3.3.4 Daytradingul sau traderi de 1 zi – etapa 1

Capitolul nr. 3 Investitori activi – Avansati

Postat de TRAIAN pe 29 iulie 2010

Se pare ca metoda de a fi investitor de o zi incepe sa prinda ceva substanta si in piata din Romania. De aceea unele strategii de investitie se refera la un profit target net in jur de 1-3% si chiar 4%/zi.

In aceste conditii este lesne de inteles de ce comisionul la tranzactionare joaca un rol foarte important, iar unele SSIF au introdus oferte stimulative COOL pentru reducerea comisioanelor la 50% pentru acest gen de tranzactii.

Totusi pentru a reusi aceasta performanta este necesara ceva experienta in piata, in primul rand ca swing trader. Trebuie sa cunosti piata actiunilor care se preteaza la asa ceva si sa fii foarte rabdator, dar mai ales disciplinat.

In acest sens as recomanda doua carti : “Methods of a Wall Street Master” de Victor Sperandeo si “How to make money in stocks” de Wiliam O’Neil, precum si articolele lui Gary B Smith din site-ul www.TheStreet.com.

Avand la baza aceste date si ceva mai multa experienta vom putea incerca tranzactiile de o singura zi (daytrading).

Momentele de intrare convenabile

Printre momentele preferate de intrare ale daytraderilor este pullbackul, care are loc dupa un breakout realizat la un volum ridicat.

Pentru exemplificare a se analiza datele  de la linkurile : http://daytrading.about.com/ si http://daytradingworld.com/

Exista si un site specializat pentru daytrading www.MaoXian.com unde se poate invata cate ceva folositor si mai ales practic pentru oricine doreste sa aplice acest gen de tranzactionare.

Din pacate bursa din Romania este inca “saraca” in aceste oportunitati (inclusiv acces direct la instrumentele/pietele care ofera asa ceva), dar cei care vor sa incerce nu-i opreste nimeni.

Referitor la potentialul pietei de capital din tara noastra vom spune la alegere ca India are peste 1,5 mil investitori care tranzactioneaza zilnic de cca 150$ in schimb la noi sunt maxim 5000 investitori activi (inclusiv institutionalii) care tranzactioneaza in medie zilnic de 1000 euro si chiar mai putin.

“India’s hot stock market has inspired many to ditch their day jobs and look for shortcuts to a better future. Online trading has more than doubled in the past 18 months to make up more than 15% of all trades on some days, according to the National Stock Exchange. Some 1.5 million Indians buy and sell stocks online, each trading an average of less than $150 a day”.

De fapt care sunt avantajele acestei strategii:
– Veniturile pot fi mai consistente decat la swing trading sau short trading.

– Exista mai multe oportunitati de a investi/tranzactiona.

– Tranzactiile pot dura foarte putin, cat un foc de pusca (gunslingers), sub o ora (momentum trading) sau de la 1-3 ore (scalp trading) ori intreaga zi (daytrading).

Dintre acestia cei mai profitabili pot fi daytrading comparativ cu celelalte categorii care pot inregistra in general profituri modice, timpul fiind foarte scurt si nu iau in calcul toate oportunitatile zilei.

Nu se pastreaza actiunile in portofoliu in restul zilei si mai ales peste noapte si de aici scutirea de presiunea psihologica a acestora, eliminarea stresului. (Oare maine vor scade? Ce voi face cu ele? s.a.m.d.)

Pot fi evitate acele zile nefaste/nepotrivite si frustrante pentru realizarea tranzactiilor reusite putandu-se alege ziua urmatoare sau oricare alta mai favorabila.

Existenta unei mari flexibilitati la inceputul zilei de tranzactionare generata de puterea cashului din cont alegand capitalul convenabil zilei respective.

Libertate mai mare de miscare putand alege orice alta activitate fara batai de cap daca piata nu este atractiva.

Se poate folosi liber toata puterea de cumparare alegand orice oportunitate de pe piata.

Se spune ca in aceasta situatie se poate folosi de cca 4 ori mai multe actiuni decat in cazul swing trading.

Daca analizam mai bine situatia vom observa ca sunt si ceva dezavantaje:

– necesita activitate zilnica mai intensa si accentuata;
– necesitatea accesului la o platforma de tranzactionare performanta si acces online super rapid si sigur (atentie, altfel se pierd ceva bani) si servicii pe masura oferite de SSIF.
– este nevoie de ceva mai multa experienta fiind apanajul mai mult al specialistilor.
– exista un risc mai mare pentru ca daytraderul poate sa nu prinda “miscarea pretului” si sa ramana cu actiile luate pana a doua zi sau sa le vanda fara profit in final.

Pentru exemplificare vom incerca sa luam o actiune de pe piata din Romania.
Am ales una dintre cele mai volatile din saptamana trecuta tranzactionata la BVB si anume SIF5.

Vom incerca sa delimitam mai intai daca evolutia acesteia este permisiva la acest gen de tranzactionare.
Datele supuse analizei sunt prezentate sub forma :
Ziua saptamanii, ora/prêt cumparare; ora/prêt vanzare, timp de tranzactionare, randament brut maxim obtinut, nr actiuni/ tranzactie.

Iata datele :
Luni, 10.31/1.9600 ; 13.59/2.0200 ; 3.5 ore; 3.06%, 5k Marti, 10.20/1.9800 ; 10.29/2.02000 ; 0.15 ore; 4.69%, 5k
Miercuri, 10.21/1.9000 ; 10.34/1.9300 ; 0.28 ore; 1.58%, 5k
Joi, 12.23/1.8800 ; 14.03/ 1.9200 ; 1.5 ore; 2.13%, 5k
Vineri, evolutia pretului a fost nefavorabila unui daytrading, variatia fiind maxim 1%

Vom compara datele cu variatia medie zilnica a prêturilor de inchidere (- 1.6%) si cea saptamanala (- 6.47%) pentru a vedea avantajele acestei strategii.

Concluzii :
– chiar daca piata actiunii SIF5 a fost in ultima perioada in general volatila daytraderii nu ar fi putut castiga brut in saptamana care a trecut decat maxim 11.5%, la care daca scadem comisionul de 0.4%/tranzactie si impozitul vom obtine un castig net de maxim 9%, ceea ce inseamna cca 2% pe zi brut.

– acest procent de 2% este convenabil mai mult in mod scriptic si mai putin real.

Mult, putin, depinde de fiecare. Recomandabil este ca atunci cand ai atins o crestere de minim 3-4% sa marchezi direct profitul si sa te multumesti cu cate putin zilnic si constant, daca este posibil un procent mediu saptamanal de cca. 2-3%/portofoliu ceea ce inseamna anualizat un minim de 80% daca luam in calcul si unele pierderi de sell fortat.

– bineinteles ca, in mod practic, exista si extreme ale ocilatiilor de pret dar de regula speculatorii daytraderi le prind mai greu sau nu asteapta dupa ele fiind prea riscant pentru ca directia pretului din acea zi se poate schimba brusc. Acestia plaseaza direct ordinele bid/ask fara a astepta in grila de tranzactionare.

– exista un risc mai mare decat in tranzactiile swing, insa si castigurile pot fi pe masura. La o analiza mai atenta a evolutiei SIF5 de la inceputul acestui an un investitor ar fi avut in acest moment o pierdere de cca 29.96%, iar un daytrading ambitios ar fi reusit sa realizeze cel putin + 60%.

– deocamdata exista putine oportunitati pentru bursa din Romania pentru a se aplica sistematic acest lucru.
De regula strategia se poate aplica cu succes pe piata FOREX unde se poate tranzactiona pe toate pietele straine valutare in acelasi timp non stop cu exceptia WKD oferind astfel foarte multe oportunitati si volatilitati ridicate chiar de la ora la ora.

CONCLUZIA FINALA
Daytradingul, daca este foarte bine cunoscut poate deveni o strategie si alternativa foarte buna pentru cei care doresc castiguri la actiuni mai mari decat de obicei chiar daca riscurile sunt mai mari. Pentru reusita autohtona ar trebui ca SSIF din Romania sa ofere platforme de tranzactionare moderne si performante similare cu cele de pe pietele straine dezvoltate (unele le-am prezentat mai sus).

Nu as recomanda acest lucru celor care au deja pierderi inregistrate de la inceputul anului, insa cred ca merita o analiza mai atenta a acestei strategii pentru ajustarea unor pierderi mai mari.

Pentru cei care au deja pierderi mari si doresc sa aplice strategia cu succes conditia este ca pentru inceput portofoliul sa fie diminuat la minim sau chiar liber de actiuni pentru a evita alte pierderi pe parcurs.

Este doar o parere, nu o solutie. In acest caz ar exista posibilitatea ca pe baza unei volatilitati sporite manifestata pe bursa la unele actiuni sa se poata inregistra castiguri convenabile si la daytrading pentru un capital zilnic bine ales care sa nu atraga si riscuri mari.

Cu timpul pierderile inregistrate anterior pot fi astfel corectate fara a exista riscul cresterii lor (portofoliul fiind gol la sfarsitul zilei) si in momentul revenirii trendului crescator (probabil luna sept-oct in acest an 2006) avand la dispozitie tot cashul ramas (chiar imbunatatit cu castigurile acumulate pe daytrading) sa intru din nou in piata pe crestere si pana la sfarsitul anului sa fiu pe crestere.

Ar fi o solutie pentru stocks traderi.

Comments

 1. Servus Helferty,
  Da, pretul este intotdeauna o optiune pentru orice fel de strategie vei alege (daytrading, swing sau position trading) chiar si pe pietele de actiuni.
  Un trader adevarat stie ca pretul si volumul ofera cele mai bune date pentru a analiza si a lua decizii de investitii.

  Foarte multi se bazeaza, inclusiv prin softurile oferite de platforma de tranzactionare, de nivelurile de support si rezistenta, pentru a se misca cu ordinele in piata. Acestea nu sunt altceva decat miscari ale pretului unde traderii au fost mai mult concentrati (disputati) pentru o piata fie si mica bear sau bull si care sa corespunda cu directia aleasa de ei pentru un timp rezonabil obtinerii unui profit tinta ales la inceput.

  Asa ca miscarea pretului unui instrument (volatilitatea, amplitudinea, variatia, etc) este cea mai buna optiune de lucru pentru a alege o strategie buna de lucru.

  Scuze ca folosesc limba romana, dar ghidul se adreseaza deocamdata traderilor romani. Oricum esti bine venit de oriunde ai fi.

Speak Your Mind

*