3.3.6 Gann si teoriile acestuia – etapa 1

Capitolul nr. 3 Investitori activi – Avansati

Postat de TRAIAN pe 29 iulie 2010

Voi continua astazi despre teoriile lui Gann, cel care a inventat si dezvoltat cel mai mult analiza tehnica a unei burse. Ma simt obligat fata de voi cititorii, dar si fata de marea lui opera care merita cu atat mai mult cunoscuta de cei doritori.

Urmaream cu ceva timp in urma o discutie pe forumul www.KTD.RO si erau unele incertitudini privind o eventuala evolutie majora descrescatoare in anul 2007 pe piata americana, fapt care ar influenta evident si fragila noastra bursa.

Probabil stiti ca Gann a dezvoltat foarte multe tehnici si unelte personale pentru a previziona schimbarile majore ale trendului unei burse.
Este deja cunoscut faptul ca in timp ce majoritatea investitorilor actioneaza pe baza emotiilor lor, acestia intentioneaza sa faca aceleasi greseli in acelasi timp. Adica ei cumpara pe vesti bune si vand sau intra in standby cand vestile sunt rele.

De asemenea investitorii se misca in afara pietei sau in interiorul ei (sell/buyl) ca o “multime” (as fi vrut sa spun gloata, dar suna ciudat mai ales ca din ea fac si eu parte :) ), nu pentru ca piata este la un punct de intoarcere ci datorita faptului ca alti investitori o fac deja. Apoi optimismul general al investitorilor atinge nivelurile de supracumparare.

Sau in cazul unei piete bear (in scadere) pesimismul lor general imping preturile spre supravanzare. La final, urmarirea “multimii” (cred ca era mai potrivit turma, dar tot suna ciudat) ne conduce la pierderi in majoritatea cazurilor.
Cu alte cuvinte, inainte de a trece la legendarul W.D.Gann, trebuie sa ai in vedere starile emotionale de mai sus si sa vinzi cand vestile bune sosesc in timp ce multimea cumpara. Si sa cumperi cand vestile rele se cunosc, iar multimea se panicheaza si investitorii vand.

Cand esti intr-o piata care se misca in favoarea ta exista tendinta de a gandi ca daca piata isi pastreaza directia nu numai ca vei castiga multi bani dar vei fi liber, sanatos, puternic si celebru. Acesta este momentul in care multi investitori decid sa arunce prudenta la o parte fara a mai privi asupra riscului si ajung sa suprainvesteasca, adica sa mai cumpere.

Traderii de succes actioneaza fara emotii si in aceste momente gandesc ca urmeaza ca actiunea sa atinga topul si este cazul de a vinde/de a-si inchide pozitiile long asa cum au procedat hedgerii vineri pe piata de la Sibiu cumparand pe spot si deschizand pozitii short pentru a castiga pe scaderea bursei regular ce va urma.

Intr-un cuvant trebuie sa fii alaturi cu trendul si nu invers cand te poate surprinde prin schimbarea directiei.

Alternativele lui Gann
W. D. Gann a avut o atitudine interesanta privind emotia umana in piata.
El spunea ….
“If you will only study the weakness of human nature and see what fools these mortals be, you will find it easy to make profits by understanding the weakness of human nature and going against the public and doing opposite of what other people do.

“Human nature never changes and that is why prices swing from the one extreme level to the other. People get too hopeful and optimistic when prices are high. Then when prices reach extreme low, they get too blue, too pessimistic and over-sell.”

Calitatile bune sau rele ale Sperantei
Marea calitate a caracterului unui OM este SPERANTA. Ea face de multe ori succesul, dar de mai multe ori poate fi distrugator intr-o bursa. Foarte multi investitori isi pastreaza pozitiile sperand ca trendul sa aiba o miscare in favoarea lor, dar de foarte multe ori se intampla invers.

W.D. Gann a fost cel care a descoperit modalitati de ocolire a slabiciunii umane pe bursa. Doar actionand in sensul opus “multimii” investitorilor nu a fost suficient pentru a cunoaste ceea ce misca piata.

El spunea ca “our memories are short and we have difficulty remembering the past“. (memoria este scurta si intampinam greutati daca ne amintim trecutul).

Sunt convins ca multi dintre voi ati auzit de fraza “Istoria se repeta“. Aceasta implica faptul ca cei care nu au invatat din greselile trecute risca sa le repete si in viitor. Din pacate multi nu iau in considerare acest lucru si PIERD continuu bani.

Ei bine Gann si-a format teoria sa pe “fenomenele naturale observabile“. El a observat ca istoria se repeta in toate domeniile vietii, dar in special pe bursa. El, dar si noi, am observat investitori care repeta aceleasi greseli de foarte multe ori si chiar permanent, dar niciodata nu invata din trecut.

Urmarirea validarii teoriei lui Gann
Asa ca marele Gann si-a dedicat o mare parte din timp pentru a intelege ceea ce este plasat in fata miscarilor pietei prin studierea istoriei pretului. De fapt el a fost foarte intens implicat in acest fenomen incat unul dintre asociatii sai, Clarence Kevin spunea :

“He is the only man I ever knew that I thought had worked as much as Mr. Thomas Edison.”
Mai trebuie sa ne gandim ca in acea vreme nu exista calculator (de fapt acesta a aparut cu cca 9 ani dupa moartea lui Gann), iar in prima faza a lucrat manual pentru actualizarea datelor graficelor pe hartie, dar in cele din urma, fiind o munca foarte anevoiasa, a angajat 7 secretare sa faca aceasta munca greoaie.

In aceasta situatie el a fost nevoit sa mearga in Anglia pentru a studia istoria pretului bursei Londoneze care avea mult mai multe date decat cele oferite de tanara bursa americana, iar apoi a petrecut 10 ani de studii intense in Libraria Astor din New York.

Astfel Gann a descoperit ca daca el va intelege istoria unei singure piete si ciclurile acesteia care domina investitiile, el va putea s-o foloseasca ca pe o probabilitate pentru conditii similare ce vor produce rezultate identice in viitor.

Analizele comparative istorice au devenit astfel cel mai mare succes in domeniul cercetarii si prognozarii bursiere.

Iata ce spunea insusi Gann ..
“By studying past history and knowing that the future is but a repetition of the past, you can determine the cause according to the time and conditions. Sometimes it is necessary to go a long way back to determine the cause…”
“Nothing will help you more than going over the past history for commodities (and) studying its actions under different periods…If you know what a commodity has done in the past, you have a better chance to determine what it will do in the future.”.

Cu alte cuvinte cu cat petreci mai mult timp studiind istoria, cu atat mai mult creste increderea in viitor, la fel de mult si succesul.

Cine va studia cele doua carti ale lui Gann “45 Years on Wall Street” si “How To Make Profits Trading in Commodities” va intelege mai bine semnificatia celor de mai sus.
Cu toate acestea exista unii analisti care spun ca si aceste doua carti, in contextul istoric actual ofera o perspectiva limitata.

Ei se refera in primul rand la existenta datelor privind cotatiile burselor de marfuri de acum 200 de ani (1876 – bumbac, cafea, zahar si cacao din 1881 si 1916).

Totusi pentru a da Cezarului ce este al Cezarului trebuie sa recunoastem ca scrierile lui Gann constituie inca geneza analizei tehnice bursiere statornicind bazele acesteia.

Particularitatile pietelor de capital
Tot Gann spunea …

” the farther back you have a record of a stock or commodity and the more you study it, the more you will understand its actions and know when it is making tops and bottoms. You should become thoroughly acquainted with the stocks and commodities you trade, and by studying them, you will learn their individual moves which are peculiar to themselves.”.

Asta inseamna ca daca istoria se repeta fiecare piata are particularitatile ei care o deosebeste de celelalte piete de capital. In acest caz studiind o piata putem observa anumite tipuri de formatiuni grafice (patterns) caracteristice acelei piete sau unor perioade ale acesteia.

Asa putem observa maximele pietei (tops) sau minimele acesteia (bottoms) care sunt mai consistente/solide, decada dupa decada de ani. Stiind cam cum arata aceste highs sau lows (ce formatiuni le determina) ne ajuta sa obtinem decizia de a participa in piata cu miscari cat mai profitabile. Astfel peste ani istoria bursiera ne-a spus ca exista unele lucruri importante:

1. Ce acumulare si distributie sunt prezentate in diferitele piete de marfuri sau de alt gen.
2. Durata tipica a pietelor bull (crestere) sau bear (scadere) in timpuri normale sau anormale – ciclurile.
3. Cum arata o perioada de miscare in cadrul ciclurilor si ce feluri de corectii de cumparare sau vanzare sunt experimentate de-alungul miscarii.
4. Cum arata o “explozie” si un “crah” bursier.

Desigur ne vom pune mai multe intrebari asupra celor de mai sus.
In primul rand ma voi intreba “care sunt patternurile care arata cresterea sau scaderea unei piete?” (vedeti nu am folosit niciodata termenul de actiuni deoarece odata cunsocuta piata voi cunoaste si modul de evolutie al actiunilor ei).

Raspunsul … va fi un material despre asa ceva.
Bineinteles, mai sunt si alte intrebari … dar sa le lasam pe viitor.

Speak Your Mind

*