3.4.4 Ciclicitatea eruptiilor solare si influenta lor asupra bursei

Capitolul nr. 3 Investitori activi – Avansati

Postat de TRAIAN pe 29 iulie 2010

Eruptiile solare si influenta lor asupra istoriei omenirii si nu numai ….
Pentru foarte multi oameni domeniul astrologiei este inca un domeniu greu tangibil in schimb odata cunoscut te determina sa-l aprofundezi si sa-l intelegi mai bine incercand sa ti-l apropii in sensul explicarii unor fenomene sau evenimente istorice mai importante pentru omenire.

Astazi voi vorbi despre eruptiile solare si influenta lor asupra istoriei Omului sau al pietelor de capital.

poza 344 1Pentru inceput vom analiza un grafic al ciclurilor eruptiilor solare din anul 1974 – iulie 2003 si vom observa ca varful acestor eruptii se coreleaza cu marile conflicte umane (in special razboaie sau violente)

 

 

 

 

 

 

 

 

Istoria acestor fenomene este explicata incepand cu anul 323 inainte de Hristos de Theophrastus – un om de stiinta elen. Se poate constata ca aceste cicluri au o durata medie de 11 ani.

Image Uploaded by ImageShack Toolbar

Ce sunt de fapt aceste eruptii solare ? Nimic altceva decat explozii intense/eliberari ale energiei magnetice acumulate uneori bazate si pe un vortex de gaze acumulate intr-o perioada de timp. Pentru observatori ele apar ca niste pete negre pe suprafata soarelui, care vazute de pe Pamant pot fi de dimensiunile acestuia sau de cateva ori cat Pamantul.

Oamenii de stiinta astrologi au cercetat momentele istorice importane se coreleaza cu evolutia ciclurilor eruptiilor solare majore in cca 80% dintre cazuri.

Un exemplu este cel al lui rusului A L Tchejievsky care a alcatuit o baza de date cu cele mai importante evenimente istorice pentru 72 tari in perioada 500 inainte de Hristos si anul 1922. El a fost unul dintre cei care au facut corelarea aparitiei primului razboi mondial din 1916-1917 bazandu-se pe influenta eruptiilor maxime solare, majoritatea acestora fiind nefavorabile. Tot el a observat ca revolutia din Rusia din 1917 a fost concomitenta cu maximul eruptiei solare din ciclul respectiv.

In graficul de mai sus sunt 23 de cicluri in functie de numarul eruptiilor solare si se poate constata ca doar 3 astfel de cicluri au depasit ca numar 250 eruptii – majoritatea in luna a cincea a anului respectiv. Unele date pot fi preluate de pe SIDC website sau NOAA website.

Detaliul fiecarui ciclu poate fi luat de pe John Alvestad’s website. Multe date pot fi accesate de la NASA prin Sunspots.

Firesc ca stiind aceste corelari unii analisti ai pietei de capital au incercat si chiar au descoperit influenta varfurilor eruptiilor solare asupra nu numai evenimentelor istorice importante din lume, dar implicit si asupra evolutiei economiilor tarilor puternice.

Image Uploaded by ImageShack Toolbar

Astfel daca vom analiza datele anuale mai recente ale acestor corelari vom putea constata unele potriviri si chiar evolutii interesante apropiate.

Image Uploaded by ImageShack Toolbar

Culoarea blue este ciclul 21 inceput in iunie 1976, cea neagra este ciclul 22 inceput in septembrie 1986 si cea rosie este ciclul actual inceput in mai 1996, care a avut un varf in luna aprilie 2000 si unul mai mic in luna noiembrie 2001 de unde putem spune ca a inceput recesiunea economica.

Linia orizontala reprezinta lunile si cea verticala numarul eruptiilor solare.
Avand in vedere ca maximele acestor eruptii sunt si cele mai reprezentative ne vom opri mai mult atentia asupra lor, dar in special asupra schimbarilor substantiale a numarului acestora, care pot produce si schimbari in comportamentul si procesul mental al oamenilor. Avem in vedere faptul ca omul are un camp electromagnetic propriu care este influentat de aceste schimbari duale: de intensitate si de variatie a numarului eruptiilor solare. Firesc ca in aceasta etapa a ciclului solar cu cat un maxim este mai mare durata acestuia este mai mare.

Am luat pentru exemplificare ultimile doua cicluri ale graficului de mai jos si a momentului producerii marilor recesiuni economice.

solara 344

Solar Cycle 22: 1988-1990 wide 1988-1992
1987-88 Palestinian Infiltada begins, Eastern European dissidents organize, USSR & US sign missile treaty, USSR begins pullout from Afghanistan

1987 Crash in World Stock Markets
1989 Tianamen Square Chinese student democracy movement crushed
1989 Protest and peaceful revolution in Eastern Bloc, dismantling of Berlin Wall,

1989-1992 Glasnost process begins dissolution of Soviet Union, end of Communist Party domination; Communist Party coup in Russia fails
1989-91 End of apartheid in South Africa, beginnings of patriot and militia movements in US, Somalia civil war, Yugoslavia begins slaughter in Bosnia, Sandinistas lose Nicaraguan elections

1990 Mandela Released, East and West Germany Re-Unite

1990 Iraqi Troops Invade Kuwait

1991 The Gulf War; multi-national forces liberate Kuwait from Iraq, Balkan Civil War begins as communist Yugoslavia collapses.
Solar Cycle 23: 1999-2001 wide 1999-2002

1998-2000 Peace treaty in Northern Ireland, overthrow of Indonesia’s Suharto, Serbian-KLA conflicts increase and US/ NATO decides to “resolve” conflict through massive bombing of the whole nation, India-Pakistan skirmishes over Kashmir increase; militias burn East Timor, drive people into camps in West Timor; big demonstrations at WTO meeting in Seattle; rising religious strife in India and Indonesia, increasing civil war in Sierra Leone and Sri Lanka; overthrow of Milosevic in Serbia;

1999 Worldwide Y2K Scare
1999 Palestinian Infiltada re-commences after “virtual agreement” with Israel
2000 Dot-com bubble breaks; Supreme Court intrudes in the U.S. elections, throws results of Florida vote to make the loser of the popular vote into a winner of the electoral vote to become the U.S. President made by judicial interference.

2001 Attack on World Trade Center and Pentagon; War on Terrorism begins
2000-02 Peace treaty disrupted in Northern Ireland; land confiscations in Zimbabwe; worldwide protests against WTO/IMF/World Bank in Seattle, Washington DC, Prague, Goteborg, Quebec City, Genoa and other cities

2002-2003 Bush diverts War on Terrorism into personal vendetta against Saddam Hussein, massive protests demonstrate against Iraq war
Cele doua cicluri 21 si 22 se prezinta astfel :
Se pot observa influentele oscilatiilor eruptiilor solare asupra vietii politice, dar si economice ale unor tari. Astfel prima mare recesiune din 1991 de pe timpul presedintiei SUA a lui Bush a sosit in timpul ultimei parti a ciclului 22. Acesta a fost precedat de crashul bursei din anul 1987, care a fost exact la inceputul urcusului ciclului solar. La fel crashul din 2000 a initiat o recesiune care de abia in anul 2003 s-a mai estompat.

Graficul de mai sus arata cat de puternica este corelarea dintre caderile economice majore si ciclurile solare. Perioada este 1926 si 2003 cu marele crash bursier din 1929 si marea depresiune economica al carei varf a fost in anul 1933.

In aceste conditii ne punem intrebarea … putem predictiona evolutia unei piete de capital puternice (cum ar fi cea a SUA cu indicele Dow Jones). Desigur ca nu este o corelare directa intre evolutia ZILNICA, LUNARA sau chiar cea ANUALA a acestui indice si numarul eruptiilor medii solare din aceste perioade. Totusi asa cum s-a vazut putem predictiona, anticipa schimbarile majore – breakout-urile MAJORE – CICLICE in evolutia unei piete in functie de maximele eruptiilor solare si ciclurile acestora.

De unde pana unde chestia asta? Este foarte simplu. Exista o legatura destul de puternica intre campul electromagnetic al unui om determinat de propria electricitate si puterea de influenta a eruptiilor solare (soarele fiind cea mai mare si puternica planeta a universului inconjurator). In conditiile unor acumulari puternice electromagnetice eruptiile solare pot influenta oscilatiile altor campuri electromagnetice inconjuratoare. Transpus acestea pot influenta direct procesele emotive si de comportament ale oamenilor.

In aceste conditii aceste corelari pot da un semnal de anticipare al unui breakout care marcheaza inceputul unei recesiuni economice puternice. In timpul unui varf al eruptiilor solare se produce un bubble al pietei BULLISH si se realizeaza un breakout al pietei pe o perioada mai lunga de timp.

Daca se analizeaza graficele de mai sus se poate observa o corelare puternica intre ciclurile solare si recesiunile economice inregistrate, care la randul lor au cicluri proprii oarecum inverse. Exista in ultimul secol o singura exceptie a acestei corelari si este vb de minimul marii deprecieri economice 1932/1933 acesta a fost si minimul ciclului solar respectiv.

Recesiunea inceputa in anul 2000 se pare ca se apropie de sfarsit si odata cu ea si ciclul solar 23. Urmatorul ciclu solar va avea un maxim (peak) in anul 2011 cand se asteapta inceputul unei noi recesiuni economice mai mari.

solar 344 2

 

Ultimul minim al ciclului actual este posibil sa fie in luna septembrie si de acolo sa inceapa ciclul 24, care poate avea ca varf anul 2013-2014, ce va marca o noua si majora recesiune economica si implicit un mare BREAK al pietelor de capital.

 

 

 

 

 

 

 

 

Am observat ca unii vorbesc de un crah bursier ei bine cred ca este prematur sa vorbim de asa ceva daca ne luam dupa observatiile de mai sus. Istoria intotdeauna se repeta, iar ciclurile la fel.

solar 4 344

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dar pana atunci …. mai este destul timp si multa apa va mai curge pe Dambovita, dar vom urmari cu mai multa atentie aceasta corelare, precum si evolutia economiei tarilor puternice.

Speak Your Mind

*