3.3.3 Cum tranzactionam o actiune

Capitolul nr. 3 Investitori activi – Avansati

Postat de TRAIAN pe 29 iulie 2010

Voi prezenta mai jos un exemplu de investitie, deocamdata sa zicem la piata spot, insa pe un grafic cu o actiune straina. De fapt conteaza cum se fac pasii si mai ales cum se aplica metodele de baza.

Am ales actiunea GRZ / Gold Reserve Inc. – de exemplu
Ne propunem sa castigam cat mai mult pe un trend crescator, nu de alta dar si bursa din Romania s-a comportat si se va comporta de aici inainte in acest mod. Ceva semnale au fost chiar astazi.

Primul pas:
Observam ca in ultima perioada actiunea a avut cresteri consistente, asa ca in situatia curenta putem aprecia ca a sosit vremea pentru un punct bun de intrare pe piata.

Al doilea pas

Importanta este observarea formatiunilor grafice citite pe chart. Faptul ca se observa un pattern cu o noua crestere putem presupune ca trendul anterior crescator va continua (putem sa asimilam acest lucru cu evolutia sifs de la noi).

Faza I – intrarea in piata pe actiunea GRZ
Recomandarea este ca pozitia de intrare pe actiune sa fie la 3.62 dar inainte de intrare trebuie sa alegem parametrii acestei investitii :

1. Determinarea stop lossului
Pe piata spot se poate face pe hartie sau mental, iar la futures direct prin soft. Pretul stabilit la SL de 3.2 este de a proteja investitia si corespunde nivelului sub care daca pretul il atinge protectia pusa nu-l va lasa sa coboare mai mult.

Daca pretul va cobara sub SL atunci se va inchide investitia si vom iesi automat din piata. Trebuie spus ca nu intotdeauna acest SL este executat si de aceea el trebuie verificat din cand in cand. Exemple de neexecutare a ordinelor SL plasate in acest sens sunt fie un gap negativ, fie nr de ordine este mai mare decat cele din contrapartida). Consideram ca SL este bine stabilit.

2. Calcularea unui RISC (MM)

Unii investitori au un procentaj mare de castiguri comparativ cu pierderile, dar daca ei nu folosesc metode de control al banilor fie si doar o singura data, atunci ei pot pierde tot ceea ce au castigat pe ultimile 5 zile de ex.

In acest caz va voi prezenta cea mai simpla metoda de MM si anume calculul nr. de actiuni care trebuiesc cumparate.

Este vorba de o formula matematica simpla:
Presupunem ca avem un capital de 10.000 $ si am decis ca pe o singura investitie putem pierde 5% din capital, adica 500 $. In acest mod vom calcula cate actiuni putem cumpara la acest nivel de risc. El poate fi redus si la 2% sau majorat la 10% (depinde de fiecare si gradul sau de suportabilitate pentru acel risc).

Ne amintim ca pretul de intrare este 3.62, iar stop lossul este 3.2, in acest caz pierderea pe actiune ar fi 3.62 – 3.2 = 0.42 $. Deoarece am presupus ca la tot capitalul investit acceptam o pierdere nominala de 500$ vom calcula nr. de actiuni ce corespund acestei pierderi asumate prin impartirea pierderii pe o actiune la pierderea total asumata pe capital si avem 500/0.42 = 1190 actiuni.

La fel se poate calcula si pentru piata FTS, insa pierderea pe care ne-o propunem ar trebui sa fie 2%, iar expunerea in piata futures sa fie mai redusa si anume de 2000$

Cu aceste doua elemente de baza bine stabilite – SL si MM = nr. actiuni investite primul pas mai important spre o investitie de succes este realizat.

ZIUA I de tranzactionare

Este ziua intrarii in piata, o zi memorabila si plina de semnificatii asa ca vom acumula 1190 actiuni la pretul de 3.62$. Stop lossul nu trebuie fixat chiar din prima zi, asa ca putem sa-l punem dupa ce piata a inchis la pretul cel mai mic din prima zi si pastrat apoi in aceasta pozitie pana cand datele se vor schimba.

Ziua a II a de tranzactionare
In a doua zi presupunem ca trendul urcator isi continua miscarea, iar daca pretul minim al zilei a fost mai MARE decat cel din prima zi atunci vom URCA/MUTA stop lossul mai sus sa zicem la 3.63. Daca nu indeplineste conditia vom pastra SL initial.

Ziua a III a de tranzactionare

Deja dupa trei zile de tranzactionare trendul GRZ isi vede serios de treaba si la pretiul de 3.91$ avem o crestere efectiva de 8.01% (unele instrumente pe fts fac intr-o zi acest salt – vezi ex de astazi de la sif3_dec) .

Totusi nu decidem pe un trend crescator sa vindem numai de dragul de a marca profit si din teama de a nu-l pierde. Daca suntem convinsi, adica avem semnale inclusiv pe grafice ca trendul este solid creascator, atunci vom pastra actiunile in portofoliu.

In acest caz vom muta din nou SL de la 3.63 la 3.77$. Fata de aceste pozitii ale SL, in cel mai rau caz, vom avea totusi un profit de 4.16%.

Ziua a IV a de tranzactionare

Trendul urca in continuare si vom muta SL din nou la nivelul minimului zilei de 4.04$

Ziua a V a de tranzactionare

Curios dar trendul urca si in aceasta zi (nu trebuie sa ne mire acest lucru deoarece in perioada 1 iulie 2006 la 10 oct 2006 am avut cresteri continue la sifs si de 8 zile), iar pretul ajunge la 4.86$ prêt de inchidere avand un profit potential de 34% dupa 5 zile de tranzactionare. In acest moment ne vom asuma raspunderea ca pretul va creste in continuare si vom muta SL la 4.75$ care a fost minimul zilei.

Cu acest SL vom avea un profit minim de 31%.

Ziua a VI a de tranzactionare

Este ziua nefasta (pana la urma trebuia sa vina si aceasta, numai la noi sunt unii care doresc ca actiunile sa creasca continuu), si iata pretul coboara sub nivelul SL pus cu o zi inainte si acesta este executat automat la pretul de 4.75$, iesind din piata cu actiunile vandute.

Uite asa, prin mutarea SL si controlul acestuia am putut maximiza profitul pe un trend destul de PUTERNIC crescator obtinand 31% profit in 6 zile de tranzactionare si o valoare nominala de 1190 * 3.62 * 0.31 = 1335.4 $ la un capital investitional de 1190 * 3.62 = 4307.8 $ .

Din punct de vedere statistic s-a constatat ca un asemenea sistem de tranzactionare a functionat cu suces in 75% dintre cazuri cu variante diferite pentru nr. de zile de crestere, de prêt de intrare/iesire, de capital investitional si mai ales de piata de tranzactionare.

Daca voi fi intrebat de cineva cum folosesc stop lossul ii voi raspunde simplu. De cand am inregistrat unele pierderi pe fts folosesc tot timpul SL insa in cazul meu ca daytrader nu aplic metoda corectarii pozitiei acestui gen de protectie dar, in mod sigur il voi aplica in cazul cand voi intra LONG (in functie de oportunitate sunt convins ca o voi face).

Daca dorim sa avem un sistem bun de investitii trebuie mai intai sa cunoastem teoretic toate elementele sale, sa le testam pe hartie pe un numar suficient de mare de tranzactii virtuale, iar rezultatele sunt promitatoare sa-l aplicam si real in piata pe un numar de maxim 20 tranzactii.

Daca in acest caz vom avea peste 70% castiguri atunci sistemul este bun si trebuie perfectionat.
Cum se face testarea unui sistem de investitii? Poate data viitoare, cred ca merita sa vedem si acest lucru.

Speak Your Mind

*