3.3.3.1 Metode de a anticipa un reversal trend-etapa1

Capitolul nr. 3 Investitori activi – Avansati

Posted by traian on February 20th, 2011

Fiindca tot am vorbit despre o CORECTIE a directiei unui trend major generat de o piata bull puternica este recomandat sa incercam sa prezentam cateva metode de baza pentru a putea anticipa o schimbare de directie efectiva si nu un pullback fals si apoi o relansare a tendintei anterioare, in cazul nostru de crestere.

Fireste ca vom incerca sa judecam cat mai bine cu putinta sa stim când o tendinţă anume se întâmplă si mai ales cand face o inversare de trend. Un raspuns simplu la cum se poate anticipa o inversare de tendinţă nu există cu adevărat. Nu cred că doi oameni vor vedea vreodată acelaşi lucru in aceeasi diagramă.

Iată câteva indicii care vă vor ajuta sa dezvoltati acest subiect.
In primul rand aveţi nevoie sa intelegeti că întregul proces este o ştiinţă inexacta. In functie de criteriile personale ale fiecaruia noi toţi vom vedea diferite lucruri la aceeaşi imagine.

Dupa ce veti testa mai multe sisteme de investitii veti descoperi 1-2 care se potrivesc cel mai bine cu personalitatea ta. Acest lucru il puteti face virtual, unele observatii le veti nota intr-un jurnal propriu si le veti analiza si judeca personal atunci cand aveti nevoie sa aprofundati problema reversal.

Cel mai bun lucru este sa exersati pana veti reusi sa plasati liniile de tendinta (de trend) si este bine ca acestea sa nu fie furnizate ci sa fie aplicate de tine.

Cea mai uşoară cale pentru a începe este de a alege o diagramă care sa aiba ceva fluctuatie, cu swinguri periodice (vezi actiunile lichide de la BVB sau indicele FTSE 250). Oscilatiile nu trebuie sa fie plate.

Vom cauta apoi tendinte cu cel putin 2 higher high (trend crescator) sau 2 lower low (trend descendent) pana vom vedea un model de tip canal zig zag de linii pe întreaga diagramă. Acest element ne va obisnui cu estimarea în cazul în care tendinţele devin inverse.

Vom face acest lucru de mai multe ori, cu diferite diagrame si mai multe actiuni. Asa veti putea observa/sesiza cand un trend se va inversa legand acest aspect de semnalele unor indicatori tehnici de baza deja studiati, precum si de corelarea tendintei acestora (vezi divergente) fata de trend.

Astazi vom face un exemplu, iar in lectiile din zilele urmatoare vom contiua si cu alte metode de anticipare a unei miscari inverse de trend.

Metoda modelelor grafice tip “REVERSAL CANDLESTICK”

engulfing

Inainte de a incepe vreau sa analizam impreuna piata futures de la Sibiu, nu un instrument oarecare, ci contractul SIF5_MAR, care are ca activ suport actiunea SIF5 listata la piata spot de la BVB. Trebuie sa ne aducem aminte ca inainte de a se lista actiunea FP aceasta actiune ocupa aproape constant locul 1 in topul lichiditatii de la BVB. Acum lichiditatea SIF5 este de multe ori mai mica decat unele surate din sectorul SIFS si chiar de pe bursa. Acest lucru este important de sesizat deoarece lichiditatea joaca un rol important in cazul unui reversal de trend.

 

 

 

 

 

 

Graficul zilnic al contractului futures SIF5_MAR

 

sif5-mar-febr

INTERPRETARE:

Foarte multi traderi experimentati cand analizeaza miscarile pricipale ale unui instrument folosesc semnalele oferite de formatiunile CANDLESTICK pentru REVERSAL. Asa ca inarmati cu mult studiu teoretic, dar mai mult practic privind “reversal candlestick pattern” ei vor fi atenti la schimbarile de directie ale unui trend principal (in cazul nostru cel zilnic pentru o piata futures foarte volatila) si vor folosi ca semnale modelele candle.

Daca ne uitam la graficul nostru vom vedea cum vineri s-a realizat o asemenea forma grafica numita “BULLISH ENGULFING PATTERN”, care tradusa in limba noastra ar fi “corpul mare verde il inghite complet pe corpul mic rosu” (sau lumanarea verde o inghite pe cea rosie).

Chiar daca stim elementele de baza ale acestei formatiuni vom incerca sa ne aducem aminte cateva caracteristici si sa facem si o interpretare la obiect:

1. Definitie
Bullish engulfing pattern este un model caracterizat de un corp verde mare (lumanare in crestere) inghitind un precedent corp mic rosu (lumanare in scadere), care apare în timpul unui trend descendent.

Lumanarea alba nu trebuie neaparat sa inghita umbra lumanarii rosii, dar trebuie sa înghita în totalitate corpul în sine. Adica pretul de inchidere de la lumanarea verde trebuie sa fie mai mare decat pretul de deschidere de la lumanarea precedenta rosie. Acest model este un semnal important de inversare bullish.

2. Criterii de recunoaştere:
Pe exemplul nostru acestea sunt materializate astfel:
– Piaţa este caracterizată de un downtrend. Contractul SIF5_MAR a coborat de la un maxim Intraday de 1.4858 lei de joi la un minim local Intraday de la 1.3250 lei de vineri, adica a inregistrat in 8 zile o depreciere maxima de 10.8% (1608 pct de baza). Cu toate acestea, asa cum sunt pozitionate cele doua medii mobile simple, SMA
– Apoi vom vedea o lumanare mica rosie. Ziua de joi a adus si o lumanare de scadere (rosie) de la pretul de referinta de 1.37 lei la cel de inchidere de 1.3460 lei (adica -1.8%), care a fost depasita atat inferior cat si superior de ziua urmatoare de vineri.
– A doua zi, vineri, vedem o lumanare verde de crestere, care înghite complet corpul lumanarii de scadere din ziua precedentă, adica minimul acesteia a fost mai mic decat cel din ziua precedenta (1.3250 vs 1.3350 lei), iar maximul este aproximativ la fel ca cel anterior (1.3800 vs 1.3796 lei). Cresterea din aceasta zi a fost de 2.39%.

Cum interpretam aceste date?
În timp ce sentimentul pieţei este bearish, vom vedea tendintele de vânzare diminuate reflectate de lumanarea rosie de joi din prima zi a formatiunii candle reversal. În ziua următoare, vineri, se observa puterea taurului, cu un preţ de închidere peste deschiderea din ziua precedentă (1.3796 vs 1.3700 lei). Aceasta înseamnă că trendul descendent isi pierde acum impulsul şi taurii au început să preia conducerea de la ursi. Cu cat este mai mare lumanarea verde cu atat mai puternic este trendul UP initiat.

Daca privim la pozitiile celor doua medii mobile simple de 20 si 50 zile putem spune ca trendul major este unul crescator pe TS atat timp cat SMA 20 este mai mare decat SMA 50 sau pe TL atat timp cat SMA 50 este mai mare decat SMA 200. Concomitent pozitia RSI (usoara intoarcere la 40 dupa o coborare de la nivelul de 80) ne arata un trend bullish, adica un trend crescator.

IMPORTANT – avand in vedere ca piata futures de la Sibiu este una foarte volatila si slab lichida este recomandat sa asteptam 1 zi pentru confirmare ocazie cu care sa vedem inca o crestere semn ca pretul de inchidere de luni va fi peste cel de inchidere de vineri fara ca minimul de luni sa nu coboare sub cel de vineri.

O veridicitate mai mare al acestui semnal il ofera faptul ca in ziua a doua de crestere de vineri volumul de tranzactionare a crescut semnificativ, de la 1413 la 2397 contracte, adica cu 70%.

Ceea ce ne impune o anume moderatie in actiune este faptul ca corpul lumanarii rosii de joi este destul de mare comparativ cu cel de a doua zi (adica 1.3700/1.3460 = -240 vs 1.3460/1.3782 = 322).

Dimensiunea relativă a corpurilor celor doua lumanari a formatiunii semnalului de reversal este importanta. În cazul în care in prima zi se caracterizează printr-un corp real foarte mic (poate fi chiar un doji sau aproape un doji), iar a doua zi se caracterizează printr-un corp real foarte lung, acest lucru indică cu tarie faptul că puterea bearish s-a diminuat şi schimbarea de putere/dominatie este un indiciu de partea taurului.

Confirmarea din ziua a treia a formatiunii poate fi sub forma unei lumanari verzi de crestere, cu un pret de inchidere mult mai sus decat cel anterior de vineri, adica de peste 1.4000 lei, care este primul prag de rezistenta din zilele urmatoare sau de 1.4200 lei ce poate fi testat dupa cateva zile de tranzactionare, probabil in luna martie 2011.

Uneori ziua a treia de confirmare poate fi un GAP UP care va consolida noua tendinta a trendului dand mai multa incredere LONG-erilor de a intra in piata si obligand shorterii sa inchida pozitiile ceea ce explica formarea acestui gap ce poate deveni ulterior tinta unui prag de suport.

In caz contrar LONG-erii ar trebui sa mai aiba rabdare pentru a merge cat de cat mai sigur in viitor.

PS
Nu vroiam sa fac legatura cu alt tip de pattern candle reversal insa un prieten cititor (Andreius) al acestui site mi-a facut trimiterea la activul suport de la BVB si anume la SIF5, care la randul lui ar trebui sa semnaleze un model grafic de reversal.

Da, intr-adevar, piata spot SIF5 da tonul privind evolutia contractului futures SIF5_MAR de la Sibiu si pentru a nu fi nici un dubiu pentru cele de mai sus vom constata si la activul suport un model grafic candle de reversal bullish si anume un HAMMER. Dar despre acesta vom vorbi maine cand vom avea mai multe de spus dupa incheierea zilei de tranzactionare.

Speak Your Mind

*