3.3.16 Sa nu ne punem cu rechinii!

Capitolul nr. 3 Investitori activi – Avansati

Postat de TRAIAN pe 29 iulie 2010

Am observat o saptamana foarte agitata pentru a nu spune cu multe turbulente. Am mai spus ca atunci cand “apele”, valurile/oscilatiile burselor sunt foarte accentuate, adica avem o volatilitate de exceptie, este indicat sa stai deoparte de bursa pentru a nu te trezi “inghitit” de aceste ape tulburi, incerte ca directie.

Analistii vorbesc in acest caz de actiunea “rechinilor” sau a smart money pe pietele unde acestia pot actiona cu succes. Strategia lor este de a face mari profituri acolo unde actioneaza/intra in piata. Fireste ne putem inchipui ca exista nu numai o strategie ci si platforme de tranzactionare special create pentru identificarea/semnalarea unor asemenea oportunitati gen “shark”, cu alerta, cu tot ce trebuie pentru a lua o “decizie”.

La fel ne putem inchipui ca acesti “rechini” pentru a putea reusi in strategia lor au nevoie de “hrana”. In acest caz hrana rechinilor din apele tulburi sunt bancurile de “guppi”, adica acei pestisori mici (investitori mici), care au impresia ca daca vor actiona in preajma acestor rechini vor castiga si ei asemanator acestora, insa de multe ori ajung sa piarda deoarece nu au resursele acestora, dar nici temperamentul si pregatirea necesara.

Este daca vreti o personalizare a unei investitii agresive comparativ cu una conservatoare, care este facuta dupa reguli mai mult decat clasice.

Ei bine pentru investitorii incepatori sau novici neobisnuiti cu miscarile “rapide” si ucigatoare ale acestora, de multe ori imprevizibile si “sangeroase/dureroase”, este bine sa stea deoparte deoarece statistica spune ca ei vor pierde, adica devin hrana rechinilor din piete.

Prin tema de astazi vin in intampinarea cererilor de pe ghidul bursier privind dezvoltarea metodelor/strategiilor de tranzactionare pentru a invata cum sa ne mentinem cat mai mult pe o piata si sa nu pierdem. Cu cat reusim sa ne mentinem in piata mai mult timp cu atat vom invata mai mult si vom ajunge si la castiguri.

Asa ca tema se refera mai mult nu cum sa fiu “rechin” deoarece noi nu vom avea forta si puterea acestuia de a actiona in piata ca un smart money, ci cum sa ne ferim de intrarile acestora. Probabil ca stiti, daca nu aflati acum, exista si strategii care iti spun cand sa nu intri in piata nu numai cand sa intri, iar acestea sunt la fel de importante ca cele cand esti activ.

STRATEGIA DE A “NU INTRA” IN PIATA.

A fi flexibil in piata nu inseamna numai sa schimbi directia de actiune in functie de fluctuatiile pietei (long/short sau acumulare/vanzare) ci si cand nu TREBUIE SA ACTIONEZI, adica sa stai deoparte urmarind doar miscarile din piata, aceasta fiind la randul ei o STRATEGIE de investitii. Uneori este mai important sa nu intri decat sa intri in piata.

Faptul ca saptamana trecuta am avut un exemplu foarte edificator pe piata FX si anume la perechea valutara EUR/USD am ales spre exemplificare doua asemenea grafice de analiza.

Graficul de 5 minute la cotatia valutara EUR/USD din data de 21 iulie 2011

shark-eur-usd

Interpretare:

Asa dupa cum se observa la inceputul zilei de 21 iulie 2011 trendul zilnic era unul crescator (bullish) si desigur micii traderi se gandeau linistiti la o continuare a acestui trend pana la finele zilei respective sau in cel mai rau caz o evolutie ascendenta mai mare incadrata in canalul marcat pe grafic.

Pana aici perceptia lor corespundea directiei pietei.

Ora 10.00 se remarca prin atingerea limitei superioare a canalului ascendent si datorita perceptiei generale putini traderi au intrat short in intervalul 10.05-10.10 dupa ce testarea acestui nou top de rezistenta a fost realizata doar ca incercare, iar lipsa unui breakout UP a semnalat o intoarcere in tunelul de evolutie al zilei. Acestia se considerau deja fericiti pentru cateva minute bune.

In zona pragului de la 1.4230 s-a dus o “lupta” de cateva minute bune, timp in care shorterii au oscilat daca sa inchida pozitiile si sa intre invers pentru un eventual FAILURE (RATEU in termeni bursieri) sau sa riste mai mult pana la limita inferioara a acestui tunel crescator, ceea ce ar fi insemnat o tinta de profit de cca. 80 pipsi (de la 1.4290 la 1.4210).

 

Riscant, dar unii au incercat punand un SL trailing de 50 sau 100 pipsi fata de nivelul initial cand au deschis pozitii short la 1.4290, insa acestia au fost putini. Decizia lor a fost stimulata si de faptul ca de aceasta data scaderea de moment a cotatiei EUR/USD s-a inscris intr-un canal invers corectiv ale carui limite sunt marcate pe graficul de 5 minute.

Deoarece aceasta tatonare de cca. 50 minute a zonei de la 1.4230 s-a inscris in limitele acestui tunel down Intraday shorterii puteau anticipa o continuare a scaderii valorii EUR fata de USD eventual pana la pragul de la limita inferioara a tunelului zilnic ascendent din zona 1.4210.

Iata ca a venit si ora 12.00, dupa mine ora cand au intrat “rechinii” pietei valutare si care in ciuda faptului ca noi stim ca piata FX nu se poate misca dupa dorinta unora fiind foarte lichida, insa in conditiile in care vorbim de fonduri mari hedge, banci mari de investitii si de efectul de levier, asa ceva poate fi pentru o perioada foarte scurta de 1 minut, 5 minute si chiar 15 minute in care piata poate capata o turnura mai putin gandita de noi traderii mici si care sa ne tulbure o perioada in luarea deciziilor.

Fireste ca in momentul in care s-a SPART acest prag de la 1.4210 al tunelului ascendent zilnic o parte care erau LONG au inversat pozitiile si au intrat SHORT, altii poate au piramidat pozitiile short si destui au stat deoparte asteptand fie iesirea din piata prin atingerea SL fie intoarcerea in tunelul ascendent.

Putini s-au gandit ca acest tunel ascendent zilnic destul de puternic se poate schimba intr-unul bearish la fel de strong si si-au pastrat pozitiile LONG din ziua anterioara sau de la inceputul zilei. Doar putini au intrat SHORT la atingerea pragului de 1.4290, asa ca masa mare s-a speriat pe masura ce trendul tot cobora si a inchis pozitiile.

Multi dintre ei au intrat mai tarziu short tot crezand ca trendul pana la urma isi va reveni pe crestere, insa acest moment tot intarzia, asa ca disperati si cu SL executate automat au intrat SHORT pentru a prinde o miscare cat de cat in aceasta noua directie, lucru intalnit la majoritatea in zona 1.1438.

Aceasta TURBULENTA realizata la mijlocul zilei (a se nota perioada) nu a fost intamplatoare si ea a fost creata de “rechini” odata cu spargerea pragului de suport de la 1.4230 si mai ales de la 1.4189 cand si al doilea prag de suport ceva mai puternic a fost strapuns.

Este momentul in care “rechinii” au muscat mai puternic din prada lor (poate si cu ajutorul market makerilor care stiu unde sunt puse SL la LONGERI si fireste au coborat sub acest prag inchizand automat SL la cei care nu au crezut ca trendul va lua o astfel de turnura dupa ce prima jumatate de zi a fost o evolutie pozitiva.

Odata ce euro pierdea tot mai mult in fata dolarului american si s-a doborat prag de suport dupa prag de suport LONGERI au vazut executate automat SL sau si-au inchis pozitiile si au incercat sa-si adapteze strategia la mersul pietei FX, adica sa deschida pozitii SHORT. Insa, asa cum se intampla, marea majoritate a facut-o tocmai la pragul de jos de la 1.4138 cand de fapt se pregatea miscarea inversa, de revenire pe crestere.

Sentimentul indus de cei care au intrat mai puternic SHORT a crescut rapid intr-un interval destul de scurt (de la ora 12.00 la ora 12.30), dar suficient pentru ca manevra “rechinilor” sa prinda viata si anume schimbarea pozitiilor acestora din SHORT in LONG, timp in care marea majoritate si-au schimbat pozitiile din LONG in SHORT tocmai bine pentru acesti rechini care au actionat la fel de RAPID pe masura ce piata se deprecia tot mai mult, minimul ajungand la 1.4138.

Iata cum in cateva minute se poate castiga pe SHORT 50 pipsi si in acelasi timp se poate schimba pozitiile din SHORT in LONG cu ajutorul celor care s-au speriat de aceste miscari si care nu au intuit ca de fapt se pregateste o intrare LONG mai mare (mai de jos) si ca la manevra sunt de fapt “smart money”, iar apele tulburi cu scaderea rapida nu au fost decat o inducere a unei psihologii de masa pentru ca strategia lor sa reuseasca, adica sa poata intra cat mai de jos pentru ca profitul lor sa fie cat mai mare.

Acestia desigur ca au ajutat din nou ca si la scadere sprijinand piata sa-si revina pe crestere, astfel incat castigul lor Intraday sa fie pe SHORT de 155 pipsi (de la 1.4293 la 1.4138) si apoi pe LONG de 257 pipsi (de la 1.4138 la 1.4395), adica un total de 412 pipsi specific “smart money”.

Cine a GRESIT?

Au gresit cei care au intrat LONG si care nu au fost flexibili la atingerea pragurilor de rezistenta/suport pentru a actiona in directia pietei.

Au gresit cei care nu au intuit miscarea DOWN/UP de la mijlocul zilei, mai ales ca trendul zilnic era unul UP destul de clar si au intrat SHORT de abia cand se incheia aceasta depreciere (pragul de 1.4138) adica la un prag de suport realizat de limita de jos a tunelului UP inferior paralel cu cel de unde s-a generat aceasta coborare (stim ca in momentul in care se sparge un asemenea tunel de variatie tinta lui este atingerea unui top sau bottom situat la o distanta egala cu latimea tunelului anterior).

Asa ca in conditiile date, daca nu stim sa urmam acesti rechini mai bine stam deoparte de piata si asteptam ca apele sa se limpezeasca si datele ce influenteaza psihologia pietelor sa fie mai clare si usor predictibile.

OK, am intrat LONG in prima parte a zilei de 21 iulie si nu reusesc sa ating TP deoarece acesta este fixat mai sus decat unde a intors piata, iar pe coborare SL a fost executat. Este una din multele situatii pe care le-as putea repeta de cateva ori in viitor. Important este sa stiu ce fac in continuare, adica NIMIC, cel putin o buna perioada.

In cazul nostru este bine sa nu ma grabesc sa reintru in piata daca lucrurile nu-mi sunt clare si sa astept sa am o perceptie mai buna asupra miscarii pietei (fac abstractie ca nu stim ce a urmat in ziua respectiva sau urmatoare). Daca ma voi grabi sa reintru, mai ales SHORT spre finalul coborarii nestiind unde va duce aceasta cadere este posibil sa pierd din nou.

Sa privim acum la aceeasi perioada, insa pe un grafic de 30 minute la EUR/USD

Graficul de 30 minute la EUR/USD

shark-eur-30-minute

Constatare:

Observam ca in zilele anterioare s-a format un trend UP destul de ascendent cu un EUR in continua apreciere fata de dolarul american (in subsidiar stim si zvonurile care au sustinut aceasta urcare si anume o intelegere la nivel Germania, Franta si BCE privind ajutorul Greciei si care ulterior a fost confirmat).

Acest semnal pozitiv se poate remarca prin pastrarea indicatorului MACD in zona pozitiva indiciu ca cresterea va continua, iar inversarile dintre MACD si linia de semnal nu ne arata decat oscilatiile UP/DOWN din timpul zilelor respective, in fapt swing-uri pozitive.

Mai vedem ca oscilatia din timpul zilei de 21 iulie are un trend DOWN foarte abrupt comparabil scaderile de la swingurile anterioare, iar durata este mult mai mica semn ca se “pregateste” ceva cu atat mai mult ca indicatorul MACD are o a doua incercare de a intra in zona negativa de aceasta data reusita unde va ramane o perioada de timp.

Minimul atins la 1.4138 este mai sus decat minimul zilei de 20 iulie (ziua anterioara) semn ca trendul UP se va pastra, dar si ecartul histogramei MACD din zona pozitiva este in dinamica mai mare decat cel de coborare in zona negativa SEMNAL ca ascensiunea va fi foarte abrupta si apriga ceea ce s-a si intamplat (pofta LONGERILOR a fost mare).

Un trader AGRESIV ar fi urmarit acest trend de revenire pe crestere si chiar daca nu a intrat la minimul de la 1.4138 (ceea ce este putin probabil pentru multi dintre noi) el va ASTEPTA momentul cand trendul intra UP din nou in tunel (adica la 1.4250) si ar fi pus tinta de profit mai sus cu 100 de pipsi, iar SL la 1.4220 (eventual un trailing SL).

Asa ca este foarte important sa stim care este momentul ales pentru intrare si mai ales strategia aleasa (LONG/SHORT). In al doilea rand sa nu incercam niciodata sa rivalizam cu “rechinii”, adica sa vanam punctele de top si bottom, mai ales cand apele sunt tulburi, adica nu stim ce directie va avea trendul.

Asa ca o STRATEGIE foarte buna este si cea cand trebuie sa stim sa STAM DEOPARTE de bursa si acesta nu este o alegere intamplatoare, ci este ca orice strategie determinata de anumiti factori pe care trebuie sa stim sa-i identificam usor in piata.

CE va urma saptamana viitoare?

Asa cum am vazut vineri 22 iulie se parea ca situatia Greciei era temporar rezolvata si ca moneda euro incearca o stabilizare mai ales fata de dolarul american, fata de care inregistra totusi o scadere innultima perioada de 0.4 centi/dolar. Pe aceasta baza am putut observa cum randamentele obligatiunilor pe 10 ani din Spania au scazut cu 12 puncte de baza ajungand la 5,61%.

Oricum traderii raman tematori deoarece situatia deficitului din SUA nu a fost transata intre democrati si republicani, asa cum am crezut noi saptamana trecuta, iar incertitudinile continua. In acest caz si evolutia cursului EUR/USD va fi destul de oscilant si cine va intra in piata trebuie sa aiba mult curaj deoarece sunt multi factori putini predictibili.

In plus raportarile la Q2/2011 au fost in marea lor majoritate sub asteptari, asa ca daca luam in considerare factorul negociere plafon deficit SUA putem sa ne asteptam la mari surprize cu atat mai mult ca trezorierul SUA Geithner a luat legatira cu FED pentru a stabili un plan in cazul reducerii ratingului creditarii de la topul de AAA.

Totodata situatia Greciei nu este deloc rezolvata atat timp cat sectorul privat din aceasta tara este inclus in acest program de sprijin financiar si ca s-ar putea sa aiba o atitudine mai putin cooperanta, ceea ce va face acest program mai dificil de aplicat sau rezultatele nu vor fi pe masura.

Insa acestea sunt doar supozitii bazate pe comportamentul specific grecesc care nu prea are obiceiul sa se sacrifice in interesul natiei, insa situatia se poate si schimba in functie de noile date ale problemei

CONCLUZIE:
Chiar daca pe moment tarile membre ale zonei zero au fost de acord cu un nou plan de salvare a Greciei, inca nu stim daca aceasta solutie va aduce si rezultatele urmarite. Totodata pana pe 2 august orice negociere privind deficitul SUA nu poate fi valabila/certa pana cand aceasta nu va fi votata si ca lege in cadrul Congresului american, mai ales ca pana acum au fost mai multe runde fara rezultat sigur.

Analistii nu se vor hazarda sa faca prognoze deoarece nu exista suficiente date care sa creasca credibilitatea acestora. Exista posibilitatea ca moneda euro sa aiba un usor ascendent fata de USD, insa oricand situatia se poate intoarce impotriva ei avand in vedere ca atat Italia cat si Spania au probleme serioase cu datoriile publice.

Asa ca eu ma astept in aceasta saptamana sa vedem o volatilitate la fel de mare ca si pana acum, iar directia pietelor nu va fi destul de clara nici de la o zi la alta. As putea presupune ca indicii bursieri vot mai creste putin (2-3%) dupa care sunt mari sanse sa vedem o noua corectie destul de mare. VINERI pe 29 iulie vom avea datele privind GDP-ul SUA la Q2 si estimarile sunt pentru o crestere la nivelul trim. I/2011 cand valoarea revizuita a fost de 1.9%.

Cum majoritatea companiilor au raportat sub asteptari opinia mea este ca si GDP va fi sub 1.9%, adica sub asteptari, iar acest lucru va crea o reactie de aversiune sezoniera fata de riscuri, care se poate accentau daca negocierile din SUA nu vor avea un rezultat asteptat. Deci MARE ATENTIE in aceasta saptamana la miscarile “RECHINILOR” din piete.

Speak Your Mind

*