4.2.7.1 Folosire stop loss – etapa 2

Capitolul nr.4 – PROFESIONISTII

 

Folosirea stop lossului este SECRETUL pe care numai expertii il stiu?

Dupa parerea mea si din cele auzite sunt foarte putini investitori care folosesc STOP LOSSUL la derivate sau pe hartie la spot.

Eu cred ca este cazul sa ne punem intrebarea : De ce oare se intampla acest lucru si este des intalnit?

As dori sa-mi spuna cineva care foloseste STOP LOSSUL daca acesta este indispensabil pe futures.

Pentru mine cel putin este familiar si m-a ajutat de multe ori, mai ales la inceput pe piata futures cand mi-am impus sa respect foarte riguros toate regulile de intrare pe piata de derivate-futures. Recent am avut avantajul ca in data de 29 sept 2006, pe baza stop lossului, sa-mi inchid pozitiile deschise la short sif5_dec si apoi sa le schimb pe sif5_dec LONG cu castigurile aferente la care am pus stop lossul mai larg.

De cate ori deschizi o pozitie sau cumperi o actiune ai senzatia ca intri in piata orb. Nu sti in ce punct al trendului te-ai introdus.

Asa cum se cunoaste este bine sa faci acest pas inainte ca trendul sa se schimbe si pentru a te proteja la fluctuatiile de prêt ai nevoie sa stabilesti un stop loss.

Deocamdata acest lucru nu se poate face in mod automat si la spot asa cum se realizeaza la derivate cu toate interventiile unor membrii ai CA de la BVB si chiar daca ar fi asa stop lossul trebuie stabilit inainte de a intra efectiv in piata pentru a nu exista erori sau indecizii de ultima ora.

Concret, se traseaza o linie sub linia de cumparare a pretului actiunii si vom incerca sa spunem “daca pretul actiunii scade sub aceasta linie atunci actiunea nu a facut ceea ce am gandit sa faca si voi parasi pozitia sau actiunea”.

Aceasta iti va permite sa elimini pierderile pe termen scurt si sa te pazesti de ceea ce tendinta umana/subconstientul incearca sa te faca sa crezi ca totusi ai dreptate, ca ai facut o investitie buna .

Cand cei 90, poate chiar 95% dintre investitori deschid o pozitie ei se asteapta in mod sigur la un profit. Daca totusi pretul actiunii se intoarce impotriva lor acestia simt nevoia sa se justifice de ce au cumparat actiunea pastrand-o pana cand aceasta va aduce un profit, dar de multe ori aceasta nu se realizeaza.

Probabil ca ati auzit ideea ca toate marile pierderi incep cu unele mici. Ei bine, in timp ce pretul actiunii continua sa mearga in directia gresita, acele pierderi cresc pas cu pas. Iata de ce ai nevoie de un stop loss. Am auzit de cateva ori investitori care, ambitionati de pierderile inregistrate din ce in ce mai mari, erau dispusi sa riste in continuare, oricat ar fi fost necesar pana la revenirea pe profit.

Pentru un investitor pe piata futures acest lucru este echivalent cu asigurarea/alimentarea permanenta a disponibilului pentru acoperirea pierderilor potentiale si asigurarea celor 10% din marja pentru evitarea apelului in marja. In multe situatii aceste sume ajung sa depaseasca valoarea investitiei – MARJA.

Am urmarit spusele unui investitor pe piata futures ca el este SHORT in aceasta perioada (nr era vorba de inceputul sapt trecute) si ca daca este nevoie pulseaza cu bani in cont oricat ar fi nevoie pentru acoperirea pierderilor. Iata ca acestea au fost foarte mari si va dura mult pana cand investitorul nostru isi va recupera banii investiti.

Aceste mici ambitii ale unor investitori care doresc sa se puna contra trendului niciodata nu vor da rezultate bune. Trebuie sa fii prietenul trendului si nu dusmanul sau altfel vei regreta deciza luata.

Daca totusi investitorul nostru ar fi inchis pozitiile la timp sau stop lossul ar fi fost stabilit corect si aplicat la timp, iar apoi cu acelasi capital sa fi intrat long oare nu ar fi inregisttrat un profit in loc de o pierdere fie ea si potentiala.

In acelasi timp in loc sa blocheze cash prin alimentarea contului futures pentru acoperirea pierderilor la pozitiile short deschise mai bine ar fi folosit LONG acesti banii cu frumoase castiguri la sfarsit de saptamana.

Totodata este cunoscut faptul ca o pierdere se realizeaza mai repede, iar recuperarea acesteia se face mult mai greu si in timp mai mare, pe de o parte, iar pe de alta parte nivelul pretului stop lossului este mai strans (mai sus) pentru investitiile pe termen scurt decat pentru o actiune pe termen lung.

Si totusi nu trebuie sa inchizi o pozitie numai pentru simplul fapt ca pe o perioada scurta de timp investitia a avut o volatilitate mai mare si a depasit pragul stop lossului. Ori, acest fenomen trebuie inteles exact asa cum este prezentat, ca o expceptie care nu trebuie luata in calcul.

Cu totul alta este situatia cand stim din evolutia anteriora a actiunii sau a contractului ca variatia pretului poate avea o volatilitate apreciabila, in acest caz nivelul stop lossului trebuie sa aiba in vedere si acest lucru.

Am vazut si in alte materiale ce inseamna sa fixezi stop lossul prea strans si neajunsurile acestei tehnici. In primul rand risti sa iesi prea des sau foarte des din piata si in al doilea rand vei mari inutil costurile acestei manevre care trebuiesc corelate proportional cu cheltuielile investitiei.

Nu intotdeauna o investitie pe termen scurt/lung se incheie sau ar trebui sa se incheie la orizontul de timp planificat initial (TS sau TL), acesta oricand se poate repozitiona/inversa in functie de evolutia ei favorabila/nefavorabila prin decizia investitorului.

Speak Your Mind

*