3.1.4 Fibonacci ARC

Capitolul nr. 3 Investitori activi – Avansati

Postat de TRAIAN pe 28 iulie 2010

Nivelele de SUPORT si REZISTENTA in analiza tehnica

Inainte de incepe, pentru o mai buna intelegere a elementelor de baza, va mai recomand sa cititi cateva carti despre AT scrise in limba romana si descrise aici.

Pe de alta parte sunt convins ca ati exersat destul trasand linii de trend si afland punctul unde un trend poate fi spart/strapuns sau unde s-a realizat un breakout pozitiv sau negativ ori unul fals imprimand o noua directie miscarii din piata. De unde stiu acest lucru ?

Pai atat timp cat nici unul dintre voi nu mi-a pus o singura intrebare legat de acest subiect inseamna ca lucrurile sunt clare pentru toata lumea sau sper sa fie asa.

Asa ca a venit momentul sa vedem cum putem afla zonele de rezistenta si de suport ale evolutiei pretului unei actiuni, contract etc, adica zonele unde un trend isi poate schimba directia.

Nivelele de suport si de rezistenta sunt alte doua elemente de baza IMPORTANTE in analiza tehnica fara de care nu vom putea intelege miscarea unui grafic si mai ales nu vom putea stabili o strategie de investitii in cunostinta de cauza.

Nu voi relua descrierea lor deoarece am mai facut-o cu alte ocazii la lectii AT, pe care le-am transferat pentru o gasire mai usoara la acest site, ci voi aborda o tema noua privind tehnicile de estimare a acestor nivele.

Astazi ne vom delecta cu tehnica arcelor Fibonacci.

Ce sunt arcele Fibonacci (Fibonacci arcs) ?
Ele reprezinta un indicator de analiza tehnica folosit pentru a crea arcele de cerc drept chei ale nivelurilor de retragere/extensie Fibonacci intre doua puncte extreme (MINIM/MAXIM) ale unei perioade bine definite a trendului analizat.

De regula se folosesc trei chei mai cunoscute ale lui Fibonacci : 38.2%, 50% si 61.8%. Asa cum este cunoscut (daca nu stiati aflati acum) deciziile mai importante din piata (IN/OUT) se iau in zona in care trendul strabate aceste niveluri de retragere sau extensie delimitate de un maxim si un minim reprezentativ pentru o perioada data.

Arcele Fibonacci sunt cele mai cunoscute elemente pentru aflarea nivelurilor de suport – in fond zonele de minim sau de rebound (posibile puncte de intrare in piata sau de aplicare a strategiei LONG) si de rezistenta – adica zonele de maxim ori de reversal/schimbare a directiei trendului (posibile puncte de iesire din piata/exituri sau de aplicare a strategiei SHORT).

Cele doua puncte ale liniei de trend MINIM/MAXIM fata de care se determina punctele cheie Fibonacci realizeaza o raza intr-un CERC mai larg. Punctul 0 este la o extrema si 100 la cealalta extrema ale caror arce de cerc Fibonacci vor strabate aceasta raza de cerc (se poate vedea din exemplul de mai jos).

Desigur ca scala de reprezentare a graficului cu arcele Fibonacci si implicit a locului unde arcele de cerc vor intersecta atat pe verticala cat si pe orizontala linia de trend – de fapt nivelele de suport si rezistenta – se experimenteaza in timp, motiv pentru care este posibil ca de la inceput sa nu corespunda aceste nivele cu evolutia pietei, insa in timp experimentand practic cat mai mult veti gasi calea cea mai potrivita pentru a afla aceste nivele de minim si maxim intr-o perioada anume.

Asa ca pentru a va ajuta sa experimentati Fibonacci arcs ca unelte pentru a afla nivelele de suport si rezistenta va RECOMAND sa salvati in “Favorites” din browser-ul de Internet acest site link foarte util deoarece va pune la dispozitie elmentele necesare pentru a experimenta grafice de genul celui de mai jos.

Cum trasam pe grafic arcele Fibonacci ?
Accesati linkul de mai sus si apoi selectati instrumentul financiar care va intereseaza.
Alegeti pe grafic perioada care va intereseaza si apoi selectati din meniul programului “Lines/Fibonacci arcs/Close”.

In acest moment puteti marca intai cu varful mouse-ului punctul de maxim ca punct O (daca dorim sa marcam nivelurile de retragere Fibonacci) si apoi vom draga cu varful mouse-ului catre punctul de minim stabilind astfel marimea razei cercului mai larg al perioadei ce ne intereseaza.

Vom observa ca automat se traseaza in background cele trei arce. Daca dorim sa setam altfel datele problemei graficul ne permite sa marim/micsoram perioada aleasa dragand cu mouse-ul fiecare varf in parte, sa schimbam culoarea sa scriem pe arc procentul respectiv etc. (Distractiv NU ! Problema este sa alegem corect perioada si sa identificam locurile unde linia de trend intersecteaza aceste arce de cerc Fibonacci).

In functie de directia trendului curent putem observa ca atunci cand acesta intersecteaza nivelul Fibonacci (arcul de cerc) trebuie sa observam noua tendinta pentru a nu iesi/intra mai repede decat trebuie.

Vom lua un exemplu practic recent si anume graficul perechii EUR/USD din ultimii 15 ani, adica de la aparitia monedei euro.

Graficul saptamanal EUR/USD si Fibonacci Arc, decembrie 2009

arc-fibo-eur

INTERPRETARE :
– graficul este unul saptamanal pe o perioada mare de timp, fapt care va atenua anumite asperitati ale pretului perechii valutare EUR/USD, insa el scoate in relief : a fost o perioada cand moneda dolar a fost in avantaj fata de cea euro (vezi valorile sub nivelul 1,000).

– exista o anume ciclicitate a cursului EUR/USD care se regaseste pe grafic in punctele unde linia de trend intersecteaza arcele Fibonacci de 78.6%, 61.8%, 50%, 38,2% si mai putin la 23.6%.

– in cei cca. 11 ani de la existenta acestui curs de schimb s-a realizat un TREND MAJOR/PRIMAR UP foarte agresiv, care a atins un top istoric la 1,5977 pe data de 22 aprilie 2008 (punctul 0) marcand astfel o apreciere maxima de cca. 91% pornind de la un minim de cca. 0.8374 inregistrat pe 16 octombrie 2000 (punctul 100) pe timpul recesiunii economice anterioare.

– in perioada recesiunii din 2000 – 2003 dolarul s-a depreciat cu cca. 18%, insa in final (dec. 2002) a atins din nou nivelul de la inceputul anului 2000 de 1.0285.

 

– daca vom privi evolutia dolarului din recesiunea curenta (dec. 2007 – dec. 2009, adica tot doi ani) vom observa ca acest curs, in ciuda unei fluctuatii deosebite gen UP/DOWN si-a pastrat nivelul initial, adica un nivel in jurul valorii de 1,4652/6 dec. 2007 (pe 4 dec. 2009 era de 1,4857).

Totodata in aceasta perioada foarte fluctuanta, care difera de cea din recesiunea anterioara, am avut un swing complet UP/DOWN/UP, unde intre doua deprecieri ale monedei dolar am avut in 6 luni o apreciere maxima de 22%, adica de la 1,5977/22 aprilie 2008 la minimul de 1,2413/27 octombrie 2008.

Nivelul de minim atins in oct. 2008 a mai fost atins in aprilie 2006 cand economia SUA inregistra crestere. Totusi anul 2008 pentru SUA a fost un an de recesiune foarte dur, iar aprecierea dolarului s-a facut, pe de o parte datorita deprecierii monedei euro prin afectarea economiei zonei zero si pe de alta parte a politicilor FED si administratiei Obama.

– daca vom uni aceste minime cu cele din anul 2002 vom observa crearea unei linii de trend pozitive, care devine astfel un nivel de suport SOLID pentru o evolutie primara a cursului perechii EUR/USD.

Pastrarea cursului deasupra acestei linii indica o continuare a deprecierii lui, iar trecerea sub aceasta linie de semnal va marca incetarea unei evolutii majore pozitive si schimbarea directiei spre aprecierea dolarului pe o perioada mai mare de timp. Deci este de durata acest proces.

Sa reducem putin scala si sa vedem ce se intampla in anii nostrii si anume in ultimii 2 ani de zile.

Graficul zilnic al evolutiei EUR/USD si arcele lui Fibonacci

eur-usd-5-dec

INTERPRETARE :
– parca altfel arata acum graficul nostru cand scala timeframe difera (avem in acest caz evolutia zilnica, decembrie 2009), iar perioada de evolutie s-a restrans exact la perioada care ne intereseaza pe noi – aproape ultimii trei ani. Parca mai aproape de realitate.

– in cazul nostru raza de cerc a fost trasata invers deoarece am ales linia de trend ascendenta a dolarului sau de depreciere a cursului EUR/USD ceea ce inseamna ca pct. 0 este minimul de la 1,2413 si pct. 100 este maximul anului 2008 de la 1,5977.

– arcele de cerc Fibonacci ne indica o revenire a monedei euro si deci o depreciere a dolarului care a depasit nivelul de rezistenta de 61.8% cel mai des folosit de traderi si incearca in aceste zile o testare a nivelului de rezistenta de la 78.6%, in fond o apropiere de maximul anterior de la 1,5977.

– asa-i ca suntem in dubiu ? Trendul a spart arcul de cerc de la 78.6%, dar nu a depasit nivelul de retragere Fibonacci de 78.6% trasat in paralel cu arcele Fibonacci.

 

Ei bine aici este secretul interpretarii arcelor Fibonacci deoarece pentru o mai mare acuratete a lor acestea fie se folosesc in paralel cu Fibonacci fan (despre care vom vorbi cu alt prilej), fie impreuna cu nivelurile de retragere/extensie Fibonacci, mai des folosite de traderi si deci mai aproape de miscarea pietei.

– din acest punct de vedere constatam ca in zona 1,5239 exista un punct de rezistenta a pretului care odata SPART putem estima ca euro isi poate continua cursa de apreciere vizand depasirea nivelului maxim al anului 2008.

– dimpotriva o intrare sub nivelul de 1,4622 corespunzator liniei de 61.8% ar putea indica o incercare de apreciere a dolarului si continuarea acestei miscari o putem anticipa din evolutia ei fata de arcele lui Fibonacci de 61.8% si apoi de 50%.

CONCLUZII FINALE:
Alegand un time frame adecvat pentru EUR/USD (de 4 ore sau 1 ora si apoi de 15 minute) si o perioada potrivita intentiilor noastre de a investi (adica IN/OUT) si monitorizand atent evolutia cursului fata de punctele/zonele de suport/rezistenta putem sa ne fixam strategia momentului/perioadei pentru a tranzactiona folosind obligatoriu stop lossul.

ATENTIE: punctele de rezistenta/suport corespund deopotriva continuarii directiei trendului identificat, precum si deciziilor de a fixa punctul de intrare/iesire dar si cele de stop loss si take profit. Asa ca va trebui sa acordam un rol deosebit studierii si aprofundarii lor.

Speak Your Mind

*