3.3.4.2 Un alt exemplu de daytrading – piata futures /cap. 3

Capitolul nr. 3 Investitori activi – Avansati

Postat de TRAIAN pe 29 iulie 2010

Exista traderi care in momentele actuale nu au curajul sa ramana cu pozitiile deschise peste noapte (OVERNIGHT), mai ales cand fenomenul de supracumparare este din nou la ordinea zilei, iar volatilitatea din piata suficienta, dar si schimbatoare.

Daca aceasta din urma iti permite sa castigi in medie la cateva zile 2-3% sau si mai mult, bineinteles fara alte taxe si impozite, atunci strategia este una adecvata acestor momente. Ceea ce conteaza este experienta si feelingul celui in cauza, dar cei mai multi inlocuiesc aceste elemente cu un sistem propriu de utilizare a semnalelor AT pentru atingerea scopului propus.

Una din metode este de a folosi mediile mobile ca dinamica a nivelurilor de suport si rezistenta. Spunea cineva ca momentele actuale sunt cele mai bune pentru a castiga experienta, iar pentru aceasta nu ai nevoie de multi bani.

Pe de alta parte, daca mai castigi si ceva bani atunci ai un ascendent moral fata de cei care sunt doar spectatori si tot asteapta sa vina vremuri mai linistite pentru a avea doar castig. Tot asteptand acestia vor risca sa cumpere pe maxime pentru ca apoi sa vanda in pierdere.

Probabil ca multi s-au intrebat de ce unii cumparau pe scaderile din februarie 2009 cand toata lumea era panicata si nimeni nu stia unde se va opri trendul DOWN, dar si dupa minimele din 9 martie cand putini dadeau sanse pozitive noului trend UP si mai multi vedeau noi minime mai joase.

Asa si acum, chiar in cadrul unei zile de tranzactionare vom vedea traderi care vad un trend UP si altii care vad unul DOWN. In fond si in fapt la o piata foarte volatila pretul poate urca si cobora fara a trece de partea cealalta a liniei 0 neutre ori poate trece in zona opusa, semn ca piata fluctueaza.

Punctele de minim si maxim ale unei zile de tranzactionare sunt si niveluri de suport sau de rezistenta ale pietei respective, care daca reusim sa le identificam CORECT atunci vom avea si castig in majoritatea situatiilor (sa zicem peste 70%). Nu trebuie sa excludem si acele situatii cand trendul poate deveni dusmanul nostru (adica am ales directia greşita) obligandu-ne sa inchidem pozitiile pentru a nu avea pierderi mai mari sau ca urmare a executarii automate a SL.

Asa ca vom incerca impreuna sa invatam cate ceva despre modul cum trebuie inteles acest lucru … daytrading-ul …. pornind de la modul de utilizare al mediilor mobile pentru urmarirea nivelurilor de suport si rezistenta ale unei zile de tranzactionare. Desigur avem in vedere acele piete care permit ambele strategii pentru miscarile UP/DOWN.

Teoria spune ca trebuie sa ne pregatim inainte pentru intrarea in piata si pentru a prinde miscarile importante ale acesteia din timpul zilei cand volatilitatea este excesiva si sa nu dam buzna in piata oricum. De regula aceste miscari mai volatile UP/DOWN sunt in primele 2 ore ale zilei sau in ultimile 2-3 ore ale zilei respective.

Strategia consta in utilizarea aceleasi medii mobile exponentiale pe mai multe timeframe-uri pornind de la evolutia saptamanala, zilnica si cea orara. Probabil ma veti intreba de ce EMA (media exponentiala) si nu SMA (media simpla) ?

Ei bine am ales EMA deoarece este o unealta simpla, rapida si cu o acuratete mai mare decat SMA pentru semnalul de intrare, mai ales pe TS. Din aceste motive sansele ca SL (stop lossul) sa fie executat sunt mult mai reduse daca alegerea directiei este gresita.

Operatiunea trebuie facuta cu o ora inaintea deschiderii sedintei de tranzactionare prin determinarea nivelurilor de pret unde probabilitatile favorizeaza pozitiile LONG (cumparare, trend UP) sau de SHORT (vanzare, trend DOWN), precum si stabilirea atat a SL cat si a TP (tintei de profit).

IMPORTANT : daca piata merge impotriva sau sideway trebuie sa ai curajul de a suporta executarea SL si pierderea asumata inainte de intrarea in piata.

Imi cer scuze daca ma repet insa in relatia SL vs TP va trebui sa avem in vedere RRR (risk reward ratio), ceea ce inseamna ca la 1, 3 , 5 sau 10 puncte pentru SL va trebui sa fixam 3, 9, 15 sau 30 puncte pentru TP. In acest mod vom observa daca acest plan de afaceri ne convine, adica putem controla pierderile alegand ratia RR potrivita suportabilitatii noastre. De exemplu eu aleg in functie de instrument ratia de 3:1 sau 5:1.

ATENTIE:

1. In cazul daytrading pierderile sunt inevitabile insa daca vom stabili intotdeauna tinta de profit mai mare decat SL atunci cu cateva castiguri vom acoperi si acele pierderi inevitabile. Conditia sa alegem CORECT strategia potrivita tipului de trend din piata.

2. Deoarece piata este foarte volatila/supusa emotiilor puternice este absolut necesar ca deciziile de investitii sa se ia inainte de inceperea tranzactiei departe de orice emotie care sa influenteze intr-un fel anume aplicarea strategiei deja stabilite.

Vom lua graficul de la contractul SIF5_DEC, care se tranzactioneaza pe piata futures de la Sibiu si vom analiza impreuna modul in care trebuie sa intelegem aplicarea acestei unelte specifice AT – media mobila exponentiala EMA .

Desigur ca parametrul la EMA sau la cele doua EMA pentru timeframe-uri diferite sunt personale si ele se pot afla dupa mai multe testari direct pe piata. De regula brokerii nu dezvaluie aceste secrete insa eu va pot recomanda sa incercati initial EMA 9 sau EMA 9 combinat cu EMA 21 pentru a vedea diferentele semnalelor dintre cele doua medii mobile si a va convinge care EMA este mai rapid (are posibilitatea de a anticipa mai bine), are o acuratete mai mare si este mai realist.

Graficul zilnic la SIF5_DEC sau stabilirea directiei trendului, august 2009

sif5-dec-1

Avem trei semnale care ne indica un trend UP pe termen scurt :
– semnalul indicatorului DMI este pozitiv, iar ADX are valoarea de 45 si + DM > – DM cu usoare tente de oboseala a cresterii.

– parabolic SAR este in pozitie inferioara trendului semnaland tot trend UP, insa slabit ca intensitate.

– pozitia pretului SIF5_dec este in zona liniei EMA 9 – deci ceva nehotarat. Totusi, in conditiile urmaririi acestui trend down si trecerea lui sub aceasta linie (confirmarea o vom vedea maine dimineata – eu personal o vad realizabila), mai ales ca azi am vazut o prima corectie zilnica dupa 4 zile de crestere de la 1.1009 la 1.2246

 

Graficul SIF5_dec orar sau confirmarea trendului instrumemtului, august 2009

sif-5-2

 

 

– remarcam slabirea tendintei de crestere a pretului contractului semnalata mai mult de inceputul pozitionarii superioare a oscilatorului parabolic SAR.

– accentuarea acestei slabiciuni temporare a trendului UP ne este semnalata in egala masura de reducerera ecartului dintre +DM si -DM si micsorarea valorii ADX la 22 puncte (indiciu neutru pentru directie), iar continuarea acestei miscari si trecerea -DM deasupra la +DM ne va oferi posibilitatea unui short protejat.

Graficul de intrare in piata la SIF5_DEC poate fi la 15 minute sau 5 minute in functie de voaltilitatea specifica pietei
Eu am ales graficul de 5 minute deoarece volatilitatea si variatiile zilnice sideway ale acestui instrument sunt insemnate.

 

 

sif5-27-aug

CONCLUZII:
– pentru cei care nu sunt experimentati cu o piata sideway si foarte volatila le recomand sa nu incerce maine o intrare in piata deoarece nu avem o directie clara (semnalele graficelor anterioare sunt putin contradictorii si sansele de reusita sunt mai mici).

– totusi un speculator veros va incerca sa tranzactioneze si maine speculand miscarea up/down a acestui instrument din zilele acestea.

Ce va gandi respectivul : avand in vedere revenirea bursei americane de azi ne putem astepta ca shorterii sa forteze o crestere a pretului la prima ora pentru a intra apoi cu 50% din pozitii in zona pragului de rezistenta de la 1,2300 lei (a se vedea volumul pozitiilor deschise treptat si mai ales in zona respectiva chiar de la prima ora).

In toata aceasta monitorizare a pietei vom urmari momentele cheie cand pretul va intersecta linia EMA 9 si mai ales mentinerea acestui trend sub sau deasupra mediei mobile luata ca semnal.

Daca in aceste zone indicatorul MACD nu va depasi linia neutra 0 si va da semnal de mentinere in zona negativa atunci merita sa crestem expunerea pozitiilor SHORT, mai ales daca inaltimea histogramei negative va creste.

Deoarece MACDO este in zona pozitiva si va continua avansul atunci putem observa un breakout fals deasupra pragului de 1.2300, posibil pana la 1.2350 sau 1.2400. Acesta poate fi momentul in care linia MACD va incerca sa strapunga linia neutra si s-ar putea sa nu poata ramane in aceasta pozitie si sa revina.

Aici voi fixa SL la 1.2450 ceea ce inseamna un RISK de 1.5% fata de pretul de shortare. Daca acest prag va fi depasit atunci pierderea va fi de 15 lei. Cine doreste mai putin va pune SL la 1,2400 cu riscul ca acesta din urma sa fie atins pe un fond speculativ solid.

In acelasi timp traderul nostru va fixa RR la 2:1 sau chiar 3:1, adica in acest caz TP poate fi de 1.2000 lei (in ultimul caz de 3:1 el poate ramane cu pozitiile deschise si sa nu atinga tinta de profit avand in vedere variatia zilnica medie din ultimele zile de cca. 300-400 puncte).

Cu putin noroc exista multe sanse ca aceasta strategie sa functioneze maine. Daca nu, sa vedem daunele, care s-ar putea produce daca SL va fi executat. Sa zicem ca am intrat in 2 trepte 50% la 1.2300 si 50% la 1.2350 ceea ce inseamna un cost mediu de 1.2325. Pentru un SL executat la 1.2450 aceasta inseamna o pierdere de (1.2450-1.2325) x 10 x 1000 = 125 lei. Daca este mult atunci nu luam decizia sa intram maine sau reducem expunerea la 5 contracte ori nivelul SL la 1.2400 lei.

Si totusi sa calculam si ce castig putem avea pe SHORT maine :
(1.2325 – 1.2000) x 10 x 1000 = 325 lei, care raportat la valoarea tranzactiei, adica capitalul investit fara comision este de 325/(10 x 160) = 20%.

Deci cine are curaj sa intre in piata de derivate trebuie sa aiba multa experienta si sa-si asume anumite riscuri controlate care se pot solda si cu pierderi. Conteaza foarte mult sa aplicam corect tehnicile de diminuare a riscurilor : momentul intrarii si MM (controlul banilor).

La fel de bine poate functiona maine in timpul zilei si o strategie LONG daytrading cu o intrare in zona 1.2000 sau 1.2100 si o iesire mai fortata la 1.2250 lei

Speak Your Mind

*