Cap.5 – Cartile unui trader de succes

Cap.5 – Cartile unui trader de succes

Postat de TRAIAN pe 5 martie 2011

Odata cu aceasta rubrica vom purcede de aici inainte sa prezentam cateva carti de referinta pe care orice trader ar trebui sa le aiba in biblioteca sa, fie cea scrisa, fie cea electronica (mai usor de accesat si de pastrat, mai ales daca vom avea o copie salvata de rezerva).

M-am tot gandit si inca ma gandesc ca din cartile mai cunoscute de catre majoritatea traderilor din Romania, dar si din lume sa intocmesc o lista de cel putin 20 titluri cele mai apreciate care i-au ajutat pe acestia sa devina traderi de succes si care sa imbrace o forma corespunzatoare de pregatire in domeniul investitiilor pe pietele de capital.

In acelasi timp ma gandesc sa le ordonez in sensul in care cititul si aprofundatul acestora sa formeze treptat si ascendent un trader de succes pornind de la un stadiu elementar la unul de perfectionare.

Oricum pentru aceasta munca, asa cum si pana in prezent am primit ajutorul vostru al cititorilor pasionati, asa ma astept ca in continuare sa realizam impreuna acest “catalog de carti bursiere” al unui trader de succes.

Pe masura ce vom mai avea si alte propuneri vom incerca sa le includem fie distinct, fie impreuna cu cele deja clasificate la rubrica respectiva. Procesul va fi de durata deoarece trebuie sa le recitesc si pe masura ce inchei aceasta etapa sa le descriu la rubrica respectiva de pe ghid.

Probabil va ganditi deja care sa fie aceste segmente principale ale bibliotecii noastre bursiere?
Ei bine pana voi primi alte pareri eu unul m-am gandit la clasificarile principale de mai jos, care la randul lor vor fi ordonate dupa unele criterii. Chiar daca exista aceasta prima incercare ea nu inseamna ca va ramane neschimbata. Ea va fi una in dinamica si permanent completata cu alte scrieri pana vom realiza impreuna aceasta clasificare a listei comunitatii noastre de investitori.

In acelasi timp oricine altcineva poate incerca sa-si faca o alta lista si clasificare deoarece alegerea cartilor din acest domeniu trebuie sa imbrace cateva criterii de baza:

1. Sa fie extrem de populara, in sensul nu de cea mai scumpa sau neaparat scumpa, ci ca numar de vanzari si reeditari in timp fiijnd foarte cautata multi ani la rand. Interesul fata de acea carte a ramas aproape la fel ca la inceputuri chiar daca s-a schimbat conjunctura.

Asa ca cea mai mare vânzare de titluri în categoria respectiva pe o perioadă nedeterminată ne poate oferi calitatea de bestseller. Unele cărţi au vândut mult mai multe copii decât cele mai bine cotate contemporane, dar pe o perioadă lungă de timp (am regasit printre primele 20 carti betseller din anul 2009 cartea scrisa de Jane Austen – Mandrie si Prejudecata, publicata pentru prima data in anul 1813).

2. Sa se potriveasca personalitatii tale, nu neaparat ca o “manusa” dar in punctele esentiale, da.

3. Sa aduca o contributie importana nu numai teoretica ci mai ales practic-aplicativa la mecanismul nostru de tranzactionare din piata cu remarcarea vizibila in contul investitional.

4. Sa te faca sa intri in pielea autorului si sa participi efectiv la trairile acestuia ca si cum ai dori sa contribui la scopul urmarit de lucrare.

Fireste ca exista si clasificari ale ultimilor bestseller care se actualizeaza periodic (1 ora, 30 de zile si 90 zile). Acestea le putem gasi pe site-ul de carti www.amazon.com

Am fost curios sa vad daca in ultimile 150 de carti bestseller ce au aparut in 27 februarie in publicatia USA Today este vreo carte din domeniul Afaceri si Investitii. Ei bine nu exista si convingerile mele sunt si mai mari in aceasta privinta. Nu inseamna ca domeniul nu este cautat ci marea majoritate a celor care activeaza pe bursa nici nu citesc asa de mult ci asteapta ca altul sa-i faca treaba si uite asa sunt peste 90% cei care pierd pe bursa.

Nu inseamna ca principala cauza este lipsa de educatie/pregatire personala si continua, insa si aceasta este un factor la nereusita unui trader.

Iata ceea ce am gasit pe aceasta pagina de Internet, cea mai vizitata din lume, pentru domeniul ce ne intereseaza pe noi, investitiile.

Afaceri si Investitii
1. Finante
1.1 Finantele corporatiste
1.2 Piata FOREX
2. Investitii
3. Management
4 Finante personale
5 Mici afaceri
5.1 Plan de afaceri

Asa ca in functie de clasificarea de mai sus eu personal m-am gandit la urmatoarea ordonare principala a cartilor unui trader.

INVESTITII:
1. Pregatirea mentala, psihologica
2. Pregatirea tranzactionarii

Fireste acestea vor avea si subcategorii si chiar sub subcategorii, pe care le vom adauga la timpul potrivit.

Deoarece acest ghid bursier contine deja cateva descrieri la unele carti ce s-ar incadra in aceasta lista vom face deocamdata trimiteri la acestea urmand ca in timp sa facem integrarea completa incarcand astfel sa urmam un curs ascendent al pregatirii conform acestei liste.

Astazi vom incepe cu o carte despre care am amintit pe blog de curand si ea se intituleaza “TRADING IN THE ZONE” de Mark Douglas.

Cine a fost Mark Douglas?

Despre acesta si cartile sale la rubrica “Pregatirea mentala, psihologica/Trading in the zone”.

 

Comments

 1. Buna ziua,

  Cred ca exista o pb cu datele, atat pe acest site, cat si pe agf.

  Vad ca acest post are data publicarii 05.03.2012 – “Posted by Traian on 5-th March 2012”.

  De asemenea, am observat pe agf ca toate preturile actiunilor apar ca fiind din 2008, desi cotatiile sunt cele actuale. referitor la aceasta pb, i-am scris forumistului Iancu, insa nu am primit niciun raspuns, deci i-am scris in urma cu cca 2 sapt.

  In alta ordine de idei, consider acest ghid foarte util si abia astept sa-l parcurg pe tot. Pana acum am parcurs partea de gradinita. Si abia astept sa ajung la partea cu planul financiar.

  Am o intrebare. Ma intereseaza sa inteleg documentele financiare ale companiilor romanesti. Puteti sa-mi recomandati vreo carte in care se explica aceste lucruri, asa cum apar ele in contabilitatea noastra? In acest moment citesc o carte scrisa de Phil Tow, insa o parte din termenii folositi de el nu reusesc sa-i regasesc in documentele financiare ale companiilor noastre, astfel incat am zis ca pasul urmator ar fi sa gasesc niste documentatie ajutatoare. Asa ca daca m-ati putea indruma, ar fi minunat.

  Multumesc,
  Horia

 2. Servus Horia,

  Eu cam pendulez intre blog si acest ghid si vreau sa-ti spun ca nu este deloc usor pentru o singura persoana, care inca nu este refacut complet.

  Oricum am remediat data postarii de la articolul mentionat si am vorbit cu Iancu pentru graficele de la AGF.

  Referitor la doleanta ta am intrat deja in discutii cu niste specialisti financiari si sper sa te ajut cu ceva. Rabdare insa, azi este 8 Martie .

 3. Multumesc mult, inteleg si astept.

  Horia

 4. Buna ziua,

  Am scris o scurta descriere a cartii “Regula nr 1 – Cum sa investesti la bursa“, de Phil Town.

  Sper sa fie utila si interesanta.

  Horia

Speak Your Mind

*