5.1.1.1 Trading in the zone – cap. II

Cap.5 – Cartile unui trader de succes

Postat de Traian pe 7 Martie 2011

Asa cum am vazut acest capitol are trei parti

Partea I – ACTIUNEA

Motivatiile tipice pentru care oamenii vor sa devina traderi sunt : actiunea, euforia, dorinta de a fi erou, atentia pe care o poate atrage in calitate de castigator. Toate acestea creaza probleme ce vor afecta performantele si succesul ulterior al acestora.

Totusi atractia este una mult mai fundamentala si universala. Ea se refera la o activitate ce ofera traderului o libertate individuala fara limite privind puterea de exprimare, de creatie, libertatea de a te manifesta la care majoritatea nu am putea avea acces in decursul vietii noastre.

Ce inseamna acest lucru? Ca noi facem aproape toate regulile si ca exista putine restrictii sau limite privind modul in care dorim sa ne exprimam ca traderi.

Chiar daca sunt unele formalitati cum ar fi un cont la o firma de brokeraj, o suma minima depusa in cont, atunci cand putem incepe tranzactionarea posibilitatile in care o putem face sunt nelimitate.

Daca am lua doar piata de derivate si am vrea sa tranzactionam pe ea atunci vom observa ca avem sute de mii daca nu chiar miliarde de combinatii. Daca la aceasta mai adaugam si conditiile de timp si variantele privind modul de tranzactionare atunci avem o lume intreaga de forme de exprimare in calitate de trader.

Pe langa aceasta libertate trebuie sa adaugam si provocarile pe care ni le ofera o piata de capital ca o autodepasire psihologica pe undeva constientizata.

Dar toate acestea cunoscute nu inseamna ca avem si resursele psihologice de a face fata acestor provocari. Sunt necesare unele ajustari in structura noastra mentala indiferent de latura noastra educationala, inteligenta sau cat de bine am reusit in alte eforturi.

Vom reusi ca traderi numai daca vom realiza un echilibru intre libertatea de a face ceva, de a ne exprima si potentialul oferit de experienta proprie.

Crearea unei structuri mentale poate fi destul de dificila, mai ales dacă ceea ce doresti sa obtii este in conflict cu ceea ce deja crezi.

Este evident ca pentru multi dintre noi care vrem sa devenim traderi vom intampina greutati deoarece aceasta structura este amplificata de rezistenta mentala care incepe sa se dezvolte la varste destul de premature ale vietii noastre, un lucru firesc de altfel.

Oamenii sunt născuti in medii sociale diferite (familie, oras, tara) si toate acestea implica o anume structura sociala cu anumite reguli, restrictii, convingeri etc. Acestea devin un cod de comportament, care limiteaza modul de exprimare al individului.

Acum ne putem da seama cum putem intra in conflict cu un nou mediu asa cum este piata de capital si daca nu ne putem adapta conditiilor acesteia ne autodistrugem.

Chiar daca am fi curiosi sa aflam aceste modalitati de a ne schimba structura mentala nu toti vom aborda aceleasi probleme, adica nu vom fi curiosi despre aceleasi lucruri. Curiozitatea este forta necesara a conditiei de trader.

Exista ceva în interiorul fiecaruia din noi care ne direcţionează diferit procesul de constientizare si de aceea suntem unici. Putem face o lista a lucrurilor de care suntem interesati si in acelasi a celor despre care nu suntem interesati. Trecerea de la interesul obisnuit caracteristic fiecarui om si a fi pasionat de ceva depinde de caracteristicile si trasaturile de personalitate ale noastre pe care le dobandim datorita educatiei sociale.

CONCLUZIA:
Cei care doresc sa devina traderi de succes ar trebui ca motivatia lor de a actiona in piata sa realizeze un echilibru intre libertatea de exprimare si potentialul dat de experienta. Pentru aceasta este nevoie de o adaptare la cerintele pietei de capital bazata pe o noua structura mentala.


Partea a II-a PERICOLUL

Acest subiect este unul foarte profund deoarece de aici pot proveni adevaratele conflicte, dezechilibre mentale.

Asa cum crestem asa ne educam. Daca suntem intr-o familie de competitori sportivi aceasta nu inseama ca vom fi si noi la fel ca ceilalti membrii, poate suntem inclinati spre altceva, adica nu ne intereseaza competitia.

Spunea cineva chiar ieri ca a fi investitor pe o piata de capital este ca un maraton. O competitie lunga si unde putini reusesc sa-l termine daca nu sunt bine antrenati, nu neaparat fizic.

In cazul unei familii de sportivi familia ar pune presiune pe tine pentru ca tin sa faci fata acestei competitii. De aici apare si un conflict deoarece ei au alte interese fata de nevoia ta. Vei face ceea ce iti vor spune pentru ca nu vrei sa fie ostracizati, insa in sinea ta nu vrei sa faci asa ceva, nu esti atras sa fi sportiv ca si ei.

Acest exemplu poate fi extrapolat la o multitudine de familii unde se educa copii, omenii adulti de mai tarziu, potentialii investitori de maine.

Cati copii crescuti in familie nu au simtit lipsa unui sprijin adecvat spre propriile intentii, dorinte de a invata, de a cunoaste singuri lumea inconjuratoare?

De cate ori nu ati fost admonestati … Nu atinge, nu este voie” cu toate ca propria curiozitate va indemna contrariul, fie ca era o vaza sau butoanele de la tevizor etc.? Toate acestea genereaza conflicte in viata individului, o anume disciplina pe care ne-o vom definitiva mai tarziu in societate. De multe ori aceste lucruri creaza un dezechilibru intre starea noastra mentala si ceea ce este in mediul inconjurator.

Dorintele, nevoile noastre sunt create in mediul nostru interior, mental si sunt indeplinite de mediul exterior (in fapt experientele vietii noastre). Daca intre cele doua exista o corespondenta, un echilibru atunci putem spune ca nu vor fi conflicte, exista o stare de satisfactie ca dorintele noastre au fost indeplinite, suntem multumiti.

In caz contrar vom avea o stare de nemultumire, frustrare, suparare sau intr-un cuvant durere emotionala.

Universul are caracteristica ca atunci cand s-a creat un vid are tendinta naturala de a-l umple.

Se spune ca numai exprimarea unui gand duce la implinirea acestuia. Pare o metafora, dar lucrurile sunt mult mai reale decat ne inchipuim noi, insa daca vom accepta ideea ca mediul nostru mental functioneaza ca un univers atunci lucrurile par mai usor de explicat.

Asa ca odata ce o dorinta este exprimata aceasta va fi mutata pentru a umple vidul cu o experienta in lumea exterioara. Daca negam aceasta posibilitate de a pune in practica realizarea dorintei noastre atunci vom simti ca ceva lipseste, adica s-a creat o stare de dezechilibru, o durere emotionala.

Iata cateva exemple ale acestor dureri emotionale generate de cateva cuvinte ce ti-au fost adresate in copilarie :

“Nu, sa nu faci asta.”
“Nu poti face aceasta în acest fel. Ai să o faci cum iti spun eu”
“Nu acum”
“Este imposibil s-o faci”
“Ce ma poate face să cred că o poţi face?”
“Nu ai de a face cu acest lucru. Nu ai nici o legatura.”

Cu aceste refuzuri repetate zilnic vom ajunge la maturitate. Ele ne vor marca viata si mai tarziu. Putem defini aceste refuzuri ca „refuzuri din impuls”, ca parte a identitatii noastre in procesul de selectie naturala.

Ce se întâmplă pe parcursul vietii cu toate aceste impulsuri, care au tot fost refuzate si au ramas neîmplinite?

Multi incearca o conciliere si le pun inapoi in mediul mental pentru a realiza un echilibru.

Pentru aceasta sunt cateva tehnici de a ne reda echilibrul dintre starea noastra mentala si mediul exterior.

CURIOS. Una din metode la copii este plansul. De ce? Fiindca din cercetarile unor specialisti s-au gasit in lacrimi ioni incarcati negativi care odata eliberati ne creaza o stare de liniste de reconciliere, de echilibru chiar daca nu a fost indeplinit acel impuls de moment (putem spune ca am eliberat energia negativa din noi creata de refuzul la impulsuri).

Culmea este ca sunt multi parinti care incearca sa stopeze acest plans in diferite moduri accentuand starea de dezechilibru.

Ce se intampla daca aceste refuzuri de impulsuri nu se reconciliaza? Ele se acumuleaza in timp creand mari dezechilibre in starea mentala si dand si o stare de dependenta. Ceea ce ne-a lipsit in copilarie se poate pastra si la maturitate.

De exemplu multi copii sunt lipsiti de atentie din partea celor din jur si de aceea la maturitate acestia vor incerca sa atraga atentia asupra lor ajungand la un comportament dependent de aceasta dorinta neimplinita deoarece tot timpul vor crede ca este insuficienta.

Ceea ce este important pentru noi de a înţelege despre aceste neconciliate impulsuri negate (care există în noi toţi) este cum acestea afectează abilitatea noastră de a sta concentrati şi de a lua o abordare consecvent – disciplinata la tranzactionare.

Partea a III-a PRECUATIA/PREVEDEREA

Aceasta este o problema cu o distincţie extrem de importantă si cu implicatii psihologice profunde.

Piata este ca un flux care se află în miscare constantă. Ea nu începe si apoi se opreste pentru a va astepta si pe dvs. Ea se misca chiar şi atunci când pietele sunt închise deoarece preţurile sunt încă în mişcare. Nu există nici o regulă care spune ca preţul de deschidere din orice zi trebuie să fie la fel ca preţul de închidere din ziua anterioara.

Chiar si la jocurile de noroc suntem obligati inainte de a alege cat pariem, adica cat riscam. Aceasta face parte din regula jocului. Dacă nu facem alegerea, nu avem pentru ce juca.

La tranzacţionarea pe pietele de actiuni nimeni nu vine sa-ti spuna inainte cat sa risti, nu este o regula. In schimb câştigătorii consecventi definesc riscul lor înainte de a incepe trazactionarea. Pentru toti ceilalti acest lucru ar insemna ca in confruntarea cu realitatea este probabil un ratat si este dispus la orice fel de justificari.

Cei care castiga constant accepta realitatea si indiferent cat de buna pare o tranzactie el stie ca ar putea pierde. Majoritatea traderilor sunt convinsi ca ei nu pot pierde si li se pare ca definirea in avans a riscurilor este irelevanta.

Am vazut ca la tranzacţionare preţurile sunt în constantă mişcare, insa nimic nu începe până când nu decideţi ca aceasta ar trebui sa inceapa. In acelasi timp o tranzactie durează atâta timp cât doriţi şi ea nu se termina până cand nu doriti sa se incheie.

Indiferent de ceea ce aţi planificat sa faceti in piata poate participa la joc orice număr de factori psihologici care va pot distrage atentia, va face sa va razganditi, sa deveniti prea speriat, adica sa aveti anumite comportamente neintentionate.

Tranzacţionarea nu are nici un sfârşit formal ca la jocurile de noroc. Piaţa nu vă obliga sa tranzactionati. Dacă nu aveţi structura mentala corespunzătoare acestui gen de investitie care sa fie intotdeauna in interesul cel mai bun al vostru atunci puteti deveni usor un pierzator.

Acest lucru înseamnă că daca ignor faptul ca pot si pierde, atunci nu veti face nimic daca apar pierderi, chiar nici nu va uitati la ele si piata va lua singura tot ceea ce aveti, uneori si pe deasupra. Veti spune atunci ca PIATA ESTE NEMILOASA, este REA.

Unul din multele contradicţii la tranzacţionare este că piata va oferă un cadou şi un blestem în acelaşi timp. Darul este că, probabil pentru prima dată în viaţa noastră, sunteti în control complet asupra tot ceea ce faceti. Blestemul este că există totusi niste limite in normele exterioare sau in structura comportamentului nostru.

Caractericticile nelimitate din mediul de tranzactionare ne OBLIGA sa actionam cu un anumit grad de blocare al comportamentului neadecvat, un fel de autocontrol cel putin in cazul in care ne dorim sa cream unele masuri pentru un succes consecvent.

Ghidul pentru acest comportament mental trebuie sa provina din mintea ta, ca un act conştient si aceasta mai ales in cazul in care incep mai multe probleme, ca cele de mai jos.

PROBLEME DE URMARIT

1. PROBLEMĂ: Dorinţa de a crea reguli
Nu stiu daca cunosc vreo persoana interesată de tranzacţionare si care ar dori sa-si creeze un set de reguli. A nu se intelege ca rezistenta este una făţişa. De fapt suntem de acord ca trebuie sa avem reguli, dar inca nu vrem sa facem asa ceva.

Explicatia este simpla si parca spuneam mai sus ca a tranzactiona inseamna libertatea de exprimare. In acelasi timp cea mai mare parte a structurii noastre mentale este rezultatul educatiei noastre sociale bazata pe alegerile făcute de alte persoane.

Uite asa avem aceasta distinctie care este in mintea noastră, insa nu provine din gandirea noastra. Trebuie sa ne aducem aminte ca multe dintre impulsurile noastre naturale sunt generate din nevoia de a ne exprima si de a invata despre natura existenţei noastre, prin propriile noastre experienţe directe si ca acestea au fost respinse in majoritatea cazurilor.

Trebuie sa ne aducem aminte ca multe dintre aceste refuzuri “de impuls” nu au fost niciodată reconciliate şi ele există încă în interiorul nostru sub forma de frustrare, furie, dezamăgire, vinovăţie sau chiar ură.

Ei bine acumularea acestor sentimente negative actionează ca o fortă în interiorul mediului nostru mental si ea ne provoaca pentru a rezista la tot ceea ce neagă libertatea de a face şi de a fi tot ce ne dorim, atunci când ne-o dorim.

Cu alte cuvinte, motivul pentru care suntem atrasi de tranzactionare este libertatea de exprimare nelimitata si daca vom corobora acest lucru cu cele de mai sus am putea spune ca a face reguli este o utopie în care există deplina libertate şi apoi cineva ne bate pe umăr şi ne spune, “Hei, trebuie să creaţi reguli si in plus trebuie să aveti disciplina să le respectati”

Asadar nevoia de reguli poate avea un sens perfect, dar poate fi foarte dificila pentru a genera motivaţia de a crea aceste reguli atunci când am tot incercat in viata de a scapa de ele.

De obicei pentru a scapa de asa ceva trebuie sa trecem printr-o mare durere sau suferinta pentru a sparge aceasta rezistenta si de a stabili acel regim de lucru organizat, coerent si care reflecta prudenta in gestionarea banilor la o tranzactionare de succes.

Pentru aceasta nu trebuie sa ne gandim ca va trebui sa reconciliem toate frustrarile noastre din trecut deoarece nu este cazul si mai ales nu trebuie sa suferim.

Sunt multi oameni care nu fac nimc pentru aceste reconcileiri ale impulsurilor interzise, insa noi trebuie sa fim constienti ca ele ne vor bara drumul spre succesul in calitate de trader si ca trebuie sa fim consecventi pentru a le rezolva. Sa ne facem acele reguli si sa stabilim compentente chiar daca in sinea noastra suntem deja frustrati de alte restrictii.

PROBLEMĂ: Omisiunea fata de responsabilitate
Tranzacţionare poate fi caracterizata ca o alegere pur personală si care are un rezultat imediat.

Amintiţi-vă faptul ca nu se întâmplă nimic până când nu ne vom hotărî noi să înceapă; aceasta durează atâta timp cât ne-o dorim; şi aceasta nu se termina până cand nu ne vom hotărî să se oprească.

Tot acest început, mijloc şi final al activitatii sunt rezultatul interpretarii noastre asupra informatiilor disponibile si modul cum facem aceasta interpetare, cum o alegem sa fie.

Poate nu suntem de acord sa facem alegeri privind interpretarea datelor, insa fara asa ceva nu veti avea RESPONSABILITATEA rezultatelor obtinute.

Traderii care nu sunt de acord sa accepte responsabilitatea pentru rezultatele si actiunile lor vor avea o DILEMA: cum pot participa intr-o activitate ce permite libertatea completa de alegere si in acelasi timp sa evite asumarea responsabilitatii daca rezultatul este neasteptat si nu conform dorintei sale.

În realitate tranzactionarea este dificila si daca doriti sa aveti consitenta la castiguri atunci trebuie sa aveti responsabilitate, adica conteaza ce rezultat obtineti, altfel trebuie sa alegeti calea fara responsabilitate si rezultatele vor fi aleatorii, intamplatoare.

Aceste ELEMENTE trebuiesc bine gandite inainte de a deveni TRADER. Pentru a defini o tranzactionare aleatoare ar trebui sa ne gandim la una slab planificata si ea este mai mult o abordare neroganizata ce ia in considerare mai multe variabile de piata. Este intr-un cuvant o libertate fara responsabilitate.

Ei bine daca definim atatea variabile este mai mult ca sigur ca pe o piata aleatoare sa ne fie greu sa cream consistenta.

Cum cele doua – aleator si consistenta – nu sunt compatibile se subintelege ca va trebui sa ne asumam initial responsabilitatea pentru rezultatele realizate in urma tranzactionarii.

Totusi experienta noastra de piata ne spune ca sunt destui cei ce tranzactioneaza si care isi asuma responsabilitatea, cu toate acestea nu obtin rezultate consistente deoarece comportamentele lor individuale sunt aleatoare. Sa fie aceasta un paradox?

Nu, adevarul este ca ne mai trebuie in plus disciplina, organizare si consecventa.

Acum trebuie sa stim un lucru sigur. Cei care castiga consistent sunt cei care isi fac singuri documentarea si analizele. Cei care se inspira de la brokeri sau alte surse, de regula, mai mult pierd.

Acest al doilea caz cand ne inspiram din diverse surse este mai mult o cale de a nu ne asuma responsabilitatea. Majoritatea celor care au scirs carti si au si tranzactionat au spus ca-si faceau singuri analizele, iar deciziile erau personale, asa au castigat multi bani (Gann, Livermore etc.).

Asa putem avea un feedback privind modul cum au lucrat propriile idei si putem sa le imbunatatim, stim ceea ce merge si ceea ce nu merge. Creativitatea noastra face parte din libertatea de exprimare.

Daca vei avea rezultate nesatisfactoare vei incerca sa dai vina pe altii deoarece nu ai acceptat responsabilitatea.

Orice trader poate deveni castigator, chiar unul mare, daca accepti sau nu sa fii responsabil, daca iti faci sau nu propriile analize. Este nevoie de EFFORT pentru a-ti crea un fel de abordare disciplinata absolut necesara pentru un trader castigator consecvent.

Insa dupa cum observati foarte multi nu-si asuma responsabilitatea si accepta rezultatele aleatorii, adica o atitudine mai putin disciplinata, organizata.

PROBLEMĂ: Dependenta de recompense aleatorii

În cazul în care exista o recompensă aleatoare, atunci nu vom şti niciodată sigur daca si cand va mai veni. De fapt, pentru mulţi oameni asa ceva poate fi un lucru bun.

Pe de altă parte, când constatam ca un anumit rezultat nu va mai veni atunci suntem dezamăgiţi si ne simtim rau. Daca acest lucru se repeta atunci ştim ca vom avea o durere emoţională.

Asa putem deveni dependenti de acel lucru aleator si acesta va inlocui alte nevoi care trebuie sa fie in oricare din noi (ca de exemplu necesitatea de a avea încredere în noi înşine). Cu aceste lucruri vom fi ulterior ignoranti, le vom evita.

Pentru traderi intelegem ca acest gen de comportament de totala dependenta fata de rezultatele aleatorii este o altă sursă de rezistenta la crearea unei structuri mentale care poate produce consistenta.


PROBLEMĂ: Controlul extern vs control intern

Educaţia noastra ne-a programat pentru a funcţiona într-un anume mediu social, ceea ce înseamnă ne-am dobândit anumite strategii de gândire pentru îndeplinirea nevoilor si dorintelor noastre, care sunt orientate pentru interacţiunea cu societatea.

Nu numai ca am invatat acest lucru, dar am dobandit si anumite tehnici de manipulare pentru a ne asigura că alte persoane sa se comporte într-un mod care este în concordanţă cu ceea ce ne dorim.

Pieţele de capital pot părea astfel ca o strădanie sociala pentru că sunt atât de mulţi oameni implicaţi. De aceea putem gandi ca fiecare actioneaza si gandeste pentru el insusi. Deci a gandi ca poti sa manipulezi de unul singur o mare masa de oameni este foarte dificil, daca nu chiar imposibil, mai ales daca vrei ca piata sa faca ceva pentru tine.

Unul din motivele principale care au facut ca putin oameni sa reuseasca la tranzactionare, as spune nedemn, este ca au folosit capacitatea lor de a manipula si controla mediului social, pentru a răspunde la ceea ce ei doresc.

Poate la un anumit grad, unii dintre noi au învăţat sau dezvoltat tehnici pentru a face
mediul extern se se conformeze mediului lor mental (interior). Problema este că nici una dintre aceste tehnici de lucru cu piata nu a functionat mult timp.

Piata nu răspunde la controlul si manipularile (fie el si mare trader).

Cu toate acestea, putem controla perceptiile si interpretarile noastre fata de piata, precum şi propriul nostru comportament. În loc de a controla mediul din jurul nostru mai bine putem invata de a ne controla pe noi insine.

Asa putem mai bine percepe informatiile ca fiind intr-o perspectiva cat mai obiectiva cu putinta astfel incat structura noastra mentala interioara sa se comporte in modul celui mai bun interes pentru noi.

CONCLUZII FINALE:
A tranzactiona este un mod cat mai liber de exprimare dar pentru a fi si un trader de succes ai nevoie de o structura mentala care sa accepte unele reguli, responsabilitatea, castigurile sa fie consistente si sa-ti controlezi comportamentul in acest scop.

In plus trebuie sa fi disciplinat, organizat si consecvent altfel efortul tau nu-si atinge tinta. Toate acestea sunt elementele de baza ale unui trader de succes.

Speak Your Mind

*