4.2.7 Cum folosim stop loss-ul?

Capitolul nr. 4 – Profesionistii

 Postat de TRAIAN pe data de 11 august 2010

Este adevarat ca foarte multi traderi specialisti recomanda folosirea SL – stop lossul pentru o piata cu riscuri (la noi este vorba de futures, options si vanzarile in lipsa ce urmeaza a fi introduse), aceasta tehnica care limiteaza riscul la pierderi punand astfel la adapost plasamentul de capital.

Care sunt factorii pe care traderul trebuie sa-i aiba in vedere cand stabileste SL?

1. Cat de mult accepta traderul sa riste?
Nu intotdeauna alegerea SL garanteaza ca va fi executat la nivelul stabilit deoarece exista si GAP-uri, insa acestea sunt mai rare si se inscriu la exceptii. Cand un trader estimeaza o investitie el sigur trebuie sa aiba un plan in care va include si situatii prin care pretul va merge si impotriva directiei alese, se realizeaza un potential risc la pierderi.

Se vehiculeaza printre traderi ca acest risc sa fie cuprins intre 6-8% sub pretul de intrare (daca pozitiile sunt long) si peste pretul de intrare (daca pozitiile sunt short).

Alti traderi folosesc nivelele de suport (mergand pe tehnica pivot point sau nivelele lui Fibonacci) si atunci SL va fi stabilit sub acest nivel mai ales daca acesta a fost testat de 2-3 ori si de fiecare data s-a realizat un rebounce deasupra lui.
Ambele metode sunt valabile deoarece ele corespund valorii riscului asumat de trader.

O alta varianta este cand SL a fost stabilit sub linia de suport si dupa aceea trendul are un bounce. In acest caz asteptam ca noua directie sa fie confirmata si in ziua urmatoare (adica sa se consolideze) si apoi mutam SL cu acelasi procent sub noua linie de suport.

Aceasta miscare este executata de unii traderi zilnic sau saptamanal si alegerea apartine fiecaruia in functie de modul de implementare al acestor metode si rezultatele obtinute.

2. Care sunt nivelele de suport si de rezistenta ale trendului instrumentului ?
Asa cum am aratat mai sus acest lucru depinde de metoda aleasa.

De multe ori, poate prin grija market makerilor (pe care noi nu-i avem dar sigur vor fi), directia tinde sa atinga linia stop lossului (in fond si ei au aceleasi metode de implementare) si tot de multe ori sparg aceasta linie dand senzatia ca directia trendului va cobori si mai mult dar la fel cum a coborat nivelul trendului isi va reveni deasupra liniei de SL dar si de suport.

Firesc ca SL in cauza se va executa automat cu pierderile respective.

Acest lucru face ca piata sa devina foarte volatila si sa sporeasca interesul traderilor din nou in piata, sa creasca de fapt lichiditatea care era redusa.
Poate din aceste motive multi traderi nu folosesc SL pe o piata cu o lichiditate scazuta dar si cu o volatilitate destul de mare ca cea de la Sibiu.

Daca alegem o piata bullish fireste ca vom stabili nivelul primei rezistente, care la randul ei va deveni prima tinta. Astfel vom analiza cat de departe este aceasta tinta de locul intrarii si vom stabili nivelul primei iesiri. Foarte multi traderi isi stabilesc acesta tinta in mod subiectiv/emotional.

Exista metode de a stabili distanta fata de iesirea finala (reward) si care reprezinta aprox. 2.5 ori distanta fata de prima iesire (primul reward). In acest caz vom avea o potentiala tinta pentru o rata a riscului.

Riscul este sa nu pot atinge acea tinta deoarece directia trendului se schimba din nou (are loc un pullback) si atunci voi avea grija sa fixez dinainte SL fata de nivelul de rezistenta ales, iar daca constat ca trendul a strapuns si acest nivel sa merg impreuna cu el chiar daca tinta a fost depasita. Desigur ca voi avea in vedere mutarea SL corespunzator noii miscari a trendului.

Speak Your Mind

*