3.3.12 Strategie piata futures

Capitolul nr. 3 Investitori activi – Avansati

Postat de TRAIAN pe 29 iulie 2010

Am observat ca fiecare investitor mai serios are o anume strategie de a investi pe bursa si ca in multe situatii acesta isi adapteaza metodele la specificul pietei de capital in care investeste.

Presupun ca nu are rost ca pentru cunoscatorii bursei sa spun ca piata de la Sibiu difera MULT ca atitudine fata de cea de la Bucuresti si de aceea sunt foarte putini investitori care se pot bucura pe buna dreptate de avantajele ei materiale: castiguri mai mari cu un capital mai mic.

Unii vor spune .. “uite vine cineva sa ne invete cum sa castigam bani pe o piata unde noi tranzactionam de cel putin 3 ani de zile”. Nu acesta este rostul acestui articol, ci mai degraba de a analiza impreuna cauzele insuccesului multora dintre investitorii futures vorbind mai mult despre cum trebuie sa procedezi pentru a reusi si pe aceasta piata.

Mai inainte de toate voi spune ca pentru a avea succes trebuie sa indeplinesti 2 lucruri:
1. Identificarea trendului CURENT.
2. Sa intri pe acel trend la un moment POTRIVIT dat de un grafic CORECT

Identificarea trendului este partea cea mai importanta dar si cea mai dificila deoarece fiind vorba de investitii pe termen scurt – la scadenta, asteptarile investitorilor precum si evolutia pretului contractului ales poate diferi de multe ori de evolutia activului/activelor suport ale actiunilor de pe BVB.

In acest caz consider ca merita sa acordam atentie urmatoarelor criterii :
– sa alegem acel instrument/contract a carei evolutie se potriveste cel mai bine temperamentului nostru studiind bine evolutiile anterioare ale acestuia. Nu toti traderii prefera volatilitati foarte mari zilnice si de aici riscuri mai mari, dar nu trebuie sa uitam ca sunt unii care le prefera cel mai mult

– sa cunoastem cel mai bine modelele grafice (patternurile) care ne pot spune cu o cat mai buna acuratete directia trendului in care dorim sa intram si evolutia acestuia pe o perioada mai mare de timp (bear sau bullish). In acest caz as recomanda si modelele grafice candlesticks de multe ori mai apropiate de realitate.

– inainte de a intra in piata sau de a deschide o pozitie trebuie sa fim siguri ca directia reala a trendului este cea gandita de noi si pentru aceasta va trebui sa avem ceva confirmari oferite de 2-3 indicatori tehnici sau alte metode de verficare . Daca nu suntem sigur va trebui sa asteptam. Castigurile mari vin mai greu si cu rabdare gandite.

– nu trebuie neglijata cunoasterea si aplicare sistematica a punctului de pivot foarte des folosit si de traderii adevarati. Un mod de calcul al punctului de pivot poate fi gasit la http://www.trendforexsystem.com/pp.htm. De regula acesta tine cont de pretul minim, maxim si de inchidere al saptamanii anterioare calculat pe un grafic cu time frame de 15 minute sau de 4 ore in functie de strategia aleasa (day sau swing trading).

– fiind vorba de aprecierea evolutiei pretului si mai ales a pozitiei in care se afla trendul pentru o cat mai mare acuratete se recomanda utilizarea a cel mult 1-2 indicatori de baza (MACD de regula) corelati cu semnalele altor 2 indicatori (DMI si STS) folosind parametrii standard pe graficul zilnic.

– pentru o si mai buna acuratete pentru estimarea directiei trendului se recomanda in plus verificarea armonizarii semnalelor date de acesti indicatori pentru inca doua grafice cu timeframe diferite si anume – graficul de 60 minute si cel de 15 minute. Acuratetea este cu atat mai mare daca semnalele sunt cat de cat identice (buy sau sell) la toate cele trei grafice.

– de cele mai multe ori directia trendului unui contract futures se coreleaza cu cea a activului suport al actiunii BVB respective existand si unele exceptii cand poate fi o directie contrara generata de dorinta speculatorilor de a avea un basis mai mare si deci profituri mai mari sau de strategia hedgerilor de a-si marca profiturile inainte de scadenta contractului.

2. Alegerea momentului de intrare in piata depinde de strategia de intrare aleasa – daytrading sau swing trading si aceasta trebuie sa fie corelata cu factorul risk management si toleranta admisa la riscuri. Cine doreste castiguri mai consistente va alege strategia swing de cateva zile. Putini vor dori sa faca arbitraj la scadenta deoarece piata de la Sibiu ca si cea spot este de multe ori imprevizibila fiind mai mult speculativa.

Si in acest caz va trebui sa avem in vedere urmatoarele criterii :
– foarte importanta este strategia si orizontul de timp de tranzactionare asa ca daca vom alege strategia swing trading atunci semnalul de intrare va fi data de un grafic time frame de 4 ore iar pentru daytrading vom utiliza un grafic de 15 minute sau chiar de 5 minute in functie de experienta investitorului.

– pretul contractului trebuie sa fie deasupra mediei mobile exponentiale de 20 – EMA 20, iar aceasta va trebui sa fie deasupra lui EMA 50. In acest caz pretul trebuie sa evolueze intre nivelele punctului de pivot si sa se retraga spre aceste nivele si de regula sa avem ca model grafic un hammer.

– in cazul unui hammer intrarea se face cand acesta se inchide.

– la fel de importanta este stabilirea si folosirea obligatorie a stop lossului care in multe situatii nu trebuie sa fie mai mare decat 2% din toata investitia (adica la cca 400 puncte fata de punctul de intrare), iar pentru a minimiza riscul se vor deschide maxim 4 pozitii LONG daca trendul este urcator sau 4 SHORT daca trendul este coborator.

– un alt moment important este alegerea strategiei de inchidere a pozitiilor/iesire din piata, caz in care sunt mai multe variante in functie de evolutia trendului:

1. Daca trendul este in directia aleasa atunci cand pretul se misca cu valoarea ecartului stabilit pentru SL vom face o prima iesire din piata la un contract.

3312-1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Pentru restul de pozitii ramase deschise vom aplica metoda trailing stop loss, adica vom plasa SL la cca 300-400 puncte sub linia lui EMA 20, apoi vom lasa ca profitul sa “alerge” si ca piata sa decida cand vom inchide celelalte trei pozitii urmarind plasarea sistematica mai sus a SL la sfarsitul fiecarei zile de tranzactionare.

Idem si la graficul de mai jos.

3312-2

Daca aplicam strategia SWING SHORT regulile acesteia sunt inverse celor aplicate la strategia LONG.

Comments

  1. Thank you for your article it’s really nice. I have a blog which is speacking about that. Check it !

Speak Your Mind

*