4.3.4 Evolutie in timp a cursului EUR/USD

Capitolul nr. 4 – Profesionistii

Postat de TRAIAN pe 11 august 2010

Asa-i ca nu am mai vorbit de mult despre piata FOREX. ? Nu-i nimic, aceasta piata este si va ramane tentanta oricand, cat despre oportunitati nici sa nu mai vorbim. Noi sa fim atenti ca ofertele sunt pretutindeni in piata FX.

Parca mai ieri aveam un euro la nivelul maxim istoric fata de dolar, iar in acelasi timp marfurile atingeau maxime istorice unul dupa altul, uneori in zile apropiate.

Ne amintim ca totodata pretul la petrol a pus la grea incercare economiile lumii si miscarea inflationista la nivel global, iar pretul aurului a atins varful de 1030 dolari/uncie.

Nimeni nu se gandea ca in scurt timp situatia se va schimba, insa cei care au trecut printr-o recesiune si-au adus aminte ca o piata bear naste peak-uri la unele marfuri, dar si corectii negative serioase ca urmare a diminuarii relative a cererii la nivel international datorita slabirii economiilor tarilor puternice care sunt si mari consumatoare de marfuri tranzactionate pe pietele respective.

Iata ca astazi avem unele estimari macroeconomice la nivelul economiilor Europei, mai ales din zona euro. Avem o Germanie care pentru prima data de la trecerea la moneda euro incepe sa slabeasca vizibil (in trim. II 2008 au o scadere economica de 0.5% fata de trim. I, cand au realizat +1.5%).

Dupa parerea mea, era de asteptat ca slabiciunile economiei SUA, sa se repercuteze mai tarziu sau mai devreme si in Europa avand in vedere fenomenul globalizarii in toate sectoarele activitatii economico-financiare.

Intre timp pretul petrolului, factorul catalizator al cresterii inflatiei, a scazut in trepte de la un maxim de 149 dolari/baril la un prezent 113.4 dolari/baril. In acelasi timp dolarul s-a intarit ajungand la un nivel de 1.4570 dolari/euro, un nivel care a fost realizat acum cateva luni bune.

Ei bine, orice FX doreste sa vada pe ce poate miza in conditiile actuale si pe ce durata, mai ales care va fi ciclicitatea acestei perechi principale, care confrunta doua mari economii : SUA si Europa.

In anul 2008 amandoua au economii slabe, ba chiar se vorbeste de recesiune la amandoua zonele si totusi pe moment traderii prefera dolarul in schimbul monedei euro deoarece slabiciunea UE este in floare iar consecintele sunt mai greu de estimat.

La aceasta mai adaugam faptul ca dolarul vine dupa o evolutie de exceptie si atingerea unor minime greu de atins si acum este in curs de a realiza un trend UP destul de puternic de peste 11 zile consecutive

Si acum vine intrebarea : in ce stadiu al ciclului EUR/USD ne aflam si ce poate urma in viitorul apropiat.

Raspunsul il putem gasi in graficul de mai jos :

eur-usd-14-august

 

Avand in vedere ciclicitatea valurilor lui Elliott graficul de 180 minute (de 2 ore in loc de clasicul grafic de 4 ore) ne prezinta pozitia actuala a ciclului DOWN al monedei EUR si anume valul III descendent. Conform teoriei, firesc ar trebui sa urmeze valul IV , care sa marcheze o anumita corectie pozitiva a perechii valutare, dupa care un val V mai puternic de scadere, in sensul trendului actual de depreciere al monedei EUR fata de dolar.

Daca avem in vedere statisticile EUROSTAT privind o slabire a economiilor zonei zero, precum si declaratiile lui Trichet privind ceva rezultate mai slabe la nivel UE in trim III si trim. IV ale anului 2008 atunci gandul nostru de traderi experimentati este ca putem miza in continuare, cel putin 1-2 saptamani pe dolar si sa nu ne speriem de unele mici reveniri ale monedei euro.

Este posibil sa mai vedem ceva minime si sub nivelul actual de 1.475, iar o revenire a monedei euro sa se amane deocamdata.

Speak Your Mind

*