5.1 Pregatirea mentala, psihologica

Cap.5 – Cartile unui trader de succes

Postat de Traian pe 5 Martie 2011

Acum dupa ce am citit si recitit cartile lui Mark Douglas privind pregatirea mentala a unui trader cred ca pot sa afirm cu tarie ca acest gen de pregatire este cel mai important lucru pentru orice investitor ce doreste sa devina un trader de succes si nu unul oarecare ci unul consecvent.

Traderi suntem toti, castigatori putini, iar consecventi si mai putini. Din pacate ne complacem in aceasta stare de traderi obisnuiti si culmea este ca ne cunoastem defectele, nepotrivirile ce ne aduc in stare de a face greseli/erori si nu incercam sa aflam cum putem sa le eliminam sau sa le reducem simtitor, astfel incat tot acest efort, in calitate de trader, sa ne aduca si roadele urmarite.

Daca pregatirea tranzactionarii este mai mult legata de realizarea unui sistem de tranzactionare propriu, fie ca este bazat pe analiza fundamentala sau pe cea rationala, adica ceva concret, de aceasta data, la pregatirea psihologica, totul este legat de natura individului, cea umana si puterea acestuia de a se cunoaste pe sine, dar mai ales de a incerca o schimbare in bine. A nu se intelege ca acest lucru se face brusc ci treptat su necesita multa munca cu tine insuti, cu gandurile, spusele, trairile si actiunile tale in aceasta viata palpitanta de trader.

Si aceasta nu este totul, mai este necesar sa ne schimbam unele convingeri cu care venim din trecut, in special din educatia familiei, a parintilor, a altor mentori din tinerete. Orice om traieste cu unele convingeri generatoare de conflicte interne ce se exteriorizeaza de regula prin stari emotionale mai mult dureroase (teama, stres, anxietate, etc).

Odata ce doresti sa devii un trader si nu unul oarecare ca marea majortate, ci unul de succes consecvent, acest nou obiectiv odata gandit se va lovi de aceste convingeri vechi care ne vor repeta constant ca nu suntem facuti pentru asa ceva, mai ales atunci cand gresim, cand facem erori, cand avem pierderi. Aceste conflicte se vor elimina cand ne vom schimba convingerile generatoare, adica atunci cand energia negativa cu care sunt incarcate aceste convingeri se va transfera intr-un pozitiva ce urmareste realizarea noului obiectiv.

Din pacate in majoritatea cazurilor in loc sa privim in interiorul nostru, in starea noastra mentala si sa acceptam ca suntem singurii vinovati pentru aceste esecuri evitam sa aflam cauza interna si ne vom multumi cu una externa fiintei noastre.

Cine accepta cu resemnare o infrangere si mai ales sa se autocondamne? Sunt putini cei care isi recunosc greseala si mai ales sunt si mai putini cei care isi dau seama ca o cauza principala sunt propriile convingeri care in loc sa ne ajute mai mult ne pun bete. Cei care o fac firesc sunt traderii de succes.

Solutia? Sa reconsideram in mintea noastra ca obiectivul de a deveni trader de succes este unul asupra caruia trebuie sa ne concentram mai mult, sa-i acordam suficienta atentie si prin autodisciplina sa ne cream acele convingeri cu energii pozitive care ne vor conduce la interpretarea si perceptia corecta asupra informatiilor din piata, adica sa ne formam o credinta obiectiva al carui tel va fi realizarea scopului nostru.

Folosind o serie de experimente proprii din piata cu aceste noi convingeri formate direct asupra starii noastre mentale ne vom forma astfel un nou cadru mental adaptat cerintelor pietei pentru a fi confortabili cu aceasta, pentru a nu mai avea emotii nici de teama, nici de lacomie si mai ales pentru a accepta ca ceva firesc ca a pierde face parte din viata unui investitor.

Asa ca un trader in devenire castigator consecvent trebuie sa cunoasca si interpreteze corect cele 5 adevaruri ale tranzactionarii si cele 7 principii ale consecventei prezentate in cartea “Trading in the zone” de Mark Douglas.

Urmatoarea carte privind pregatirea mentala a unui trader pe care intentionez s-o prezint este …. o alegere dificila deoarece sunt destule carti in domeniu si care completeaza cele scrise de Mark Douglas.

Asa ca a fost o grea alegere pentru urmatoarea carte deoarece autorii sunt unii dintre cei mai cunoscuti. Asa ca a trebuit sa selectionez una din cartile lui Alexander Elder sau a lui John Murphy ori a lui Larry Lavine.

Totusi pana la urma am ales cartea lui Larry Lavine “The secret to emotion three trading”

 

Speak Your Mind

*