3.3.15 Metoda breakout cu Steve Nison

Capitolul nr. 3 Investitori activi – Avansati

Postat de TRAIAN pe 29 iulie 2010

Am fost intrebat de mai multi investitori incepatori daca momentele actuale s-ar potrivi unei intrari in piata de capital din Ro avand in vedere minimele tot mai joase si super tentante atinse de multe actiuni, unele chiar la bottomuri incredibile in ciuda rezultatelor fundamentale foarte bune inregistrate la Q3 , dar si a celor anualizate preliminate (ex. SIFS, BRD, TLV etc.).

Desigur ca pe o PIATA PUTERNIC BEAR (atat nationala, cat si internationala) aceasta decizie de a intra in piata la un moment dat apartine fiecaruia si depinde foarte mult de profilul de investitor sau speculator al subiectului in cauza.

Vorba cuiva, cumperi pe scadere daca iti da mana (daca ai bani si nu te intereseaza ce faci cu ei) si daca te pricepi sa speculezi oportunitatile oferite de bursa bazate foarte mult pe volatilitatile destul de ridicate ale perioadei. Altfel, stai cuminte cu cash-ul in cont.

Din pacate, de o perioada buna de timp, in piata noastra se mentine o lichiditate destul de scazuta si inclusiv eu am sperat ca odata cu listarea la BVB a primei actiuni straine EBS sa observam o dezmortire a pietei in general.

Dar asa cum se stie deja piata nu a reactionat deloc pozitiv, ba dimpotriva, cu toate ca SIFS au comunicat primele rezultate anualizate POZITIVE ale anului 2007 si care impuneau o revenire reala a preturilor destul de scazute.

Influenta globala a rezultatelor negative macroeconomice americane pentru anul 2007 se rasfrange si asupra evolutiei pietei noastre de capital, in primul rand, prin lipsa cumparatorilor ceea ce determina absenta elementelor de baza pentru revenirea pe un trend crescator si in al doilea rand prin mentinerea treaza a aversiunii investitorilor fata de riscuri.

Totodata marii investitori romani inca nu au educatia necesara/maturitatea care sa le permita sa faca distinctie CLARA intre influenta mai modesta asupra tarii noastre a efectelor crizei americane  si sustenabilitatea bursei autohtone bazata pe o economie in crestere evidenta.

Si atunci este NORMAL sa ne tot intrebam … daca variatiile (scaderile) oarecum fortate ale preturilor actiunilor noastre sunt mult mai accentuate decat ale altor piete puternice de ce acestea nu-si revin mai repede de la minimele “rusinoase” deja atinse?

Pana si Fibonacci s-ar fi mirat sa afle ca teoria sa a fost depasita de piata noastra deoarece pana si palierele de regresie de 61.8%, cele mai des intalnite si ca puncte de intoarcere, au fost depasite cu mult fata de evolutiile bursei din anul 2007 sau chiar din ultimii 2 ani de zile.?

Asa ca am incercat mai intai sa gasesc si alte mijloace pentru a determina cat de cat daca acum putem avea semnalele unei INTOARCERI si implicit existenta UNUI PUNCT DE INTRARE in piata in conditiile conjuncturale actuale (odata cu raportarile mai mult favorabile anualizate) avand in vedere de aceasta data si de situatia internationala bursiera.

Si uite asa am descoperit un material interesant printre cursurile lui Steve Nison, cel care este considerat un guru american pentru analizele candlesticks,  pe care vom incerca sa le descifram si practic. Imaginea de mai jos reda esenta si interpretarea acestei metode.

Breakout candlestick

3315-1

Ce sunt taguri candle? Denumirea este interpretarea japoneza a unui Hammer Candle. Aparitia acestui tip de CANDLE nu este intamplatoare deoarece ea poate marca un punct de INTOARCERE.

Am mai studiat acest simbol si cu alte oacazii insa consider ca o aprofundare a acestuia nu strica, precum si o interpretare diferita.

Utilizarea hammerului pe post de semnal de intoarcere al directiei trendului trebuie sa indeplineasca mai multe conditii.

PRIMA CONDITIE
– sa fie un declin important.

Avem o piata BEAR, cu multe preturi in scadere si nu una intamplatoare ci una FORTATA pe fondul unei slabe maturizari a investitorilor din piata. Fiind una fortata ne putem astepta ca pe unele vesti interne pozitive sa observam o revenire mai rapida.

Oricat li s-ar spune investitorilor si li s-ar repeta sa nu vanda pe panica tocmai acest lucru se intampla iar teama din piata va accentua tendinta down a trendului, aceasta fiind una dintre caracteristicile unei piete emergente mai putin puternica.

A DOUA CONDITIE
Ca vanzatorii (BEARS) sa reduca din avantul vanzarilor in piata (fie preturile sunt foarte joase si ei nu vor sa mai vanda deoarece profiturile sunt f mici sau marcheaza pierderi mari ori cresc sperantele acestora ca sa vanda la preturi mai mari pe o revenire simtita in piata – un swing UP minor).

Deocamdata acest lucru la nivel bursa nu se observa in mod general dar este posibil sa apara in cazul unor stiri pozitive.

A TREIA CONDITIE

Conditia cea mai importanta este ca pe o asemenea stagnare a vanzarilor in piata sa existe suficient de multi cumparatori care sa CREADA ca daca CUMPARA aici ei nu vor fi in pierdere pentru un orizont de timp de 1 an sau chiar mai mult 2, 3,  5 ani.

In acesta caz voi da doar un singur exemplu: indicele BETFI a strapuns si ultimul minim din acest an si are tendinta de a atinge si minimul din anul 2007 de la 55000 puncte ceea ce ar reprezenta si ceva psihologic pe langa un prag de suport foarte important.

Astfel, daca avem in vedere ca anul trecut indicele a avut o crestere de peste 20%, iar in acest an specialistii preconizeaza o crestere de cca 14% atunci, fata de deprecierea de la inceputul anului putem presupune ca cine cumpara acum SIFS va avea in acest an o crestere anualizata de minim 40%. Nu-i asa ca este tentant la un calcul si RATIUNE SIMPLA?

In realitate multi investitori spera sa cumpere aceste actiuni la preturi si mai joase decat cele actuale ceea ce face ca cei cativa cumparatori existenti in piata sa nu poata inlocui ca numar vanzatorii care inca sunt stapanaiti de teama unor deprecieri si mai mari mai ales pe o perioada mai mare de timp.

CRED ca daca piata va mai avea inca o scadere destul de mare in viitor, sa zicem de cca 10-15% de abia atunci si-ar pune SERIOS unii intrebarea:

1. pai la preturile acestea nu mai vand ca ies prea mult in pierdere, mai bine astept- iar acestia sunt bears.

2.  daca cumpar acum la SIFS voi avea un profit sigur pe TM si destul de bun (atentie la BETFI dupa un minim de 55000 ar putea ajunge la sf anului la peste  90.000 daca luam in considerare doar 14% crestere pe acest an, ceea ce inseamna o crestere de 50%, la care se poate adauga si participarea la gratuite sau la dividende)- acestia sunt bull;

Avand in vedere cele doua interpretari, cum vi se pare ca avem piata actuala : mai multi bears sau bulls.

Cand situatia se va schimba vom ajunge la urmatoarea interpretare:
cumparatorii devin tot mai numerosi si puternici in piata comparativ cu vanzatorii, moment in care s-ar putea sa vedem si un punct de inflexiune al directiei indicelui sau pretului actiunii cu marcarea unei mici cresteri (un gap up ar fi periculos si ar da doar senzatia de crestere, fara a fi acoperit ulterior – o falsa revenire).

Acest lucru va da incredere si altor cumparatori care vor sustine cresterea pretului in zilele urmatoare fiind din ce in ce mai multi (lichiditatea in crestere) fara ca pretul sa faca un pull back .

Cine foloseste graficele candle poate observa formarea acestui hammer, de preferinta pe graficul saptamanal si confirmat cel putin pe cel zilnic.

Asa ca daca vrem sa anticipam o intrare ar trebui sa observam acest hammer candle si sa analizam in ce conditii s-a format si atunci daca dorim sa intram in piata nu avem de ce regreta pe termen mediu.

VOM LUA SI UN EXEMPLU PRACTIC

3315-2

Pe graficul saptamanal din 17 februarie 2008 al lui BETFI pe ultimele 12 luni am marcat 2 saptamani care la prima analiza reprezinta acest model candle – hammer, un punct de intoarcere al directiei trendului.

In primul caz -<em> punctul A</em> avem un hammer aproape perfect :
1. corpul este unul mic – adica pretul de inchidere s-a mentinut in zona celui de deschidere si este apropiat celui maxim ceea ce inseamna ca majoritatea investitorilor au asteptari MARI dupa o depreciere importanta anterioara, iar cumparatorii incep sa echilibreze situatia punand accent cresterea achizitiilor in piata.

2. minimul hammerului a fost si un minim al anului dar si al deprecierii secundare al indicelui – un bottom local.

3. umbra este de 3 ori mai mare decat corpul care ramane relativ mic

Ceea ce nu se potriveste pe graficul saptamanal cu un hammer clasic bun este ca saptamana urmatoare a inregistrat o scadere si nu o mica crestere. Daca totusi analizam graficul zilnic avem o buna confirmare si deci un punct BUN si CORECT de intrare.

Punctul B
Este o incercare de intoarcere, de fapt un hammer fals, care nu trebuia luat in considerare.
De ce?
1. Umbra este cu mult mai mare decat o valoare normala de 3 ori din corp.

2. Comparativ cu celelalte deprecieri cea inregistrata la punctul B a fost cu mult mai mare decat cele anterioare, abrupta chiar anuntand ca acest minim nu va fi si cel mai de jos punct si ca scaderea va continua in viitor (ceea ce se intampla acum).

3. Nu avem ulterior nici o lumanare saptamanala pe crestere fie ea si usoara, iar cresterile zilnice nu au reusit sa depaseasca maximul anterior care a rezitat dupa 3 incercari ba dimpotriva s-a realizat un pull back sub acest prag.

In aceasta situatie pot spune ca hammerul fals de la punctul B poate constitui o avanpremiera la unul veritabil pe care trebuie sa-l urmarim si daca se poate sa-l conjugam si cu alte semnale AT pentru confirmare (vezi RSI strapungere linie supravanzare sau MACD intrare in divergenta cu linia indicelui).

Este greu de estimat acest lucru insa semnalele unor oscilatori tehnici pe GRAFICUL SAPTAMANAL indica o asemenea tendinta fiind multi in zona de supravanzare sau in apropierea acesteia (RSI=32.08, CCI= -136.91 dupa ce a atins de curand si -161.29; %ROC = 3.52; STS = 13.47).

Deci sa fim cu ochii pe grafice si sa analizam corect ceea ce ne ofera ele ca modele grafice si sa interpretam psihologic atitudinea bear vs bull din piata. Acestea ne pot oferi momentele cheie.

Speak Your Mind

*