3.1.2 Teoria Fibonacci – aprofundare

Capitolul nr. 3 Investitori activi – Avansati

Postat de TRAIAN pe 28 iulie 2010

Asa cum am promis la cursul anterior voi incerca sa dezvolt aceasta tehnica Fibonacci utilizata de traderi pentru a sprijini luarea unei decizii de investitii (ATENTIE – am spus a sprijini si nu a lua decizii numai pe baza AT).

Inainte de a prezenta noile modalitati de a aborda analiza tehnica va trebui sa vorbim putin si despre timeframe-perioade de timp- si modul in care acestea ne pot ajuta pentru luarea unei decizii in cunostinta de cauza.

Trebuie spus ca traderii adevarati si-au petrecut mii de ore citind si interpretand grafice si in final multi dintre ei au fost de acord cu un principiu : odata ce citesti mai multe sti mai multe; stiind mai multe uiti mai multe; uitand mai multe vei ramane cu mai putine lucruri; ramanand cu mai putine te vei intreba “oare de ce atata munca – are rost ?”

Raspunsul prezinta si categoria in care esti de fapt :
Varianta 1 – nu are rost daca trebuie sa muncesc atat pentru a nu ramane cu mai nimic. In acest caz cel in cauza va trata bursa superficial si va spune ca aceasta este mai mult un joc, o loterie si niciodata nu va vedea adevarata esenta a lucrurilor acestui domeniu. Acesta este gamblerul, adica omul care incearca sa profite de “norocul sau”.

Varianta 2 – are rost cu atat mai mult sa muncesc atat si voi continua sa fac la fel daca rodul acestui PUTIN (dar aprofundat) imi aduce mult mai mult decat am sperat eu si mai ales decat marea majoritate care gandeste altfel. Acesta este traderul serios, cel de succes.

Ce trebuie sa retinem de la aceste grafice cu timpi de evolutie diferiti (timeframe-uri diferite) ?

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa te pozitionezi in raport cu trendul dominant, adica cu un trend major – cel care iti prezinta si o evolutie (o linie, bara, candle) pe o perioada mai mare de timp decat cea de 1 zi, iar acesta este trendul cu evolutia lunara (monthly) si cel cu evolutia saptamanala (weekly).

De ce acest lucru ?
De foarte multe ori graficul zilnic are varfuri/extreme care nu sunt caracteristice pentru o perioada mai mare de timp datorita influentei unor factori aleatori mai putin stabili/fundamentali, iar reactia din piata este una izolata/locala/temporara.

De aceea pentru a atenua aceste “zgomote” sau iesiri din cadrul general – cel care ne intereseaza pe o durata mai mare de timp (in fond acolo sunt si castigurile mai mari si mai serioase) vom urmari mai atent corelarea directiei de miscare a instrumentului financiar ales pe ambele grafice : saptamanal si lunar.

In functie de ce ne prezinta ca directie trendul celor doua grafice cu time frame-uri mai mari atunci putem opta pentru o strategie UP sau DOWN ori SIDEWAY. Cu atat mai mult vom avea o strategie UP daca cele doua grafice lunar si saptamanal ne indica un trend ascendent (uptrend).

Identificarea directiei unui trend
Aici exista deja ceva consacrat si care se aplica de secole intr-o maniera foarte simpla. Este vorba de teoria lui Charles Dow, prezentata si pe acest blog.

trend ascendent = higher highs (maxime mai mari) + higher lows (minime mai mari, acesta fiind pragul de suport pentru o miscare inversa).

trend descendent = lower highs (maxime mai mici, acesta este pragul de rezistenta pentru o eventuala schimbare a directiei trendului) + lower lows (minime mai mici).

Sunt convins ca in acest caz, fiecare dintre noi stie cum sa traseze o linie de trend pentru a uni aceste puncte si a identifica directia trendului pentru perioada respectiva (la trendul ascendent baza o constituie linia de trend care uneste minimele tot mai mari – cel putin 2 minime, iar la trendul descendent baza de identificare o formeaza linia care uneste maximele tot mai mici, la fel cel putin 2 maxime).

Aceste repere/caracteristici sunt foarte importante deoarece ne vom ghida in functie de ele.

Scopul-avantajele folosirii timeframe-urilor la acelasi pattern (model)
– se poate observa cum un astfel de pattern se poate dezvolta mai devreme si astfel putem anticipa din timp o miscare favorabila.

Cele mai comune patternuri (ex. cap si umeri, tunel sau triunghi ascendent, tunel sau triunghi descendent, triunghi simetric, dublu sau trimplu minim-maxim, nivelurile de retragere-extensie Fibonacci, etc) pot fi aplicate si la diviziunile de timp, astfel incat la un pattern aplicat zilnic vom avea unul la timpul de 1 ora sau de 30 minute ori 15 minute.

In acelasi sens se poate vorbi si de patternuri saptamanale care se pot regasi atat pe un grafic lunar cat si pe unul zilnic. De regula acestea se folosesc pentru a afla soliditatea-consistenta-autenticitatea nivelurilor de suport si rezistenta. Daca vom afla astfel de suporturi la acelasi nivel pe graficul zilnic, orar sau la 15 minute ii vom acorda o mai mare importanta.

In acelasi timp vom avea si niveluri specifice fiecarui time frame.
Logic, nu putem avea evolutii zilnice fara evolutiile de 4 ore, de 1 ora etc – adica subdiviziunile acestora.

De regula, in acest caz se folosesc trei time frame apropiate ca subdiviziuni, iar alegerea lor este conditionata de piata, de profilul investitorului si de asteptari. Mai tarziu vom da cateva exemple.

Dintre cei care au studiat teoria time frame-urilor a fost Robert Krausz in cartea sa “Fibonacci Trader“, precum si Perry Kaufman in cartea sa “Trading System and Methods

De la ei am aflat ca exista 6 reguli de folosire a acestor time frame.
Reguli privind utilizarea mai multor time frame:
1. Fiecare time frame (timp-perioada de evolutie) are propria sa structura.

2. Regulile de baza ale unui timp mai mare guverneaza un time frame mai mic

3. Preturile din structura unui time frame mai mic tinde sa respecte punctele energetice (niveluri suport-rezistenta) ale structurii unui time frame mai mare.

4. Punctele energetice de suport-rezistenta create de preturile- vibratiile time frame-ulului mai mare pot fi validate de actiunea time frame-urilor mai mici.

5. Trendul creat de perioada de timp urmatoare ne permite sa definim-estimam directia trendului de tranzactionare.

6. Ceea ce poate fi considerat HAOS acum, la o anumita perioada de timp, poate fi in ordine in alt time frame.

Vom analiza impreuna trei grafice time frame-uri la sif5_sep

Graficul saptamanal la SIF5_SEP – TREND DOWN, anul 2009

sif5-25-iulie
Comentarii:
– trendul actual este unul de scadere, insa este in formare deoarece dupa doua minime mai mici va trebui sa observam si doua maxime mai mici.

Saptamana care s-a incheiat a fost in crestere si vom avea nevoie de inca o saptamana de confirmare care sa se coreleze cu tendinta down a oscilatorului STS (stohastic) si a observa daca acest maxim (rally actual) se va opri sub cel anterior, adica sub 0,9900 lei.

Iata necesitatea de a analiza si graficul zilnic pentru a identifica o asemenea tendinta.

– minimele trendului down actual in formare au ajuns cel mult in zona nivelurilor Fibonacci de 38,2%, la 0,7680 lei fata de topul maxim al trendului ascendent anterior.

Putem presupune ca la nivel saptamanal, pe TS, pe o accentuare a scaderii actuale exista sanse ca pretul la SIF5_sep sa strapunga nivelul de 38,2% si sa constatam o testare a pragului de 50% Fibonacci la 0,6860 lei. Mult sau putin este o prognoza acest prag si-l vom urmari in viitor.

Aceasta tendinta va trebui s-o regasim la celelalte time frame-uri mai mici si chiar s-o anticipam din timp.

 

– directia trendului saptamanal al acestui instrument o putem aprecia si in functie de pozitia acestuia fata de mediile mobile (SMA) trasate pe graficele respective. Astfel vom constata ca trendul este inferior mediei mobile de 10 saptamani si cu cat diferenta va fi mai mare cu atat vom avea o certitudine mai mare asupra acestei directii DOWN.

Voi face o pauza si voi spune ca mai bine folosim aceste semnale fata de o singura medie mobila dar pe trei time frame-uri diferite decat folosind intersectia a trei medii mobile pe un singur time frame.

– am trasat segmentele de evolutie la doua luni pentru perioada analizata pentru a urmari mai usor corelatia cu timeframe-urile mai mici: A, B, C. Desigur ca ne vom concentra atentia si analiza noastra pe o perioada scurta de timp avand in vedere volatilitatea excesiva a acestui instrument si strategia aleasa, adica pe segmentele B si C ale trendului DOWN (lunile .

Graficul zilnic la SIF5_sep si trendul viitor pe TS

sif5sep-dayli-25-iulie

Comentarii :
– trendul DOWN se contureaza mai bine pe acest grafic si in situatia confirmarii de saptamana viitoare (luni si marti) atunci vom putea spune ca avem pe TS (short time, adica 1-2 saptamani) un trend clar descendent.

Cine a vrut sa riste a intrat SHORT de vineri pe aceasta tendinta, care iata se coreleaza cu cea saptamanala mai puternica si dominanta in piata.

Cine doreste confirmari va astepta ziua de luni si va intra atunci. La aceasta decizie va trebui sa adaugam evolutia oscilatorului STS care incearca sa dea semnal de SELL daca va trece sub linia de 80, adica va iesi din zona de supracumparare.

In acest caz va trebui totusi sa aplicam obligatoriu tehnici de risk management si sa punem stop lossul cu 2% mai sus de nivelul maximului Intraday de saptamana trecuta, adica la 0,9520 lei, dar si de money management, cu o expunere maxima corespunzatoare (disponibilul din cont sa nu fie mai mic decat 50% din marja contractelor, bine ar fi sa fie 100%).

O continuare a stirilor negative (probabil dupa incetarea raportarilor din SUA si inceperea celor din Europa – mai slabe decat cele americane, la care vom adauga pe cele din tara) va conduce deprecierea spre limita inferioara a tunelului de variatie cu testarea acesteia in zona 0,7460 ceea ce inseamna strapungerea nivelului de retragere Fibo de 38,2% si cautarea pragului de suport urmator, probabil in zona nivelului de 50% Fibonacci, adica la 0,6880 lei.

Desigur va trebui pe aceasta miscare de corectie negativa sa luam in considerare si treptele de suport intermediare Fibo si anume de la 23,6%, care corespunde cu un prag de suport din zona 0,8316 lei deoarece acestea pot fi utile pentru aflarea nivelurilor de suport ale time frame-urilor mai mici (60, 30 sau 15 minute) utile pentru deschiderea de pozitii SHORT in piata.

Totusi revenind la nivelul de 50% vom constata ca acesta se certifica si cu cel estimat pe graficul saptamanal ceea ce inseamna ca el are o imortanta deosebita pentru viitoarea miscare din piata fiind considerat o zona de rebound puternica.

Daca dorim sa comparam acest nivel cu nivelurile de rezistenta anterioare care pot deveni niveluri de suport la o scadere a pretului contractului vom constata ca acesta este similar cu pragul de rezistenta din zona 0,6860 – 0,7000 lei

In caz contrar vom astepta testarea limitei maxime a tunelului-canalului descendent de variatie probabil in zona 0,9600 lei. O intoarcere intre limitele tunelului de variatie ne va confirma tendinta DOWN de pe graficul saptamanal (sa nu uitam cele 6 reguli ale time frame-urilor cu puterea de influenta a time frame-ului mai mare), iar o depasire a acestuia va semana cu un breakout cu o tinta in zona 1.1700 lei pe termen mai lung de 1-2 saptamani dupa o perioada scurta de echilibru.

Aceasta varianta probabila va apare pe un fond PUTERNIC pozitiv, care deocamdata este putin posibil.

– analizand directia trendului zilnic dupa pozitia acestuia fata de linia mediei mobile de 20 zile (SMA 20) vom observa ca aceasta este una crescatoare, deci avem o divergenta fata de semnalul STS. Cu atat mai mult vom astepta o confirmare pentru luni si marti din saptamana viitoare.

Graficul SIF5_sep la 30 minute si trendul CORECTIV actual

30-min-sif-5

Comentarii:
– avand in vedere corelarea tendintei majore de scadere saptamanala cu cea zilnica pe TS (desigur vom astepta confimarea in zilele de luni si marti) vom aborda deschiderea pozitiilor SHORT din piata SIF5_sep, in mod moderat, asteptand o retestare a pragurilor de rezistenta de la R1 si R2. Aceasta posbilitatea ne poate fi oferita de semnalul STS pe graficul de 30 minute daca acesta va iesi din zona de supravanzare. Vom pastra SL la 0.9520 lei.

– altfel, vom astepta testarea pragului de suport de la S1 = 0.8700 lei si in cazul strapungerii acestuia vom adauga sau deschide pozitii SHORT tot in numar moderat.

Daca trendul DOWN se accentueaza (vezi semnalele graficelor saptamnale si zilnice cu pragurile de suport si tunelul descendent) vom adauga la pozitii mai ales daca va strapunge suportul de la S2 = 0.8300 lei.

Recomandarea este de a ne opri aici cu deschiderea de pozitii si vom fixa tinta de exit partiala la 0.7690 lei si apoi urmatoarea la 0.7460 lei corespunzatoare limitei inferioare a canalului descendent actual marcat pe graficul zilnic.

 

Asa vom urmari tintele de exit/inchidere pozitii piata (vom inchide partial pozitiile, de regula 50%).

– vom monitoriza miscarea in continuare si vom lua pozitii inverse LONG la o schimbare a directiei in acest punct final sau mai jos la nivelul Fibo de 50% de pe graficul zilnic din zona de 0,7000 lei, dar tot moderat cu respectarea disciplinei tehnicilor de RM si MM.

IN LOC DE CONCLUZII FINALE:
Voi posta un grafic al unui prieten investitor care ne demonstreaza cum se poate interpreta nivelurile Fibonacci pe un alt time-frame, … iulie 2009

opinie

 

Speak Your Mind

*