4.6.1 Seminar Goldring cu Dr. Mircea Dologa – partea I

Capitolul nr.  4 – Profesionistii

Postat de Traian pe 6 iunie 2011

Seminarul a avut loc la Bucuresti in data de 21 mai 2011 si a fost organizat de firma de brokeraj Goldring din Tg Mures.

Activitatea s-a desfasurat la Centrul de presa de la Pavilionul Expozitional, a durat cca. 8 ore si a fost impartita in trei parti.

1. Conferinta despre finante personale sustinuta de Eusebiu Burcas
2. Prezentarea ofertelor firmei de brokeraj Goldring de catre directorul general Virgil Zahan
3. Seminarul de trading sustinut de Dr Mircea Dologa din Paris

Participarea a fost destul de numeroasa si multi dintre cei prezenti erau deja activi de mult in piata, atat pe cea interna, dar si pe cea externa. Demn de remarcat este faptul ca printre acestia erau si destui potentiali investitori. Cu unul dintre acestia am reusit sa vorbesc inainte de seminar si intr-una din pauze, concluzia fiind ca merita sa aloce ceva fonduri pentru a participa la acest gen de seminarii pe langa munca lui de documentare personala, care trebuie intr-un fel dirijata de cineva deja experimentat pentru a fi mai eficienta.

Sper ca din discutiile individuale si din cele din timpul seminarului, cel in cauza a reusit cat de cat sa inteleaga mai mult despre ce trebuie sa faca inainte de a deveni efectiv un investitor activ pe bursa din Romania.

Prezentarea domnului Eusebiu Burcas-trainer financiar

Acesta a facut referire la primul Program de pregatire individuala financiara, care incearca sa defineasca mai multe elemente pe care trebuie sa le avem in vedere cand vorbim de finante personale.

In primul rand despre corelatia evidenta dintre TIMP vs BANI pe care fiecare o interpreteaza din punctul lui de vedere, insa este clar ca amandoua conteaza. Timpul in fond genereaza bani. Daca ai timp atunci poti face si bani. Ca observatori ai lumii inconjuratoare ne putem lesne da seama ca doua coordonate sunt importante. Cand ai timp nu prea ai bani, iar pe parcurs ce aduni bani ajungi sa nu mai ai timp, probabil cu exceptia faptului cand ai mostenit ceva bani. Atunci ai si timp, in rest cei care castiga bani nu prea au timp.

Spre exemplu in topul Forbes privind cei mai bogati oameni ai lumii doar 10% sunt mostenitori restul sunt miliardari la prima generatie.

Daca vreau sa privesc in dinamica evolutiei acestei corelatii TIMP/BANI vom constata ca lucrurile se schimba si incepi sa muti efortul spre a castiga bani pentru a castiga apoi timp. In fond interesul nostru concret acesta este … urmarim sa castigam tot mai multi bani pentru a castiga in final timp.

In fond ceea ce se intampla in faza in care faci bani este ca cheltuielile tind sa depaseasca veniturile si cu asta ne vom confrunta tot timpul.

Deci este clar ca intre timp si bani exista o legatura foarte stransa. Oricum cel mai mare dusman cu care ne intalnim zilnic noi investitorii este persoana pe care o vedem uitandu-ne in oglinda in fiecare zi.

Teoriile despre educatia financiara ale lui Alan Greenspan ar trebui sa completeze lipsa de educatie in acest domeniu tocmai prin explicatiile privind necesitatea acesteia oriunde in lume. Cand vorbim de educatie financiara 25% sunt cunostinte si restul comportament, care reprezinta esentialul.

Problemele cu care ne confruntam acum sunt in principal:

– sistemul de pensii global este un joc piramidal
– fiscalitatea in crestere (largirea bazei de impozitare)
– multi au pierdut bani in investitii proaste

Pe de alta parte in anul 1952 a fost facut un film de educatie financiara referitoare la NYSE, care a fost prezentat in scoli pentru a educa tineretul in acest domeniu investitional. Diferenta este ca de atunci si pana acum la noi nu s-a facut si nici in prezent nu se face asa ceva. Din unele informatii este posibil ca in programa scolilor din Romania sa se introduca optional ca disciplina in viitorul an scolar acest gen de educatie financiara.

Problema nu este continutul acestei discipline ci cine o va face, conteaza ca cei care o vor preda sa aiba experienta in acest domeniu. In acest program al meu am reusit sa invat in trei zile unii copii de la o scoala din Cluj Napoca sa tranzactioneze pe bursa deoarece asimileaza mult mai repede si au mintea limpede.

Lipsa de educatie financiara duce in cele din urma la respingerea acestor mecanisme bursiere, mai ales daca acolo am pierdut bani. Limba pe care o vorbesc brokerii clientilior, mai ales la inceput, li se pare acestora un fel de chineza. Exista un GAP (diferenta) mare intre ce se discuta despre bursa si ceea ce se intampla pe bursa.

Stiu de programul de educatie pentru cunoasterea pietei de capital al celor de la operatorul BVB, care se va face cu cei de la Broker Cluj, insa din ceea ce am vazut pot sa va spun ca este la nivel HIGH, adica prea ridicat pentru cei din Romania.

O alta problema cand vorbim de finante este economisirea, ca mijloc de baza pentru a putea face investitii pe bursa. Daca nu procedezi intr-o maniera care sa nu atraga riscuri mai mari (credite, imprumuturi) atunci actul investitional capata alta intelegere.

La inceputul anului 2009 IMAS impreuna cu BCR au facut un sondaj, din care rezulta ca 83% au spus ca economiile sunt foarte importante, insa practic, in anul 2008, anul de boom economic din Romania, 28% au reusit sa economiseasca ceva si doar 4% au economisit peste 1500 euro. Asa ca practic lucrurile stau altfel.

Vehiculul de investitii se alege in functie de acele instrumente unde va simtiti confortabil. Conteaza mult cum va relationati cu acel instrument. Chiar daca initial nu eram in ton cu piata imobiliara acum situatia este alta, m-am acomodat mai bine cu piata imobiliara. In aceasta privinta Kyosaki, cel cunoscut de noi toti, spune ca pentru a face o investitie buna imobiliara trebuie sa vizionezi cel putin 100 de oferte. Concluzia este ca trebuie sa muncesti mult pentru asa ceva.

Tipurile de investitori sunt diverse. Majoritatea pe care ii cunosc eu nu investesc deloc. Aceasta este o categorie. Pare o contradictie insa ei au senzatia ca sunt investitori avand bani, dar mai mult ii tin la banca.

O alta categorie este cei care investesc si nu vor sa piarda, iar a treia categorie este cei care investesc, dar isi asuma un risc.

Fata de momentul timp de intrare/iesire din piata sunt 5 categorii de investitori.
Inovatorii sunt 2,5% si corespund celor care prind trendul cel mai de jos. Ei se arunca primii in piata mai mult pe baza de fler.
Urmeaza adoptantii timpurii cu 13,5% si apoi majoritatea timpurie cu 34%. Ceea ce ramane sunt cei care pierd asa cum au pierdut ultimii intrati la Caritas, FNI etc. Interesanta categoria denumita “smart money”, asa cum ii intalnim in alte definitii si care dupa anumite teorii intra in cei 2,5% citati mai sus.

Chiar daca acestia au nu numai educatia necesara ci si informatia direct de la sursa, din cercul celor care se “invart” in marile cercuri de afaceri (manageri, bancheri, mari traderi etc) le mai trebuie si un comportament de piata cat mai potrivit unui invingator, o psihologie adecvata instrumentului respectiv. Desigur ca folosesc si flerul specific categoriei din care fac parte acela de a fi primii in competitia din piata.

Grija foarte mare la un investitor este asupra modului in care trebuie sa-si gestioneze emotiile.
Acest program educational urmareste ca de la o varsta frageda, de exemplu de la 2-3 ani, trebuie sa inceapa sa inteleaga modul in care banii ii ajuta sa se bucure de anumite lucruri. Urmeaza sa facem un program tot educational impreuna cu firma Goldring pentru tinerii in varsta de 16-17 ani si acest lucru va deveni o obisnuinta in viitor.

In ceea ce priveste modul in care un profesionist al pietei financiare simte pulsul acesteia la nivel global pot sa spun ca scrierile futuriste ale americanului Alvin Toflfler sunt o baza, dar si ale lui Francis Fukuyama privind partea sociologica macroeconomica la nivel global, directia acestui domeniu, care influenteaza finantele lumii.

Daca ne uitam in urma cu 30 de ani la ce a scris Toffler ne dam seama ca acestea sunt valabile si acum, mai ales ca a prezis ca cele scrise de el se vor adeveri peste 10-15 ani.

Participand la acest seminar din 21 mai mi-a zgandarit interesul de a participa si la seminarul ce va avea loc pe 8 iunie tot in Bucuresti organizat de acelasi prezentator – Eusebiu Burcas unde as putea invata cum sa-mi construiesc un plan financiar, dar si alte elemente legate de finante.

Prezentarea domnului Virgil Zahan de la SSIF Goldring S.A. – Tg Mures

Fiind criza de obicei oamenii s-au inchis in carapacea lor si au depus bani la banca asteptand sa treaca criza. Daca maine un magazin ar anunta reduceri de 70% lumea s-ar inghesui sa cumpere. Pe bursa nu s-a intamplat acelasi lucru ci dimpotriva fiind un domeniu cu riscuri investitorii au vandut scazand indicii bursieri cu peste 70%.

Faptul ca bursa a crescut in ultimii 2 ani cu peste 200% a demonstrat ca criza este un moment bun de cumparare deoarece preturile actiunilor sunt mult devalorizate, sunt ieftine. De aceea noi organizam aceste seminarii de educatie bursiera pentru a-i invata pe investitori cum sa actioneze pe bursa. Noi avem o vorba, pe bursa se intalnesc 2 categorii de oameni: cei cu experienta si cei cu bani. La final cei cu experienta pleaca cu banii si cei cu bani pleaca cu experienta.

Cam asta s-a intamplat in ultima perioada si de aceea incercam sa avem investitori experimentati facand aceste seminarii.

Despre Goldring pot sa spun ca este activa pe piata de capital din Romania incepand cu anul 1998, iar eu am venit la aceasta firma in anul 2009 de la firma Carpatica impreuna cu echipa mea. La Carpatica am fost director de sucursala. Am reusit sa fim in 2 ani de zile SSIF-ul cu cea mai mare dinamica chiar daca suntem axati pe segmentul de retail bursier deoarece fiind in provincie fondurile de investitii nu prea ajung, ele se opresc mai mult in capitala.

Am incercat sa fac o platforma mai buna, sa fac servicii mai bune si sa fim al treilea SSIF care a adus tranzactii de CFD pe pietele externe ajungand in prezent la peste 9000 de instrumente inchizand cei doi ani in top 20 de lichiditate pe BVB.

Despre mine pot sa spun ca am peste 13 ani dee experienta pe bursa. Am trecut prin toate etapele de broker de la relatia cu cuponarii pana la managerul unui SSIF. Pe baza acestei experiente pot sa va spun ca doresc sa raman cat mai mult in piata si sa ajut atat colaboratorii mei cat si clientii-investitori.

Ca si broker esti conectat atat spre mediul economic intern cat si extern si atunci cand vrei sa-ti indrepti investitiile spre o anumita companie trebuie sa studiezi sectorul de activitate din Romania, apoi la nivel macroeconomic si nu in cele din urma o companie similara din alte tari, precum si sectorul de activitate respectiv. Astfel de cunoasteri te conduc la o informare si cercetare la nivelul intregii economii romanesti, dar si globale.

Avem o politica de investitii activa si ceea ce s-a intamplat in 2008-2009 va fi mai greu de repetat in viitorul apropiat pe langa faptul ca apar tot mai multe evenimente cu impact deosebit pe pietele de capital si pentru a fi investitor trebuie sa fi activ, adica sa cumperi si sa vinzi in functie de aceste evenimente. Atat timp cat esti conectat la mersul general economic nu poti sa stai si sa vezi cum trec oportunitatile pe langa tine si tu nu profiti de ele.

Consider ca piata externa pe care o oferim noi in prezent este o alternativa si in prezent dezvoltam o noua platforma de tranzactionare, mai ales ca lichiditatea din piata romaneasca nu-i permite unui investitor sa ruleze fonduri mari, cum ar fi de 1-2 milioane euro. Cu toate ca piata de actiuni din Romania este mai putin lichida eu recomand pentru un investitor roman sa activeze la inceput pe piata romaneasca fiind mult mai aproape de ea si cunoscand-o mai bine deoarece eu cred ca si piata de actiuni de la noi se va dezvolta cat de curand.

Ne dorim ca toti investitorii nostrii sa fie de succes chiar daca este greu acest lucru, insa pentru aceasta venim cu experienta noastra, aducem zilnic analize si prezentam strategii de investitii permitand clientilor nostri sa castige timp si sa nu mai caute informatii in alte surse, site-uri deoarece vom ajunge la time vs bani.

Ceea ce oferim noi clientilor este o platforma integrata pentru tranzactii la BVB-Sibex unde gaseste atat elemente de analiza tehnica cat si alte unelte pentru a lua decizii (procente portofoliu, indicatori de piata, etc.). Oferim zilnic prin cei doi analisti date de analiza tehnica. Unul publica analize tehnice la 2-3 societati locale si la cativa indici bursieri externi.

In fiecare dimineata trimitem clientilor analize la 10 emitenti si 3 societati externe realizate de celalalt analist, care le schimba zilnic. In acelasi timp avem o sectiune CFD, peste 9000 instrumente la un spread zero sau cum este la indicele german DAX de pana la 1 pips. Totodata avem o sectiune distincta de educatie deoarece numai asa vom reusi sa atragem investitorii si sa crestem numarul lor.

De exemplu sectiunea ACADEMICA unde publicam analize zilnice personalizate (la cererea clientilor), la care si domnul Dologa contribuie cu ceva elemente de AT. Iata ca sunt cateva criterii de care un investitor ar trebui sa tina cont inainte de a intra in piata si noi incercam sa-l ajutam pentru a fi cat mai usoara si atractiva aceasta activitate de investitor.

Pentru cei care vor sa devina clientii nostrii acestia vor putea beneficia de o promotie timp de 3 luni de zile pentru un comision de 0.3% pentru piata spot din Romania si comision 0 pentru pietele externe. La acestea adaugam acele analize zilnice de AT prezentate mai sus (trendul zilnic).

In mod normal clientii actuali au un comision de 0.5% pentru tranzactii online la BVB, iar la extern sunt mai multe tipuri de comisioane (contul silver, platinum si gold). Suma minima poate fi orice suma insa eu nu sunt adeptul “investitorului drept carne de tun” cum sunt unele firme, care sunt de acord si cu 200 euro la deschidere, insa daca voi pierdeti acesti bani tot el castiga fiindca are procent din .. PIERDERE.

Eu recomand suma de 1000 euro si sa jucati 10% din ea folosind tehnicile de management al banilor, dar si acea sesiune “Academica” de pe site-ul SSIF Goldring S.A. Nu vreau sa spuneti mai departe la prieteni ca ati pierdut si de regula se exagereaza asa ceva deoarece fiecare spune mai mult decat in realitate transmitand astfel un mesaj FALS celorlalti.

Ideea ca la tranzactiile cu actiunile FP comisionul sa fie 0 pot sa va spun ca am avut la inceputul listarii un comision de 0.25%, insa firma mea nu are nici o vina ca cei care au primit actiuni in coversie li se percep comisioane pentru transformarea lor in bani, asta pe de o parte. Pe de alta parte vreau sa va spun ca s-a ajuns la comisioane asa de mici incat multe SSIF doar supravietuiesc.

Comparativ cred ca stiti ca inainte un cuponar PPM i se lua un comision de 8-10%, iar acum la FP, care este tot un fel de sistem cuponar, s-a ajuns la 0.25% si chiar mai jos. Totusi la negociere se ajunge si mai jos de 0.25%. Daca ar fi comisionul mic sau foarte mic pe cine ar mai interesa sa asigure serviciile de tranzactionare.

De cand avem acest comision de 0.5% si noua platforma am reusit sa aducem 74 clienti noi (ianuarie 2011), apoi in februarie inca 35 noi conturi. Ponderea capitalurilor investitorilor este a celor cu sume mici. Suma minima este de 5000 lei. Pentru CFD suma minima este de 10.000 lei si merge la peste 100.000 lei.

Educatia unui investitor nou o facem prin acel sistem Academica si aceste seminarii educationale. Un alt mod este de a le oferi materiale instructive pentru pregatire.

In prezent avem in lucru asa cum am spus o noua platforma de STOP, care aduce o rapiditate mai mare pentru utilizator, care pe langa elemente de management de portofoliu va avea elemente de arbitraj, de AF si de analiza statistica, care nu exista deocamdata pe piata din Romania.

Platforma ar putea fi gata cam in sase luni de zile. Partenerii nostrii care ne-au pus la dispozitie piata externa folosesc aceasta platforma DealBook, ce se preteaza si la telefoanele mobile, dar ei vor introduce si Metatrader 4 specifica pentru acest gen de CFD. Acest ultim soft se foloseste mult si pe conturile DEMO si de aceea multi traderi sunt obisnuiti cu el.

Partea a doua privind prezentarea Dr. Dologa Mircea in articolul urmator.

Speak Your Mind

*