3.1 Teoria Fibonacci

Capitolul nr. 3 Investitori activi – Avansati

Postat de TRAIAn pe 28 iulie 2010

Uneltele clasice ale analizei tehnice folosite cel mai des de catre traderii profesionisti sunt putine si simple. Datorita acestui caracter de simplitate ele pot fi folosite inclusiv de un investitor care este la inceputul carierei sale, dar care stie cat de cat sa citeasca un grafic.

Astazi si probabil maine voi prezenta o tehnica foarte des folosita de analistii initiati si anume nivelurile de retragere si extensie Fibonacci.

Nu voi vorbi despre numerele, seriile lui Leonardo Fibonacci sau Numarul de Aur deoarece sunt multe materiale despre asa ceva. Asa ca vom intra direct in subiect si vom vorbi efectiv despre analiza tehnica si patternurile Fibonacci.

De ce ne bazam mai mult pe AT decat pe AF?
De ce tocmai acum aceasta tema ?

Acum, deoarece la solicitarea unui nou si tanar investitor consider ca este oportun sa discutam mai mult despre analiza tehnica decat despre cea fundamentala. Aceasta din urma nu reflecta intocmai si evolutia bursei din aceste momente din mai multe motive.

Unul din aceste motive fiind si lichiditatea redusa din piata, adica avem un grad scazut de reprezentativitate pe bursa pentru a putea trage o concluzie clara si de durata.

Alt motiv ar fi faptul ca inclusiv autoritatile statului sunt total dezamagite de evolutia economiei autohtone, recunoscand ca estimarile de acum 2-3 luni nu mai sunt valabile pentru viitor si ca acestea trebuiesc revizuite in minus si destul de accentuat.

Asa ca, de fapt, pe ce ne bazam cand performantele viitoare ale societatilor sunt puse la indoiala tocmai de cei care ar trebui sa-ti dea mai multa incredere in datele comunicate la un moment dat ? Indoiala, incertitudine – acestea sunt la ordinea zilei in ceea ce priveste mersul economiei autohtone.

Un motiv si mai puternic este faptul ca atunci cand pe termen scurt sau foarte scurt doresti sa speculezi o miscare din piata, care nu are neaparat fundament (mai ales pietele foarte volatile) atunci esti nevoit sa aplici aceleasi metode pe care le folosesc cei profesionisti si in special traderii de succes.

Ori dupa toata stiinta nu numai a mea unele piete sunt accesibile mai mult pe baza AT si a strategiilor care au la baza acest gen de analiza.

Fireste ca in aceste conditii cand AF este mai putin releavanta atunci vom acorda mai multa atentie celeilalte categorii de analiza bursiera si anume analiza tehnica (AT).

Dar, stati linistiti, doar cu AT nu vom putea lua o decizie pentru a investi si mai ales acum. Daca AF functioneaza mai greu in aceste momente asta nu inseamna ca importanta ei se transfera spre AT si ne va oferi mai multe date decat de obicei.

Din pacate AT cu atatea elemente ne va oferi mai multe sau poate mai putine date, insa, in functie de profilul nostru si mai ales de pregatirea investitionala, AT ne poate mari gradul de incredere in semnalele oferite si ne va creste puterea de a lua decizia favorabila.

In fond si in fapt o analiza tehnica bine facuta ne asigura cel mult 10-15% grade de certitudine pentru luarea unei decizii cat mai corecte, care poate insemna deopotriva :
– intrarea in piata;
– iesirea din piata;
– asteptarea si ramanerea in standby, care de multe ori este mult mai importanta decat celelalte doua.

In unele cazuri semnalele AT iti pot aduce fericirea sau supararea daca nu vei sti cum sa le folosesti.

Educatia bursiera proprie
Imi aduc aminte cand eram novice ca multi dintre acei care citesc acum aceste randuri si nu aveam nici un fel de sistem de investitii sau plan de afaceri.

Ma bazam pe faptul ca stirile din presa de specialitate (Ziarul financiar – de ex.) spuneau in majoritatea cazurilor ca bursa CRESTE, insa niciodata nu mi-am pus intrebarea “Oare cat mai creste, iar dupa ce se va opri unde va ajunge. Va depasi nivelul actual de intrare ?”.

Ma atragea ca de altfel pe marea majoritate a investitorilor noi castigul obtinut usor si nu credeam ca pentru a castiga ceva bani pe bursa inseamna un lucru foarte serios si necesita o munca echivalenta realizarii unei afaceri personale.

Au trecut multi ani de atunci si vreau sa spun ca ceea ce m-a ajutat cel mai mult la obtinerea profiturilor a fost respectarea unor reguli de baza, pe care le-am capatat pe parcurs, prin studiu intens dar continuu, si in timp.

Educatia bursiera este un act voluntar si de o mare vointa. Trebuie doar sa-ti impui acest lucru si mai ales sa-l constientizezi, altfel esti sortit esecului.

Ce este nivelul de retragere Fibonacci ?

Rolul acestui model grafic (pattern) este de a identifica la timp un loc de unde trendul UP/DOWN se poate intoarce reintrand pe directia trendului initial generator.

Adica doresc sa aflu un punct sau o zona de unde pot intra in piata fie pentru ziua respectiva (daca sunt daytrader) sau pentru mai multe zile si atunci sunt swing trader. Noi vom alege SWING TRADER deoarece este mai convenabil ca mod de a tranzactiona.

Inainte de a trece la lucruri practice vreau sa spun ca pentru a citi cat mai corect un grafic AT, fie ca este al unui indice bursier sau al unei actiuni ori contract futures – pentru a vorbi doar de cateva instrumente financiare – trebuie sa-ti petreci multe ore in fata lui si a “VEDEA” fie si cu ochii mintii (adica a-ti ramane intiparit in memorie) a anumita tendinta a acestuia.
Scopul este ca in anumite conditii sa poti “citi dintr-o privire” ce vrea sa spuna acel grafic pentru viitor, fie ca este vb de 1 ora, cateva ore, zile saptamani, luni.

Daca aceasta este doar pentru ziua respectiva (atunci vom folosi graficul de 4 ore, de 30 minute, de 15 minute si uneori de 5 minute) pentru a intui din timp, in calitate de daytraderi o directie pentru perioada urmatoare.

Altfel va fi daca sunt swing trader (adica doresc sa urmaresc o oportunitate pe mai multe zile) atunci pentru a observa cum evolueaza pretul unei actiuni pe mai multe zile vom observa atat un grafic zilnic, dar si unul saptamanal care-mi va oferi mai multe informatii pe o perioada mai mare de timp si astfel sa am o confirmare a tendintei constatate pe graficul zilnic.

Nivelurile de retragere Fibonacci sau nivelurile de retracement sunt zone de unde trendul unei actiuni poate sa faca un rebound – o intoarcere pe vechiul trend crescator, care a determinat o miscare de pullback, in fapt o miscare de scadere/corectie/ajustare a preturilor respective.

Daca avem un downtrend, un trend de scadere atunci nivelurile de retragere Fibonacci sunt zonele de unde trendul se poate intoarce pe crestere/ajustare pozitiva pentru a reveni ulterior pe trendul initial descendent accentuand scaderea.

Trebuie sa stim ca evolutia unui trend/directia pretului unei actiuni fluctueaza.
Adica, pe de o parte directia este urcatoare deoarece, dupa un minim local, investitorii intra tot mai puternic la cumparare, mai ales daca conditiile sunt favorabile.

Ei acumuleaza bazandu-se pe perceptia ca vor castiga din aprecierea pretului dupa o perioada data anticipand in fapt aceste miscari din piata si sperand ca vor fi destui investitori interesati sa cumpere pentru a sustine miscarea UP a pretului.

Pe de alta parte, deoarece piata tinde s-o ia inaintea evenimentelor (adica psihologia majoritatii investitorilor pietei devine tot mai optimista, caz in care pretul urca de mai multe ori fara a fi sustenabil, adica fara a avea suport economic, la nivelul realizarilor/performantelor emitentilor.

In acest caz, vom constata dupa realizarea unui TOP un inceput de trend coborator (downtrend), care se poate accentua sau stabiliza dupa o perioada data. Gradul de depreciere a preturilor va fi cu atat mai mare sau mai ponderat cu cat dorinta vanzatorilor este de a-si marca profitul realizat sau de a scapa de actiunile supraevaluate inainte sa-si piarda de tot profitul.

Asa ca un factor standard care poate determina cu cat se vor ajusta preturile dupa atingerea unui TOP pentru o perioada data este mai greu de gasit insa pe baza datelor statistice combinate cu faptul ca bursa are istoria ei si a unor modele/formatiuni grafice (patternuri) clasice testate si restetate in piata putem sa estimam aceste puncte de unde trendul poate face o intoarcere pe trendul urcator anterior.

Graficul nivelurilor de retragere Fibonacci, iulie 2009

grafic-nivele

Punctele A sunt TOP-urile locale ale unui trend crescator (maximele sunt mai mari decat cele anterioare si minimele la fel). Punctele B sunt zonele de unde trendul se poate intoarce, adica putem avea un rebound si acestea difera putand fi la 38,2%, 50% si 61,8% din valoarea trendului UP anterior.

Cel mai des intalnit este nivelul de 50% Fibonacci, dar nu putem sa le excludem si pe celelalte. De aceea cand nu avem si alte elemente cu care sa conjungam aceste puncte/zone pentru a lua o decizie de intrare vom acumula pe pachete ponderate si daca nivelul Fibonacci respectiv este strapuns atunci vom astepta testarea urmatorului nivel/prag sau confirmarea rebound-ului pentru a continua acumularea pe pachete moderate.

 

In acest caz vom corela semnalul oferit de nivelul Fibo cu semnalele oscilatorilor clasici sau a altor patternuri consacrate (de ex. valurile Elliott) si vom putea sa luam decizia de a mari expunerea in piata sau de a astepta pragul urmator de retragere pentru un rebound veritiabil.

Cum trasam liniile de retragere Fibonacci ?
De regula intermediarul – brokerul trebuie sa-ti puna la dispozitie o platforma de tranzactionare ONLINE, care sa aiba aceasta unealta tehnica – retracement levels Fibonacci. Chiar si fara gridul Fibonacci putem aprecia din “ochi” ca deprecierea a ajuns fie la 38,2% sau 50% ori 61,8%, asta daca nu dorim sa calculam acest nivel avand in vedere topul realizat.

Trasarea efectiva a acestor niveluri Fibo se face cu mouse-ul dand click cu tasta din stg pe punctul de minim la trendului urcator (cazul nostru la 0,3400 cand a atins minimul trendului) si tinand tasta mouse-ului apasata vom draga cu el pana in punctul in care varful mouse-ului va indica punctul de maxim al trendului la 1,0 (de regula se face la linia de “Close” a lumanarii – candlestick din ziua respectiva).

Efectiv vom identifica extreme trendului UP anterior si apoi vom uni punctele de inchidere pornind de la minimul trendului si urmarind apoi punctul de inchidere al maximului trendului urcator pentru care dorim sa trasam aceste niveluri.

Fiind grafice cu mai multe frame-uri (adica perioade de evolutie: saptamanale, zilnice, 4 ore, orare, la 15 minute etc.) fiecare grafic va avea nivelurile lui de retragere Fibonacci aplicate la trendul UP respectiv.

Pentru avansati exista in cazul graficelor cu timpi diferiti de evolutie o corelare intre nivelurile de retragere Fibo aplicate la acelasi trend urcator. Dar acest lucru numai cine doreste sa stie in plus.

Pentru cei incepatori, care vor sa inteleaga cat mai bine elementele de baza vom lua cazul unei actiuni autohtone si anume SIF5 (iulie 2009), care este destul de lichida pentru a nu avea interpretari gresite pentru cazul nostru.

 

sif5-18-iulie

Am ales trendul crescator la SIF5 anterior perioadei actuale al carui minim zilnic a fost pe 2 martie 2009 (0,3400 lei).

Acesta a fost si punctul de intrare in piata. TOP-ul acestui trend/rally destul de puternic a fost inregistrat la 7 mai cand pretul actiunii a inchis la 1,00 lei.

In acest punct foarte multa lume de buna credinta din piata a spus cu voce tare “Gata, pretul a atins un maxim psihologic, destul de sus dupa 2 luni de crestere, ar fi cazul sa scada si destul de consistent”.

Bineinteles ca acestia au inceput sa-si marcheze profiturile de cca. 194% (unii partial, altii total) si astfel pretul a luat-o la vale.

Cei care nu si-au vandut actiunile, dar si altii au intrat la Sibiu SHORT cu expuneri tot mai mari de la o zi la alta si si-au pus in gand sa obtina si la Sibiu un profit daca nu chiar echivalent celui de pe spot atunci cel putin sa acopere pierderile.

Si uite asa aceeasi investitori activi pe spot, dar si pe Sibiu au contribuit la scaderea pretului avand fiecare diferite motive, insa toti cei activi urmarind un pret cat mai jos.

In aceste conditii cumparatorii s-au retras din piata anticipand niste preturi de acumulare mult mai avantajoase. Piata romaneasca fiind puternic speculativa aceasta a contribuit in plus la accelerarea scaderilor, dar si la scaderea lichiditatii.

Probabil ca in aceaste situatii unii se asteptau la un rebound INVERS in zona 50% Fibonacci (0,6700 lei), ca fiind cel mai potrivit pentru o noua urcare spre topul maxim anterior, mai ales ca rally-ul a fost unul dintre cele mai puternice din istoria acestei actiuni (auzi colo 194% in 2 luni si in special pe un trend major BEAR).

Altii, mult mai putini, au dorit in sinea lor o intoarcere si o reintrare pe actiune (sau inchiderea pozitiilor SHORT) la 61,8% (0,5950 lei). Foarte putini sperau ca pretul acestei actiuni va ajunge de unde a plecat, adica la 0,3400.

Aici voi face o paranteza si voi spune ca este bine sa speri dar dorinta trebuie sa fie si obiectiva cat de cat, adica in ton cu piata (ce zice ea si nu ce vreau eu).

Dar, oameni buni, situatia se schimbase radical in piata – devenise OPTIMSITA dupa un pesimism putin exagerat, mai ales in preajma atingerii maximului trendului UP din luna mai. Asa ca usor …. usor, pe masura ce trendul a urcat sentimentele puternic pesimiste (oarecum exagerate – parca am zis undeva ca piata o ia uneori prea mult la DEAL, dar si la VALE, adica traieste mai mult psihologic) au fost inlocuite cu unele optimiste, fie si USOR OPTIMISTE.

In acest context trebuia sau TREBUIE analizata o evolutie viitoare si ca atare deprecierea pretului nu putea, in nici un caz intr-o perioada scurta de timp, sa revina de unde a plecat. Conditiile si deci perceptia majoritatii investitorilor se schimbase, iar asteptarile acestora de asemenea.

La aceasta mai adaugam si faptul ca preturile din piata, in ciuda rally-ului de 194% (in fond de doar 0,66 puncte fata de scaderea absoluta maxima de 4,26 puncte din iulie 2007) aveau inca un discount considerabil (cca. 50%) fata de valoarea contabila REALA, la care adaugam si deprecierea destul de mare ramasa fata de maximul din 2007, adica de la 4,96 la 1,0 lei (-79%).

Aceasta ne spune ca actiunea SIF5 este foarte atractiva si in conditiile actuale pentru o investitie pe termen mediu si putem revedea reintrarea oricand a investitorilor in piata.

Daca la aceasta mai adaugam si BAU-BAU cu uite pragul, uite nu-i, atunci conditiile pentru o revenire in piata si la o depreciere corespunzatoare nivelului de 38,2% este destul de acceptabila, mai ales daca nu sunt stiri noi concrete in defavoarea acestei gandiri.

Tot aceeasi investitori seriosi au zis in sinea lor “Pai, in conditiile de mai sus, nu credem ca pretul se va deprecia mai mult de 50%, daca nu chiar va ramane un timp deasupra primului nivel de retragere de 38,2%.

Si …. asa precum se vede din grafic, perceptia majoritatii investitorilor din piata a fost pentru REBOUND-ul corectiei rally-ului exact la 38,2%, adica la pretul de 0,7500 lei/minimul Intraday din 18 mai. In aceste conditii, dupa 2 zile de confirmari un punct de intrare in piata a fost realizat in zona acestui prag pe un volum important, care s-a mentinut la cote interesante comparativ cu alte zile.

CALCULUL NIVELURILOR DE RETRAGERE FIBONACCI
Cele mai folosite niveluri de retragere Fibonacci sunt 0,382; 0,5 si 0,618 adica 38,2%; 50% si 61,8%.

Daca privim la o sectiune din graficul nostru vom vedea cum sunt trasate aceste linii de aplicatia AT (softul AT) al platformei de tranzactionare. Presupunem ca nu avem posibilitatea sa le tragem prin soft si atunci nu avem alta solutie decat sa le calculam.

Sa vedem cum ?

calcul

Exemplul din grafic ne prezinta un trend crescator (uptrend). Pretul minim al trendului SWING este punctul A adica 0,3400 lei. Cel mai inalt nivel – TOP-ul este punctul B adica 1,0000 lei.

Pentru a calcula nivelurile de retragere Fibo ale acestei aprecieri a pretului SIF5 si sa stim unde putem intra sa acumulam in piata sau sa deschidem pozitii LONG la Sibiu pe acest instrument atunci vom proceda astfel :

1. Calculul aprecierii totale D :
D = B – A = 1.0000 – 0.3400 = 0.6600 lei

2. Calculul nivelurilor de retragere Fibonacci (C) pentru un UPTREND:
Formula:
C = B – (D x C) = B – ((B-A) x C)
0.382 (38,2%) retragere = 1.0000 -0.6600 x 0.382 = 0.7500 lei
0.50 (50%) retragere = 1.0000 -0.6600 x 0.5 = 0.6700 lei
0.618 (61.8%) retragere = 1.0000 -0.6600 x 0.618 = 0.6000 lei

Acestea sunt datele exacte pentru liniile de retragere ale trendului nostru crescator de la 0.3400 la 1.0 lei. Graficul de mai sus ne indica zonele acestora si putem observa ca diferentele sunt acceptabile.

SOFT CALCUL NIVELURI FIBONACCI
Exista si un soft folosit de traderii FOREX pentru calcul nivelurilor de retragere si extensie Fibonacci, care se poate aplica foarte bine si pentru alte piete si care poate fi descarcat de AICI – Forex Fibonacci Calculator v2.1.

calcul-soft-fibo

Observam din imaginea de mai sus ca putem avea in acelasi timp, in calitate de SWING traderi atat nivelurile de retragere cat si de extensie Fibo pentru un ciclu SWING, adica pentru un trend urcator (uptrend) si pentru un trend coborator, asa cum este cel de acum.

Interesant mi se pare pentru SIF5 in acest caz daca nivelurile calculate de soft ne pot prezenta o evolutie UP/DOWN si cum putem profita de ea.

Constatam ca pentru trendul DOWN inceput dupa incheierea rally-ului la maximul de 1,00 lei si atingerea unui minim de 0,7500 lei retragerile acestuia (adica corectiile UP la trendul DOWN analizat) au fost depasite ceea ce inseamna ca nu putem spune ca avem deocamdata un trend DOWN cu adevarat, ci mai mult o consolidare a pretului la nivelele actuale.

Ceea ce mai putini cunosc este asa cum spuneam mai sus ca avem atat niveluri de retragere Fibonacci pentru trend UP cat si pentru un trend DOWN. In fond acestea sunt mai mult corectii inverse/de directie opusa trendului anterior, care le-au generat.

Multi traderi se rezuma doar la trendul UP. Asa ca avem niveluri de retragere Fibonacci/corectii negative la un trend UP si niveluri de retragere Fibonacci/corectii pozitive la un trend DOWN, iar cel mai des intalnite valori pot fi 38,2%; 50% si 61,8%.

Exemplul de mai sus este unul favorabil aplicarii acestui pattern, dar … ATENTIE, o alta regula de baza spune ca cca. 50% din cazurile AT, in care se realizeaza aceste semnale ele duc si practic acolo unde TEORIA o spune atat de frumos.

Aceasta se intampla cand nu stim sa interpretam corect celelalte semnale cu care se coreleaza patternul Fibonacci. Doar cu un singur pattern in AT nu este suficient pentru a citi dintr-o privire un grafic si a lua o decizie.

Problema care se pune este ca noi, cei care invatam despre AT, este sa STIM cand suntem pe solutie si aceasta nu ti-o poate da un curs simplu fie si ca acesta, ci ore si ore de studiu direct in piata si nu unul virtual ci mai mult practic.

De multe ori de dragul acestui studiu foarte interesant eu perosnal nu am urmarit neaparat CASTIGUL in prima forma ci cum sa-mi diminuez riscurile. Mi se pare lucrul de BAZA pentru orice curs sau carte despre bursa.

Daca am acest obiectiv atunci voi rezista cat mai mult pe bursa si acest lucru imi va asigura si castigurile oferite de acele oportunitati unde STIU/PERCEP ca asteptarile mele vor fi atinse conform strategiei aplicate. Asa ma voi identifica mai mult cu fenomenul bursier, care este mai mult o lume a riscurilor si mai putin a castigurilor.

In incheiere voi prezenta un grafic si va las pe voi sa aplicati nivelurile de retragere Fibonacci si apoi vom analiza impreuna acest aspect. Doar urmarind ceea ce face si gandeste altul nu este SUFICIENT deoarece este foarte greu sa te pui in locul lui mai ales daca gandirea difera.

Hai sa incercam si acest TEST. Poate impreuna vom gandi mai bine si unii care nu au curaj sa intre in piata vor lua in final aceasta decizie.

GRAFICUL TEST este la evolutia EUR/USD si se refera la graficul zilnic.

M-ar interesa nespus, mai ales din partea celor care mi-au cerut aceasta tema – prima etapa, daca au inteles ceva mai mult dupa acest curs. Important este sa REPETAM singuri pe alte grafice si alte time frame-uri si sa vedem cum ne descurcam. Bine ar fi sa luam si unele decizii, fie si pe hartie urmarind apoi evolutia lor in piata. Adica sa cautam singuri acele grafice care se preteaza acum la acest model de retracement Fibonacci. Nu m-ar deranja si o discutie pe aceasta tema.

Un feedback ar fi util pentru ambele parti.

Speak Your Mind

*