4.2.5 Instrumente la piata Sibex

 Postat de TRAIAN pe data de 10 august 2010

Voi face astazi cateva comentarii personale privind anuntul de mai jos format din patru fragmente si impactul care l-ar putea avea asupra evolutiei pietei de capital de la Sibiu.

“Bursa la termen din Sibiu anunta lansarea din 1 noiembrie a derivatelor pe indicii bursieri SIBEX9 si SIBEX18”.

SIBEX9 este un indice sectorial financiar si cumuleaza rezultatele tuturor titlurilor financiare listate la BVB (SIF, TLV, BRD, BCC, BRK).

SIBEX18 este un indice compozit care cuprinde cele mai reprezentative 18 actiuni listate la BVB si poate fi substituit cu succes intregii piete a actiunilor din Romania.”

“Introducerea derivatelor pe indici doreste sa vina in sprijinul SSIF, a investitorilor de pe piata de capital si a speculatorilor si de avantajele lor trebuie sa beneficieze toti acestia. Prin lansarea celor doi indici si mai ales a instrumentelor derivate pe acestia – contracte futures si optiuni – am avut in vedere crearea unei posibilitati prin care marile fonduri de investitii si chiar investitorii individuali sa-si gestioneze portofoliile de actiuni intr-un mod profesionist”.

Ce este un indice bursier?

Un indice nu este decat o colectie de actiuni listate la bursa si reflecta statistic valoarea componentelor sale. Este folosit ca si indicator pentru a reliefa caracteristicile actiunilor componente, care au in comun diferite similaritati: faptul ca se tranzactioneaza pe aceeasi bursa, ca fac parte dintr-un anumit sector economic de activitate sau ca au aceeasi clasa de capitalizare bursiera.

Intr-o forma simplista un indice bursier este un indicator menit sa reflecte schimbarile valorice ale unui grup specific de actiuni. Acuratetea cu care un indice bursier urmeaza piata actiunilor depinde de structura actiunilor, de compozitie (procentul detinut de o actiune in totalul indicelui) si de metoda de calcul.

Tipuri de indici bursieri

Date fiind cele doua tipuri de instrumente ne vom opri doar la indicii bursieri sectoriali caracteristici lui SIBEX9 (SIFS, TLV, BRD, BCC, BRK) si anume la sectorul financiar bursier cotat pe BVB. Acesta va cuantifica performantele economico-financiare ale sectorului financiar pentru cele 5, defapt 9 actiuni enumerate in portofoliul contractului.

Pe pietele externe exista mai multi indici bursieri sectoriali cum ar fi financiari, IT, transporturi, telecomunicatie etc. Este posibil ca in viitor sa avem si noi alti indici mai complexi.

A doua categorie mai raspandita este indicele bursier compozit valabil pentru SIBEX18 care prezinta performantele celor 18 titluri incluse in portofoliu si care la un moment dat poate reprezenta chiar mersul intregii piete prin capitalizarea detinuta de actiunile din portofoliu.

Cu cat vom intelege mai bine cum functioneaza evolutia acestor categorii cu atat vom sti mai mult sa-i folosim in avantajul nostru al investitorului.

Ce este un instrument derivat pe indici bursieri?

Asa cum spune BMFMS scopul principal al calcularii acestor indici este acela de a avea un activ suport pentru derivatele pe indici bursieri . Aceste instrumente se adreseaza investitorilor de portofoliu si pot fi utilizate ca solutie de acoperire a riscului in perioadele de scadere a pretului actiunilor pe piata spot.

De asemenea, derivatele pe indici bursieri pot fi tranzactionate si in scop speculativ, ca orice alt contract futures.

Este posibil ca la inceput contractele futures pe indici sa fie considerate de marea majoritate a investitorilor doar niste instrumente financiare adecvate speculatiei, prin intermediul amplificarii rezultatelor datorita efectului de levier.

Daca SSIF vor reduce comisioanele de tranzactionare atunci acestea vor fi folosite si in strategii de protectie in cazul in care indicii BVB scad.

Care sunt cei mai renumiti indici bursieri externi?

Indici compoziti.

Cei mai tranzactionati indici bursieri sunt indicii compoziti, care includ cele mai puternice companii de pe cea mai mare piata bursiera din tara respectiva.

Pe piata americana

Astfel, in SUA exista Dow Jones Industrial Average (DJIA – 30 societati) si S&P 500.

DIJA contine societati de servicii financiare, IT sau vanzari si nu include companii care activeaza in sectorul transportului sau utilitatilor, care fac obiectul unui alt set de indici calculati de Dow.

S&P 500 contine 500 de actiuni considerate reprezentative pentru piata bursiera din SUA, de varf. Este folosit de cea mai mare parte a investitorilor de portofoliu.

Nasdaq 100

Un indice complex care cuprinde 100 din cele mai mari (ca si capitalizare bursiera) si mai tranzactionate actiuni de pe bursa Nasdaq. Companiile incluse in Nasdaq-100 pot sa fie atat americane, cat si straine. Dupa cat se vede este un indice complex.

Similar pentru SIBEX9 ar fi indicele sectorial american NYSE pentru utilitati si financiar.

Pe piata europeana

In Marea Britanie FTSE 100, in Franta CAC 40, in Germania DAX.

In Austria , ma voi opri mai mult asupra acestei tari

O caractersitica aparte este Indicele ATX (60.9 mld euro capitalizare bursiera), care cuprinde cele mai puternice 20 de companii listate pe bursa din Viena. Este baza de pornire pentru contractele futures si optiuni tranzactionate la aceasta bursa. Compozitia indicelui este determinata de doua ori pe an, in lunile martie si septembrie.

In prezent ponderea cea mai mare in portofoliu o detin ERSTE (20.3%), Raiffeisen (10%), OMV (15%) si Telekon (12%).

Dupa pererea mea acest indice ATX poate fi asimilat si chiar comparat pentru cazul nostru cu SIBEX18.

In Ungaria este BUX

Indicele bursei din Budapesta este un indice cu capitalizare bursiera, care este calculat in timp real si diseminat la fiecare 5 secunde. In componenta indicelui nu pot sa fie mai putin de 12 companii sau mai mult de 25. La fel ca si ATX, compozitia indicelui este determinata de doua ori pe an, in lunile martie si septembrie. In prezent exista 12 companii incluse a caror capitalizare bursiera este de 4.655 mld forinti.

Ponderea cea mai mare o au sectorele: bancar prin OTP (30%), petrolul prin MOL (27,4%), farmaceutice prin Richter Gedeon (17%) si telecomunicatiile prin Magyar Telecom (12%)

In Cehia

Indicele PX-50 este calculat incepand cu aprilie 1994 si are la baza un numar de maximum 50 de companii. Momentan, indicele include un numar de 16 companii, cu o capitalizare totala de 539,6 miliarde coroane cehesti (circa 20,6 miliarde dolari, la cursul din data de 27 februarie 2004).

Companiile cu ponderea cea mai mare in indicele PX-50 sunt Erste Bank, Komercni Banka, CEZ, Cesky Telecom si Philip Morris Cehia. Indicele PX-50 nu tine cont de acordarea de dividende.

In Polonia

Indicele WIG20, cel mai reprezentativ pentru bursa poloneza, se calculeaza din 1994, incluzand 20 de titluri. Societatile cu ponderea cea mai mare in WIG20 sunt KGHM, PKNORLEM si PEKAO. In calculul acestui indice nu se tine cont de acordarea de dividende.

n Bulgaria

Indicele SOFIX a fost lansat relativ tarziu, in octombrie 2000, si include cele mai lichide companii listate. Numarul companiilor incluse poate varia intre 5 si 50, in prezent indicele cuprinzand 13 societati, printre care se numara Slanchev bryag, Lukoil Neftohim Burgas, Bulgartabak Holding, Orgachim si altele.

Comparatii emitenti romani cu cei similari ai altor piete de actiuni.

Este firesc sa ne punem intrebarea daca viitoarele contracte SIBEX vor avea atractie pentru investitorii straini, aceeasi care cunosc potentialul actual al tarii noastre inainte de aderare.

Nu ma voi opri asupra SIF-urilor, care nu au corespondenti pe celelalte burse (numai in Polonia exista ceva asemanator, insa la scara mult mai redusa).

De asemenea, pe partea energetica, gigantul ceh din domeniul electricitatii CEZ a fost scos din calcule, fiind mai greu de comparat cu TEL de la noi.

In prezent CEZ are 10,8 mld euro capitalizare bursiera, iar TEL a ajuns doar la 2,5 mild RON. In afara Polonia, cea mai mare piata din statele nou-venite in UE, CEZ este interesata sa achizitioneze centrale de producere si distributie a energiei in Bulgaria si Romania, inainte de aderarea acestora la Uniune, unele fiind deja achizitionate.

Sistemul bancar.

Am ales domeniul bancar foarte bine reprezentat la SIBEX9

Pot spune ca in ciuda unui avant puternic al bancilor autohtone in ultima vreme, valorile de piata din 2006 de peste opt miliarde de euro ale bancilor din regiune sunt departe de cele peste trei miliarde ale BRD, a doua banca din sistemul romanesc. Activele sau capitalurile proprii, de asemenea.

Chiar si BCR e un copil, la cele sase miliarde de euro la care a fost evaluat de Erste Bank. Se remarca, totusi, un pret ridicat comparativ cu dimensiunea actuala a bancilor (BRD si Banca Transilvania), daca avem in vedere ca activele si capitalul propriu sunt net inferioare celor ale concurentilor externi (vezi Erste la ATX are 12 mild euro capitalizare).

Daca analizam doar OTP vom vedea ca este net superioara oricarei banci din Ro.

Si totusi raportul mare dintre pret si capitaluri sau active poate semnifica o incredere a investitorilor in dezvoltarea viitoare a bancilor. In ceea ce priveste indicatorii de performanta, BRD si BT se incadreaza in linia generala prezenta si la celelalte banci, stand in unele cazuri chiar mai bine, mai ales pe partea de rentabilitate. Dezvoltarea sectorului bancar romanesc isi spune astfel cuvantul.

Sectorul petrolier

Petrom e singura care tine steagul sus, macar in ceea ce priveste valoarea de piata. In domeniul petrolier este cea mai bine cotata companie din regiune, la peste noua miliarde de euro. Urmeaza, la distanta mica, PKN Orlen, din Polonia, si vecinii unguri de la MOL, care la un moment dat intentionau chiar sa cumpere SNP.

Din pacate, Petrom e lider doar la pretul de pe piata de capital, ajungand de-abia la jumatatea rivalilor externi in ceea ce priveste profitul, activele sau cifra de afaceri. In privinta rentabilitatii, Petrom si Rompetrol Rafinare sunt la extreme, Rompetrol la plus, Petrom la minus.

Oportunitatea de crestere pentru Petrom pare a fi indatorarea foarte mica, fapt ce ii permite sa se angajeze in proiecte de anvergura. Ramane de vazut, insa, daca vor si veni acele proiecte, din partea unui management care nu a reusit pana acum sa aduca o eficienta extraordinara.

Farmaceuticele

Farmaceuticele ne arunca, deja, in divizia secunda. Daca in privinta bancilor si a companiilor petroliere avem termeni de comparatie, in acest domeniu nu putem decat sa ne intrebam cum se face ca producatorii romani inca detin circa doua treimi din piata de profil autohtona. Sicomed e greu de comparat cu patronii de la Zentiva, iar acestia, la randul lor, sunt cam la fel de greu de comparat cu ungurii de la Richter Gedeon.

In plus, acestia din urma au ajuns la nivelul la care sunt fara sa faca prea multe datorii, si dispun, se pare, de un potential enorm de dezvoltare  si cand te gandesti ca este vorba de o companie privatizata prin intermediul Bursei ideea care nu a prins niciodata la noi, probabil din cauza transparentei prea mari pe care o necesita.

Perspective incerte privind listarea unor societati performante sau cu potential de dezvoltare.

Pentru a vedea cam ce pierde bursa din Romania ca urmare a retinerilor pe care le au multe companii fata de piata de capital, am inclus in comparatie si domeniul telecomunicatiilor, prezent la toate bursele din regiune, mai putin la noi. Magyar Telecom, singura companie din zona tranzactionata la Bursa din New York, detinuta de nemtii de la T-Mobile, Cesky Telecom, aflata in buzunarul spaniolilor de la Telefonica, si TP SA, controlata de France Telecom, sunt principalii actori din telecomunicatii la bursele din regiune.

Din pacate, nu se poate face o comparatie intre ai lor si ai nostri, pentru ca, fiind ceva mai balcanici (sau mai balcanizati), cei de la RomTelecom s-au oprit, pe site-ul companiei, cu raportarile financiare la anul 2001.

CONCLUZII FINALE:

1. Dupa cat s-a vazut derivatele pe indici bursieri sunt si vor fi la mare cautare atat pentru speculatori (aici vad o atentie mai mare pentru SIBEX9) cat si pentru protectia investitiei de portofoliu.

2. Recomandarile specialistilor cand este vorba de o structura diversificata de portofoliu investitional dar si de existenta unui bun control al banilor se leaga foarte mult de includerea obligatorie a acestor instrumente in portofoliu.

3. Avand in vedere ca anul acesta investitorii au avut un apetit grozav fata de IPO putem considera ca acesta se va menifesta foarte pozitiv si la listarea celor doua instrumente, cu atat mai mult cu cat si la listarea obligatiunilor BM s-a realizat un mare succes printre investitori.

4. In acelasi timp, faptul ca inca exista multi cumparatori in piata (atat BVB cat si BMFMS) marcat prin tendinta actuala a trendurilor, dar mai ales a lichiditatii destul de mari, acesta poate antrena aceeasi tendinta si in piata SIBEX9 si SIBEX18 cu o volatilitate si lichiditate mai mare la primul.

5. Tendinta de crestere a indicilor bursieri din Ro trebuie corelata cu atat mai mult acum cu ceilalati indici din zona/regiune si trebuie analizata in contextul procesului de regionalizare si globalizare a sectoarelor emitentilor din portofoliul indicilor.

6. Deocamdata chiar daca piata din Ro este atractiva prin ritmul de crestere general ceva mai mare decat al pietelor emergente, dar si sectorial chiar individual aceasta se poate diminua la nivelul investitorilor straini daca nu vor fi listate la bursa si alte societati performante care sa creasca capitalizarea bursiera si implicit nivelul indicilor.

7. In conditiile in care aceste instrumente vor fi mai stabile prin natura structurii lor de portofoliu lichiditatea medie a acestora va fi destul de ridicata si atractiva.

In cele din urma, dupa parerea mea, la listare va fi o lichiditate sporita pentru SIBEX9 si SIBEX18, care cu timpul se va regulariza. Pretul acestor derivate va ajunge sa fie comparabil cu indicii bursieri BET FI sau BET C, care la randul lor vor fi influentati intr-o oarecare masura de miscarea indicilor bursieri emergenti.

Daca politica BVB si a CNVM este unitara, daca se vor introduce si alte instrumente de tranzactionare si daca vor fi realizate mai multe IPO atunci cele doua instrumente se vor regasi in toate portofoliile investitorilor de derivate ca fiind unele dintre cele mai rentabile si cu riscuri controlate.

Pana atunci, dupa o perioada de avant vor fi doar tatonari de ambele parti, cumparatori vs vanzatori in range-ul dat de evolutia indicilor BVB.

Speak Your Mind

*