3.1.1 Crestere – descrestere in sistem Fibonacci

Capitolul nr. 3 Investitori activi – Avansati

Postat de TRAIAN pe 30 iulie 2010

Nivelurile de retragere/extensie Fibonacci sunt la fel de utile ca orice indicator tehnic. Acestea nu constituie un adevar clar, singular, dar el poate fi o componenta a unei strategii de tranzactionare.

Cine a studiat despre sistemul Fibonacci si ratiile sale numerice a observat ca exista proportii naturale dintre lucruri care pot include si pretul.

Numerele lui Fibonacci sunt : 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144 … Proportia este realizata din obtinerea numarului urmator prin insumarea numerelor anterioare incepand cu numarul trei.

Ratiile sunt derivate prin divizarea oricarui numar in serii de urmatorul numar mai mare. Dupa numarul 3 ratia este intotdeauna 0.625. Dupa numarul 89 ratia este intotdeauna 0.618.

Daca dupa cifra 2 imparti orice numar Fibonacci la numarul anterior se obtine intotdeauna 1.6. Dupa numarul 144 ratia este 1.618. In analiza tehnica bursiera aceste ratii sunt adevarate puncte de referinta cand vorbim de tehnica Fibonacci.

Din aceste ratii rezulta altele adiacente foarte des folosite in analiza tehnica bursiera.

1. Niveluri de retragere/scadere ale pretului (retracement)

0.236, 0.382, 0.500, 0.618, 0.764

Acest set este folosit ca niveluri de SUPORT si REZISTENTA, care sunt des utilizate de investitorii profesionisti pentru lansarea ordinelor de buy, in functie de situatie si asteptarile proprii.

2. Niveluri de extindere/crestere ale pretului (extension)

0, 0.382, 0.618, 1.000, 1.382, 1.618

Este folosit ca niveluri de crestere a pretului si utilizate ca niveluri de marcarea profiturilor/sell, care devin si ele asteptari proprii.

Aceste seturi de ratii sunt incluse in majoritatea indicatorilor softurilor de tranzactionare puse la dispozitie de societatile de brokeraj.

Utilizarea ratiilor/nivelurilor Fibonacci in analiza tehnica
Pentru inceput este necesar sa identificam swinguri (oscilatii gen min/max/min) de crestere si swinguri (oscilatii) de scadere ale pretului unei actiuni.

Ce este un swing?
Pe graficul de prêt swingul reprezinta o oscilatie pe termen scurt formata din evolutii zilnice de prêt a carei directie generala indica un trend clar (urcator sau coborator) cu maxime/minime alternative incluzand cel putin doua mici inversari de trend nesemnificative (topuri cu minime respectiv minime cu unele varfuri).

Ce este un Swing de crestere?
Este o crestere pe termen scurt cu cel putin doua varfuri joase atat pe partea stanga a liniei graficului urcator cat si pe partea dreapta a acestuia.

Ce este un Swing de scadere?
Este o scadere pe termen scurt cu cel putin doua minime mai mari pe ambele parti ale liniei graficului (de regula se foloseste graficul/linia pretului sub forma de bara).

Ideea generala este ca pe un UPTREND trebuie sa fii long pana la o scadere/retragere a pretului pe un nivel de suport al lui Fibonacci.

Aplicatii ale ratiilor Fibonacci.
Nivelurile de retragere ale pretului pot fi aplicate la graficul pretului bara/candlestick la orice piata prin construirea lor si dragarea cursorului mouse-lui de la un semnificativ Swing de scadere spre cel mai recent potential Swing de crestere si apoi dand click in acest loc.

In acest fel se afiseaza (in functie de tipul softului AT ales) atat ratia de retragere Fibonacci, cat si pretul corespunzator acestora.

Unele consideratii generale.
Nu se poate cunoaste la ce nivel va fi un suport bun de cumparare, insa prin combinarea tehnicii lui Fobonacci cu semnalele altor indicatori tehnici de baza (ex. MACD si RSI) putem aproxima acest nivel sau punct de intrare pe o actiune, mai ales pentru investitia pe termen scurt.

Nivelul de 0.236 pare a fi de regula un suport slab, care poate fi strapuns usor, in timp ce celelalte niveluri se folosesc cu aceeasi frecventa ca suporturi de prêt.

Nu intotdeauna piata va marca un trend crescator dupa ce a gasit un suport temporar, iar uneori poate continua scaderea sub ultimul minim inregistrat.

Locul de plasare al STOP LOSSULUI este o incercare, cea mai buna solutie este ca acesta sa fie stabilit putin sub ultimul Swing de scadere, dar si acesta reprezinta anumite riscuri proportionale cu tinta profitului.

O problema dificila este de a stabili care este Swingul de scadere de unde incepem crearea nivelurilor de retragere ale lui Fibonacci. O solutie este ultimul Swing de scadere. Alta solutie este cel mai de jos Swing de scadere din ultima luna. Problema este ca nu exista o regula sau un standard si de multe ori devine ca o ghicitoare.

Exemplu practic.

Am ales o actiune mai potrivita acestei analize: TLV.

Am folosit graficul zilnic sub forma de “lumanare japoneza” din ultimile 6 luni de zile si am stabilit urmatoarele:
Swing de scadere minim din ultimile 30 de zile la nivelul de L=3.3071 din data de 15 sep 2006.

Swing de crestere anterior acestei date este la H= 3.8223 din data de 10 iulie 2006

Nivelurile de retragere ale lui Fibo aplicate trendului UP cu topul in 10 iulie sunt :
23.6% pretul este 3.6006 atins pe data de 11 iulie 2006 (care a fost retestat de mai multe ori, inclusiv unele breakout-uri UP false) semn ca vanzatorii nu erau hotariti asupra unei miscari mai ample, iar cumparatorii inca mai acumulau in speranta unei cresteri viitoare;
38.2% pretul este de 3.4643 atins pe 4 sep 2006;
50% pretul este de 3.3523 atins in data de 6 sep 2006 si a functionat ca un prag de suport SOLID cateva zile la rand pana pe data de 15 sept 2006 inclusiv;

61.8% pretul este de 3.2421 nu a mai fost atins deoarece pe 15 sept 2006 s-a incercat un rebound bullish fata de care trebuie sa asteptam o confirmare de miscare REALA in piata de 1-3 zile.

76.4% pretul este de 3.1018, care nu a fost atins inca, dar are toate sansele sa fie atins daca trendul nu se confirma in urmatoarele 3 zile de la schimbarea directiei din 15 septembrie. In acest caz tendinta va fi de spargere a pragului de 61.8% (la un fel un prag de suport STRONG) si cautarea acestui nou prag de la 3.1018 lei/actiune.

Se observa ca pretul a urcat din nou dupa data de 6 septembrie cand a fost atins pragul de 50% fiind folosita de aceasta data linia de 38.2% ca linie de REZISTENTA ce a actionat destul de solid si a incercat o consolidare a pretului in aceasta zona (nivel 38.2% si nivel 50%).

Putem spune in acest caz ca numarul cumparatorilor ce au pus preturi de cumparare in zona de 50% a fost mai mare, insa nu suficient de mare pentru a stavili dorinta vanzatorilor de a-si marca profiturile.

Marea majoritate a cumparatorilor ce si-au retras ordinele pe parcurs vazand ca pot cumpara si mai jos, inca sunt in pozitie de standby (asteptare) monitorizand insa foarte atent piata pentru a prinde pretul cel mai bun de intrare.

Ulterior in ziua de 14 sep 2006 vazand ca nu poate sparge pragul de rezistenta de la 38.2% pretul actiunii TLV se intoarce din nou la pragul de suport de la 50%. Acesta lucru se poate interpreta pirn faptul ca cei care inca asteptau nu au sustinut aceasta incercare de crestere si au tot sperat si cumpere sub pragul de 50%, de ce nu la 61.8% sau mai jos.

Toata acesta miscare este transpusa in piata ca o tatonare intre vanzatorii ce au detinut controlul de la topul din 10 iulie si pana cand cumparatorii l-au preluat . Acestia simtind ca pretul actiunii TLV este unul FAIR (corect pentru o investitie pe TM sau TL) si foarte greu de strapuns in jos au inceput sa faca presiune in piata incercand sa preia din nou controlul apreciind ca mai jos de atat nu se poate duce pe TS.

Agresivitatea cumparatorilor din data de 15 septembrie se materializeaza printr-o crestere semnificativa de cca. 1% dupa ce anterior a tot avut scaderi.

Am putea spune ca atat timp cat nivelul de retragere Fibonacci de 50% a actionat ca un prag de suport PUTERNIC a dat de inteles celorlalti cumparatori ca este MOMENTUL renuntand la pozitia de standby tocmai pentru a intra la timpul potrivit in piata.

O crestere a interesului cumparatorilor in zilele urmatoare datei de 15 septembri si corelat cu volume tot mai mari va da incredere mai multor cumparatori sa intre in piata pentru a sustine noua tendinta UP a pretului si atunci pretul isi va incepe urcarea consistenta.

In corelare cu doi indicatori tehnici de baza MACD si RSI se observa ca RSI nu si-a atins nivelul optim de intrare (adica nu a intrat in zona de supravanzare de sub linia de 20, semn ca trendul major se pastreaza pe directia de crestere), iar MACD a avut in continuare tendinta de scadere anuntand noi scaderi in cateva zile si neconfirmand nivelul de 50% a lui Fibo ca fiind un suport greu de strapuns.

Acest lucru s-a produs cu adevarat peste cateva zile pe data de 14, dar mai ales pe 15 sep cand nivelul de scadere a lui 50% a fost depasit, iar pretul minim a fost de 3.3071 RON.

Intelesul este urmatorul :
– daca luam de baza ca vineri a fost inregistrat un nou Swing de crestere acum asteptarea este ca daca piata va scadea de la acest ultim maxim/varf din data de 10 iulie 2006 aceasta va gasi suport la unul dintre nivelurile Fibonacci deoarece investitorii isi vor plasa ordinele de cumparare la aceste niveluri cand piata va incepe sa scada.

– in cazul unei scaderi, piata va trece de primul nivel Fibo de 0.236 si va continua pana la urmatorul nivel Fibo de 0.382 in zilele urmatoarea sau chiar a doua zi inainte de a-si gasi suportul.

– de regula, pe termen scurt, la atingerea unui suport greu de strapuns, care dureaza mai multe zile, piata isi va reveni si va incepe o noua urcare.

– unii specialisti apreciaza ca un nivel de retragere Fibonacci de 0.382 este un nivel bun de BUY pentru o investitie pe TS.
– pentru nivelul urmator de 0.5 se adauga multi cumparatori (vezi cresterea volumului din piata), dar, dupa unele statistici, piata va continua sa scada iar nivelul urmator de 0.618 este un nivel si mai bun de BUY tot pentru investitii pe termen scurt.

In cazul nostru nu este imposibil sa avem pe o eventuala scadere de prêt a actiunii TLV la urmatoarele niveluri de suport solide: la 61.8% sau la 76.4%. Pentru cel din urma cred ca merita o atentie deosebita pentru eventualii cumparatori.

Asa cum s-a vazut in exemplul practic de mai sus exista si exceptii cand dupa un BUY la 0.5 si o crestere a trendului piata poate avea o revenire pe scadere depasind si suportul limita de 1.0, adica minimul anterior. In acest caz evolutia pietei poate fi imprevizibila si mai greu de anticipat, dar va fi de scurta durata, dupa care va depasi din nou nivelul de suport atins in sens invers.

Firesc ca in aceasta situatie sau pentru orice alta situatie tehnica STOP LOSSULUI trebuie sa functioneze inca de la cumparare.

Speak Your Mind

*