4.3.6 Predictibilitatea cursului EUR/USD

Capitolul nr. 4 – Profesionistii

 Postat de TRAIAN pe 11 august 2010

Suntem deja in anul 2009 si constat ca trecerea in noul an nu a fost deloc dificila. Romanii par sa nu resimta nici pe departe, inca, efectele dificile ce se petrec la nivel international. Ba, unii spun ca aceasta criza este o “facatura”, o idee mai mult indusa de unii asa zisi mari bogatasi. Oare ?

Am revenit mai devreme decat imi planificasem nu pentru ca nu am avut timp de petreceri ci dimpotriva, timpul alocat a fost foarte intens exploatat : petrecere in noaptea de revelion, joc de artificii superb, carnaval, vizite la prieteni si rude, calatorie de afaceri.

Am avut astfel prilejul sa constat daca romanii resimt efectele crizei internationalr, precum si unele puncte de vedere referitor la aceasta situatie. Ei bine, cu foarte putine exceptii, cei care au pulsul evenimentelor sunt constienti de criza actuala si … din pacate asteptarile lor pentru tara noastra nu sunt deloc favorabile anului 2009, in care am intrat deja.

Desigur ca o tema foarte intens discutata a fost cursul valutar si piata valutara internationala a carei evolutie interna, dar mai ales internationala a surprins pe foarte multi traderi si oameni de afaceri.

Cursul euro/leu

curs-leu-euro-2005-la-2008

O istorie simpla a monedei LEU se poate citi AICI. Astfel trebuie sa retinem un lucru important si anume ca o epoca buna pentru stabilitatea si puterea monedei nationale a fost inainte de primul razboi mondial, iar dupa aceasta perioada LEUL a suferit multe crize, in primul rand in timpul celor doua razboaie mondiale si in al doilea rand pe timpul indelungat al comunismului.

In alta ordine de idei, decalajul fata de celelalte monede din lume este foarte mare si durata pentru apropierea de tarile puternice este greu de apreciat mai ales datorita unor politici de guvernare din ce in ce mai slabe si neperformante, fara a mai vorbi de coruptie.

Daca tot am vorbit de moneda nationala trebuie reamintit si despre moneda UE care a implinit 10 ani de la infiintare la 1 ianuarie 2009. Iata istoria acestei monede destul de succint spusa insa ea merita cunoscuta de adeptii FX.

Comentariile graficului :
– Ceea ce a fost in perioada anterioara, chiar incepand cu anul 2005 si mai ales in anul 2008 se cunoaste deja. S-a vazut de asemenea interventia BNR si mentinerea cursului euro/leu la paliere acceptabile performantelor economice ale tari.

– Exceptie desigur facand extremele perioadei (top/bottom), care nu pot fi asemuite decat cu incercari din partea unor “jucatori” de a manevra piata valutara interna cu largul concurs al unor banci comerciale interne – mai mult filiale ale bancilor straine (vezi minimul de la 3,1112 din 2 iulie 2007 sau maximul din 29 decembrie de 3,9964 cu un Intraday la palierul de 4,1017).

– Demna de remarcat este perioada actuala, care nu este decat efectul influentei crizei internationale, a slabei guvernari deja incheiate, precum si a accentuarii deficitelor interne bugetare si de cont curent. Pe acest context nivelul cursului euro/leu a depasit deja nivelul evolutiei anterioare din ultimii 3,5 ani (asa cum se vede din grafic) apropiindu-se de nivelul topului istoric de 4,115.

– in conditiile agravarii situatiei externe, dar mai ales interne (probabil perioada februarie – martie 2009) vom putea observa o tendinta de depreciere a leului fata de moneda europeana de chiar peste 4,2-4,3 lei/euro. Presiunea absentei monedei euro de pe piata se va resimti din ce in ce mai mult mai ales daca si nivelul investitiilor straine se va diminua in acest an.

– analistii si specialistii acorda putine sanse monedei autohtone de a se mentine, mai ales in prima parte a anului (primul trimestru), la un nivel sub palierul de 4,1 lei/euro. Sa nu uitam ca guvernul a intocmit un proiect de guvernare avand in vedere un curs ceva mai mare decat cel din bugetul pe 2008 si anume de 3,75 lei/euro.

– perspective mai bune ale cursului se intrevad mai mult in partea a doua a anului 2009 cand BNR va dori probabil sa relaxeze politica monetara venind in sprijinul cresterii economiei, care va cunoaste o scadere destul de importanta fata de cresterea anului 2008 ce poate fi de cca 8,2%.

Cursul EUR/USD

eur-usd-2005-dec-2008

Am putut observa incepand cu prima decada a lunii decembrie 2008 un mare si surprinzator rally de 1900 pips – echivalentul a 19 centi. Apoi, peste inca o decada, pe 18 decembrie, rally-ul s-a incheiat brusc asa cum a inceput.

Si surpriza vine doar intr-o singura zi, pe 19 decembrie 2008, cand EUR/USD, dupa ce a atins un top la 1,47 a coborat cu …. 900 pips pana la 1,38 schimband directia doar intr-o singura zi. Inainte de aceasta trebuie sa reamintim ca topul de 1,5990 a fost atins in 15 iulie 2008 (cu un Intraday de cca. 1,61), iar minimul corectiei care a urmat a fost atins la nivelul de 1,2526 (28 octombrie 2008) sau 1,2525 (13 noiembrie 2008). Acest minim este oricum departe de cel al perioadei de 1,1667 inregistrat in 15 noiembrie 2005.

Am putea spune un dublu bottom al anului, iar breakout-ul care a urmat a marcat o revenire a monedei euro in detrimentul deprecierii monedei americane puternic influentata de scaderea pretului la aur dar si a cererii de pe piata internationala a titeiului.

Desigur ca acum stim cu toti motivul acestei evolutii spontane si foarte volatile …. sau … poate avem doar impresia c-o stim. Si totusi foarte multi traderi au primit mesaje/recomandari pentru a nu se concentra prea mult pe aceasta ultima parte a anului, cu atat mai mult cu cat vacantele au facut facila interventia marilor jucatori de a “forta cursul pietei” intr-o directie diferita de evolutia anterioara.

La aceasta se adauga bineinteles fundamentele economiei din ce in ce mai slabe ale economiei SUA, un barometru foarte bun pentru evolutia monedei americane.

Observatiile/interpretarile privind evolutia pe mai multe zile ale acestei perechi valutare au avut si vor avea o stransa legatura cu nivelurile de regresie/extensie ale lui Fibonacci.

Pare ciudat ca in evolutia putin haotica a pietei valutare din ultima parte a anului 2008 piata acestei perechi sa se conformeze unei reguli generale privind stabilirea si schimbarea directiei la un nivel de rezistenta CLASIC asa cum este nivelul de 61,8% al lui Fibonacci. Si totusi asa s-a intamplat. Incredibil NU ?

O alta regula la care se conformeaza miscarea acestei perechi valutare este miscarea valurilor lui Elliott. Indiferent de piata aceasta teorie este si va ramane valabila, mai ales pe piata valutelor.

Asa ca pe un trend urcator general, sa zicem de mai multe saptamani, vom avea 5 valuri de impuls/crestere si trei de corectie, iar asa cum se intampla vom avea in interiorul lor mai multe subcicluri cu cate 5 valuri de crestere.

Daca trendul general este de scadere cele cinci valuri vor fi in directia trendului major, iar cele trei vor fi de corectie si vor merge intotdeauna in directie opusa.

Voi face o paranteza si voi spune ca multi specialisti europeni vad pe ansamblu o evolutie mai buna a mondei EURO fata de USD in urmatorii 5 ani de zile.
Insa aceasta nu inseamna ca topul de la 1,47 va fi repede si usor depasit in conditiile actuale sau ca ultimul minim, cel de la 1,2525, nu va fi depasit la randul lui in timp. Orice este posibil intr-o perioada asa de lunga.

Graficul EUR/USD lunar de la infiintarea monedei EURO

eur-usd-2-ian-09Comentariu :
– graficul lunar indica un mic punct de echilibru fata de trendul major general de crestere si traderii se asteapta la o posibila schimbare de directie semnalata in primul rand de intersectarea lui +DI cu -DI de la indicatorul ADX (14) a carui linie tinde destul de abrupt spre o valoare neutra ce indica mai mult o asteptare privind orientarea spre o noua directie sau revenirea pe trendul vechi.

Asa ca va trebui sa asteptam ca ADX sa depaseasca din nou valori de peste 25-30, unii recomanda chiar 40 pentru mai multa siguranta, directia fiind data de unul din cei doi DI.

– daca conjugam semnalul de asteptare de mai sus cu semnalul de incertitudine al indicatorului Aroon (vezi directia si limita in care se “plimba” cei doi oscilatori Aroon UP si Aroon Down – adica deasupra liniei de 80) atunci cu atat mai mult vom astepta o clarificare a evolutiei actuale.

 

O posibila intersectare a celor doua linii Up cu Down (probabil in palierul lui 60) este posibil sa apara si aceasta va determina o miscare mai ampla intr-o anume directie.

– constatam in ultima parte a anului 2008 cea mai mare volatilitate istorica lunara si deci riscurile de tranzactionare sunt si mai mari. De aceea presupun ca strategia de tranzactionare pe mai multe saptamani – de pozitie – este mai putin recomandata celor mai putin initiati sau care accepta riscuri mai mici.

Asa ca ne vom rezuma la strategia SWING sau daily combinata si cu alte metode de tranzactionare care diminueaza riscul.

Deoarece nu avem pe acest grafic o clarificare a situatiei vom reduce mult perioada de analiza si desigur evolutia cotatiei la un grafic zilnic folosind si alti indicatori, dar mai ales nivelele de retragere Fibonacci.

 

Graficul la 4 ore la EUR/USD

eur-usd-2-ian-4-ore
Ultimul comentariu
– la ora 20.18 pe 2 ianuarie 2009 EET cursul EUR/USD era de 1,3862 in zona nivelului de retragere de 38,20% a lui Fibonacci si sub linia mediei mobile exponentiale de 5 zile MAE de 1,3916.
– inca o observatie intersanta este ca nivelul perechii valutare cea mai tranzactionata acum se apropie de banda bollinger inferioara din zona 1,3810.

Cele doua remarci sunt prea identice pentru a nu ma duce cu gandul la faptul ca acest prag de 1,3860 este un prag de suport destul de critic si ca s-ar putea sa-l vedem strapuns in curand numai daca vestile sunt favorabile.
De ce nu am crede, fie si pe moment, ca aceste influente se apropie odata cu cresterea sperantelor americanilor privind increderea in noua administratie in ciuda multor rezultate negative macro raportate la nivelul Q4/2008.

– in cazul in care vom avea ceva vesti pozitive din partea administratiei americane acum la inceput de an atunci un prag de suport destul de solid si un punct valabil pentru o intoarcere de directie – implicit o intarire a monedei dolar – ar putea fi la 1,3624 ce corespunde cu nivelul de 50% a lui Fibonacci.

Un argument in acest sens este oferit de nivelul indicatorului CCI care a trecut pe la un minim de – 200 si a urcat usor pana la nivelul de -111,9 semnaland inca tendinta de corectie negativa a monedei europene.

– exista o contradictie a acestor semnale de corectie negativa cu cele oferite inca de cei doi indicatori de directie + DM si – DM ce semnaleaza o usoara crestere.

Concluzia finala
Aceasta poate fi acum mai mult subiectiva, insa in virtutea celor analizate mai sus, eu unul as astepta un semnal mai clar, care sa-mi indice o directie mai concreta, pentru cateva zile cel putin.

– in loc sa ma joc cu “uite SL ba nu este” mai bine as astepta un punct de intrare fie SHORT (daca cotatia coboara sub nivelul de 1,3800 cu un SL la 1,410), fie LONG daca se face un scurt rebound UP la acest nivel dupa 1 zi de confirmare cu un SL la 1,3520.

Speak Your Mind

*