4.5.5 Cum vede un sofisticat BVB

Postat de TRAIAN pe data de 25 ianuarie 2014

Fondurile administrate Asset Management S.A.I. S.A. se adreseaza persoanelor fizice si juridice, romane si straine, care nu dispun de informatii suficiente pentru a-si putea alcatui un portofoliu diversificat pentru reducerea riscurilor prezente in operatiunile din piata de capital. Avantajele investitiei in fondurile noastre se constituie in servicii de calitate oferite clientului iar portofoliul diversificat al acestora reduce riscurile prezente in operatiunile din piata de capital si maximizeaza profitul.

Spre deosebire de un fond deschis de investitii, un fond inchis de investitii nu are o oferta publica continua de unitati de fond si emisiunea/rascumpararea se fac in anumite perioade stipulate in Prospectul de emisiune al fondului. De asemenea, fondurile inchise de investitii au in general o limita minima a investitiei mai ridicata decat cea regasita in cazul fondurilor deschise.

tabe-taxe
Voi porni de la declaratia celui mai mare fond de investitii din Romania si anume de Erste Bank.

Fondurile mutuale reprezintă o alternativă reală la depozitele bancare şi tot mai mult validată de marele public, a declarat Dragoş Neacşu (la care voi dori sa ajung pentru o discutie la obiect) si veti vedea de mai jos din ce motive.
“Fondurile mutuale reprezintă o alternativă reală la depozitele bancare şi tot mai mult validată de marele public, a declarat Dragoş Neacşu, Erste Asset Management: În ultimele şase luni, în fiecare zi ne-au intrat în fonduri în medie 20-25 de milioane de lei”.

In plus pentru a ne da seama mai bine de dimensiunea acestor plasamente recente trebuie spus ca Fondurile mutuale reprezintă o alternativă reală la depozitele bancare şi tot mai mult validată de marele public, a declarat Dragoş Neacşu, directorul general al Erste Asset Management – cel mai mare administrator de fonduri mutuale din România .

Interesul în creştere al românilor pentru investiţiile în fonduri mutuale s-a materializat în intrări nete de 3,5 miliarde de lei la nivelul pieţei, dintre care 1,84 miliarde de lei au intrat în fondurile administrate de Neacşu. Erste Asset Management a ajuns astfel la active de 5,9 miliarde de lei, la finalul anului trecut, adică 41% din totalul pieţei, care a depăşit 14 miliarde de lei.

„Avem peste 6 miliarde de lei bani administraţi. Nu mi-e frică de sume mari, am avut pe mână datoria publică a României“, a declarat Neacşu.

Ceea ce nu spune domnul Neacsu este ca exista anumite limite de LICHIDITATE la nivelul tranzactiilor pe care ar trebuie respectate de aceste FONDURI MUTUALE pentru a nu da nastere la corectii masive in anumite cazuri, cum ar fi o corectie la nivel burse majore internationale cu impact major asupra pietelor de capital in general (actiuni, obligatiuni).

Stim ca ei ar trebui ca in caz CRITIC daca toti deponentii de unitati de fond vor dori sa-si retraga banii atunci normele internationale le obliga ca in termen de MAXIM 10 zile sa onoreze aceste cereri … Acum va puteti inchipui ce se poate intampla intr-o asememea situatie cu RRACTIA in piata din partea unui asemenea FOND … o PRABUSIRE a preturilor actiunilor (atunci este vb de a face rost de bani numai vazand la orice pret, mai ales daca si cumparatorii sunt mai prevazatori.

UN PERICOL CE NE POATE PASTE ORICAND SUPRA EXPUNEREA IN PIATA
Avand in vedere aceste aspecte este interesant la Erste cat din active sunt lichiditati certe in instrumente cu risc ZERO (monetare, obligatiuni) si mai ales cat din ele sunt plasmente in piata de actiuni de la BVB din cele 6 miliarde de lei din activele fondului.

Ele se pot afla de pe site-ul acestui Erste Asset Management si ca ATENTIE … Erste este posibil sa depaseasca aceste LIMITE si la o adica … fata de volumul zilnic de la BVB de numai 6-10 mil. lei zilnic va fi o mare problema de a-si face rost de lichiditate cash si de a-si onora RETRAGERILE fortate impuse de o imprejurare ce poate apare oricand la orizont, mai ales ca semnale in acest sens este posibil sa avem o noua criza financiara.

Numai daca ne gandim la datoriile suverane din tarile europene si ce ar insemna o situatie de “DEFAULT” din partea acestora asupra pietelor financiare in general. SUA chiar daca este in apropierea unei deflatii poate oricand sa “tipareasca oricati dolari” vrea pentru a nu ajunge la acest stadiu determinat de o rata a inflatiei foarte joasa, dar si de o creditare mai slaba a economiei ca urmare a reducerii QE3.
Deflatia poate duce din nou la recesiune, daca nu este controlata.

Asa cum v-am promis va voi prezenta cateva aspecte rezultate din discutia mea cu managerul unui fond de investitii strain – Pioneer Asset Management , cu care am avut placerea efectiva de a discuta pret de 1 ora cu toate ca avand programul destul de incarcat si-a gasit timp ca in ziua solicitarii sa gaseasca o fereastra initiala de 1/2 ora, care totusi s-a largit constructiv pentru ambele parti la dublu timpului initial. Pot spune ca discutia a fost instructiva de ambele parti.

AS DORI sa fac o precizare … toata prezentarea mea nu are si nici nu-si propune sa promoveze o asemenea investitie intr-un fond de investitii mutuale (este treaba fiecaruia cum incepe activitatea pe bursa) cu atat mai mult sa promovez titlurile de valoare ale acestui fond care are o politica internationala valabila pentru toti care fac parte din ea, din toate tarile.

Voi aborda subiectul atat prin prisma unui sofisticat – firma in speta pe de o parte si a unui investitor incepator — ceilalti din alte categorii sunt si pe piata de actiuni singuri, de aceasta data (Do it self si cei actvi – traderii, profesionistii).
Voi incepe cu ceea ce PRIMEAZA pentru un investitor sofisticat si vom vedea ca nici ei nu au scapat de greutati, cu atat mai mult ca activeaza pe piata noastra de capital ca un fond de investitii mutual.

COSTURILE CE TE “OMOARA” – CRIMINAL CNVM, actual ASF

Cred ca stim cu totii cum sunt alesi comisarii ASF – Piata de capital sau mai degraba fostul CNVM cand a avut si 19 comisari NUMITI pe criterii de clientelism politic si anume oameni propusi, sustinuti chiar de cei care au finantat campaniile electorale, dar si dupa aceasta cand si-au cerut banii cheltuiti. Putini sunt acolo profesionisti (cineva trebuie sa muneasca totusi).

Un alt element definitoriu pentru imaginea de “criminal financiar” al pietei noastre este ca normele salariile, bonificatiile se stabilesc intern si fiind chipurile in subordinea Parlamentului, unde tot timpul acestea vor fi cat mai mari (pai sa scadem stacheta tocmai noi “fruntea tarii”).

ASF, pe langa faptul ca el stabileste ca STAT in STAT aceste comisioane si tot ce inseaman taxe, salarii etc … nu vor scade si nu au scazut nici cand a fost criza in 2008-2009 cand lichiditatea bursiera, dar mai ales veniturile/pierderile acestor fonduri sunt destul de mari (La Pioneer randamentul atunci a fost de -32%). Ei le-au mentinut si pana in prezet la fel.

De ce? Fiindca au persoanele ce se numesc politic si care isi fixeaza singuri COMISIOANELE si TAXELE dupa bunul plac, iar NIMENI nu intervine nici macar comisia de buget-finante din Parlament deoarece ei i-au numiti si autorizat. Este de a-ti da cu stangul in dreptul, pe langa faptul ca sunt prieteni,colegi vechi, rude , familie etc.

Va voi da un exemplu edificator din trecut. Este vorba de Miclaus, marele comisar CNVM, care mergand la Comisia similare din Viena nu s-a cazat la un hotel mai ieftin la 120 euro/noapte cu toate ca era unul aproape de sediul institutiei, dar in schimb a platit 400 euro/noapte intr-un apartament la un hotel mai scump cu mult.

Intrebat fiind acesta a raspuns ca atat este diurna lui zilnica si are “dreptul” s-o cheltuiasca. Pai de ce sa reduca cheltuielile ca doar ei fac legea, sunt Dumenzeu pe pamantul bursei autohtone si dispun dupa bunul plac cum vor.
Si acum sa vedem de unde provin toti acesti bani SUPER UMFLATI pentru ASF

1. COSTURILE percepute de jucatorii din piata
a) Comisioane si taxe ASF :
– de 0,1% din fonduri
– in plus de 1% din cifra de afaceri a fondului de investitii dintr-an contabil deoarece activeaza pe o piata autorizata de ASF si atentie fondul chiar daca incearca sa negocieze cu autoritatea o reducere de comusion mai acceptabila unei perioade deloc favorabila sanse mari nu prea are deoarece aceasta il controleaza, il poate suspenda sau chiar anula autorizatia pe te miri ce motive.

Iata presiunea care se face asupra acestor fonduri din partea unei autoritati din pacate subordonate POLTIC nu guvernului cum este SEC in SUA.
– de 200.000 lei de admitere la piata reglementata

b) comisioane anuale datorate BVB, conform tabelului de mai jos (autorizare ca participant prima data, tarif anual ca participant, oferte primare, secundare de cumparare-vanzare, titluri de stat , obligatiuni, etc) o multitudine … si de aici si cele practicate de noi la firmele de intermediere.

Cu cat sunt mai multe la ASF si operatorul BVB cu atat si intermediarii vor avea cu clientii tarife si comisioane redicate …. Uitati-va pe tabel si va veti ingrozi de costurile apasatoare ce se aplica la institutionali, participantii la piata, inclusiv pentru diseminarea informatiilor …

PRIMA PROPUNERE pentru domnul SOBOLEWSKI :

Sa se renegocieze PRAGMATIC si CONSTRUCTIV aceste comisioane cu toti jucatorii din piata pornind de la situatia actuala a bursei noastre: fara investitori, fara participarea si altor fonduri mari straine ce se feresc de aceste taxe foarte mari raportate la nivel randament active plasate pe bursa, fara emitenti, fara reglementari la standardele europene etc.

2. RISK MANAGEMENT la LIMITA

Trebuie spus ca un asemenea fond strain are un RISK MANAGEMENT care intai il alerteaza ca a depasit un prag si ca daca nu se va corecta atunci la atingerea pragului urmator de iesire din piata atunci SISTEMUL electronic ce supravegheaza acest mecanism al depasirii riscului stabilit la fel la tot fondul international il obliga sa vanda …

UN EXIT fortat al acestui fond se simte pe piata, mai ales la o lichiditate ca cea de la BVB de numai 6-7 mil. euro/zi. Daca presupunem ca el are plasamente in actiuni cu tranzactii de maxim 20-30 mil. euro facute printr-o banca custode (la ei este BRD – Societe Generale, inainte a fost ING Bank, dar acesta s-a retras orientandu-se spre alte piete/instrumente) atunci comisoanele sunt si mai mari si cu cat sunt mai multi cu mana intinsa cu atat ele sunt mai mari..

De regula politica de RISC a fondului este una controlata si asistata ELECTRONIC, care are mai intai o treapta de atentie (ALERTA) ce te atentioneza ca te apropii de acel RISK stabilit, care daca va fi depasit, pune in pericol asigurarea lichiditatii pentru o retragere totala din partea clientilor.

Scopul este in interesul ca deponentii la FOND sa fie protejati si sa nu devina pagubiti – este de fapt existenta pentru care functioneaza aceste fonduri mutuale si aceasta mai ales in cazuri extreme cand in maxim 10 zile trebuiesc rezolvate toate retragerile daca acestea apar.

PRACTIC pentru a nu se ajunge acolo este ca un asemenea FOND sa actioneze in piata fara a periclita deprecierea prea mare a pretului. Asa gandesc adevaratii profesionisti cum este Pioneer prin firma de brokeraj a unei banci ca participant operational direct si custode al acestui fond. Din pacate nu toti procedeaza la fel si depasesc aceste limite.

De exemplu sa zicem ca fondul X are o expunere in piata de actiuni de 40 mil. lei, la limita volumului mediu de tranzactionare zilnic de la BVB) In acest caz el va dori sa vanda maxim 10% din lichiditatea de la BVB si fiind o suma mare o va face timp de 3-4 zile.

Aceasta inseamna ca la 6 mil lei/zi cum a fost in aceste zile el va vinde 6 x 3 = 18 mil, iar 10% reprezinta doar 1,8 mil. lei schimbate in piata, care reprezinta un volum foarte mic fata de activele sale si de aici si veniturile lor.

Ne putem inchipui usor ce ar insemna o lichditate mai mare in piata – o participare mai intensa din partea acetora si deci volume de tranzactionare si deci si participantiii au tot interesul sa le dezvolte.
A DOUA PROPUNERE PENTRU DOMNUL SOBOLEWSKI

Lobby pe langa Guvernul Romaniei – Departamentul Privatizarii Activelor Statului sa faca noi oferte primare sau secundare admise la cota BVB si mai ales un MARKETING agresiv din poarta in poarta ce trebuie manageriat de opratorul BVB impreuna cu Asociatia Brokerilor din Romania.

Acum intelegem de ce un profesionist ADEVARAT nu va FORTA piata, ci o va face treptat pentru a nu speria pe ceilalti jucatori din piata, care s-o impinga la valori mai putin reale. Acestea ar putea duce la o retragere a clientilor din aceste fonduri deloc dorita de managerii sai.

Important daca au nevoie de lichiditate – o iesire a unui client mai mare – si a reusi sa-si vanda onorabil actiunile, mai ales fara a duce la deprecierea abrupta a preturilor.

Din pacate nu toti fac la fel si dupa opinia mea daca luam cazul Erste Asset Management la nivelul activelor sale atunci putem intelege ce se poate intampla la o adica — sigur ACUM este depasit acest SRISK de aceasta politica la nivelul fondului si trebuie sa retinem acest aspect uitandu-ne mai atent la miscarile activului sau.

3) EMITENTII – mai ales PRIVATI, dar nu “Jmenari”

Deci care ar trebui sa dea o LICHIDITATE MAI MARE in piata autohtona, ar trebui sa fie cei privati, deoarece aceste fonduri de investitii nu au INCREDERE in statul roman, care gandeste mai mult politic, la nivel limitat de grup si de multe ori a dovedit ca nu stie ce vrea fiind influentabil si mai ales departe de mediul de afaceri privat pe care nu-l stimuleaza cu unele facilitati (va dau doar una … neimpozitarea profitului reinvestit), care se practica in toata Europa.
Deci orientarea lor este spre aceasta categorie, dar cu distinctia clara ca datele lor sa reflecte o realitate palpabila nu excrocherie, precum curba lui Gauss sau o curba gen “RACHETA” cand alte companii din acelasi sector au o tendinta usor crescatoare si cu unele mici oscilatii pe parcurs. Pai, asa ceva bate la ochi ca ceva necurat (vezi cazul Adeplat).

Deci nu vor SMENURI ca este plina bursa de asa ceva. Iata un motiv de ce acesti investitori mari se expun putin la BVB, tranzactioneaza putin in medie sunt fonduri mici de 10-12 mld. euro ca active.

Daca vrem sa privim care este structura fondului ales de mine fiindca stiam ca am cu cine face schimb de informatii utile atunci fara nici o unda de promovare a acestuia (in care am incredere fiindca ii cunosc, sunt profesionisti ce cuprind toata aceasta lume a money flow din afara, din foarte multe tari), ei bine iat-o

Pioneer Asset Management are active in total de 50 mil euro

Are 2 fonduri de investitii mutuale in Romania : STABILO – cu doar 120 mil RON in active si care a avut un randament in anul 2013 de 6%.

Activele acestora reprezinta 60% din total active, adica 30 mil euro, din care STABILO cu 120 mil. lei are 80% in obligatiuni (de stat , corporative – ultimile la Transelectrica), iar Integro cu restul de 20 mil. lei contine max 50% actiuni fireste la cele mai lichide.

Are tranzactii la cca. 25 alte fonduri de investitii pe pietele internationale, cu ponderea in tarile din Europa, care reprezinta 40% din active, adica 20 mil. euro din care 50% in actiuni si 50% in obligatiuni.
FREE FLOATUL EMITENTILOR mai mare … eventual 20-25%

Daca ne uitam numai la Petrom (SNP) vom vedea ca una dintre cele mai capitalizate companii listate la BVB are:

COMPANIA PETROM
Capitalizare de piata 27,189,172,001 lei
Valoare nominala 0.1000 lei
Free float de 9.36% (cel mai mic dinntre cele cu capitalizare mare)

Daca acesta ar fi mai mare printr-o oferta secundara din partea statului roman cel putin de minim 20% atunci alta ar fi lichiditatea pe emitent si sofistucatii ar mai activi in piata respectiva.
In plus principalii actionari la Petrom la zi sunt :

OMV AKTIENGESELLSCHAFT loc. WIEN AUT 51,01%
STATUL ROMAN PRIN MINISTERUL ECONOMIEI loc. BUCURESTI jud. SECTOR 1 20,64%
FONDUL PROPRIETATEA S.A. loc. BUCURESTI jud. SECTOR 1 18,99%

Multiplii de piata la SNP – par relativ atractivi, poate un PBv prea mare comparativ cu media europeana de 0.56, care ar determina pe unii sa fie mai retinuti la acumulare
PER 7,06
P / BV 1,19
DIVY 5,83
EPS 0,07

FONDUL PROPRIETATEA

Alt emitent vizat de majoritatea sofisticatilor este Fondul Proprietatea, mai ales dupa unele declaratii ale Franklin Templeton

Capitalizare de piata 11,298,281,611
Valoare nominala 1.0000 lei
Actionnar principal MANCHESTER SECURITIES CORP. loc. NEW YORK USA 15,87%
Free Float 84,13%
Multiplii de piata la actiunea FP
P/E 21.41
P/BV 0.98
P/VUAN* 0.66
P/A 0.98

Indicele P/E la zi:(calculat cu pretul la zi si profitul pe ultimul an disponibil) 19,93
Indicele P/E ultimele 4 trimestre (calculat cu pretul la zi si profiturile pe ultimele 4 trim.): 21,41

Asa cum se vede el ramane inca atractiv, dar cu atat mai mult va fi daca VUAN-ul va creste (aici este o mare intrebare daca nu mai fac achizitii in actiuni). Free floatul ramane mare la cca. 74% chiar daca se anuleaza cele 10% actiuni rascumparate, asa cum se va propune la prima AGA din 25 aprilie 2014

Evenimentele imediate extrase din calendaru financiar al FP ne indica ceva factori importanti la care trebuie sa fim atenti :

– Publicarea rezultatelor financiare anuale preliminare 2013 14 februarie 2014
– Adunarea Anuală Generală a Acţionarilor 25 aprilie 2013
– Publicarea Raportului anual la data de 31 decembrie 2012 26 aprilie 2013
– Publicarea Raportului primului trimestru (31 martie 2013) 15 mai 2013

Vineri pretul acestei actiuni a fost in stagnare deoarece iata acesti sofisticati inca asteapta o clarificare a diectiei pietei in general si dupa cum s-a vazut bursa a scazut.
Deci nu este momentul unei intrari din partea lor cu atat mai mult ca si bursele straine isi cauta noi minime.

O strategie a unui emitent are in vedere eficientizarea elementelor aratate mai sus si conteaza MOMENTUL unei intrari care sa le permite sa respecte in primul rand conditiile de RISK management si satisfacere asteptarilor clientilor, investitorilor sai, dar mai ales sa acopere costurile destul de mari prezentate pe site-ul BVB si care sunt FOARTE MARI

Nu intamplator Ambasada SUA a criticat atitudinea nepasatoare a ASF, BVB si chiar a intermediarilor care practica comisioane mari nestimulative, atacand in acelasi timp si lentoarea autorizarii unui participant nou strain la BVB care asteapta si 6 luni (in afara dureaza cel mult 1 luna) pentru a fi autorizat sa tranzactioneze pe piata locala.

LICHI|DITATEA .. BAT-O VINA .. PIATRA DE MOARA

La BVB, din cele 83 emitenti califificati la piata regular, daca sunt zilnic 7-9 care sa aiba un volum de peste 1 mil. lei si care in conditiile aplicarii unui risk management protectiv pentru clientii fondului nu permite acestui tip de investitor sa tranzactioneze mai mult de 10% din volumul zilnic, ceea ce inseamna un rulaj foarte mic si deci o expunere redusa in piata.

A TREIA PROPUNERE PENTRU SOBOLEWSKI – CEO BVB.

Marketing agresiv pentru cat mai multi emitenti PRIVATI si cu free float convenabil de 20-25% minim, acel departament ce va umbla din poarta in poarta combinat cu consilierea acestora gratuita si REDUCEREA taxelor si comisioaneleor aferente admiterii acestora la cota.

UN PORTOFOLIU PENTRU UN INVESTITOR INCEPATOR

Fireste ca nu am plecat de la Florin Dolea pana nu mi-a indicat ca unui potential investitor nou care doreste sa aiba o mana profesionista la inceputuri, sa aiba si instrumente pe care Ministerul de Finante nu doreste sa le emita si populatiei (titluri de stat cu risc zero).

Iata-l:
PROFIL:
RISK MODERAT
VALUTA : Euro sa fie 60% din capital (10.000 euro) din care 2500 euro in obligatiuni internationale ale fondului de investitii si 1500 euro in fonduri straine de actiuni

RON sa fie 40% din care : STABILO cca. 6000 RON (80% are obligatiuni) , INTEGRO cu 6000 RON (maxim 50% actiuni) si separat – individual singur clientul la BVB cu 6000 RON inpiata de actiuni.

Mie personal, cu experienta pe care o am, as face aceeasi recomandare tuturor celor care vor sa inceapa sa fie investitor cu un plasament de cca. 15% la BVB singuri si restul de 85% la un asemenea fond de investitii unde randamentul este peste dobanda bancara, are cine sa se ocupe profesionist de capitalul investit si care aplica RIGUROS politica de risk management al activelor fondului … deci si al capitalului tau.

Nu m-as hazarda sa intru chiar la cel mai mare fond cum este Erste care AFIRM cu convingere a DEPASIT limitele acestui risk si mai ales ca CEO-ul sau declara ca se pricepe sa gestioneze DATORIA PUBLICA … de a cui datorie vorbim aici si de ce acum. ?

Iata cateva performante realizate in anul 2013 la cateva astfel de fonduri straine :

Euro Strategic Bond 4%
Euro Corporate Bond 6%
European Potential 35%
Multi Asset Real Return 7%

O medie daca avem o expunere egala pe toate de cate 1500 euro va fi de 13%. Fiecare apreciaza cum incepe, insa este bine sa nu sariti din lac in put daca ne referim la riscuri. Se pot obtine si castiguri mai mari (fiecare isi face portofoliul in functie de profil, insa pana invatati cu cei 1500 euro la BVB lasati pe meseriasi sa faca ce stiu mai bine si sa aveti un randament de 3 ori mimim mai mare, dar cat de cat sigut, decat sa-i vedeti pierduti la comisioane ca faceti overtarding sau ati luat o decizie la intamplare pierzatoare.

IN FINAL ce conteaza este confortul investitional si apoi vin celelalte.

TREBUIE sa ganditi ca un sofisticat, dar nu o veti putea face decat daca intrati activ in gradina lui … fiind partener/client al acestuia si observandu-i miscarile din interior. Cu timpul veti dori sa faceti ca ei avand destule elemente de la studiul realizat autodidact in timp si aveti de unde sa incepeti.

Un portofoliu in obligatiuni locale si straine, in actiuni locale si straine, mai ales ca banul este rulat de 1 profesionist, care nu-ti percepe comision din tranzactii ci doar la infiintare pentru gestionarea banior tai, iar la retragere o poti face oricand fara sa platesti ceva comision (alte asset percep asa ceva – Erste). Este CEA mai buna recomandare pe care ti-o pot face si iti asigura incredere.

Iata si performantele fondurilor mutuale de investitii in anul 2013 ce activeaza in Romania …

fp1

 

Eu asa am inceput cand a fost la inceputuri fondul de investitii Napoca.
Sa nu crezi la inceput ca esti mai destept ca ei, mai ales fara pregatire, fara resurse etc … vei vedea cand vei avea mai multi bani cat de greu este sa-i gestionezi eficient.

Speak Your Mind

*