3.3.4.1 Alte tehnici de tranzactionare – cap. 2

Capitolul nr. 3 Investitori activi – Avansati

Postat de TRAIAN pe 29 iulie 2010

CAPITOLUL II

Alte metode/tehnici de investitii

1. Investitia pe o zi – day trading

Este o strategie extrema care implica masuri de cumparare si vanzare, adica de intrare si iesire de pe o actie intr-o singura zi. Ea se aplica de regula de profesionisti si se bazeaza pe AT prin anticiparea miscarii unei actiuni. Acestia revin pe cash la sfarsitul zilei, iar operatiunile de cumparare/vanzare pot fi realizate chiar in minute sau ore.

De regula investitiile de o zi se fac numai in conditiile in care tranzactia este online, necesita un soft in real time rapid sau o linie telefonica sigura si rapida cu ssif care are tehnici day trading. In plus necesita disciplina si capital de investitii. Strategia este mai mult ocazionala si de obiciei cei care castiga sunt foarte putini. Este denumita si intraday daca se refera doar la o zi de tranzactionare.

Cei care practica aceasta metoda folosesc o strategie pe TS.

Exemple:

  • investitia swing implica cumpararea actiunii mai devreme, la inceputul saptamanii si apoi vanzarea acesteia la sfarsitul ei.
  • investitia pozitionala, adica de a cumpara actiunea si a o pastra cateva luni.

2. A tranzactiona din timp – Market timing

Se bazeaza pe predictionarea timpului cand o actiune sau o piata incepe sa urce/coboare si de a cumpara/vinde inaintea acestui moment.

Este o strategie riscanta deoarece este posibil ca in acel moment actiunea in loc sa urce poate sa scada sau invers deoarece nimeni nu poate predictiona evolutia viitoare a actiunii sau a pietei.

3. Shortarea raliului, scurtarea raliului – Short the rallies

Adica in loc de a cumpara mai multe actiuni cand piata creste trebuie sa procedezi invers, adica sa vinzi short. Concret inseamna sa vanzi cand actiunea ta a crescut suficient, apoi in final s-o cumperi la un pret mai jos.

Pentru aceasta este nevoie de timp, rabdare si cunostiinte. Daca ai gresit si piata urca in loc sa coboare dupa ce ai cumparat atunci ai nevoie de o mare disciplina pentru a cumpara la loc actiunile pentru o mica pierdere.

Operatiunea se numeste a acoperii pozitiile

4. Tranzactionarea de fonduri – actiunea este similara cu un fond mutual

Este de fapt un produs similar unui fond mutual care contine mai multe actiuni intr-una singura. La noi inca nu s-a inventat asa ceva, un exemplu este ETF, exchange traded funds. Avantajul este ca sunt ieftine, lichide si au taxe mici.

5. Tranzactionare pe stire

Este o metoda dificila mai ales pentru a castiga. Ea se bazeaza pe urmatorul principiu “cumpara pe zvon si vinde pe stire“, foarte des folosit pe piata de capital.

Se stie ca atunci cand se anticipeaza un eveniment actiunea urca sau coboara conform zvonului. Situatia este aproape opusa ca directie cand zvonul a devenit stire oficiala. De aceea se spune ca este dificil de a tranzactiona pe aceasta metoda.

In acel moment se mai spune ca pretul actiunii include deja stirea despre emitent.

In realitate stirea vine din diferite surse/canale de informatii : ziare, reviste, TV, Internet, prieteni etc. In acest caz este foarte important sa alegi versiunea obiectiva, cea valabila si s-o dai la o parte pe cea falsa.

Exista si varianta in care cineva in mod deliberat incearca sa lanseze zvonuri false sau sa influenteze directia actiunii prin unele informatii incorecte sau insuficiente despre firme.

In acest caz multi pierd bani deoarece au tranzactionat pe o veste falsa.

O prima concluzie finala la aceste strategii de investitii:

Orice investitor este obligat sa-si stabileasca una dintre strategiile de mai sus pe care o considera cea mai potrivita in primul rand lui ca investitor, apoi in functie de momentul ales si nu in cele din urma pe baza experientei acumulate.

Nu exista strategie standard pentru toate actiunile, fiecare actiune poate avea mai multe strategii valabile … ramane ca acestea sa fie descoperite si testate.

Si nu in cele din urma, nu uitati sa le consemnati in jurnalul propriu si de ce nu, sa le discutati si cu alti prieteni, colegi.

Comments

  1. Va multumim pentrucritica sensibile la ghid.agf.ro . Me u0026 vecinul meu au fost doar pregătește să facă unele de cercetare cu privire la acest lucru. Avem o apuca o carte din biblioteca noastră locale, dar cred că am învățat mai mult de la acest post . Sunt foarte bucuros să văd astfel de informații mari fiind împărtășite în mod liber acolo . ceea ce privește

Speak Your Mind

*