4.5 Corelatia pietelor si …. TRADERII

Capitolul nr. 4 – Profesionistii

Postat de TRAIAN pe data de 4 aprilie 2014

Date de referinta
Intentionam sa facem o analiza privind corelarea pietelor de capital (actiuni, petrol, aur, marfuri, aur, valute), dar mai inainte de aceasta este bine sa vedem care este spectrul de date in care ne invartim in acest moment.

BCE ASTEAPTA AVIZUL GERMANIEI
Cunoastem propunerea Frantei (Hollande) sustinuta mai ales de Italia si Spania pentru ca aceste tari cu mari deficite, dar si cu o presiune a creditorilor financiari, care cer din ce in ce mai mult randamente mai mari la obligatiunile lor suverane, sa poata beneficia de euroobligatiuni sau ca BCE sa intervina prin cumparare de obligatiuni spaniole si italienesti.

Intre timp cancelarul german Merkel a mai reflectat putin si se pare ca incepe sa incline spre o solutie de compromis fata de propunerea initiala a Frantei.

Chiar au aparut si ceva zvonuri in acest sens infirmate de Draghi – presedintele BCE, iar piata actiunilor europene a revenit pe scadere dupa un moment de relaxare.

Totusi presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, poate astepta pana cand Curtea Constitutionala din Germania se va pronunta cu privire la legalitatea fondului permanent de salvare al Uniunii Europene pentru a-si prezenta planul sau de achizitii de obligatiuni guvernamentale.

Germania si cele trei tari baltice membre ale Uniunii Europene (UE), Estonia, Letonia si Lituania, au avertizat Uniunea Europeana fata de o posibila ruptura intre nordul si sudul zonei euro, intr-un moment in care criza datoriei suverane afecteaza increderea dintre statele membre, arata o scrisoare comuna publicata joi, la Vilnius.

Asa ca o prima concluzie este ca pietele, in spercial europene, vor mai astepta pana vor vedea interventia BCE pentru ajutorul Italiei si Spaniei, a caror datorii s-au adancit, iar sistemele lor bancare au nevoie de reforme serioase in acest domeniu.

2. GRECIA BATE FARA SUCCES LA PORTILE PUTERII EUROPENE
Sunt multe de spus despre Grecia, mai ales dupa intalnirea premierului acestuia cu cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande.

Concluzia din aceste intalniri este ca atat Germania cat si Franta pun ferm presiune asupra Greciei pentru continuarea reformelor dureroase, sugerand faptul ca ezita sa accepte cererea noului prim ministru grec, Antonis Samaras, care solicita ca statul elen sa aiba mai mult timp la dispozitie, timp in care acesta sa isi puna in ordine economia si finantele publice, relateaza CNBC.

Din acest motiv, atat bursele de actiuni europene cat si moneda euro vor incepe sa dea putin inapoi in asteptarea votului Grrmaniei si actiunii BCE.

3. Bursele lumii in scadere
Bursa din Tokyo a inceput sesiunea de vineri in scadere cu 1,18% datorita ingrijorarilor venite din partea investitoriilor in privinta reducerii cresterii economice la nivel mondial, iar spre final a inchis foarte aproape de acest nivel de deschidere, la -1.17%

nikk-24-aug

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Graficul ne indica ca indicele japonez este in spatiul de supracumparare si ca in curand este posibil sa iasa din aceasta zona (Full stochastic este 83.07 putin deasupra liniei de separatie de 80, iar RSI coboara spre linia de 50).

In acelasi timp bursa din New york a inchis intr-o mica revenire dupa o scadere destul de pronuntata cu o zi inainte. Scaderea a fost datorita unei suspiciuni in ceea ce priveste o posibila interventie din partea Rezervei Federale Americane pentru a stimula economia SUA si a unui set de indicatori globali dezamagitori.

spx-24-aug-1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chiar daca vineri am avut o mica revenire a bursei americane (S&P 500 creste cu 0.65%) aceasta a inchis pe MINUS la nivel saptamanal fara a avea in spate date macro solide (noile locuri de munca create in luna iulie nu ne indica o piata a muncii in refacere, ba dimpotriva rata somajului a crescut din nou la 8.3%).
Asa cum se vede din grafic (Full stochastic este 53.72 si coboara. O strapungere de sus in jos a liniei de 50 pct. ar insemna accelerarea tendintei de scadere, mai ales daca revenirea pe crestere nu se va confirma luni).

Totusi exista si varianta evolutiei intr-un interval de consolidare mai mare datorita pastrarii sperantelor ca FED va face pana la urma un QE3, insa dupa opinia mea aceasta promisiune nu se va rezolva nici pana la alegerile prezidentiale din SUA din noiembrie si nici dupa acest eveniment. Este de presupus ca banca centrala a SUA sa tot vina cu promisiuni ca va interveni daca economia tarii are nevoie, dar nu o va face decat daca intr-adevar economia SUA se va contracta sau va fi in acest pericol.

4. DESPRE AUR SI … ATAT
Stirile despre piata aurului sunt contradictorii cu atat mai mult ca de curand pretul urca usor. Cateva date cred ca sunt reprezentative:
– cererea de aur la nivel mondial a fost, în cel de al doilea trimestru al anului, de 990 tone, cel mai redus nivel din ultimii doi ani, valorând 51,2 miliarde dolari- raport al Consiliului Mondial al Aurului (CMA).

– cererea a fost cu 10% mai mică decat in primele 3 luni, în timp ce, faţă de perioada similară a anului trecut, a scăzut cu 7%, din punct de vedere cantitativ, potrivit raportului.
– in primul semestru, cererea de aur a totalizat 2.091 tone, cu 5% sub nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă.
– piaţa care a generat o parte importantă a scăderii ca urmare a cresterii pretului a fost cea indiană, unde căderea a fost abruptă, în condiţiile în care preţul metalului preţios a atins nivelul record de 30.000 rupii pentru zece grame, arată CMA.
Deci cererea fizica de aur a scazut, insa pretul acestuia urca temperat.

CORELATIA PIATA DE MARFURI – DOLAR AMERICAN
Am vazut acum 1 zi cum poate influenta miscarea pietei de marfuri ale piete, cum ar fi piata de actiuni si piata valutara, in special moneda americana, dolar.
De aceasta data vom largi intervalul de timp de analiza si vom alege toata perioada crizei actuale pornind de la criza subprime urmata de criza datoriiilor suverane europene.

GRAFICUL RELATIEI INVERSE DINTRE PIATA DE MARFURI SI DOLAR

crb-vs-usd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prezentarea din grafic este elocventa mai ales in aceasta perioada si daca acceptam ca aceasta criza va mai continua datorita crizei europene inca 2 ani atunci putem spune ca exista un ciclu al evolutie a celor doua piete in care atunci cand indicele CRB este la MAXIM nivelul dolarului fata de cosul de valute este la MINIM.

In acelasi timp observam ca exista o CICLICITATE de 3 ani de zile in ceea ce priveste evolutia pietei de marfuri si acest lucru se poate transpune in viitor prin faptul ca ciclul urmator in care deja suntem se va incheia probabil in anul 2014 printr-un nou MINIM, daca tinem cont ca un BOTTOM a fost in 2008, apoi in 2011.
Aceasta inseamna ca moneda americana DOLAR urmeaza sa aiba in acest interval un nou MINIM (probabil in acest an sau chiar 2013), iar piata de marfuri sa atinga desigur un nou MAXIM. Pe acest criteriu putem estima ca moneda dolar poate sa aiba un nou MAXIM in anul 2014.

Prima CONCLUZIE este ca atunci cand dolarul scade comparativ cu alte valute forte pretul marfurilor de baza cresc. Invers, daca dolarul creste atunci pretul marfurilor scade. Aceasta corelatie nu este PERFECTA, insa este aproape de realitate pentru un interval de peste 3 ani de zile. Ideea este ca produsele de baza cuprinse in indicele CRB sunt platite in dolari. Atunci cand dolarul scade ne vor trebui mai multi dolari pentru a cumpara produsele de baza.
O alta concluzie este ca aceste produse se comercializeaza in toata lumea si evolutia dolarului este urmarita de toti comerciantii, mai ales raportata la valuta tarii respective. Atunci cand dolarul scade comparativ cu aceasta valuta puterea lor de cumparare va creste si atunci vor cumpara mai multe produse (deci indicele CRB va creste).

Insa, explicatia principala a evolutiei indicelui CRB este ca urmare a cererii si ofertei de marfuri. Daca cantitarea de marfuri are cererea mare si oferta mica atunci preturile produselor cresc. Invers, preturile marfurilor scad.

CORELATIA DINTRE DOLAR SI ACTIUNI.

usd-vs-spx

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Asa cum era de asteptat si in acest caz corelatia este una INVERSA. Atunci cand dolarul este mai ieftin pot cumpara mai multe actiuni, dar multa lume va dori sa faca acest lucru si atunci pretul actiunilor va CRESTE. Este un proces inflationist bursier. In acest caz, un dolar mai slab, ajuta exportatorii si deci si economia tarii. Automat si companiile vor avea profituri mai mari si deci pretul. actiunilor va creste.

Invers, daca dolarul creste atunci puterea de cumparare scade si automat si pretul va scade pe masura ce investitorii vor dori sa vanda pentru a-si marca si profitul realizat din cresterea cursului dolarului ca moneda de cumparare.

Faptul ca in ultimul an atat dolarul cat si indicele actiunilor SPX cresc concomitent ar indica o corelare DIRECTA si acest lucru ne determina sa spunem ca pe termen scurt aceasta corelatie INVERSA nu se pastreaza, dar pe termen lung DA. Explicatia este bazata pe faptul ca piata de actiuni este influentata de foarte multi factori, unii dintre ei greu de estimat in viitor (cum ar fi factorul politic).

Si in acest caz vom trage mai multe concluzii:

– realatia dintre cele doua piete se schimba tot timpul;
– aceasta nu depinde numai de cele doua piete ci si de alti factori;
– ultimul an este atipic fata de o perioada mai lunga de timp.
– cu toate acestea exista o corelatie inversa puternica intre dolar si piata de actiuni, iar un trader atent la acest subiect va folosi oportunitatile.

Unii cred ca daca dolarul este mai puternic atunci si economia SUA este mai puternica, iar piata de actiuni la fel. Din pacate pentru ei nu intotdeauna este asa.

Daca am face un grafic pe zeci de ani vom observa ca relatia USD vs S&P 500 nu este intotdeauna inversa, ci poate fi si directa. Cu toate acestea putem constata ca in timpul crizei relatia inversa este foarte puternica.
Un alt element este ca atunci cand pietele de actiuni scad investitorii isi pun banii in siguranta si in acest caz dolarul s-a dovedit a fi o moneda sigura. Pe de alta parte companiile investesc si atunci se imprumuta in dolari. Daca dolarul creste, deci si dobanzile cresc, iar investitiile se reduc si deci si cresterea economica, deci valoarea actiunilor companiilor scade.

Totusi economistii si analistii straini, cum ar fi Krugman, ne indica faptul ca un dolar slab ar ajuta economia sa fie puternica, dar in acelasi timp el spune ca o economie puternica pe termen lung depinde a un dolar puternic.

CORELATIA DINTRE DOLAR SI AUR
Am lasat la urma corelatia cea mai puternica dintre USD si AUR. Amandoua le putem considera ca mod de adapostire a capitalului investitional cand conditiile din celelate piete nu sunt tocmai bune/favorabile investitiei.

Observam clar cum intre cele doau piete exista o relatie inversa puternica.

Ce stim este ca pe termen lung speculativ vis a vis de inflatie fiind moneda de baza de stabilitate pe timpul inflatiei, cu atat mai mult a hiperinflatiei. Pe termen scurt marcheaza temerile privind tensiunile geopolitice (vezi atacul asupra Iranului, revoltele din Egipt, Libia, Siria), mai ales in perioadele de incertitudine, de criza, cand are un trend ascendent.

Totodata Consiliul Mondial al Aurului considera ca exista o relatie inversa intre pretul metalului pretios si dolarul american. Mai stim ca in timpul recesiunii valoarea dolarului creste si in acelasi timp poate creste si pretul aurului.
Asa ca putem puncta alte idei ale altor specialisti:

– o incertitudine ca SUA ar putea intra in recesiune ar atrage dupa sine si cresterea pretului aurului.
– daca SUA va intra in recesiune dolarul se va aprecia, iar pretul aurului se va decorela putin, cresterea lui este mica.
– pe o recesiune severa/puternica in SUA, ce se poate confrunta cu o stagnare ca in anul 1980 (ceea ce este posibil in anul 2013) pretul aurului va putea cunoaste un rebound cu o scadere importanta.

Pana acum FED a reusit sa tina in loc inflatia, dar dupa cum evolueaza indicele CRB este posibil s-o vedem in urmatoarele luni in crestere. In acelasi timp daca recesiunea din UE va continua, iar economia Chinei va scadea si mai mult sunt sanse ca si SUA sa intre in recesiune, ceea ce inseamna ca dolarul va creste, iar aurul poate creste si el pe termen scurt.

Previziuni pe termen scurt, mai ales pentru aur sunt greu de facut, dar nu putem exclude o fluctuatie importanta in functie de incertitudinile geopolitice, dar si a manifestarii crizei din Europa.

Nu in ultimul rand pretul la aur este influentat de interactiunea dintre cerere si oferta. O miscare intr-una din cele doua va influenta pretul aurului. De exemplu, o noua descoperire de zacamant aurifer, precum si scoaterea la vanzare a unui stoc important de aur dintr-o tara cu mari rezerve in aur va conduce in mod sigur la o scadere a pretului la aur, asa cum o reducere a ofertei la aur va conduce la cresterea pretului.

Stim ca Africa de Sud este unul dintre cei mai mari producători de aur din lume. În cazul în care ceva va perturba aprovizionarea de aur din țara respectivă, aceasta va duce aproape în mod inevitabil la o creștere a prețului de metal. Aceste perturbări ar putea veni de la ceva revolte politice sau la o catastrofă naturală ori un accident minier.

Pe de altă parte, unele ţări, precum SUA şi Rusia, ar putea afecta livrarea de aur daca ar vinde unele dintre rezervele lor de aur. În cazul în care o astfel de ţară a decis să vândă o parte semnificativă din stocul lor pe o piaţa deschisă, acesta ar putea inunda piaţa cu aur suplimentar şi ar pune presiune pe scăderea prețului.

Prin contrast, unul din factorii care poate conduce la cea mai mare cerere pentru aur provine din faptul că este utilizat ca un produs de valoare, un loc sigur, în vremuri de incertitudine economică. Ca rezultat, aurul este de multe ori un PARIU pe piata des utilizat si poate realiza cea mai buna adapostire a capitalului investitional, mai bun decat cele traditionale, asa cum este yenul japonez in timpul performantelor sale negative.
Asa ca dupa opinia mea o noua runda de QE3 din partea FED ar conduce automat la un dolar mai slab si probabil la cresterea pretului la AUR. Insa momentul, asa cum am spus va fi in faza dinaintea recesiunii cand FED nu va avea alta solutie de sprijin al economiei.

CONCLUZII:
Exista relatii puternice intre piata de actiuni si cea a dolarului, intre piata dolarului si a aurului, precum si a marfurilor si a dolarului, insa aceasta caracteristica este evidentiata in cicluri de cel putin 3 ani de zile sau in anumite conjuncturi (inflatie, recesiune, crize) fara a spune ca este universal valabila.

Este clar ca pietele se vor mentine in zona nivelurilor actuale atat timp cat bancile centrale vor pastra interesul investitorilor prin promisiuni privind stimularea cresterii economice si stabilitatea datoriiilor suverane. Din acest punct de vedere, dupa opinia mea, indicii vor avea o tendinta de consolidare.

Pe de alta parte, odata cu cresterea pretului la materiile prime de baza, indicele CRB va atinge un maxim, probabil in anul 2013 moment in care econmiile puternice se vor confrunta cu fenomenul de stagflation, caz in care pietele de actiuni vor cunoaste un declin.

Aurul va ramane permanent un mod de adapostire a capitalului in caz de instabilitatea geopolitica sau pe timpul crizelor, precum si in cazul cresterii inflatiei sau pe timpul recesiunii. Un trader in aur va trebui sa identifice momentele de corelare inversa cu moneda dolar dar si cu alti factori pentru a putea profita de aceste miscari.

ORICUM corelatiile dintre piete au statistica lor, insa cea mai puternica corelatie este dintre CERERE si OFERTA de pe piata respectiva, iar cel mai greu lucru este sa faci estimari pentru piata de actiuni unde guverneaza o multitudine de factori, multi dintre ei greu cuantificabili.

Asa ca urmarirea acestor corelatii ajuta la identificarea punctelor de extrem ale unui ciclu de evolutie, dar nu este singurul factor de determinare a unei strategii de investitii. Piata de capital la nivel international este mult mai complexa si investitorul in cauza, care doreste sa urmareasca acest lucru, isi va dedica mult timp zilnic pentru a monitoriza pietele si influentele dintre acestea.

Speak Your Mind

*