4.2.8 Tranzactia in marja la futures – exemplu

Capitolul nr. 4 – Profesionistii

 Postat de TRAIAN pe data de 11 august 2010

Tranzactia in marja nu este noua si evident nu este lipsita de riscuri. Ba din contra as spune eu. Mai jos voi prezenta cateva caracteristici ale acestui instrument financiar.

Unul dintre cei mai mari investitori pe pietele financiare internationale, Warren Buffet spunea despre instrumentele derivate ca sunt „arme financiare de distrugere în masa întrucât ascund un pericol latent ce poate deveni oricând mortal”.

Tocmai de aceea, vom atrage atentia asupra faptului ca riscul de pierdere în urma tranzactiilor cu instrumente derivate este extrem de ridicat atunci când acestea nu sunt utilizate strict în cantitatea necesara si in scopul adecvat.

Totusi, in ultimii ani, îmbunatatirea activitatii de supraveghere si corecta informare asupra riscurilor pe care le implica aceste instrumente au readus pietele derivate pe un trend ascendent, majoritatea burselor din acest segment raportând an de an cresteri semnificative ale volumelor de tranzactionare.

Conceptul este strans legat de vanzarile scurte (short selling) folosite deoarece vanzatorul/investitorul care vinde se afla intr-o pozitie deficitara fata de broker (este in minus = to be short on something).

Practic, vanzarile scurte (in marja) inseamna sa vinzi un bun pe care nu il detii inca. Strategia este opusa pozitiei LONG general folosita de majoritatea investitorilor, care cumpara un instrument si asteapta cresterea pretului acestuia pentru a obtine un profit.

Asa cum se poate observa strategia short este de a imprumuta acel instrument pentru a-l vinde in speranta ca pretul acestuia va scade si astfel se va realiza un castig, dupa returnarea imprumutului.

Casa Romana de Compensatii colecteaza garantiile necesare de la toti participantii si calculeaza zilnic situatia financiara a fiecarui participant in functie de miscarile preturilor pe piata futures (compensare), precum si situatia profiturilor si pierderilor realizate de catre participanti realizand transferurile de bani din contul celor care au pierdut in contul celor care au castigat (decontare).

Pe vremuri, in perioada marilor crahuri bursiere (al Bulei Marilor Sudului sau al bursei din SUA din 1929), lipsa de acoperire financiara a acestor operatiuni nu era reglementata ca acum, astfel incat la scaderea valorii instrumentului acestea erau vandute de brokeri pentru a recupera macar o parte din sumele imprumutate investitorilor.

Cateva lucruri elementare.

Putem afirma ca a cumpara contracte futures = deschidere pozitii LONG in piata, iar a vinde contracte futures = a deschide pozitii SHORT in piata.

Efectuarea operatiunii inverse este numita si INCHIDEREA pozitiilor echivalent cu intrarea in cont a castigului sau plata sumei datorate pentru pierderea avuta.

Spuneam mai sus ca vanzarile scurte si tranzactiile in marja prezinta riscuri mai mari datorita atractiei fata de instrumentele gen derivate si de aici o crestere a volatilitatii lor.

Exista si costuri colaterale la vanzarile scurte si anume acoperirea instrumentelor in cazul asa numitelor apeluri in marja, care sunt apeluri ale brokerilor la scaderea pretului instrumentului imprumutat sub o anumita valoare care necesita fie inchiderea pozitiilor respective pentru a acoperi datoria, fie plata in numerar (alimentarea contului) cu suma echivalenta (de regula in cont trebuie sa se regaseasca tot timpul cel putin 10% din valoarea marjei.

Voi lua un exemplu practic:

Garantarea tranzactiilor si a decontarilor pe piata futures se face de catre Casa de Compensatie care, pentru fiecare pozitie deschisa de investitori pe aceasta piata, colecteaza de la acestia garantii banesti, numite marje sau riscuri.

Pentru a putea tranzactiona un contract futures, atât cumparatorul cât si vânzatorul trebuie sa constituie aceasta garantie numita marja sau risc la Casa de Compenstaie, care raman blocate atata timp cat sunt deschise pozitiile futures.

Nivelul acestor marje este stabilit de catre Casa de Compensatie si poate fi modificat periodic in functie de volatilitatea pretului sau valoarea contractului futures.

In mod practic CRC stabileste nivelul marjei, limitele acesteia, iar SSIF isi pot fixa nivelurile proprii in limitele acesteia.

De exemplu Vanguard are pentru FTS la sif5 marja de 350 RON, iar pentru desif2 este 300 RON. Precum se vede marja difera de la instrument la instrument.

La fel difera si factorul de multiplicare al instrumentului respectiv, astfel desifs au factorul 1000, adica la deschiderea unei pozitii (un contract) acesta are marimea de 1000 actiuni echivalente pietei spot (BVB), astfel incat la o crestere neta a valorii contractului de 100 puncte (de ex. de la 3.3300 RON la 3.3400) valoarea castigului este de 0.0100 x 1000 = 10 RON (sau 100.000 ROL).

In acest caz valoarea contractului tranzactionat este DESIF5 = 3.3400 x 1000 = 3340 RON, iar castigul net este 10 RON – comisionul de tranzactionare – impozitul pe profit de 16% (aplicat la nivel portofoliu).

In cazul in care se inregistreaza pierdere cu 100 points atunci este evident ca investitorul va trebui sa acopere din cont suma de 10 RON la care se adauga comisonul aferent.

Ne putem lesne inchipui ca daca investitorul nostru a deschis doar o pozitie short la desif5 pe un trend usor coborator sperand ca acesta sa scada substantial, iar apoi acesta si-a revenit si a inceput sa creasca cu o variatie de 300 points fata de pretul de vanzare short, pierderea care va trebui sa fie acoperita este de 30 RON.

Totodata investitorul va trebui sa aiba in plus in cont minim 10% din 350 RON cat este deschiderea unei pozitii la desif5, adica 35 RON.

Sa analizam miscarile din contul investitorului si transformarile suferite in timp pentru cazul cu pierderi: Suma initiala din cont = 400 RON (am ales la intamplare).

Pierdere din marcarea la piata = – 10 RON
Suma totala dupa inreg pierdere = 390 RON

din care : Marja blocata (1 x 350) = 350

Disponibil = 40 RON (este cu 5 RON mai mare decat nivelul admis de 10% din marja)

Daca scaderea continua, sa zicem cu 200 points (adica pretul contractului a ajuns la 3.3000) atunci disponibilul se va diminua cu 20 RON ramanand la 20 RON insuficienti pentru a acoperi cei 10% din marja (35 RON) si se va intra in “Apel in marja” din partea brokerului.

Comisionul este = 1,40 RON (se retine direct din cont la fiecare tranzactie efectuata)

Daca extrapolam aceasta situatie si avem deschise 10 contracte la desif5 atunci pierderea este de 300 RON, iar in cazul unei cresteri a pretului cu 4000 points (cum a fost in ultimile 8 zile) investitorul va cheltui din cont suma de 10 x 350 + 10 x 400 + 0,1 x 350 = 3500 + 4000 + 350 = 7850 RON corespunzator platii marjei contractelor/pozitiilor deschise, acoperirii pierderii inregistrate si sustinerii apelul in marja de 10%.

In acest caz situatia evolutiei contului si alimentarii lui devine:
Suma initiala aleasa = 6000 RON

Pierderi din marcarea la piata = – 4000 RON

Suma dupa inregistrare pierdere = 2000 RON

din care :
Marja blocata (10 x 350) = 3500

Disponibil = – 1500 RON

In acest caz se va intra in APEL IN MARJA si investitorul va trebui sa alimenteze contul futures cu inca 1850 RON sau, in caz contrar, brokerul va inchide 5 pozitii pentru refacerea marjei si in acest caz disponibilul va fi D = (5 x 350) – 1500 = 1750 – 1500 = 250 RON.

Marja blocata se modifica in acest caz astfel 5 x 350 = 1750 RON aceasta fiind acoperita de disponibilul nou

In cazul mentinerii unui trend coborator shortarea va avea ca rezultat un castig de maxim (10 x 400) – comisionul de tranzactionare – impozitul pe profitul aferent la nivel portofoliu.

Cum functioneaza tranzactiile in marja la BVB?

Sa presupunem ca vrem sa cumparam actiuni SIF5 de 10.000 RON si nu dispunem decat de 2000 RON. In cazul tranzactiei in marja brokerul ne va imprumuta cu 8000 RON. Valoarea neta (valoare actiuni minus imprumut) este de 2000 RON. Pentru aceasta tranzactie, brokerul ne va solicita o marja (colateral existent in cont) minima de cca 10% adica minim 1000 RON.

La o crestere a actiunilor de 15% (pana la 11500 RON) profitul la cei 2000 RON este de 75%. Pe de alta parte, daca actiunile SIF5 scad pana la 8500 RON valoarea neta detinuta este numai de 500 RON, asadar sub marja impusa de broker.

Prin urmare acesta va emite o chemare in marja – apel in marja, prin care trebuie sa adaugam in cont suma de 500 RON pentru a ajunge din nou la marja de 1000 RON. In acest caz fie va trebui sa vindem actiunile sau sa alimentam contul cu suma de 500 RON, iar dupa ce brokerul isi recupereaza imprumutul vom inregistra pierderi de 75% din investitie, la care se adauga comisioanele aferente.

Speak Your Mind

*