3.1.3 Teoria Fibonacci si pragurile de suport si rezistenta

Capitolul nr. 3 Investitori activi – Avansati

Postat de TRAIAN pe 28 iulie 2010

Daca secventa Fibonacci este baza matematica a principiului “VALULUI ELLIOTT”. Daca acest principiu se regaseste intr-un element/model al naturii atunci putem spune de asemenea ca secventa Fibo se regaseste la randul ei intr-un model al naturii, la o a anumita scara.

Foarte multi analisti, nu numai din domeniul bursier, considera ca anumite fenomene se formeaza dupa unele modele ce se repeta in timp sau in perioade diferite de timp.

Voi incerca sa prezint in acest curs modul cum analiza nivelurilor anuale de suport si rezistenta Fibo se pot transpune sau regasi la nivelurile de suport si rezistenta lunare, saptamanale si zilnice. Insa vreau sa fiu foarte explicit.

Chiar daca vom determina aceste valori/niveluri ele nu au decat valoare orientativa, care necesita si unele confirmari din partea oscilatorilor sau indicatorilor tehnici adecvati conjuncturii (ex. MACD si RSI).

Voi merge mai departe si voi spune ca si cu aceste confirmari gradul de acuratete al datelor rezultate (reversal, puncte de intrare/iesire temporare sau de mai mare durata) nu pot asigura certitudinile luarii unei decizii decat in masura in care ne vom ajusta la mersul bursei si a tehnicilor de MM (money management) sau RM (risk management).

Analiza nivelurilor Fibo de suport si rezistenta anuale
Prima etapa este de a determina range-ul lunii Ianuarie, care se poate calcula prin scaderea minimului din maximul lunii Ianuarie.

Etapa a doua este de a afla valorile Fibo intermediare ale anului.
Acestea se obtin prin multiplicarea range-ului lunii Ianuarie cu numerele Fibo: 0.618; 1.0; 1.618; 2.618; 4.236 obtinand astfel niste valori intermediare.

Nivelurile de suport si rezistenta ale anului respectiv se obtin prin adaugarea valorilor de mai sus la maximul lunii Ianuarie, respectiv prin scaderea acestor valori din minimul lunii Ianuarie.

Cine va folosi aceasta tehnica pentru ultimii 4-5 ani va observa eficienta ei la nivelul bursei din Romania numai pentru acele actiuni cu lichiditate si comportament normal.

Daca vom reduce tehnica la nivelul unei luni, saptamani si a zilei de tranzactionare numerele Fibo respective se vor utiliza in aceleasi conditii.

Versiunea LUNARA
Pentru a identifica nivelurile semnificative de suport si rezistenta lunare, se va lua ca range numarul rezultat din scaderea minimului din maximul primei zile de tranzactionare din luna respectiva si apoi il vom multiplica cu valorile Fibo de sus.

Pentru a obtine nivelurile de suport si rezistenta ale lunii respective vom adauga aceste valori la maximul, respectiv le vom scade din minimul pretului primei zile din fiecare luna.

Asa vom incerca mai intai sa vedem daca datele rezultate din acest calcul au eficienta sau nu si in timp le vom putea aplica doar ORIENTATIV la nivelul strategiei alese. Vom avea astfel inca un reper important pentru a ne ghida mai bine in piata.

Voi prezenta aici un exemplu de la o actiune lichida si a carei tranzactionare ni se pare normala si anume la SIF 5 alegand luna martie 2009 deja incheiata pentru o mai activa prezentare.

sif-5-fibo-jpg

COMENTARII :
– graficul prezentat vorbeste de la sine;

– range-ul lunar calculat in prima zi a lunii este de 0,0150;
– conform datelor rezultate din multiplicarea acestui range cu numerele Fibo (am fost nevoit sa folosesc si alte numere decat cele prezentate si anume numarul Fibo de 11,09 pentru topul lunii martie) si adaugarea lor la maximul de 0,3430 din prima zi am obtinut pe rand nivelurile de rezistenta aferente.

– nivelurile Fibonacci corespunzatoare lui 1,618; 2,618 si in final lui 11,09 ne prezinta valori ale actiunii SIF 5 atinse pe rand in ascensiunea pretului acesteia de la 0,3680/ 0,3890 / 0,5000 lei, care au fost si praguri de rezistenta depasite pe rand de agresiunea investitorilor din piata.

– semnalele indicatorilor MACD si RSI ne indica crestere continua, cu exceptia punctului in care s-a atins topul lunii martie la 0,5000 lei, acesta fiind si un prag psihologic de rezistenta.

 

 

Acum stim ca trendul pretului actiunii SIF 5 a continuat si in luna aprilie 2009, asa ca putem sa luam de la inceput calculele si pentru prima zi a lunii aprilie pentru a vedea evolutia actiunii si in luna curenta.

Versiunea saptamanala
Pentru a identifica nivelurile de suport si rezistenta Fibo saptamanale vom scadea minimul primei ore de tranzactionare (in fond prima bara de pe graficul orar) din prima zi a saptamanii, adica de Luni, din maximul aceleeasi ore de tranzactionare. In acest mod se obtine range-ul saptamanal.

Apoi vom multiplica acest numar/range cu valorile Fibo de sus, iar rezultatul il vom adauga la maximul primei ore de Luni. Vom repeta apoi procesul scazand aceste valori ale range-ului din minimul primei ore din ziua de Luni a saptamanii.

Rezultatele obtinute vor constitui puncte de reper importante ale saptamanii respective.

Aici va voi lasa pe voi sa faceti un exemplu saptamanal la aceeasi actiune, intr-una din saptamanile lunii aprilie sa zicem ultima, cea care incepe maine, adica luni folosind datele orare ale zilei de luni.

Versiunea zilnica
Si in acest caz vom folosi acelasi procedeu pentru un range obtinut din scaderea minimului din maximul primelor 5 minute ale zilei respective

CONCLUZII:
1. Pentru a identifica niveluri de suport si rezistenta semnificative Fibonacci pentru o luna, saptamana si zi vom folosi un RANGE scazand minimul din maximul primei zile din luna, prima ora din prima zi a saptamanii sau primele 5 minute ale zilei de tranzactionare.

Faza a doua este de a multiplica acest RANGE specific fiecarei perioade cu numerele Fibo : 0.618, 1.00, 1.618, 2.618 si 4,236 etc. (urmatorul numar rezulta din insumarea ultimului numar cu cel anterior si tot asa mai departe).

Apoi, ultima faza este sa luam aceste rezultate si sa le adaugam sau sa le scadem din maximul, respectiv minimul pretului bara care reprezinta prima zi din luna, prima ora din saptamana, primele 5 minute ale zilei.

2. Aceste niveluri Fibo pot fi posibile preturi de reversal (schimbari in trend). In acest caz daca pretul sta mai mult in preajma acestor niveluri atunci ne putem astepta la un reversal.

Daca aceste niveluri sunt strapunse in sensul trendului déjà format atunci ne putem astepta ca pretul sa-si continue aprecierea sau scaderea pana la urmatorul nivel Fibo de UP sau DOWN.

Pentru o mai buna apreciere a situatiei, de fapt o confirmare a viitoarei miscari din piata, vom apela la semnalele conjugate ale MACD si RSI – doi indicatori de baza ai AT, care indica la randul lor un reversal sau nu.

3. Asa cum stim un prag de rezistenta/suport anterior poate deveni un viitor prag de suport/rezistenta. Asa ca daca un nivel de rezistenta este strapuns intr-o maniera sustinuta atunci, adesea, acesta poate deveni un suport pentru o viitoare corectie.

Daca pretul retesteaza un range selectat (zilnic, orar sau de 5 minute) atunci acesta va deveni un punct de reversal.

5. Este important de stiut ca aceste niveluri Fibo pot fi imbunatatite experimentandu-le mai des pe diverse instrumente si se va putea observa ca in unele cazuri nivelurile zilnice merg mai bine la range-ul de 10 minute sau 15 minute si nu de 5 minute. Si tot asa si la alte perioade de timp si niveluri Fibo.

Desigur ca nivelurile Fibo stau la baza valurilor lui Elliot si ca folosite impreuna sansele de a folosi corect oportunitatile sunt mai mari. Trebuie doar experimentat la inceput mai mult virtual si apoi real.

Speak Your Mind

*