Cap.1 ABC – Incepatori

Primul capitol sau PRIMUL CONTACT este dedicat celor care nu au cunostinte despre domeniul investitional si economic, doua domenii care se interconditioneaza reciproc.

Este mai mult o familiarizare, hai sa-i spunem primii pasi, ca la inceput mai timid de drum cand trebuie sa incepi sa te descurci singur, dar indrumat de aproape de cineva dedicat pentru acest domeniu, cu experienta.

Hai sa-i spunem acestei prime etape/capitol “PRIMUL CONTACT OBLIGATORIU”. Este un fel de familiarizare cu anumiti termeni, date si fenomene cu care ne vom mai intalni pe parcurs pana la o aprofundare suficient de buna pentru a incerca si singuri ceea ce initial ne-am propus, adica sa fim investitori si daca se poate unii de succes.

Oricine poate deveni investitor, daca varsta si preocuparile ii permit sa se ocupe de asa ceva si daca are abilitatile strict necesare. Nu poti sa vrei sa faci un lucru si sa nu-i acorzi preocuparea necesara, un minim de timp si mai ales de atentie si ceva concentrare, eventual pasiune.

Orice nou domeniu, mai ales unul care este conditionat de bani, finante personale trebuie tratat la modul foarte serios ca pe o noua scoala, cu teste, studiu si lectii, daca se poate autoimpuse.

Nu exista limita de varsta decat in masura in care cel in cauza trebuie sa discearna si sa aiba responsabilitatea fata de actiunile ce le va intreprinde pe langa institutiile si companiile cu care va fi obligat sa interactioneze prin natura legislatiei in vigoare si care nu este deloc de neglijat.

Dar pana la legislatie, care este primul lucru pe care trebuie sa-l studiem, hai sa-i spunem la un nivel de INITIAT deja (adica ”Do it self”) , va trebui sa absolvim primele cursuri de INCEPATOR si numai daca le vom cunoaste atunci putem trece la etapa viitoare.

Am gandit acest ghid de pregatire avand la baza multe aspecte pe care in anii anteriori mi le-au prezentat alti cititori, investitori sau investitori potentiali ai blogului personal afisat pe acest site-ul acestui ghid.

Astfel am gandit ca pentru a ne educa cat de cat bine in domeniul bursier este necesar sa strabatem obligatoriu cateva etape importante :

1. Primul capitol/Primul CONTACT sau prima etapa de familiarizare si cunoastere a unor termeni uzuali absolut necesari – am zis eu etapa de INCEPUT/NOVICE cand nu stim NIMIC, dar incepem sa aflam primele elemente despre investitie-investitori, cu care va trebui sa ne familiarizam, sa ne obisnuim ca ceva curent.

2. Capitolul II/INITIEREA bursiera este etapa a doua cand intram ceva mai profund si la detaliu in aceasta lume numita piata de capital si mai ales unde este locul, rolul, resursele si modul in care voi sti sa interactionez cu fenomenul bursier.

Este daca vreti formarea bazelor devenirii noastre de INVESTITOR in adevaratul sens al cuvantului.

3. Capitolul III/INVESTITOR ACTIV este etapa III de baza unde aprofundam si chiar exemplificam cum trebuie sa tranzactionam efectiv, ce trebuie sa avem la baza cunostintelor noastre pentru a incepe efectiv activitatea de investitor pe bursa, indiferent de piata pe care dorim sa activam.

4. Capitolul IV/PROFESIONISTII – TRADERII este penultima etapa, nu neaparat obligatiorie, este numai pentru cine doreste sa se perfectioneze avand cateva elemente in plus pe care le folosesc traderii experimentati. Vorbim deja de alte piete de capital in afara celei de actiuni de baza sau de obligatiuni ce au riscuri mai mici.

Fiecare etapa inseamna un nou stadiu tot mai avansat in cunoasterea cat mai amanuntita si utila a acestui domeniu si care se va incheia obligatoriu cu un mic TEST de la sfarsitul fiecarui capitol principal. Cei care vor absolvi acest TEST pot trece mai departe la treapta superioara urmatoare.

Speak Your Mind

*