4.5.1 Comunitatea bursiera adevarata

Capitolul nr. 4 – Profesionistii

Sunt destule lucruri in viata, mai ales aceea de a ne depasi, de a fi liberi nu numai financiar, dar fara asa ceva nu putem vorbi de LIBERTATEA pe care ne-o dorim, nu asa cum vrea fiecare, ci cea umana in care prin oamenii din jurul nostru traim sau incercam sa traim si noi fericiti. Se spune fara urma de indoiala ca cine este FERICIT, fie si o clipa in viata, acela este OM.

Sunt destule lucruri in viata, mai ales aceea de a ne depasi, de a fi liberi nu numai financiar, dar fara asa ceva nu putem vorbi de LIBERTATEA pe care ne-o dorim, nu asa cum vrea fiecare, ci cea umana in care prin oamenii din jurul nostru traim sau incercam sa traim si noi fericiti. Se spune fara urma de indoiala ca cine este FERICIT, fie si o clipa in viata, acela este OM.

Unii zic ca, daca ai asa ceva ai RAIUL pe Pamant, atat cat meriti sau cum spun batranii nostrii “ai prins pe Dumnezeu de picior”. Eu spun mai simplu si mai pe inteles, adica ne intoarcem la ORIGINI, asa cum ar trebui sa fim.

Fiecare din noi cautam FERICIREA, dar oare stim noi cu adevarat ce este aceea? De aici si atitudini cat mai ciudate uneori INUMANE de a o obtine, in fel si chip si de manifestare crezand/sperand ca am gasit-o.

Nu spun ca suntem 1 mld. de oameni care au fericiri diferite si ca astfel 1:6 au aceeasi fericire, spun ca sunt mai multe feluri de fericiri. Imi vine in gand acum una dintre ele mai ancorata in realitate si anume ca “MUNCA MEA SA DEPINDA NUMAI DE MINE”, de ceea ce pot face eu si astfel sa ajung si fericit fiind liber.

Iata de ce libertatea financiara este o cale, un mijloc de a ajunge acolo.

Nu putem fi liberi financiar sau mai bine zis fara dependenta financiara daca suntem la mana angajatorului (vezi ca aduc pe altul imediat daca nu faci ce-ti spun eu sau “vrei salariu mai mare, du-te la altul ca eu am 100 care asteapta locul tau si la mai putin”).

Asa se intampla daca ai serviciu, dar mai ales daca nu ai de nici unele. Nu stiu daca ati privit FERICIREA, o anume fericire la un om cersator (fara voia lui, nu “profesionist”) caruia ii rade fata de bucurie cand ii dai ceva la care nici nu visa (cei care se intind dupa un cos de gunoi sau pe o gura de canal iarna cand este frig).

Veti spune ca acel om este BOLNAV, nu este in toate mintile si nu ne seamana. Va spuneam ca in SUA sunt multi pensionari care datorita politicilor “marete” de investitii al companiei unde au fost inainte angajati si au cotizat periodic pentru pensia viitoare au pierdut pensia sau din pensie, ca a fost un plasament PROST. Veti spune ca se intampla fara a va gandi ca oricare din noi puteam fi in situatia acestuia, acestora.

SUA este cea mai dezvoltata economic tara din lume fiindca este o societate, are DEMOCRATIE (oricine poate ajunge ce vrea, apropo de dulai si catelandri) si desigur o comunitate de consum de orice fel deoarece acolo exista cash flow si morisca se invarte continuu stimuland uneori la maxim aceasta propagare a finantelor in toate domeniile care aduc profit.

Din familie, de mici copii invata continuu practic cum sa obtina si mai ales cum sa cheltuiasca BANUL (facem noi asa ceva acum cu copii nostrii macar). Este o societate pragmatica prin modul in care finantele, cele personale, asigura aceasta necesitate. Consum … produc. Daca produc inseamna ca am locuri de munca, exista deci venituri, bani, care la randul lor produc alti bani. Deci circula BANUL si in acelasi timp NEVOIA de a consuma si tot asa.

De aici diferentele. Si ei au SARACII lor, toate tarile au, unii mai multi, predominant. Daca privim la noi vom vedea o situatie alarmanta, cu care ne LUADAM in gura mare si care ar trebui sa fie subiect NATIONAL amplu dezbatut. Noi ce facem … bascalie indiferent unde, ca nu ne-am miscat deloc de 24 de ani incoace.

Ba unii mai spun ca ar fi mai prost atat financiar cat si ca nivel de TRAI ca atunci.
Harta saraciei realizata la Timisoara

2014-04-27_1739

Potrivit datelor statistice din oct. – noiembrie anul trecut ale INS, gradul de saracie si excluziune sociala din Romania a ajuns in 2013 la 42% din populatie, in crestere fata de anul anterior. Tara noastra este penultima din Europa, dupa Bulgaria.

Judetul Timis are un grad de risc de saracie printre cele mai mici din tara, intre 7,8 si 12,2%. Doar Bucurestiul sta mai bine la acest capitol, in timp ce Clujul, Hunedoara, Sibiul si Brasovul sunt pe aceeasi treapta de risc cu judetul Timis.

La celalalt capat se afla regiunile Vest si Bucuresti-Ilfov. In plus, regiunea Vest, este caracterizata, de asemenea, de o rata relativ stabila, in timp ce regiunea Sud-Vest a avut un trend negativ in ceea ce priveste evolutia ratei, de la 55,4% (2007) la 21% (2011).

La polul opus se afla judetele Botosani, Vaslui, Olt, Suceava si Buzau.

Insa nu toate zonele din tara sufera in mod egal de saracie. Conform datelor INS pentru 2010, riscul de saracie extrema este 4 ori mai mare in zonele rurale (8,8%) in comparatie cu zonele urbane (2,2%).

MERITA SA STIM ACESTE DATE si de aceea le-am dat. Sunt realitati de care trebuie sa tinem cont atunci cand vorbim de afaceri. O societate mai mult saraca nu poate avea o educatie si cultura investitionala si deci un viitor mai bun rapid. Vrem sa facem 1 mil RON repede pentru a deveni toti mld. ca populatia Norvegiei solidara, insa fiindca isi conserva propria bogatie de ani si ani fara a o cheltui.

Noi avem poate de 20 de ori mai multe bogatii ca ei si doar 10.000 sunt mil. in dolari. Cati din acestia sunt activi pe bursa pentru a finanta economia?

“Un numar de 9.449 de romani au averi cuprinse intre 1-5 milioane de dolari; 721 se incadreaza in intervalul 5-10 milioane de dolari; 406 controleaza intre 10 si 50 milioane de dolari; 31 se plaseaza intre 50-100 milioane de dolari; 17 au averi intre 100-500 milioane de dolari. In plaja 500 milioane de dolari – 1 miliard de dolari se incadreaza un singur roman, iar pragul de un miliard este depasit tot de o singura persoana.

Astfel, Romania are 10.626 de locuitori cu averi mai mari de un milion de dolari, reiese din raportul “Global Wealth Report 2013″ publicat miercuri de institutul de cercetare al Credit Suisse, a doua mare banca elvetiana.”
Gradul de saracie este in procente si el exprima o REALITATE dura.

Fiind vorba de realitate dura pot sa spun ca asa am incercat in cateva minute pe 9 ianuarie sa prezint situatia micilor investitori actuali si potentiali din piata autohtona domnului Sobolewski, care ia ce i se serveste fara a avea contacte cu cei care sunt in aceasta categorie. Ba am fost acuzat pe nedrept ca am monopolizat prima parte a discutiei. In fond si in fapt cel care a cerut si organizat aceasta intalnire am fost EU pentru pasurile noastre ale tuturor investitorilor mici.

Iata de ce am avut nevoie de o definitie a INVESTITORULUI MIC ROMAN vazuta numai si numai prin si de acesta. Ii tot repetam … “aceasta este realitatea”, nu cea inflorita, frumos colorata si poleita pe ici pe colo sa dea bine si de fapt sa se vada ca cei dinainte nu au facut mai NIMIC pentru a o schimba.

Nici nu stiti cu ce patos i-am spus toate acestea privind atent la fata dansului. Sunt convins ca a fost impresionat si cred ca de aceea m-a invitat sa fiu pe 27 ianuarie la Intalnirea Focus cu Investitorii de la BVB.
ACESTA a fost unul din scopurile declarate si am asteptat de mult sa i-o spun.

Cum poti cunoaste o piata de capital, actorii sai, mai ales pe cei care ii doresti sa fie prezenti in numar cat mai mare (nu carne de tun, cum se tot vb) cand tu nu le auzi pasurile, dorintele, regretele, neimplinirile generale direct de la ei. Am vrut sa spun mai multe fiindca va stiu, ma stiu si cunosc bine problema. De aceea m-am pregatit as spune Dumnezeieste. Sper sa fi inteles, insa nu depinde numai de el, dar cel putin ACUM mai are o reflectare spusa deschis.

Iata si protocolul discutiilor stabilite inainte cu ceilalti participanti si pe care am dezvoltat-o cu detalii din piata pentru a se vedea ca ne-am pregatit ca la carte. O fac pentru transparenta si sa nu existe alte idei.

SALUTUL oficial : Laviniu, cu multumiri si sperante

DESCHIDERE : Traian , 5-10 minute cu ROLUL acestei intalniri. A durat cred 15 minute.

ASTEPTARILE/ROLUL intalnirii: o apropiere cu institutia BVB, o colaborare pragmatica-la obiect pana la finalizare, implicare deopotriva a tuturor actorilor din piata si sprijin permanent in realizarea scopurilor comune

Pornim de la definitia investitorului mic vazuta cel mai recent de cei din aceasta categorie (exemple) si cum poate fi atras corect (fara carne de tun) in aceasta mica, dar mare piata de capital.

Pe ce ne bazam : INCREDERE in CEO si mai ales ca anul 2014 cumuleaza mai multi factori favorizanti actuali, dar si potentiali (numire CEO cu experienta, devotat BVB – ex Romgaz, noi IPO etc.). DORINTA si IMPLICARE PRACTICA dovedita pana acum in cele 3 intalniri cu sondajele de la investitori.

PROPUNERI de FINAL:
TRANSPARENTA SI CONTINUITATE:

– un pct de vedere personal privind receptarea CEO asupra intregii discutii de azi. Un feeling personal de perspectiva ce se poate transmite de noi celor pe care ii reprezentam.

– sa primeasca dosarul cu fundamentarea concreta ce au stat la baza acestor discutii ca baza de date pentru materializarea lor la viitoarele intalniri, daca este cazul, daca accepta, care a continut date, informatii, exemple, pct de vedere personale ale investitorilor mici la fiecare pb abordata.

In special se gasesc OPP si Delistarile, Piata Rasdaq in contextul actual, dar si o viziune pragmatica a rolului, locului si mai ales asteptarilor noastre de la operatorul BVB cu stadiul capitalizarii acesteia, locul actual, care ar fi prioritatile etc (materialele sunt si pe blog ca ROLUL lor a fost pentru noi sa stim si apoi sa le sustinem). S-a adunat un dosar de cca. 25 pagini scrise.

Toate acestea asa cum le-ati si citit au fost realizate de mine in zilele de dupa Craciun si An Nou. Asa am inteles eu sa ne prezentam in fata CEO – un om in care am mare incredere si de aceea am vrut sa ma ridic la un nivel cat mai bun fiindca si noi contam si noi putem fi profesionisti daca ne place ceea ce facem.

PUNCTUL I (IPO) : Daniel, 5-10 minute
PUNCTUL II (Educatia): Traian , 5-10 minute
PUNCTUL III (piata Rasdaq): Laviniu , 5-10 minute
PUNCTUL IV (alte prop) : Traian, 5 minute
ULTIMUL : discutii si stadiul actual , restul de 10 minute si timpul a fost de 1 ora.
CUM VAD EU COMUNITATEA BURSIERA VIE

Si precum bine vedeti pentru a cunoaste aceasta comunitate trebuie sa stim de unde provine si mai ales ce se poate intampla daca ratez intrarea si ma hazardez fara a sti unde intru in ce lume. Ma intorc de unde am plecat sau mai rau, nimeni nu stie.

Va voi face o schita, care mie personal mi-a placut la modul general de abordare a lumii si deci a unor comunitati bursiere, de fapt a categoriilor din care provin investitorii.

Exemplul este luat din cartea lui Kim Kyosaki- “Femeie bogata” – editata in lb. romana (o recomand si barbatilor nu numai femeilor), cea care a pornit de la SARAC si a ajuns sa aiba un imperiu al bogatiei impreuna cu sotul ei Robert (desigur el in SUA si noi aici in Romania, mare diferenta de a gasi libertatea).

Cartea este un best seller cativa ani la rand. Doamnele, noi toti, o putem citi lejer in nici 4 ore, mai ales in metrou. Eu am recitit-o ieri cu aviditate in cele 3 ore cat am asteptat un chirurg sa iasa din operatie si tot asteptand la consultatii.

Sa nu uitati sa aveti tot timpul in fata ochilor unde suntem noi ca popor sarac si unde Doamne fereste poate ajunge oricare. Ce, nu ati vazut fost doctor cersator? Mai cautati si veti gasi si ce nu v-ati inchipuit.

CADRANUL BANILOR

2014-04-27_1740

Fireste ca nu ne putem gandi sau adresa la categoria saracilor fiindca o definitie sumara a ei spune ca veniturile de abia le ajung sa traiasca de la o zi la alta (deci de unde circulatie a banilor – dispar intr-o clipa), unii chiar rabda cateva zile daca li se maresc taxele, impozitele, tarifele la e.e, gaze etc. Fireste ca numai prin “grija” si devotamentul statului roman atat de bine intentionat de 24 de ani incoace.

Asa ca schita de mai sus spune ca avem 4 mari categorii de oameni intalniti in lumea afacerilor cu care ne vom confrunta DIRECT:

A – sunt angajatii, slujbasi de oriunde, la privat sau la stat. Din pacate la noi avem multi functionari la stat neproductivi (doar consuma fara a intoarce munca lor in plus valoare – poate in hartii mai multe si spaga), ce depasesc schema unei tari democratice dezvoltate.

 

 

 

 

2014-04-27_1741

L – liber profesionistii (meseriile independente, inclusiv PFA) cum ar fi medic, avocat, consultant, mecanic, contabil etc. Acestia sunt SINGURI si este categoria care aduce venit numai prin munca, afacerea lor.

P – patron, inclusiv companiile conteaza pe munca altora si se bazeaza pe sisteme bine puse la punct pentru businessul lor (Nokia, Siemens etc)

Diferenta este ca daca liber profesionistul este in concediu businessul se intrerupe, insa la patron treaba merge mai departe, poate chiar mai bine.

I – investitor este categoria unde IDEAL ar fi ca banul sa lucreze pentru TINE sintagama invatata si practicata de mic in familie la orice american. Din pacate unii inca robesc sa faca banul sa munceasca pentru ei.

Stiti cum a inceput Rockeffeler sa devina investitor? Atunci cand am citit despre el, acum cca. 7-8 ani am fost mai putin impresionat si chiar am exclamat … ce mare branza sa cumperi ieftin dintr-un loc si sa vinzi mai scump in alt loc cu bogati mai multi si UITE profitul.

Imi aduc aminte ca am vrut sa vad la noi asa ceva cu AMWAY cand deja aparuse si se faceau cursuri si apoi demarai un mic business sub franciza cuiva. Pai cam asa ceva sau pe acolo mergand din usa lui Jhon sau la Jim cu sacosica si bicicleta sau pe jos.

Cand am vazut ce fac unii m-am multumit sa dau stocul meu repede si sa spun ca nu este de mine. Aveam serviciu bun (iata romanul nostru care se multumeste cu ce-i da altul) si doar tatonam piata investitionala, vroiam o afacere numai a mea. Au venit alte drumuri si atunci m-am gandit serios la bursa si nu REGRET ca am ales acest drum ce a devenit o pasiune.

Acum banii lucreaza pentru mine si nu INVERS. Acesta este un INVESTITOR, care doar misca locul lor, dar si recapitalizandu-i din cand in cand. Am mai mult timp liber si pot face ce vreau eu. La fel de important a fost sa-mi repet constant ca sunt un CASTIGATOR … este daca vreti o autosugestie care te conduce la gandurile bune si prin ganduri la actiune.

Incercati asa ceva de fiecare data cand incepeti o noua tranzactie, investitie.

CREDETI CA S-A TERMINAT? ACUM VINE GREUL

Stiu din ce categorie fac parte, stiu cum circula banul intre ele, deci si al meu, dar mai stiu si limitele fiecarei categorii.

Indiferent din ce categorie fac parte pentru a REUSI ca investitor trebuie sa fac parte dintr-o comunitate cu aceste preocupari sau sa incerc sa creez, asa cum incerc eu, nu de acum ci de ani si ani de zile.

De cateva luni incerc noi contacte profesioniste de aceasta data cu scopul de fi cat mai bine ancorat, cunoscator si al altor opinii diverse colaterale (presa de specialitate, BVB, ASF, brokeri, analisti, firme de sondaj public, patroni, consultanti in domeniul afacerilor, investitori etc.).

Este o munca principala acest aspect deoarece necesita prezenta, dar si participarea la o astfel de comunitate imi asigura urmatoarele avantaje, ca investitor:

– mai bine informat obiectiv si de ce nu la TIMP cu cat mai multe pb ce ma privesc in particular sau la modul general de piata investitionala.
– mai bine ancorat in unele activitati cu impact asupra descoperirii calitatilor si dezvoltarii acestora fara a neglija rolul autoeducarii, autodeterminarii spre atingerea scopului propus.

Vreau sa CASTIG aceasta lupta cu mine insumi. Mi-am propus ceva vreau sa realizez.

– sa am formata acea viziune ampla care sa ma ajute sa descopar, corelez si sa previn la timp actiunea unor factori la care eu unul nici nu m-am gandit pornind de la faptul ca omul este in spatele acestora si fiecare reflecta diferit dar mai multi impreuna ai un ansamblu, un intreg, adica date mai complete. Sunt date care nu apar publice dintr-o data (apropo de transparenta), dar odata cunosscute la o astfel de comunitate castigul este mai mare.

Voi incepe cu ceea ce s-ar putea sa surprinda pe multi, dar care multora li se pare calea cea mai usoara – FORUM bursier.

INCEPUTURILE PE UN FORUM BURSIER

Va pot spune din experienta mea destul de veche, as spune inca de la crearea forumului VANGUARD, ce activa in anul 2005 pe langa firma de brokeraj cu acelasi nume, actual Tradeville.eu. Apropo, m-am reintalnit de curand cu nick-ul PORTO ce a fost prezent atunci si mi-a facut o mare placere sa-l vad pe viu (prima data) si sa-l aud.

De ce? Fiindca mi-a dat impesia unui OM cu ceva experinta, unii tranzactionau din 1997 chiar, ca este SERIOS (stie, nu te incurca sau se amuza ori te respinge .. “uita-te si la mucea asta a venit si el acum si vrea sa stie totul in cateva zile” ) si mai ales te ajuta sa intelegi ceva mai mult pas cu pas.

Eu asa ceva CAUTAM pe forum oameni pe care sa-i ascult cu placere, sa acumulez din ceea ce spun, sa ma faca sa inteleg la nivelul meu, dar ATENTIE … sa continui sa ma educ, pregatesc autodidact aplicand, cautand si INVATAND de aceasta data la nivelul calitatilor mele EXTRAGAND de la ei ceea ce mi se potriveste.

Ca se mai vorbeste si despre cum se face vinul sau ce s-a mai intamplat prin targ aceasta nu ma pasiona, uneori ma amuza (avem nevoie si de destindere), insa pentru a INVATA ceva, pentru a ACUMULA ceva continuu si bun (apropos de TIMP, care este limitat) iti trebuie un forum DEDICAT bursier, cu topicuri unde poti sa comunici decent pe tema respectiva si sa adaugi pe cat posibil ceva in plus la zestrea acestuia si pentru care este atat de cautat.

De aceea am cautat mai departe si am gasit usor fiind acceptat de ei, chiar m-am intalnit cu cei care discutau majoritatea timpului (de fapt de aceea accesau mai des acel forum) si pot sa spun ca m-am simtit BINE, confortabil, chiar am adunat experienta, am facut PRIETENII, pe care le pastrez si acum si continuam sa pastram legatura mai des.

Eu asa vad participarea constructiva a unui investitor ce doreste sa reuseasca mai eficient. Pot sa va spun si forumul … www.vamist.ro. Merita sa-l vedeti, decizia va apartine, nu este obligatorie participarea la asa ceva. Sunt multe forme de a intra intr-o comunitate (colegi serviciu, facultate, prieteni, cursuri si seminarii et.).

Am avut chiar invitatii sa particip la altele, insa este bine sa sti ce vrei si ce faci cu timpul tau. Daca nu-ti pasa de el atunci poti sta toata ziua scriind orice.

Fireste ca am dorit mai mult si am activat si pe forumuri straine de aceasta data specializate pe AT modern unde eram doar vizitator si sincer ma bucuram cand ceea ce studiam se potrivea cu ce gaseam incercand sa tin pasul cu vremea, schimbarile.

Cand am considerat ca exista o pb cu caracter general am mai intrat pe forumul AGF, dar numai ca sa vad si alte opinii urmarind acele persoane ce stiam ca pot spune ceva obiectiv. Deci ce conteaza este TIMPUL si eficienta lui pentru care accesezi asa ceva. Cand cele doua sunt INVERS proportionale este bine sa reduci accesul.

Deoarece TIMPUL meu, dar si modul in care vreau sa mi-l petrec a CONTAT, atunci mi-am dedicat acestui Blog si Ghidului si deloc nu-mi pare rau ca nu mai sunt pe un forum deoarece este VIATA mea ca investitor si nu numai.

Asa ca ideea mea este ca poti sau nu sa fi membru al unui forum bursier DEDICAT si sa incepi sa intri in aceasta comunitate bursiera adevarata, reala, palpabila si vie, prin mai multe mijloace.

CE MULTUMESC EU UNUI FORUM BURSIER?

Pe langa multe, vezi realismul “virtual” (nu stiu cat de credibil este la fiecare membru si de aici piste si impresii false ce trebuie filtrate cat mai riguros – deci iar timp) si poti sa vezi reactii, atitudini, comportament – in fapt psihologia investitorilor (cat or fi activi dintre si de aici nu inteleg cat timp stau si pe forum) si ai o impresie in ce lume te invarti, vei cunoaste membrii ei, poate nu cei mai deosebiti, dar destui.

Vei putea sa legi prietenii, colaborari, un ajutor la nevoie neavand in alta parte etc. Vei avea unde sa ai acces liber. Eu am avut parte de asa ceva si le multumesc celor care mi l-au dat la vremea respectiva.

In plus eu am avut sansa sa am 1-2 mentori f buni de la care am invatat multe si pot spune ca mi-au dirijat si incurajat pasii vazand in mine pe cel care sunt si voi fi in continuare. Pot sa-i si spun … Bull si Dan Coman – ultimul prin AT-ul ce-l realiza si ma confruntam cu analizele facute de el si la care ma uitam la inceputuri … stiti voi cum si mi-am propus sa-l depasesc aprofundand AT.

Tot datorita forumului am primit primul meu CD cu carti si lectii de la prietenii de forum si care m-au ajutat imens in primul rand de a potoli foamea de a cunoaste cat mai mult despre acest domeniu si apoi de a testa si mai ales de a TRANSMITE si altora. Cred ca am cel putin 50 de “prieteni” pe aceasta linie.

ASA INTELEG EU COMUNITATEA BURSIERA ADEVARATA si cum sa particip la ea.

Din pacate munca de pionerat nu mai este, forumurile au tot mai putine modele de urmarit nu de copiat si TIMPUL conteaza. Ajungi la un nivel in care intelegi ca ai acumulat destul, conteaza parerea ta si ea s-a confirmat si nu mai ai nevoie de forum fiindca avand blog ai tot ce-ti trebuie. Pana acolo este cale lunga, MUUULTA munca, responsabilitate si PASIUNE.

CE ESTE UN BUN ANALIST INTR-O COMUNITATE BURSIERA BINE ALEASA?

Citesc mult in ultima perrioada, mai ales buletinele analistilor straini unde sunt abonat si care constituie o buna baza de informare si concretete periodica. Nu am multe (3-5) si sunt selectate in timp si ma ajuta la o imagine mult mai clara cu ocazia unor evenimente in tarile respective.

Am ales acesti analisti dupa un criteriu de baza :

– aceasta este ocupatia si are firma profilata spre asa ceva, deci specializata traind din asa ceva, cu raspundere si nu pe un blog in timpul liber;
– are contacte cu oameni de afaceri facand parte dintr-un grup mai cunoscut in domeniu.
– are invitati, tot analisti cu care se consulta de regula.
– in timp, i-am triat in functie de gradul in care asteptarile mele (inclusiv timp mai scurt de citire) au ramas fidele si ma ajuta.

Am incercat sa aduc profesionistul la mine in casa fara costuri prea mari si pot rivaliza cu analistii de la firmele noastre de brokeraj. Asta va recomand, insa sa nu-mi cereti care sunt. De aceea v-am dat criteriile. Sunt abonatul Elliott Wave si altor publicatii (Zerohedge etc). Informatia profesionista exista trebuie cautata doar.

Spunea cineva cu ce afecteaza politica BCE, modul de aplicare si intelegere a ei la miscarea pretului actiunii BCC? De ce ar trebui sa stie? Ieri cred ca ati inteles ca odata ce BCE mentine dobanda la minimul istoric de 0.25% si BNR a scazut dobanda la randul ei, iata ca sistemul de crediare este OBLIGAT sa raspunda provocarii si automat sa lanseze mai multe credite cu dobanzi mai mici.

De aici (doar intuitiv) mai multi clienti la bancile comerciale si POSIBIL rezultate financiare mai bune la acestea.

De aceea trebuie sa stim ca mediului afacerilor in care ne invartim trebuie sa-i vedem factorii de influenta si cum actioneaza. Asa fac sofisticatii si pentru ei lucreaza angajati profesionisti pe un domeniu care “VAD” si urmaresc aceste influente facand propuneri in consecinta la TIMP. Cu cine vrem noi sa rivalizam.?

Nu spun ca trebuie sa stim TOT, dar macar factorii majori ce ne pot afecta (bun, rau) afacerea, investitia noastra. Odata intrat pe un sector bursier trebuie sa stiu ce face acela, de aceea noi suntem si investitori si analisti, iar deciziile fiind personale trebuie sa facem analize cat mai bune.

Problema este ca daca facem parte din prima categorie a angajatilor TIMPUL este primordial si cu atat mai mult voi alege un sector bursier apropiat de profesia mea fara a exclude alte cunostinte si posibili colaboratori de “suferinta”, cu care sa ma consult din cand in cand. Conteaza si o alta parere, daca nu chiar mai multe.

Marii investitori au intrat in cercurile oamenilor de afaceri si participau la petreceri, festine sau aniversari alaturi de acestia unde se mai intalneau cu altii, din alte domenii si asa aflau, stiau, se consultau chiar descoperind mari oportunitati.

Eu asa as proceda acolo in cercul in care ma invart eu. SA caut mereu aceasta informatie direct la sursa poate chiar s-o creez sursa/relatia (parteneriat, parte time etc) si sa cunosc bine si domeniul. As exploata resursele oferite de serviciu (atentie, legal).

Pentru un liber profesionist nu se pune problema fiind singur. De exemplu eu am un avocat prieten unde mai vin oameni de afaceri cu ceva pb. El la randul lui este investitor. Am apelat de mai multe ori la el pentru expertiza cum a fost cu FP etc. Modalitati sunt diverse. Trebuie sa sti sa-ti alegi comunitatea.

CONCLUZII:

Oricat ati cauta pe NET cele de mai sus nu le veti gasi intrunit, pe intelesul vostru, insa odata descoperite aprofundati-le.

Faceti o lista cu toti prietenii, colegii, vecini chiar, familia, mai ales si stabiliti-va o comunitate care sa va ajute. Nu este simplu o investitie fiindca ACUM stiti ce resurse au celelalte categorii.

Alegeti bine contactele si mai ales prezenta voastra alaturi de ei, inclusiv pe forumuri. Altfel se discuta fata in fata. Pregatiti-va bine la aceste intalniri deoarece oamenii pasionati, buni nu au timp de pierdut cu oricine. Tratati cu RESEPCT relatia, altfel ramaneti singuri.

Oamenii buni fug de cei care ii jignesc, se uita superior la ei. Relatia sa fie biunivoca. Nu doar sa dea … iar sa dea. Veniti cu initiative sa vada ca va pasa si de ei si nu doar sa “ciuguliti” ce pica de la ei. Acesta este pragmatismul necesar reusitei voastre. Din pacate oameniisunt tot mai izolati si egoisti (ce-i al tau este tot al meu).

Implicandu-va constructiv, mai ales pentru aceasta comunitate personala veti fi acceptat ca facand parte din ea si va vor ajuta mai mult. Acesta va fi castigul. Sunt multi spectatori de pe margini care nu fac nimic, dar vor totul fara se miste un deget. Asa ceva se observa si este ignorat de cei in cauza.

Nu trebuie sa fiti profesionist in orice meserie, ci doar sa sti unde sa-i gasesti si sa te apropii de ei, inclusiv pe NET.

ACEASTA este comunitatea adevarata de care sa te apropii si sa faci efectiv parte din ea nu ca SPECTATOR. Sunt banii tai, la inceput trebuie sa muncesti mult pentru ei, dar apoi va fi INVERS si vei fi mai LIBER si multumit, deoarece culegi roadele acestui EFORT.

ALTA OPINIE SI CORECTURA LA ARTICOLUL ZF cu ANALIZA BCC

MERE vs MERE PADURETE

In Ziarul Financiar din data de 10 ianuarie 2014 a aparut un articol referitor la cele mai interesante “comori” pentru anul 2014 cu castiguri posibile mai mari, dar si riscuri mai mari, ce ar performa mai bine. Printre ele se afla si analiza BCC, la care noi am facut o analiza zilele trecute.

Iata continutul pentru actiunile BCC din ZF.
“6. Banca Carpatica (BCC)

De regulă, acţiunile care înregistrează creşteri puternice într-un an tind să subperformeze faţă de piaţă în anul următor, adică nu reuşesc să menţină ritmul. Există însă şi excepţii. Banca Carpatica rămâne în continuare poziţionată pentru o evoluţie bună pe bursă.

Deciziile recente ale BNR privind reducerea rezervelor minime obligatorii ale băncilor au un impact pozitiv asupra sectorului bancar, astfel că sunt premise pentru ca băncile listate să aibă evoluţii pozitive şi în 2014, atât ale rezultatelor financiare, cât şi ale acţiunilor. Banca Carpatica are însă mult de recuperat pe bursă faţă de BRD şi Banca Transilvania (TLV).

Titlurile BCC se tranzacţionează la un multiplu P/B (preţ raportat la capitaluri proprii) de 0,56, faţă de 1,2 în cazul TLV şi 1,16 la BRD. De asemenea, Carpatica are un PER (preţ raportat la profitul net) de 6,6, faţă de 11,3 la TLV. Astfel, dacă banca va reuşi să-şi crească profitul şi anul acesta, acţiunile îşi pot menţine evoluţia pozitivă, chiar peste dinamica pieţei. În plus, Carpatica are un management înnoit şi rămâne una dintre ţintele de preluare de pe bursa.

REMARCA: de regula citesc cu mare atentie acele informatii ce ar putea capata o NUANTA diferita, oarecum usor falsa fata de obiectivitatea informatiei tocmai pentru ca unele interpretari se lasa la voia intamplarii putand fi denaturate ca efect/evolutie posibila in viitor fata de o REALITATE evidenta.

Nu stiu daca ati remarcat din text, dar atunci cand vrei sa compari doua companii din acelasi sector de activitate trebuie sa compari MERE ci MERE si MERE cu MERE PADURETE, asa cum ERONAT si deloc deontologic se face in text intre MULTIPLI de PIATA ai TLV cu BCC.

In primul rand este diferenta de CATEGORIE, de CLASA privind locul unde trebuie pozitionat fiecare emitent, banca in cadrul sectorului comun de activitate – bancar.

La concret TLV se afla in randul bancilor mijlocii unde un P/E de 11,58 si P/Bv de 1.29 (la zi), cum este acum, trebuie comparat cu cele similare la MEDIA europeana a sectorului si desigur cu cele ale BRD, alta banca din categoria celor mari.

Acestea sunt P/Bv de 1.16 la BRD si respectiv P/E de 12.6 si P/Bv de 1,2 pentru media europeana. Aceasta este cu totul altceva si reflecta o performanta POSIBILA a fi de comparat pentru o perspectiva de 12 luni de zile.

BCC este o banca de calibru mic si foarte mic si nu se poate compara decat cu cele din clasa ei la nivel european si anume care au un P/E de 6.5 si nu cu cel de la TLV de 11.58. ESTE o FOARTE mare diferenta ce-l poate determina pe cititorul mai putin avizat sa CREADA si sa SPERE ca asa ceva va fi foarte posibil.

Este daca vreti o PISTA falsa de a induce o idee, o parere (fie si cu un desclamair). Pe de alta parte TLV asteapta de mult sa fie preluata, dar nu a stat pe loc ca BCC. Numai ca va fi preluata nu este suficient, trebuie sa si coteze pe piata bancara romaneasca ca banca atractiva de viitor.

VREM O PRESA corecta si specializata atunci asa trebuie sa gandim obiectiv, iar daca nu stim intrebam. O asemenea comunitate bursiera ne trebuie si nu sa stam cu ciocurile sus deschise tot timpul sa fim hraniti de altii, care mai pot si gresi.

CONCLUZIA MEA este ca BCC are SANSE sa-si majoreze profitul in acest an, ca tot sectorul BANCAR din Romania (cauzele le-am vazut in articolul nostru de ieri), dar nu va putea sa atinga nici anul acesta un P/E de peste 11 cat are acum TLV fiindca efectiv nu are CALIBRU, piata, valoare, clienti, diversificarea instrumentelor si mai ales ECHIPA de la TLV, care a fost BANCA de TOP pe TIMP de criza. Ar insemna ca pretul actiunii BCC sa urce cu peste 50% pentru a ajunge la P/E de peste 11.

Daca va fi un soc, cum de altfel se tot spune si este bine ca si Andrei Chirileasa atinge acest SUBIECT destul de SENSIBIL pentru volatilitatea sporita a pietelor din 2014, atunci prima banca care poate avea o corectie mai mare din sectorul bancar bursier este BCC, mai ales daca se tot amana PRELUAREA vehiculata si in anul 2013 ce a urcat pretul actiunilor cu cca. 50% in a doua parte a anului.

Tocmai aceasta sustenabilitate a urcarii pretului prea mult in 2013 la BCC lasa mult de gandit la o adica corectie mai mare.

Am vazut in perioada 2010 – 2011 cand banca a avut pierderi si pretul a scazut pana la 0.0350 lei fata de 0.0754 lei la minimele din febr. 2009.
Aceasta este VALOAREA reala a companiei. Ea se vede in istoricul anilor trecuti si nu se poate compara MERE cu MERE PADURETE.

Speak Your Mind

*