4.5.6 Piata Rasdaq – piatra de moara a BVB

Capitolul nr. 4 – Profesionistii

 Postat de TRAIAN pe data de 28 decembrie 2013

Incep o tema destul de sensibila si mai ales fragila ce poate avea consecinte mai putin previzibile, dar care in contextul in care ASF vine in sfarsit cu un proiect de lege privind stabilirea statutului asa zisei piete Rasdaq suntem obligjp-morganati ca actionari la aceste companii sa analizam cat de cat obiectiv viitorul acesteia si mai ales viitorul pietei noastre de actiuni, atat de lasata in umbra de multi oameni din mediul de afaceri sau orice domeniu colateral.

De aceea IMI CER SCUZE dinainte daca opiniile si parerile ce le voi exprima in acest articol vor starni anumite reactii de frustrare sau de emotii negative fata de gândirea mea. Este punctul meu de vedere si doresc sa aflu si parerea voastra despre acest SUBIECT care in viitorul apropiat va deveni pe undeva CENTRUL atentiei noastre ca investitori la BVB.

Referitor la piata de obligatiuni de stat (treasury bond) reglementarea este a altei institutii cu legatura la SEC si anume prin Treasury Department’s Bureau of the Public DebtTreasury . Acestea sunt emise de Guvernul SUA (Trezorerie, asa cum este la noi Ministerul Finantelor Publice) Treasury bonds are slightly different from corporate bonds. They’re issued by the U.S. government, so regulation is handled by the , with additional oversight from the SEC.

DE CE CENTRUL ATENTIEI?
1. De curând BVB a initiat un plan de atragere de MARKET MAKERI pentru realizarea unei lichiditati corespunzatoare la 15 emitenti de la BVB însemnând emitentii din indicele BET (cel nou din 23 decembrie) si indicele BETFI cu exceptia actiunii BRK, locul acesteia fiind distribuit emitentului EBS. ne putem inchipui ca astfel se vor crea discrepante si mai mari fata de lichiditatea mediocra sau care lipseste cu desavarsire la majoritatea actiunilor Rasdaq.

2. Am observat ca anul 2013 a fost anul atractiei investitorilor BVB cu predilectie fata de maxim 15 emitenti fapt ce a determinat si un randament mai bun al indicelui celor mai lichide actiuni de la BVB, dar si cele mai puternic capitalizate, ce pot asigura si castiguri mai mari.

As spune o “batalie” prea mare pentru numai 15 emitenti pentru o piata a carei lichiditate medie este acum de putin peste 10,4 mil. euro/zi, care comparativ cu bursele din regiune este la periferia Europei comparativ cu potentialul REAL al economiei Romanesti.

Ce ar insemna ca la acestea 15 sa se mai adauge cel putin inca pe atat, care chiar daca la inceput nu vor realiza cu cele din elita vor avea sanse egale de a concura cu acestea?

3. Dorim o piata mai lichida, atractiva in special pentru investitorii straini deoarece asa cum se stie acestia intretin si dezvoltarea peietelor de capital avand o putere financiara mare si foarte mare si de ani buni (iata au trecut 18 ani de le refacerea bursei romanesti) si SINCER saltul nu este deloc NOTABIL, ba dimpotriva BVB este inca in afara circuitelor marilor fonduri de investitii.

De ce este asa? Fiindca nu avem o piata de actiuni cu adevarat functionala asa cum ar trebui sa fie si ca ducem de ani de zile cateva PIETRE DE MOARA ce atarna foarte greu la coada BVB.

Daca BVB nu se va putea desprinde de aceste “FRANE” atunci putem sa incercam noi orice ca tot nu se va vedea prea mult in viitorul apropiat. In aceste conditii asa cum am spus pentru mine conjunctura actuala in care se afla acum BVB este cea mai favorabila unei bune transformari :

– exista deja de cateva luni un nou director general cu multa experienta si in care eu am inca incredere deoarece asa cum imi dau seama este un PROFESIONIST (adica nu face jocul nimanui pana acum ci al bursei in general). Totusi trebuie s-o spun ca eu aveam mai multe asteptari pe aceasta linie deoarece beneficiaza de sprijinul a peste 50% din actionarii BVB;

– avem un nou CNVM – ASF care bine ar fi daca va termina cu restructurarile si va trece efectiv la treaba asa cum o face SEC din SUA sau supraveghetorii burselor majore, fireste ca acestea sunt ajutate si de o legislatie adecvata si armonizata international. Odata promovata aceasta lege a pietei Rasdaq cred ca si pentru ei se deschide un nou drum deoarece cunosc cativa din echipa care lucreaza la acestea noua tendinta si am incredere in ei deoarece provin efectiv din piata de capital.

– exista o deschidere mai mare de colaborare intre operatorul BVB si toti actorii pietei de capital, care la rândul lor doresc aceasta schimbare. Sunt cateva exceptii de mentalitate gresita sau invechita in rândul firmelor de brokeraj (as putea spune chiar de capitalism salbatic ca la începuturile acestuia, de a profita de nepricepre, slaba educatie, slaba putere de cumparare etc), dar se pare ca si acestea incep sa se filtreze in primul rand prin falimentare (anul 2013 a scos afara cca 11 firme foste autorizate). Cu timpul noile modificari ce vor fi aduse la competenta si capitalul acestor firme va tria si mai mult prezenta lor la bursa.

– avem nevoie nu de multe firme care doar supravietuiesc sau se taraie ci de firme de brokeraj puternice, cu personal expertizat si profesionist, cu deschidere spre piata (investitori si emitenti), cu acceptarea si implementarea vehiculelor si instrumentelor financiare cat mai diverse capabile sa concureze cu firmele similare straine care s-ar putea sa vina mai multe la noi in tara odata ce si lichiditatea si atractivitatea la BVB va creste in timp.

Voi face o paranteza si va voi spune ca discut din când in când cu analisti, brokeri de la firme si incerc sa le prezint ce-si doresc investitorii sau potentialii lor clienti. Ei bine am avut surpriza ca unele sfaturi ale mele sa prinda viata, asa cum a fost cel legat de faptul ca firmele de intermediere nu cunosc si nu tin PULSUL periodic al clientilor lor privind anumite cerinte, nemultumiri asupra serviciilor prestate sau ceea ce si-ar mai dori de la intermediar.

Ulterior o parte din prieteni mi-au relatat ca au fost chestionati asupra acestor aspecte in mod telefonic. Deci este o noua viziune asupra modului cum trebuie sa fie aceasta relatie – bine ar fi daca ea ra fi perceputa constient de fiecare.

– in conditiile in care toate, dar toate pietele majore de capital (NYSE, Frankfurt si altele) se orienteaza la participari in actionariatul altor burse, la preluari de piete sau regionalizari tot mai agresive pentru a rezista competitei unei piete tot mai globale de capital, daca BVB nu incearca sa se adapteze nu la ce a fost acum cativa ani deja perimat, ci din mers, eventual cu participarea unui actionar puternic, cum ar Bursa din Londra sau alta puternica din Europa atunci este clar ca vom pierde imens la acest capitol.

O bursa puternica inseamna noi clienti, lichiditate mai mare, know how, suport logistic si tehnic performant, legislatie armonizata si noi vehicule si instrumente cat mai diverse de tranzactionare – adica ne aliniem la cerintele acestor burse. Insa, cum sa vina când noi nu vrem sa dam drumul la frane, nu vrem sa acceptam faptul ca daca pastram directia veche aceasta ne duce in capatul opus, al parasirii lumii bursiere moderne.

De obicei perceptia jucatorilor din bursa tinde s-o ia inaintea evenimentelor mai mult previzibile, noi sau unii dintre noi fac INVERS in privinta rezolvarii statului Rasdaq când de fapt suntem toti constienti unde am ajuns in aceasta privinta si ca lucrurile trebuie sa se rupa odata pentru totdeauna.

Argumentul pe care multi incearca sa-l abordeze este ca piata Rasdaq cea din anul 2005 dinaintea trecerii la BVB este reglementata si ca acest statut (atentie am zis statut) este VALABIL si acum in conditiile legislatiei actuale.

CE ESTE O PIATA REGLEMENTATA LA NIVEL INTERNATIONAL BURSIER?

Nu-i asa ca de multe ori am auzit pe piata autohtona de cazuri de lipsa de protectie a investitorilor indiferent care sunt acestia, de frauda, de abuz si mai ales de folosirea corecta a datelor ce alimenteaza deciziile investitorilor. Ei bine toate acestea ar trebui sa constituie sau sa stea la baza unor norme, reguli care sa elimine sau sa diminueze la maxim aceste comportamente ce indeparteaza orice investitor de a-si plasa capitalul pe o piata care oricum este riscanta. In caz contrar ea devine si mai riscanta, iar atractia SCADE.

DE CE NU AVEM LICHIDITATE LA BVB?
Multi vorbesc ca nu sunt multi emitenti la listare, ca nu sunt multe instrumente si mai ales ca nu sunt multi investitori pe bursa cu toate ca in anumite situatii s-a vazut ca exista multe disponibilitati financiare (vezi IPO Romgaz).

Ei bine opinia mea este ca asa cum nu functioneaza bursa noastra o CAUZA PRINCIPALA este LIPSA DE INCREDERE deloc exagerata din partea investitorilor, care acum se gândesc mai mult la bursa odata ce dobânzile la depozitele bancare au scazut simtitor si nu mai ofera o DOBANDA REALA.

Totusi existenta cazurilor tot mai frecvente de incalcare a principalelor norme de protectie (SSIF Broker Deva, SIMA, Harinvest) si multe abuzuri pe piata nesanctionate deloc sau prae tarziu cu amenzi derizorii ii determina pe investitori sa fie inca in expectativa si pe buna dreptate.

Culmea este ca aceste exemple se intampla cel mai des pe piata Rasdaq, despre care unii inca mai cred ca este reglementata. O continuare a acestei situatii nu ar face deloc bine cresterii lichiditatii la BVB si acest lucru este evident.

Am ales pentru voi modul in care este reglementata piata de capital din SUA fiind una dintre cele mai riguroase in aceasta privinta si de aceea este si una dintre cele mai atractive.

Sunt doua institutii guvernamentale care RASPUND de reglementarea si supravegherea pietelor si anume SEC (Securities and Exchange Commission) si CFTC (Commodity Futures Trading Commission (CFTC). Deci ele nu se subordoneaza Congresului SUA sau Parlamentului cum este ASF la noi, ci Guvernului care face si politica fiscala putând stimula aceste piete sau nu, dar mai ales de a avea initiative legislative DIRECTE in stransa legatura cu mersul evenimentelor sau reforme asa cum a fost in anul 2008 in piata de capital americana.

ROLUL lor de baza este acelasi: de a crea un cadru legal pentru a GARANTA/ASIGURA ca investitorii si traderii (CFTC) sa aiba INFORMATII adecvate pentru a lua decizii si de a PREVENI (deci nu neaparat sanctiona când deja este prea tarziu ca la noi) FRAUDA si ABUZUL de piata, precum si MANIPULAREA si CONFLICTELE DE INTERESE intre participanti.

Un alt rol important este ca fiecare institutie de reglementare urmreste ca RISCUL SISTEMIC sa nu escaladeze la nivelul pietei sale astfel incat sa afecteze intreg sistemul financiar pe ansamblu si automat propriu sistem.
Va voi prezenta in imaginea de mai jos ce iseamna acest lucru la nivelul unui mare jucator din ambele piete asa cum este JP Morgan, care prins in acest CLESTE al supravegherii atente din partea institutiilor abilitate au putut sesiza un asemenea RISC SISTEMIC (pierderi foarte mari in 2012), ce putea fi generat de o mare banca ce activeaza in mai multe piete, depasirea riscului fiind in piata derivate:

Putem constata cum fiecare isi urmareste segmentul de piata financiara la nivelul JP Morgan si poate constata si avertiza un asemenea risc, toate datele de analiza regasindu-se la nivelul FSOC (Financial Stability Oversight Council) coordonatorul ce primeste rapoarte de la toti reglementatorii din sistem si alertele respective. Asa ceva s-a infiintat prin reforma din 2008, iar riscul a aparut in anul 2012.

Simplu nu? Dar pentru aceasta este o intreaga legislatie si regulamente nu sofisticate ca la noi si care CULMEA se adapteaza permanent in functie de propunerile actorilor din piata (vreau sa spun ca SEC face publice aceste propuneri si promavari spre totala transparenta a pietei (de aici si încrederea mai mare a investitorilor in SEC), ceea ce la noi te trezesti ca deja s-a aprobat o propunere a ASF si doar unii preferentiali stiau de acest demers.

Asadar diferente de ABORDARE, de MENTALITATE si mai ales de APLICARE a acestor reguli de baza pentru o piata REGLEMENTATA cu adevarat.

Acum putem intelege de ce unii se opun chiar vehement pentru ca statutul pietei Rasdaq sa fie pe muchie de cutit pentru a reusi sa profite de acest abis legislativ in care se afla piata noastra autohtona in general si mai ales cele conduse mai mult de actionari majoritari ce vor sa manipuleze piata. Ei aleg ce le convine si legea neexistând de aici apar abuzurile si fraudele.

Acum sa nu credem ca ambele institutii/autoritati in domeniu au controlul deplin. Acesta se realizeaza prin alte reguli, norme pe care firmele de brokeraj si cele Exchange sunt obligate sa le respecte fiind supravegheate atent de SEC (1934) si CFTC (1974), care aplica sanctiuni severe asa cum am vazut la Goldman Sach, JP Morgan de curand chiar daca sunt cele mai mari banci de investitii nu numai din SUA.
SEC are printre altele obligatia de asigura transparenta in piata de actiuni si asigurarea raportarilor trimestriale si anuale. Violarea legii pietei de capital presupune folosirea informatiilor inside, fraude fata de legea contabila, transmiterea de informatii false catre SEC).

Forta SEC consta in faptul ca este abilitata ca in cazuri de VIOLARE a legii pietei de capital sa sesizeze automat Departamentul Justitiei, care ia masuri imediate si nu peste ani.
Fireste ca nu putem aspira la asa ceva, dar este clar ca trebuie inceput cu ceva si acel ceva este piatra de moara de la BVB – actiunile Rasdaq.

Voi mai adauga ca pentru piata de actiuni si de obligatiuni corporative exista Financial Industry Regulatory Authority (FINRA – similar si nu prea cu Asociatia Brokerilor de la noi). FINRA reprezinta si reglementeaza toate firmele de brokeraj de actiuni si bonduri, precum si ATENTIE angajatii acestora.

Exista mai mult de 4800 firme membre ale FINRA cu cca. 650.000 angajati inregistrati ca au dreptul sa vanda actiuni si obligatiuni, stabilesc reguli de trading si monitorizeaza cum se conformeaza si transmit informatii catre investitori.

FRUMOS NU? Poate daca la noi ar fi existat putin din asa ceva nu aparea situatia cu brokerita de la Harinvest, dar nici cu Sima sau altele fraude.

ATENTIE tot FINRA din SUA administreaza verificarile si LICENTA periodica ale acestor angajati. La noi ASF are monopol/autoritate peste tot si de aceea nu se straduie ca lucrurile sa mearga bine diseminând o parte din atributiile pe care oricum nu le poate duce in prezent si poate ca uneori a avut si alte interese politice.

Pentru piata derivate din SUA pe langa CFTC mai este si National Futures Association (NFA), care contine 4200 firme si are 55.000 angajati ai firmelor de brokeraj. Rolul este acelasi cu deosebirea ca pentru OPTIONS la nivel actiuni rolul reglementarii ii revine tot SEC.

Piata FOREX nu este asa de bine reglementata cu toate ca atunci când faci schimb valutar oriunde nu te poate opri nimeni s-o faci. Bancile si casele de schimb valutar, ca mari jucatori ai pietei valutare (FX) au reguli stricte pentru a nu influenta aceasta piata spot valutara si activitatea lor este supravegheata de FED (politica monetara – ce si cat se tipareste si distribuie) si Departamentul Trezoreriei din SUA.

Piata spot pentru option si futures valute nu este reglementata, in schimb pe piata de derivate este reglementata pentru aceste option si futures fiind atent supravegheata de CFTC si NRA.
SE MERITA CATEVA CONCLUZII ACUM

Institutiile financiare, pietele de capital si activitatile sunt reglementate. Scopul l-am vazut deja insa raspunsul depinde de politica emisa in acest scop ce trebuie discutata. Vom lua exemplul pietei de actiuni, emitentii care doresc sa se listeze la una din categoriile pietei, ale BVB de exemplu, trebuie sa se inregistreze la ASF (SEC) pe baza unui prospect ce trebuie autorizat de aceasta institutie si sa faca o oferta publica de emisiune.
Apoi pietele de capital, firmele de brokeraj unde se tranzactioneaza aceste actiuni trebuie sa fie inregistrate si autorizate conform legislatiei in vigoare si nu a ceea ce exista in anul 2005 ce este invechit si franeaza dezvoltarea pietei de capital sau nici macar nu reflecta o piata reglementata ca atare, asa ca in ziua noastra.

Totusi pretul la actiunile emitentilor nu este in mod tipic reglementat decat in situatia in care se constata o exceptionala volatilitate si temporar se limiteaza. Manipularea pretului este o forma secundara ce este bine reglementata, dar si sanctionata de supraveghetori. Pana acum am vazut putine cazuri sanctionate de ASF, ultimul fiind cel de la SIF si IMP.

Venind ceva mai aproape de noi vom vedea ca Bursa din Londra are si ea unele prezentari foarte detaliate si concise despre regulile si reglementarile unei piete de capital din care voi extrage doar cateva exemple:

– pietele ordonate se mentin prin reguli, indrumari si prin urmarirea activitatii pietei si a tranzactiilor. TINTA principala este de a pune la dispozitia emitentilor, intermediarilor si investitorilor piete de capital atractive, eficiente si bine reglementate pentru a creste capitalul si a indeplini cerintele investitiei si ale tradingului.

– bursa din Londra s-a adaptat la Directiva MiFID inca din anul 2007, iar noi inca mai cautam aceasta Directiva de ani de zile.

– interesanta este sectiunea “Admision to Trading” actualizata din aprilie 2013 si din care avem multe de invatat. Pe baza studiului ei vom putea observa ce se intelege prin admiterea la tranzationare pe o piata reglementata ale caror scopuri sunt sa eficientizeze investitia si capitalul investit.

Daca veti gasi o corespondenta cat de mica la asa zisa piata Rasdaq reglementata dupa directiva MIFID – obligatorie pentru toate pietele din UE atunci ma inclin in fata evidentelor si inchei acest subiect pentru totdeauna (MiFID – the European Parliament and Council Directive on markets in financial instruments, No. 2004/39/EC).

Totusi sa vedem ce presupune in mare asa ceva :

– ca AIM este piata pentru SMALL company, care nu pot fi admise pe o piata reglementata deoarece nu îndeplinesc conditiile acesteia, asa cum bine se cunoaste ca este acum la majoritatea emitentilor Rasdaq, o mare parte din acestia suspendati, in stare de insolventa sau la pragul falimentului. (the Exchange’s market for smaller, growing companies. Securities admitted to AIM are not admitted to a regulated market).

– autoritatea de reglementare a pietelor de capital este FCA (Financial Conduct Authority) cu segmentul sau UKLA – the competent authority for listing in the UK, namely the UK Listing Authority. Prima a stabilit si standardele minime dupa MIFID pentru admiterea pe piata primara si secundara la Bursa.

– interesante sunt principiile acestor standate minime pentru admitere:

1. a acorda/permite incredere investitorilor in piata primara in care opereaza (iata un motiv pentru accesul unor actiuni bune de pe Rasdaq care ar corespunde standardului de incredere);
2. de a mentine calitatea si atractivitatea in piata primara si in rândul investitorilor;
3. pentru a opera/ tranzactiona in mod decent/propriu si in ordine (bine ordonat) pe piata acestor actiuni
4. pentru a minimiza orice suprapunere (competente, atributii) cu regulile unei autoritati EEA a emitentului.

Pai, dragii mei cititori analizati si voi aceste principii la nivelul fiecarui emitent de la piata Rasdaq si veti constata ca nu sunt multi care respecta aceste principli standard de baza dupa MiFID. Si atunci …. oricat am fi de toleranti, in anumite limite desigur, cu scopul de a ajuta compania in cauza in mod cert vom vedae DIFERENTE mari intre aceste companii.

Pe langa faptul ca pentru a fi admis acesti emitenti trec prin cateva comisii ale pietei de capital ca prin furcile caudine si iti arunca in fata principiile de mai sus. Rolul lor este de a pastra încrederea si atractivitatea pietei primare reglementate si acesta trebuie sa fie si scopul accesului la o piata reglementata ce mentine functionalitatea ei si nu AVARIA acesteia.

CONCLUZIA FINALA CE SE IMPUNE este ca ….

PIATA RASDAQ nu este reglementata si ea trebuie clarificata cat mai CURANDCum se poate face?

Pai, dupa parerea mea, dupa ce s-au calificat cele care MERITA sa faca parte din piata BVB reglementata (in mod direct deoarece sunt deja listate), asa cuim de altfel a mai facut-o odata operatorul BVB in trecut, restul se va face prin TRANSFERUL acestora pe ATS, asa cum s-a propus recent de ASF si asa cum spune Directiva, printr-un prospect de admitere facut de un intermediar ales de emitent.

CE PROPUNERI DE ELIGIBILITATE A FACUT BVB ANTERIOR?
Au fost mai multe initiative de a rezolva piata Rasdaq mai ales din partea BVB, insa prima mai concreta a fost in anul 2008 când CNVM a propus trecerea integrala pe ATS cu care BVB nu a fost de acord.

Apoi o faza mai importanta s-a desfasurat pe 2 martie 2009 (deci aproape de minimele anului 2009) când Bursa de Valori Bucuresti a intentionat sa promoveze 271 de companii listate pe piata RASDAQ pe piata reglementata pentru o perioada de proba de noua luni.

Atunci pe piata principala a BVB erau listate 69 de companii, astfel ca numarul de emitenti ar fi putut urca la 340. In anul 2008 erau calificati 400, dar datorita scaderii capitalizarii (criteriul de baza de selectie) acestea au ramas in 2009 la 271 propozabili.

Criteriile de selectie a emitentilor au avut in vedere o capitalizare medie anuala de peste un milion de euro, functionare peste 3 ani, free-float peste 25%, inregistrarea unui numar de peste 52 de tranzactii in ultimele 12 luni, dar si cateva exceptii, emitenti cu notorietate sau valori de tranzactionare relevante.

La 28 februarie 2008, 458 de companii de pe RASDAQ indeplineau conditiile de lichiditate pentru a li se aplica limita de variatie de 25%. In 2009, numarul lor era de zece ori mai mic, iar tranzactiile zilnice depaseau rar 500.000 de euro.

Pe piata RASDAQ erau listate 1.734 de companii, cu o capitalizare totala de 2,73 mld. euro. Primele 100 de companii de pe RASDAQ aveau o valoare cumulata de 1,58 mld. euro. In comparatie, cele 69 de companii listate pe Bursa aveau o capitalizare totala de 6,42 mld. euro, din care 3,93 mld. euro reprezenta capitalizarea Erste Bank si Petrom.

IMPORTANT era in 2009 ca doar 46 de companii Rasdaq erau lichide.

ANUL MANIPULARII PE RASDAQ IN 2009

Cred ca va aduceti aminte de ISPRAVA lui Catalin Chelu cu FAVIL din anul 2009 când acesta a vandut circa 4,8% din actiunile firmei Favil Ramnicu Valcea (FAVL), la un pret in crestere spectaculoasa, a ridicat marti rulajul Rasdaq cu 472.500 lei.

In sedinta de tranzactionare urmatoare lichiditatea pietei Rasdaq a scazut dramatic la 847.400 lei (197.400 euro), comparativ cu nivelul consemnat in ziua precedenta, de 20,37 milioane lei (4,7 milioane euro).

Cotatia titlurilor Favil Ramnicu Valcea (FAVL) a sarit atunci cu …. 5.300%, pana la 2,70 lei, dupa ce Catalin Chelu a vandut un pachet de 175.000 de actiuni din firma pe care o controleaza, pentru 472.500 lei. Inaintea acestei tranzactii, Chelu detinea 77,12% din capitalul Favil, iar SIF Moldova (SIF2) avea o participatie de 19,94%.

VOILA DE CHOSE FAIT !!!! cu acceptul unui CNVM fara reglementari. Am putea spune ca este o spalare de bani, deci posibila frauda, care pe o piata reglementata trebuia denuntata imediat de CNVM la Justitie si condamnata ca atare.

Trebuie spus ca din 2005-2009 de când Rasdaq s-a transferat la BVB doar 10 emitenti au cerut transferul in cei patru ani ( 4 numai in 2008) si anume: ROCE (19.6 mil. euro), TUFE (19.1 mil. euro), BIO (13.8 mil. euro), SOCP (11.5 mil. euro), DAFR (5.1 mil. euro), COMI (5 mil. euro), COTR (4,7 mil. euro), RMAH (2,8 mil. euro), MECF (2,6 mil. euro), VESY (1,3 mil. euro).

Ce s-a intamplat cu capitalizarea acestora de atunci si pana acum puteti vedea si singuri, insa este important ca doar 4 din cele 10 si-au marit cu mult capitalizarea de atunci (BIO la 74 mil. euro, COTR la 12.78 mil. euro, RMAH la 7,8 mil. euro, MECF la 7.67 mil. euro), perioada in care indicele BET a crescut cu peste 150%, deci au depasit cresterea de randament al mediei bursiere.

Alte 3 au avut cresteri infime ale capitalizarii (SOCP la 12,8 mil. euro, DAFR la 6,2 mil. euro, COMI la 6,4 mil. euro) deci sun randamentul indicelui BET si 3 sunt in scadere (ROCE scade la 3.74 mil. euro – cea mai mare decapitalizare si scadere de pret de piata, TUFE la 18.28 mil. euro si VESY la 1,04 mil. euro).

CONCLUZIA este ca admiterea la categ BVB a favorizat mai putin de jumatate din emitentii admisi si restul s-au cam plafonat intre-o perioada de aprecieri ale bursei sau au scazut foarte mult si aceasta s-a datorat REZULTATELOR SLABE ale companiilor respective la nivel economic.

Asa ca nu o admitere la categ superioara conteaza ci modul cum functioneaza compania, adica cata incredere si atractivitate are fata de investitori, acre stiu ce sa aleaga pentru a-si eficientiza investitia si capitalul.

Acestea sunt STANDARDELE MINIME de admitere pe o piata reglementata prevazute in MiFID si pe care TREBUIE sa le includem pentru a avea o piata emergenta, dar si o PROTECTIE a capitalului investitorilor. De aceea sunt bursele majore puternice fiindca isi apara aceste standarde cu dintii si rezultatul se vede.

IN ANUL 2011

Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) ancheteaza zece cazuri privind tranzactii suspecte, din care peste jumatate realizate pe piata Rasdaq, a declarat Liviu Ungureanu, comisar sef in IGP.
“Avem nevoie de o clarificare a statutului pietei Rasdaq, pentru ca nu ne jucam cu viata nimanui”, a declarat Ungureanu, in cadrul unei dezbateri privind statului Rasdaq, citat de Mediafax.

Potrivit spuselor sale, DIICOT a cerut de mai multe ori Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) sa reglementeze statul acestei piete, insa nu s-a luat, inca, nici o decizie.

De altfel, DIICOT a cerut lamuriri de la CNVM si in privinta unor tranzactii anchetate, pentru a afla daca pot fi considerate manipulare a pietei sau tranzactii pe baza de informatii privilegiate. SI UITE ASA “CAINII “LATRA SI CARAVANA TRECE” cu acordul si neputinta reglementatorilor pietei de capital.

ANUL 2013 si PIATA RASDAQ

Statutul pietei Rasdaq a revenit in atentia autoritatilor, de la inceputul acestui an, cu un proiect de lege pentru modificarea sa fiind analizat la Ministerul Finantelor, dar toate discutiile au avut loc mai mult sau mai putin in secret, spre nemultumirea investitorilor, care si-ar fi dorit mai multa transparenta, dar si sa le fie ascultate dorintele in legatura cu aceasta platforma de tranzactionare din cadrul Bursei de Valori Bucuresti.

Stim ca si acest proiect a esuat si iata ca el a fost reluat de actualul ASF dupa ce fostul CNVM s-a derogat de a rezolva problema pe vremea lui Conga de la BVB când a primit si un avertisment de la CE pentru acesta statut incert.

Atunci oficialii BVB propuneau trecerea totala pe ATS când de fapt pe piata Rasdaq erau listate 1.086 de companii, cu o capitalizare totala de 9,049 de miliarde de lei (2,07 mld. euro), in scadere fata de anul 2009 când a fost de 2,73 mld. euro.

ACUM revine ASF in conditiile in care modificarile le vom vedea ca proiect de lege deja promovat si cu listele intocmite de operatorul BVB, care va trebui sa tina cont de ceea ce a promis – dezvoltarea pietei de capital autohtona in stransa corelatie cu armonizarea normelor din directiva europeana, pe care CRED ca acum am inteles-o cum pune problema pentru existenta unei piete reglementate.

Nu mai putem trai in anul 2005 când de fapt intre timp suntem din 2007 in UE si intre timp s-au modificat substantial regulile pietei de capital

IN PREZENT
– piata Rasdaq are o capitalizare si mai mica si anume de 1,79 mld. euro cu un ultim rulaj zilnic de 157.000 euro si au fost tranzactionate doar 99 de companii cu 382 tranzactii. Este adevarat ca in anul 2013 volumul de tranzactionare a crescut la 63 mil. euro fata de cel din 2012 de 49 mil. euro, dar a fost mai mic decat anul 2011 când s-au inregistrat 132 mil. euro.

Varful a fost atins in anul 2007 cu cca. 1300 mld. euro.

In acelasi timp piata regular are 89 companii listate si o capitalizare de cca. 30 mld. euro.

Pentru a vedea si mai bine acum aceasta lichiditate a acestei piete veti observa ca doar 10 emitenti au avut pe 27 dec. un volum de peste 10.000 lei (2300 euro). Daca vrem sa vedem volatilitatea pietei vom spune ca cea mai mare crestere din data de 27 decembrie a fost de 630% la simbolul MLTM si cea mai mare scadere de 88.25% la CONJ.

Daca la cele mai mari cresteri cu peste 100% exista doar 2 simboluri si altele 12 cu peste 10% in ziua analizata, ei bine cu peste 10% scaderi sunt 16 companii.

Total tranzactionabili au fost 702 (la care cu nelistate se aduna 985 companii din cele peste 2000 cat au fost in anul 2007), iar din cele 3,128 mil actiuni tranzactionate la Rasdaq simbolul NACH (Napochim) a avut peste 651.000 actiuni, adica 21%, pe locul II fiind UNISEM cu 200.000 actiuni, apoi ATLK (Atlas) cu 165.000 actiuni ( si pierderea cea mai mare din esation de -42%) si ARCV cu 157.000 actiuni, din cele 24 simboluri mai tranzactionate cu un total de 1..8 mil. actiuni .

Toate acestea au acoperit doar 57% din lichiditate.

Ori aceste date SPERIE efectiv pe investitori care nu stiu daca aceste preturi isi vor reveni sau nu vor scadea brusc dupa ce au cumparat asa de sus. Dupa ce criterii decente si ordonate ar putea ei sa ia decizii pentru a avea o investitie cat de cat eficienta.

In plus un caz cum a fost cu Chelu Catalin in 2009 este mereu in atentia celor care urmaresc actiunile Rasdaq, mai ales daca interesele actionarilor majoritari nu sunt transparente si corect (la timp) transmise.

CONCLUZII FINALE:
Am spus problema Rasdaq nu este usoara deloc, daca era se rezolva pana acum.

ASF este singura autoritate din piata de capital care trebuie sa “rupa pisica in doua” odata pentru totdeauna. Ca o va face tinand cont de parerile celorlalti actori din piata (BVB, intermediari, investitori), cum ar fi normal sau nu este important sa se faca cat mai repede, dupa opinia mea avand in vedere Directiva MiFID, altfel vom fi izolati nu numai de CE, dar si de comunitatea bursiera internationala, mai ales dupa “SOCURILE” cu Codul penal si noile fiscalitati ale Guvernului dirijate si impotriva investitiilor.

RISCURILE aplicarii unui asemenea proiect sunt mari, dar nu in general, daca privim pe ansamblul pietei de capital si CRED ca acum aceasta primeaza. Ar fi un SEMNAL pozitiv ca vrem sa fim in rândul lumii si astfel sa avem atractivitate si deci lichiditate externa – o deschidere spre noi investitori puternici.

Obiectiv privita problema Rasdaq ea este doar o parte a unei schimbari catre o directie ce nu mai poate fi schimbata, asa ca sa ne întoarcem le ce a fost nu se mai poate.

Poate vor fi 271 companii sau mai putine dupa cum am vazut ca merg lucrurile cu criteriile de selectie, mai ales ca intre timp multe nu mai au o capitalizare de minim 1 mil. euro, sau tranzactii in ultimile X sedinte, ori activitate in ultimii 3 ani, dar ceea ce conteaza este ca acestea vor avea posibilitatea unei bune reflectari a interesului investitorilor si mai ales se pot preveni mai usor conflictele de interese, abuzurile, manipularile si fraudele – ceea ce va duce la un potential castig mai mare decat cel de pana acum.

Oriunde in lumea burselor majore exista o piata a companiilor mici si de start UP, care fireste nu se pot compara cu cele deja admise si care respecta minime standarde de piata reglementata definita foarte bine de principiile guvernate de MiFID si aplicate foarte bine de Bursa din Londra, in special.

Bun, si eu sunt cu actiuni Rasdaq care nu ma multumesc cu ele, stiu ce se va intampla cu unele din ele, insa trebuie sa recunosc ca am ADMIS constient RISCUL mai mare al acestor investitii in momentul in care, in ciuda parerilor divergente dintre CNVM si BVB ca este sau nu o piata reglementata, eu le-am cumparat. De ce eu si altii am facut acest lucru ?

Este bine sa fim realisti nu noi insine si sa RECUNOASTEM deschis ca vedeam o portita pentru castiguri IMENSE, gen “nestemate” din anii 2007 cu cresteri daca nu chiar de 15000% pe an atunci cel putin de 20-30% in zile disparate si am tot sperat ca vom castiga la fel.

Fireste ca ne-am si temut atunci când scad iata intr-o zi si cu 40% sau 80%, dar tot speculantul din nou a tot sperat ca-si vor reveni si voi avea un profit imens in ciuda unui mers in regres a datelor economice ale companiei.

Totusi pe masura ce am observat ca aceste companii merg tot mai prost, nu numai la nivel sector economic, ci in general la nivel economia tarii pentru cele listate atunci VINA ne APARTINE in totalitate si sa n-o aruncam in spatele nu stiu carui fenomen de masa cu care incercam sa ne protejam.

O investitie se protejeaza prin modul cum iti gestionezi BANII PROPRII (pe altul nu-l doare de banii tai, la ce pret cumperi sau vinzi) si pentru aceasta trebuie sa ai niste REGULI pe care le RESPECTI, daca nu o faci atunci VINA iti apartine.

In fond ceea ce va conta pana la urma in aceasta admitere la una din piete, pe langa criteriile de selectie si lista propusa de BVB dupa aparitia legii vor fi modul cum se vor desfasura AGA (daca vor fi la timp, cvorum, stabilire pret de evaluare etc.), de hotararile acestora (multe vor depinde de actionarii majoritari sau grupurile concertate din jurul acestora, de interesele lor), iar investitorii minoritari vor conta mai putin si nu vor sti sigur daca vor putea vinde actiunile catre companie la un pret corect evaluat si mai ales daca vor primii banii cei care vor sa renunte.

Cu cat drumul acestei schimbari va fi mai lung si mai tergiversat cu atat RISCURILE vor fi mai mari ca si nelinistile si de aici VOLATILITATI mari de o parte si alta si de aici eventual PIERDERI.

Voi da mai jos un grafic al perdantelor Rasdaq, care fac obiectul celor de mai sus si unde nu exista dubiu ca cine si le-a pastrat sperând la nu stiu ce minuni in timp fara a tine cont de evidentele contabile din ultimii 5 ani acela, cu parere de rau trebuie s-o spun, nu a dorit sa-si controleze RISCUL si s-a bazat pe niste reguli neconforme cu o piata reglementata.
GRAFIC LUNAR RASDACE ADMISE LA BVB DUPA 2005

admise-bvb

Am vazut ca începând chiar cu luna noiembrie 2005 când Directivele europene ale pietelor de capital au oblligat reglementatorii sa separe pietele de actiuni in piete REGULAR si ATS piata Rasdaq s-a transferat la BVB fara a se stabili exact statutul, admitand chiar atunci 2 emitenti la BVB.

Inca 8 emitenti au fost admisi la BVB in perioada 2005-2009, care au avut pana acum evolutii mai mult de scadere a capitalizarii. Pe total IN PREZENT doar 4 au majorat aceasta capitalizare, iar restul de 6 au stagnat sau au scazut.

 

 

Graficul va prezinta evolutia randamentului actiunilor pentru cele care au fost admise in 2005-2009 la categ BVB cu cea mai mare crestere a capitalizarii din ultimii 5 ani : BIO, de la 13.8 la 74,0 mil. euro si COTR de la 4.7 la 12.78 mil. euro, a celei mai mari scaderi a capitalizarii (ROCE, de la 19.6 la 3.74 mil. euro), precum si unele cu crestei infime; COMI de la 5 la 6.4 mil. euro si DAFR de la 5.1 la 6.2 mil. euro.

Totodata dupa anul 2009-prezent au mai fost admise la BVB si alte actiuni Rasdace si o parte din ele se regasesc in acest grafic (CMCM, MACO, SCTB si SPCU) pentru a vedea evolutia atat a capitalizarii cat si a pretului (interesului, atractivitatii lor fata de aceste companii).

Ei bine capitalizarea peste 1 mil. euro la aceste companii exista la CMCM cu 9.7 mil. euro, SCTB cu 7.2 mil. euro, SPCU cu 5.41 mil. euro. Doar compania MACO are doar 0.8 mil. euro fiind si sub capitalul social, care este de 2 mil. euro.
Evolutia randamentului pretului actiunilor de mai sus admise la BVB de la piata Rasdaq este cea din grafic si ea spune ceva EVIDENT:

– din cei 9 fosti emitenti Rasdaq ce au activat pe piata REGULAR in perioada 2005-prezent doar 2 ii putem considera ca au fost in atentia investitorilor fiind, fie cu mult peste indicele general al BVB – BETC, care are acum 120% crestere in ultimii 5 ani si anume actiunile BIO cu 362% (care se situa si in primele 5 ale TOP-ului indicelui BET), precum si actiunile COTR ce se pozitioneaza in apropierea nivelului mediu bursier.
– ceva sanse de a se pastra cu un foarte mic avans fata de nivelul de acum 5 ani (când am avut si un BOTTOM ciclic important) se situeaza actiunile SCTB si DAFR, insa avand in vedere colatilitatea si lichiditatea foarte scazuta situatia este putin probabila.

– perdantii grupului nostru de analiza se regasesc printre actiunile CMCM si COMI cu -20%, SPCU cu – 58%, MACO cu -62% si ROCE cu – 87%. Trebuie sa ne gândim ca avantajul ca au fost admisi la o piata REGULAR nu a functionat si ca de fapt companiile sunt (SCUZE) “petarde”, adica au mai mult pierderi si nu reusesc sa se redreseze. La ele este inca CRIZA si nu are leagtura cu situatia Rasdaq.

Pierderile inregistrate de investitori pe aceste companii, care doar unele din ele au avut o REVENIRE psihologica in anul 2010 ca urmare a unei CORECTII gen CRASH bursier (vinde toata lumea indiferent de pret numai sa mai salveze ceva), sunt datorita datelor fundamentale delor fezabile pentru eficienta unei investitii.

Mai observam ca nici lichiditatea actiunilor BIO nu s-a mentinut in timp si se constata mai mult un regres, iar odata ce graficul este unul LUNAR ne putem da seama ca am ajuns undeva la un plafon de crestere si ca va trebui sa FIM ATENTI la acest nivel.

Fireste ca analiza fostelor Rasdace admise la BVB trebuie completata riguros cu datele raportate pe cvel putin 3-5 ani si se va vedea o directie, mai ales la caracterul DEFENSIV sau nu al unora dintre ele, care la o adica va conta foarte mult pentru anul 2014.

GRAFIC LUNAR CASTIGATORI si PERDANTI RASDAQ – 5 ANI

Am vazut castigatorii foste Rasdace, acum la BVB si mai ales perdantele aceleiasi categorii. Desigur ca nu am analizat toata piata, insa din exemplul dat putem trage ceva concluzii pertinente ce inseamna acest proces de schimbare obligatoriu a pietei Rasdaq si mai ales de percepe efectele acestuia in portofoliile pe care le avem cu aceste companii.

In graficul de mai jos am facut o selectie aproape intamplatoare combinând desigur potentialul diferit de crestere al pretului acestor actiuni, care totusi in conditiile unei lichiditati mai mult decat mediocre la marea majoritate.

Acestea s-ar putea ca la o adica sa nu reflecte corect atractia si interesul majoritatii investitorilor si ma bazez pe faptul ca exista in proiect o prevedere de “toleranta” fata de unele companii care nu îndeplinesc EXACT toate criteriile de admitere, fiind prioritare in schimb si interesele companiei.

Este daca vreti un mod de prinde “un cutit cu dublu tais in cadere libera”. Chiar daca pana atunci mai este timp destul (fiind an legislativ poate si acest proiect va fi o “arma de imagine” ce poate fi folosita la o adica – NIMIC nu este sigur când vb de politica puterii) si eu sper ca lucrurile se vor cunoaste pana in trim. II al anului viitor.

Este o estimare personala avand in vedere si presiunile CE pentru rezolvarea acestei piete. Ar fi o imagine total negativa in afara care nu va cadea bine in acele momente.

rasdaq-cas-per
Interpretare:
– daca luam ca baza emitentii care au reusit randamente superioare celui al indicelui BETC vom observa ca avem doar unul singur si anume ATLK, care a crescut in scazut in ultima zi cu 43% pastrand totusi un castig pe 5 ani de 300% – o zona intens testata.

Totusi daca ne uitam la volatilitatea EXCESIVA uneori la 2 ani timp in care banii iti sunt blocati pentru a astepta un profit de care nu esti sigur, parca suna ca “ceva legat de maini si de picioare si astepti ghilotina sa cada”.

 

Se mai observa ca multe zile nu se tranzactioneaza si dintr-o data asa parca fara motiv pretul URCA sau COBOARA uneori fara date pentru luarea unei decizii decente si ordonate. Nu cumva pretul ATLK se manipuleaza si eu nu am cum sa identific viitoarea miscare.

Eu ii spun “PAS” atat timp cat vad ce vad si nu pot sa controlez cat de cat situatia, ar insemna sa merg la hazard, iar eficienta investitiei mele este incerta. Cine vrea sa speculeze asa ceva este alegerea lui si RISCUL lui, insa pe o lichiditate redusa riscul este si mai mare daca vrei sa te expui mai mult pentru a castiga mai mult.

– cu atat mai RAU este o investitie in emitentul MLTM, care doar in ultima zi a crescut cu 650% cu 1 singura tranzactie de 5 actiuni (!!!????) aruncand la cer pretul acestei companii, care evolutii surpriza ce urca si coboara dupa bunul plac al unora pe nici 6 lei volumul zilnic, iar cine a cumparat mai sus sperând la noi cresteri ramane cu buzele umflate ani de zile uitandu-se in portofoliu la o scadere si de 200% sau ca nu poate profita de aceasta “oportunitate”.

Uneori tranzactiile se fac si pentru adrenalina, amuzamentul jucatorilor in cauza.

INTREBARE : Vreti SINCER astfel de petarde pe o piata reglemetata unde sa avem cat de cat o anume protectie la “valuri” surpriza de crestere/scadere la perioade fara cap si coada si sa nu existe in continuare decat o lichiditate cu riscurile respective sau actiuni admise care sa va permita sa puteti tranzactiona decent si fara emotii EXTREME, pe date fundamentale raportate corect si de ce nu trimestrial ca in SUA sau Anglia?

– totusi, chiar daca sunt in apropierea randamentului mediu al bursei actiunile PRSN, ARAX si NACH, care au o crestere de 70%, 37% si respectiv 22% in ultimii 5 ani, parca prezinta mai multa decenta si ordonare a cresterii si INCREDERE mai mare intr-un potential de crestere daca vor fi admise la categ BVB.

– la urma este un pluton amorf, multe din ele “nestematele anului 2007″, care au pierderi fata de MINIMELE anului 2009 si care daca in 5 ani nu au reusit sa se desprinda acesta poate fi un semn ca la trecerea pe ATS sa aiba ceva deprecieri in plus sau daca vor fi admise cu anumite tolerante la BVB sa aiba randamente reduse avand in vedere ca majoritatea sunt din domeniul constructiilor, sector care inca nu s-a desprins din criza avand inca multe datorii legate de picioare, iar cererea in acest domeniu a crescut ceva in ultima perioada, dar a scazut pe ansamblul anului si cu 50% in unele zone ale tarii.

Totusi trebuie sa urmarim si capitalizarea acestora emitenti ca este posibil ca unii sa nu poata fi calificati si atunci situatia se simplifica, daca lista se va intocmi CORECT. Am adaugat si date referitoare la volumul tranzactiilor din ultimul an, precum si volumul de actiuni realizate pe piata.

A iesit urmatoare situatie:
ALBZ: 22.6 mil. euro/ 1.1 mil. euro/32 mil. actiuni
ARCV: 3.5 mil. euro/ 0.45 mil. euro/73 mil. actiuni
ARAX: 7.6 mil. euro/ 1.2 mil. euro/74 mil. actiuni
CERE: 11 mil. euro/ 0.55 mil. euro/5.3 mil. actiuni
COSC: 3.25 mil. euro/ 0.17 mil. euro/2.3 mil. actiuni
PRSN: 23.26 mil. euro/ 2.48 mil. euro/70 mil. actiuni
NACH: 6.0 mil. euro/ 0.45 mil. euro/19 mil. actiuni
PTRO: 45 mil. euro/ 0.07 mil. euro/0.34 mil actiuni
IPRU: 4.8 mil. euro/ 0.4 mil. euro/2.6 mil. actiuni

Dupa capitalizare toti emitentii de sus s-ar califica daca AGA va hotara acest lucru. La nivel volum tranzactii pot fi discutii la PTRO cu doar 70.000 euro intr-un an si poate COSC. Lichiditatea in actiuni tranzactionata este mult redusa la PTRO (6500 actiuni/saptamana), care combinat cu cele 1350 euro tot pe saptamana ca valoare ar putea pune de asemenea probleme selectiei de admitere.

Oricum cele de mai sus sunt orientative si reprezinta propria mea analiza, care a atins doar o parte dintr-o analiza completa.
RAMANE sa vad si parerile voastre, chiar punctuale, pe un emitent sau mai multi si cred ca v-ati dat SEAMA ca acesta este al doilea subiect de DISCUTII la întâlnirea din 9 ianuarie cu domnul Sobolewski de la BVB. Timpul nu asteapta si trebuie abordat destul de repede.

Speak Your Mind

*