu nu poti predictiona ce
va face piata in viitor si sa fie si corect, deoarece in mod sigur vei putea.

Incercarea te va obliga sa treci prin toate problemele. Daca vei crede ca ai predictionat corect odata miscarea pietei atunci vei incerca din nou.

Ca rezultat, mintea ta va începe automat sa actioneze pe piata dupa acelasi model si circumstante sau situaţie care a existat ultima dată când ai prezis corect miscarea sa. Când aţi găsit-o, starea dumneavoastră
de spirit va face sa para ca totul este exact aşa cum a fost ultima dată. Problema este că, perspectivele din piaţă nu sunt la fel. Ca rezultat, vei fi dezamagit de aceasta constatare.

Ce separă traderii de succes de restul este ca cel mai bun din toate este faptul că ei au antrenat mintea să creadă în unicitatea fiecarui moment (deşi această modalitate de formare, de obicei, ia forma mai multor pierderi destul de mari, inainte de a afla adevarul privind conceptul de unicitate).

Această credinţă in unicitate actionează ca o fortă care neutralizeaza mecanismul de asociere automată. Când tu crezi cu adevărat că fiecare moment este unic, apoi prin definiţie, acolo in mintea ta nu este nimic pentru a lega acel moment de mecanismul de asociere.

Această credinţă actionează ca o fortă interna ce provoacă disocierea momentul „acum” din piaţă
la orice moment anterior departe de mediul dvs mental.

Cu cat crezi mai mult in unicitatea momentelor din piata cu atat mai mai slab va fi potentialul tau de a-l asocia. Cu cat va fi mai slab potentialul de asociere cu atat mai deschisa va fi mintea ta de a percepe ceea ce piata iti va oferi in perspectiva.


DEPLASAREA SPRE “ZONĂ”

Când acceptaţi definitiv realităţile psihologice de pe piaţă, veti accepta corespunzător si riscurile de tranzacţionare.

Când acceptaţi riscurile de tranzacţionare, veti elimina potenţialul de a defini informatiile din piaţă
în mod dureros. Când veti opri definirea şi interpretarea informaţiilor din piaţa în mod dureros, aceasta va fi nimic împotriva pentru mintea ta de a evita, nimic de a te proteja.

Atunci când nu este nimic împotriva de a va proteja, veţi avea acces la tot ceea ce ştiti despre natura miscarii din piaţă. Nimic ce va fi blocat, ceea ce înseamnă ca veti percepe toate posibilitătile invatate de tine (obiectivele), si in timp ce mintea ta este deschisa pentru un adevărat schimb de energie, atunci va fi destul de natural sa începi sa descoperi si alte posibilităţi, care anterior nu le-ai fi putut percepe.

Mintea ta trebuie să fie deschisa unui adevărat schimb de energie, deoarece altfel nu poţi fi în stare sa sti sau sa crezi deja ceea ce se va întâmpla în continuare.

Când sunteti în relaţii de pace cu ce nu ştiti despre ce se va întâmpla în continuare, atunci veti putea interacţiona cu piaţa dintr-o perspectivă in care vei putea sa fi disponibil ca piata sa-ti spuna, din perspectiva acesteia, ceea ce este probabil să se întâmple în viitor.

În acel moment, va fi în cea mai bună stare de spirit pentru a te introduce spontan in “zonă,” unde ai atins deja fluxul oportunitatii “acum momentul”.

Speak Your Mind

*