4.2.6 Hedging – teorie

Capitolul nr. 4 – Profesionistii

Postat de TRAIAN pe data de 10 august 2010

Am primit un mesaj prin care un cititor imi recomanda sa abordez tema hedging. In acelasi timp cunosc putini investitori care aplica aceasta tehnica (nu cunosc daca cu succes) pentru a-si diminua riscurile de pe spot. Avand in vedere ca cel putin din luna iulie 2006 trendul bursier este in general crescator cu indici bursieri a caror crestere actuala este evidenta putem vorbi in aceste conditii numai teoretic despre HEDGING.

Si totusi din cele expuse mai jos coroborat cu faptul ca de cateva zile indicii au o mica corectie este bine sa aprofundam deocamdata teoretic aceasta metoda si apoi experimentat PRACTIC pe HARTIE si in cele din urma, daca am inteles bine fenomenul si sistemul ales da rezultate pozitive in majoritatea cazurilor putem trece la REAL MONEY.

ETAPA I – TEORIA TIPURILE DE HEDGING

Se disting două tipuri fundamentale de hedging: pur şi anticipativ.

1. HEDGING PUR În situaţia de hedging pur, INVESTITORUL îsi deschide o pozitie pe piaţa futures care compenseaza poziţia curentă pe piaţa spot. De exemplu, daca un investitor cumpăra la t1 o anumita cantitate dintr-o marfa pentru stocare pâna la t2, atunci el îsi deschide o pozitie lunga pe piata spot în perioada t1-t2.

Pentru a compensa pozitia lunga pe piata spot, investitorul trebuie sa-si deschida o pozitie scurta pe piata futures. El trebuie sa vânda la t1 (momentul initierii strategiei de hedging) o cantitate egala pe contracte futures cu scadenta la t2 (momentul scadentei strategiei de hedging). Daca pretul se reduce pe piata spot, el scade si pe piata futures.

Investitorul pierde pe piaţa spot. El castiga insa prin lichidarea pozitiei scurte pe piata futures. În situatia de hedging pur, se deschide o pozitie pe piata futures care compenseaza pozitia curenta pe piata spot. Strategia de hedging pur se aplica atunci când exista deja o pozitie lunga sau scurta pe piata spot. Daca pozitia deschisa pe piata futures este lunga, atunci se aplica o strategie de hedging pur lung.

Daca pozitia pe piata futures este scurta atunci se aplica o strategie de hedging pur scurt. Prin hedging pur lung, investitorul reuseste sa-si „înghete ” rezultatul net la nivelul bazei.

2. HEDGING ANTICIPATIV

În situatia de hedging anticipativ, INVESTITORUL îsi deschide o pozitie pe piata futures care reprezinta un substitut temporar al unei pozitii anticipate pe piata spot. De exemplu, un investitor cumpara la t1 o anumita cantitate de contracte pentru vanzare la t2 urmand sa-si asume la t2 o pozitie lunga pe piata spot.

Pentru a elimina riscul „downside” al scaderii pretului actiunii în perioada t1 – t2, investitorul trebuie sa cumpere la t1 (momentul initierii strategiei de hedging) cantitatea de contracte pe futures cu scadenta la t2 (momentul scadentei strategiei de hedging), asumându-si la initiere o pozitie pe piata futures.

Pozitia lung pe piata futures este un substitut temporar al pozitiei lungi anticipate pe piata spot. În general, pretul se modifica în aceeasi directie pe piata spot si pe piata futures. Daca pretul actiunii scade, atunci investitorul pierde pe piata spot. El câstiga insa prin lichidarea pozitiei lung pe piata futures. Prin hedging anticipativ, investitorul reuseste sa “inghete” pretul net la nivelul pretului futures în momentul initierii.

3. HEDGING PE CONTRACTE SWAP

Contractul swap este echivalent cu o succesiune de contracte derivate, la termen (forward).

Fluxurile de lichiditatii se bazeaza pe pretul spot prezent, pe de o parte, şi pe pretul spot viitor, pe de alta parte. Pretul spot prezent este pretul fix cunoscut al contractului. Pretul spot viitor este pretul variabil necunoscut al contractului. Lichiditatea pietelor pentru contractele swap pe valute si pe rata dobânzii este relativ ridicata. Scadentele pot fi extinse pâna la 10 ani.

Tranzactiile au loc prin intermediari. Piata contractelor swap pe marfuri nu este înca foarte activa, dar cunoasterea este accelerata. Exista contracte swap pentru aur, argint şi petrol. Alte mărfuri (cuprul, aluminiul, zincul etc.) pot face obiectul contractelor swap, dar pietele sunt mai firave. Despre teoria privind hedging cred ca ajunge deocamdata. Data viitoare vom aborda partea teoretica.

Speak Your Mind

*