3.3.10 Sangele strazilor – o alta lume bursiera

Capitolul nr. 3 Investitori activi – Avansati

 

Postat de TRAIAN pe 29 iulie 2010

Exista in lumea bursiera o sumedenie de strategii de investitii, chiar am putea spune ca fiecare investitor are propria strategie. Cu toate acestea exista si unele caracteristice generate de momente importante istorice din lume, asa cum sunt crizele politice din anumite tari care pot misca pietele de capital din jur si pe cele puternice intr-un anume sens oferind pe o perioada de timp oarecare anumite oportunitati de investitii, unele chiar foarte bune.

Sa luam cazul din 2008 cu asasinatul lui Bhutto din Pakistan, tara invecinata atat teritorial dar si istoric cu India. In aceasta situatie orice investitor este constient ca asasinarea unui fost prim ministru, dar si un candidat serios la acest post, poate duce la miscari ample si foarte emotionale atat pe piata de capital de la Bombay, dar si pe cea de la Wall Street, Tokyo, Londra si mai ales pe pietele valutare.

Asasinarea lui Bhutto fireste a afectat in primul rand pietele din zona, cum ar fi cea a Indiei si orice investitor experimentat ar fi cumparat actiuni la preturi mult depreciate si ar fi asteptat ca piata sa-si revina si apoi sa le vanda.

Ne putem inchipui ca sunt investitori in orice tara, care urmaresc evenimentele lumii si in functie de aceste crize, denumite in unele cazuri si “sangele strazii”, folosesc momentele prielnice pentru a-si aduce un profit in portofoliu? Eu zic ca nu exista doar putini ci mai multi investitori, mai ales institutionali, precum si unii chiar foarte bogati. Concluzia este ca aceasta strategie este cunoscuta de foarte multa lume investitionala la nivel global.

In acest caz sa nu ne mai mire de ce intr-o anume luna/perioada a anului piata din Ro creste foarte mult concomitent cu intrarile de valuta straine pe bursa si in alta perioada aceasta scade ca urmare a iesirilor de capital si implicit de marcare a profitului.

Asa ca acest gen de investitori urmaresc tarile si momentele cu schimbari politice puternice, crize financiare si economice, asasinate, recesiuni etc., care in cele din urma isi revin la normal. Am putea spune ca tarile cu suferinte grave constituie pentru investitori bune surse de castig.

Un exemplu este anul 2001 cand 50% din teritoriul Turciei a fost afectat de criza politica si economica, cand sute de oameni si-au pierdut slujbele si cand cine a cumparat la greu actiuni puternic subevaluate a putut face o avere ulterior. A fost perioada cand unele actiuni au scazut de la 24$ la 1,5$ pentru ca apoi acestea sa urce din nou la 16,5$ spre finalul crizei.

Un alt exemplu este cel al lui George Soros care a folosit criza in folosul sau. El a castigat mld. $ in ziua numita “Miercurea neagra din Anglia”, pe timpul crizei valutare.

In aceste conditii un investitor experimentat si cu bani disponibili va fi focalizat mai mult pe piata din India si va incerca, de ce nu, investitii la actiuni in scadere care au anuntat deja dividende pentru anul in curs.

Un exemplu de investitie profitabila este in bursa din INDIA :
1. Morgan Stanley India Investment Fund (IIF)
2. The India Fund (IFN), care a anuntat un dividend de 8,18$ platibili pe data de 14 ianuarie 2008 pentru investitorii inregistrati la data de 31 decembrie 2007.

Totodata piata investitionala cunoaste si ea boomul investitiei in companiile cu capital redus (small cap) care au inregistrat si randamente foarte bune, mai ales acum pe piata de pe Wall Street. Un exemplu ar fi al actiunii HOKU Scientific – societate din domeniul industriei echipamentului electric, care, daca cineva cumpara marti la 7,92$ si apoi le vindea vineri la 12$ acesta putea obtine un castig brut de 51%.
Nu trebuiesc neglijate nici oportunitatile oferite de ascensiunea companiilor cu capital mic de pe alte piete, inclusiv cea a Indiei, Poloniei si de ce nu cea a Romaniei, care asteapta in perioada ianuarie-februarie IPO la cateva IMM-uri.

Exemple ar putea continua pentru aceasta perioada, in care evenimentele genereaza o anume strategie de investitii.

Diferenta este ca ar cam trebui ca noi romanii sa fim racordati prin SSIF-urile unde suntem clienti la pietele globale si mai ales la cele puternice si cum acest lucru nu-l putem face prin resurse proprii atunci va trebui sa apelam la un alt intermediar international, cum ar fi bursa din Viena, Bursa din Varsovia sau Saxo Bank cum au altii.

Cred ca acolo vom ajunge daca nu ne dezvoltam independent si destul de puternic comparativ cu celelalte burse din regiune.

Speak Your Mind

*