3.4.2 Cicluri bursiere – asa cum vad profesionistii

Capitolul nr. 3 Investitori activi – Avansati

Postat de TRAIAN pe 29 iulie 2010

De mai bine de 54 de ani cele prezentate mai jos sunt la fel de valabile ca si atunci cand au fost scrise de catre autorul acestora. Este vorba de o scrisoare a lui WD Gann conceputa in anul 1954 inainte de a muri.

Voi face o paranteza si voi spune ca Gann a fost poate cel mai mare analist bursier al tuturor timpurilor, fiind numit “Guru de pe Wall Street” deoarece a reusit sa predictioneze cele mai mari evenimente ale lumii bursiere, pe baza carora a castigat si multi bani la vremea respectiva.

Teoriile sale de market forecasting au fost prezentate in 8 carti scrise in perioada vietii sale si acestea se refera in special la un sistem de reguli matematice aplicate la analiza grafica. Mai trebuie sa ne gandim ca atunci nu exista calculator si totul se reducea la calcule manuale si cu atat mai mare este meritul acestuia.

Revenind la subiect trebuie sa recunosc ca natura umana nu se schimba niciodata, in schimb pietele de capital se schimba, timpul se schimba. Deci o prima concluzie a lui Gann se refera la elementul UMAN care ramane constant.

Asa ca am ales o scrisoare a acestui mare analist, care a fost intocmita cu 14 luni inaintea mortii sale, adica pe 5 aprilie 1954. De ce acest lucru ? Deoarece cele prezentate de Gann in scrisoare sunt valabile si astazi, ca ceva incredibil.

De ce ciclurile prezic trendurile actiunilor, marfurilor si afacerilor ?

Se pare ca aceasta intrebare este lamurita foarte bine de Gann in scrisoarea sa:

“Dupa 54 de ani de experienta si cercetare a evenimentelor cu cca. 100 de ani in urma, mi-am putut dovedi ca ISTORIA SE REPETA si ca atunci cand cunoastem trecutul vom putea determina viitorul.

Am folosit ciclurile pentru a testa propriile tranzactii prezentate in Annual Forecasts on Stocks and Commodities timp de mai bine de 50 de ani si acestea s-au dovedit a fi corecte.

Ciclurile se repeta deoarece natura umana nu se schimba. De aceea razboaiele apar in cicluri regulate. Oamenii in varsta nu doresc razboiul deoarece ei au trecut deja prin asa ceva, nu mai este un mister.

In acelasi timp, tinerii au citit despre razboi si-l doresc deoarece ar dori sa fie eroi. Liderii natiunilor vad prin razboi (eu as adauga CRIZA sau RECESIUNE in vremurile noastre) o mare oportunitate pentru noi afaceri si speculatii cu mari castiguri.

In aceste conditii acesti conducatori vad deja prea multe sanse si devin prea optimisti dupa o perioada lunga de succes in afaceri si cresteri in piata de actiuni si marfuri.

Asa ca, oamenii de afaceri mai in varsta, dupa o perioada lunga de prosperitate in afaceri, devin prea increzatori si atunci vor dori sa-si extinda si mai mult afacerile (ne aducem aminte cum procedau cei din Romania, in special in anul 2007, mai ales cand totul crestea de la sine) si atunci calea cea mai usoara este creditul-imprumutul.

Asa ca, oamenii care imprumuta bani pe SPERANTA ii vor lichida cand TEAMA o va depasi si conditiile devin cele mai rele. De aceea ciclurile in afaceri, piata de actiuni si de marfuri se vor REPETA si aceasta se va realiza intotdeauna.

Legile NATURII sunt neschimbatoare si nici un om sau un grup de oameni nu le poate schimba.

Noul Dealers nu a dovedit ca poate stopa inflatia. Ei spun ca pot preveni Depresia si Panica, dar nimeni nu a putut-o face in trecut, asa ca viitorii ani vor dovedi ca guvernantii nostrii nu pot opri Depresia Risipei si a Consumului.

In timpul ultimilor 20 de ani conducatorii au risipit si consumat ceea ce s-a acumulat in ultimii 175 de ani.

Datoriile private si cele ale statului federal sunt cele mai mari din istorie si aceste conditii vor face din anii urmatori cea mai critica situatie din istorie (atentie la datoriile actuale ale SUA, care sunt acum cu adevarat ISTORICE).

Cel care cunoaste CICLURILE poate prezice viitorul, insa va trebui sa inceapa sa studieze matematicile, regulile stiintifice pentru a face cele mai corecte deductii si a determina trendul pietei de actiuni, de marfuri si afaceri in general”

De atunci si pana in prezent au aparut mai multe metode de predictie, inclusiv in domeniul bursier, unele chiar specializate asa cum se prezinta imaginea de mai jos realizata de Centrul de Prognoza Financiara din SUA.
Predictia indicelui S&P 500 pe urmatoarele 6 luni – Financial Forecasting Center.

predictie-spx

Interpretare :
– fata de momentul actual predictia la SPX pentru urmatoarele 6 luni nu arata asa de incurajatoare precum incearca unii sa estimeze in prezent, ba dimpotriva constatam la acesti analisti ca indicele va avea in perioada octombrie – noiembrie 2009 un mic top local, dupa care urmeaza un inceput de downtrend ce va deveni destul de serios spre sfarsitul anului si care va continua la inceputul anului 2010.

– dupa un minim ce poate fi atins in februarie 2010 asistam la o revenire ce poate pune amprenta evolutiei viitoare de inca 6 luni.

La aceasta voi dauga cateva date macro la nivelul economiei SUA

Current Economic Indicators

September 04, 2009 (Close of Day)
Indicator/Value

Inflation % -1.89 / GDP Growth % -1.02
Unemployment % 9.70 / Gold $/oz 989.00
Oil $/bbl 68.02 / Prime % 3.25

Daca pare plauzibila aceasta varianta ? Este prematur acum sa ne dam cu parerea insa putem analiza argumentele pro si contra unei asemenea variante si sansele in care unele pot deveni dominante in timp.

Prognoza ratei somajului in SUA 2009 -2010

somaj-6-sept

Interpretare:
In ciuda faptului ca rata somajului din SUA a scazut in luna iulie la 9,4% fata de luna iunie care a fost de 9,5%, iata ca luna august aduce ceva ingrijorare in randul americanilor deoarece aceasta a crescut la 9,7% chiar daca bursa de pe Wall Street se grabeste sa fie entuziasta pe baza unor cifre care indica o incetinire a acestui fenomen.

– totusi analistii presupun ca rata somajului va creste atat inainte de sfarsitul acestui an, dar si in prima parte a anului 2010 cand aceasta va depasi pragul de 2 cifre, adica peste 10%. Este evident ca cifra REALA actuala de 16% a celor fara loc de munca va fi depasita si chiar daca nu va atinge cifra de 20% din perioada Marii Depresiuni cifra este destul de ingrojatoare pentru autoritatile vremii si care va pune accent pe mentinerea consumului la cote destul de reduse o perioada mai mare de timp.

Dar sa nu ne grabim cu aceste explicatii si sa mai vedem inca o modalitate de a prognoza, de aceasta data realizata cu ajutorul unui trader experimentat si cunoscut in lumea forecasting moderna (parca ne aducem aminte de ATC si ATM, adica analiza tehnica clasica si analiza tehnica moderna).

 

Sisteme moderne/softuri de forecasting folosite de traderi profesionisti

Ei bine este vorba de Walter Bressert cu softul sau “, care a utilizat tot ce trebuia din domeniul ciclurilor pentru a-si stabili un sistem propriu de forecasting testat si supratestat pe baza unei experiente istorice cuprinse intre 1920 – 1980. La randul lui acesta are o experienta de peste 30 ani, in acest domeniu.

Sistemul acestuia este ceva diferit de ceea ce cauta toata lumea : “Trade with the trend, if it’s up buy the dips, if it’s down sell the rallies.” , adica urmareste trendul, daca este sus cumpara pe scadere si daca este invers vinde la finalul rally-ului.

Ne vom folosi de seminariile gratuite oferite de acesta si vom incerca la randul nostru sa invatam ceva mai mult despre aceste tehnici de a estima viitorul unei piete.

Identificarea ciclului
Acuratetea identificarii ciclului unui instrument ne permite sa determinam un reversal trend (o schimbare de trend), un trend, sa cumparam la minime, sa vindem pe maxime si sa prognozam cele mai probabile puncte pentru viitoarele minime sau maxime.

Metoda se bazeaza pe semnalele indicatorilor tehnici/oscilatori, care pot identifica si tranzactiona topurile si bottomurile ciclului. De regula se foloseste atat ciclul de 20 bare tranzactionate cat si 1/2 ciclu – care ne permite sa anticipam/prognozam ciclul urmator – eventualul bottom sau top (1 bara este time frame-ul ales. Poate fi 1 ora, 1 zi, 1 saptamana etc).

Indicatorii folositi sunt cei clasici (RSI, MACD, STS) insa combinatia acestora, precum si parametrii de lucru sunt secretele succesului. Exista metode combinate/softuri care se bazeaza pe “patratul lui 9” descoperit de Gann – metoda este descrisa in cartea acestuia “The Definitive Guide to Forecasting Using W.D.Gann’s Square of Nine” sau alte tehnici clasice adaptate pe baza unor programe/aplicatii informatice la nevoile moderne ale traderilor.

De exemplu Walter Bressert foloseste printre metodele sale metoda indicatorului stochastic dublu aplatisat, iar daca ne uitam la formula de calcul a acestuia vom vedea ca avem nevoie de un program de calcul si de analiza grafica.

Grafic lucrurile s-ar prezenta in imaginea de mai jos realizata cu indicatorul DSS la perechea valutara EUR/USD in anul 2008 :

dss-bressert

DSS – double smoothed stochastic Bressert, adica indicatorul Bressert dublu statistic aplatisat este prezentat in partea inferioara ca o evolutie paralela a doua linii statistice al caror interval maxim poate fi cuprins intre 2-500, insa cel mai frecvent este cel cuprins intre 5 – 30, mai ales pentru perioade scurte de timp.

Interpretarea este la fel ca la STS si anume cand linia DSS este deasupra nivelului de 80 avem zona de supracumparare,iar sub nivelul de 20 vom avea supravanzare.

Desigur ca nu vom trece prin toata gama metodelor de forecasting (sunt atat de multe incat nu ne-ar ajunge 1 an intreg pentru a le prezenta). Totusi cine are curaj le poate investiga si studia mai atent de la acest LINK, dar cu rabdare.

IN FINAL : 

Odata ce descoperi un sistem propriu de anticipare a viitoarelor maxime si minime ale unui ciclu este bine ca acesta sa fie simplu, apoi sa-l perfectionezi si sa-l respecti cat mai corect. Altfel, trecand de la un sistem la altul care nu-ti apartine, vei ajunge sa nu mai ai incredere in asa ceva, iar soarta o stim deja cu totii.

Speak Your Mind

*