3.4 Ciclicitatea bursiera – cap. 1

Capitolul nr. 3 Investitori activi – Avansati

Postat de TRAIAN pe 29 iulie 2010

CAPITOLUL I
Este ciclul bursier o realitate? Trebuie sa credem in existenta lui?

Este o tema care pana in prezent am tratat-o mai putin deoarece este ceva sensibil nu numai prin faptul ca “orice se misca dupa o anumita cilclicitate ca rezultat a legii naturale a actiunii si a reactiunii” ci si prin faptul ca ciclicitatea bursiera este mai putin credibila in acceptiunea generala a investitorilor.

Cineva sau mai multi dintre cititori chiar ar spune .. adica cum, exista cilcuri in lume care se repeta dupa o anumita periodicitate, dupa anumite reguli, iar acest lucru este valabil si pe orice bursa ?
Eu unul care am citit mult din acest domeniu dar si din alte domenii pot spune cu certitudine ca ciclicitatea este un fenomen real si obiectiv, mai ales pe piata de capital.

Desigur ca exista oameni care au descoperit metode de analiza a trecutului pe baza carora au reusit sa demonstreze existenta ciclicitatii si astfel sa faca predictii reusite. Unul dintre cei mai mari predictionisti ai ciclicitatii bursiere a fost Gann William Delbert … care la vremea respectiva isi exprima temerea ca publicul sau nu era pregatit pentru metodele folosite de el si ar fi primit nefavorabil predictiile sale.

In fond tanarul Will, cum era numit la inceput si care dorea sa devina un om de afaceri i se spunea tot timpul ca orice este posibil si ca NIMENI nu poate prezice VIITORUL. Poate ca aceste vorbe si-au pus mai mult amprenta pe viata lui WD Gann determinandu-l sa cerceteze multi ani trecutul pentru a gasi raspunsul la aceasta mare intrebare.

Sunt convins ca daca cineva ar fi cunoscatorul acestor metode de previziune acestea nu ar fi dezvaluite deoarece odata descoperite valoarea lor s-ar reduce substantial sau chiar anula. Castigul pe bursa este cu atat mai mare cu cat prin metodele/strategiile folosite poti anticipa mai devreme miscarile importante din bursa inaintea celorlalti traderi.

De fapt in cartea “Tunnel Thru the Air” Gann spunea ca orice eveniment lucreaza in concordanta cu ciclurile trecutului si ca acea istorie se repeta in viata oamenilor, natiunilor si pietei de capital.

In fapt primele aparitii publicistice ale lui Gann erau scrisorile zilnice despre piata “The Supply and Demand letter” care acopereau atat piata de marfuri cat si de actiuni. Aceste inscrisuri au fost imbogatite cu prognoze anuale despre bursa, una dintre cele mai mari pasiuni ale acestuia.

Prognozele sale aveau 85% acuratete si erau foarte apreciate in acea vreme, la fel si primele lui carti despre predictia bursiera “Truth of the Stock Tape” si apoi “Tunnel Throught the Air”,care a prevazut atacul asupra US de catre Japonia si razboiul aerian dintre cele doua popoare, care a avut un mare succes chiar daca atentia nu era dirijata pentru investitori.

Cred, cu toate ca nu am alte elemente, ca Gann si-a predictionat si boala de cancer la stomac si probabil cand ii va fi sfarsitul. La fel de sigur sunt si cu predictia lui asupra eternitatii muncii de forecasting peste secole in domeniul ciclicitatii bursiere si a bursei in general. Ceea ce cred eu ca nu a reusit sa predictioneze este faptul ca un al doiea Gann in acest domeniu nu se va mai naste.

De ce cred acest lucru? Pai, din mai multe motive :

1. WD Gann a inceput cu nimic. El si familia lui nu au avut nici un ban, nici o educatie, dar in 40 de ani Gann a ajuns sa fie cunoscut in toata lumea.

2. Viata lui Gann a insemnat o munca platita din greu. El se trezea dimineatza, lucra tarziu si trata munca sa cu multa seriozitate si energie. Acest profesor, scriitor si avid predictionist a avut trei categorii de educatie, dar el niciodata nu s-a oprit din studiu.

3. A avut o minte neconventionala, cu o curiozitate greu de stapanit. A fost un baptist conservator care nu a fumat, baut sau nu a jucat carti. Unii spun ca nici nu dansa. El a respectat valoarea dolarului si a fost prudent la cheltuieli.

4. A studiat Biblia toata viata lui. Ea a fost cartea cartilor sale, cea mai pretuita. In fond in ultima lui carte ” The Magic World” din 1950 se reflecta foarte mult aceasta devotiune.

5. Cel mai important model pentru cei care vor sa invete despre bursa este sa studieze mereu asa cum a procedat si Gann chiar daca ajunsese sa fie foarte pretuit pentru munca sa.

Totodata el a crezut in ciclicitate cu toate ca stia ca pietele de capital sunt schimbatoare fiind influentate de conditiile zilnice si nu de cele de ieri, din trecut. Studiind continuu a putut observa multe intelesuri asupra miscarii bursei si daca el, care este recunoscut in acest domeniu prin studiul continuu, noi cei care dorim sa devenim mari traderi de ce nu am invata la fel despre bursa.

In capitolul urmator vom vorbi despre cicluri bursiere la modul efectiv …

Speak Your Mind

*