4.2.4.2 Dialog si schimb experienta cu alti traderi FTS

Capitolul nr.4 – PROFESIONISTII

 

Sper ca nu se supara nimeni de pe acest site ca mai activez in acelasi timp si pe alte site-uri similare, in special pe forumuri bursiere. Uneori calatoria este foarte scurta dar rezultatul poate fi cat munca unui om pe 6 luni de zile. In acest caz este vorba de validarea unei metode de tranzactionare pe bursa din Ro.

In acelasi timp, nu stiu cati cunosc cine a fost ales brokerul AT-ist al anului 2006 prin votul exprimat la TMC (The Money Channel). Este Iulian Panait, presedintele KTD, un tanar caruia eu personal ii intrevad un mare viitor in domeniu daca va merge pe acest drum. Sincer, este cu adevarat un mare AT-ist la ora actuala.

Ei bine, am avut de curand placuta surpriza sa constat ca metoda AT aleasa de mine de a tranzactiona pe piata Futures de la Sibiu se potriveste foarte mult cu cea pe care o foloseste Iulian Panait, fara a exista vreo interferenta pana acum intre noi.

Pentru un AT-ist, sistemul ales de el este bun daca pe langa confirmarile directe din bursa gaseste unele asemanari si la metodele de investitii ale altor traderi recunoscuti … voi da mai jos pentru exemplificare cateva date din discutia avuta pe forumul KTD cu Iulian, un tip foarte pragmantic de altfel … (Iulian sper sa nu te superi pentru acest mod de a prezenta lucrurile, insa pentru mine a fost o marte satisfactie, chiar neasteptata).

Traian a scris:
1. Poti avea oricat de buna si fericita experienta pe alta piata, piata de derivate, mai ales FTS nu este potrivita pentru oricine.
Iulian Panait …
Subscriu 100% Chiar mai mult, 1500% ca la Alumil

Traian a scris:
3. Daca nu esti CAPABIL sa-ti stapanesti emotiile (frica, teama, lacomia unui castig mai mare) mai bine renunta sau autoeduca-te. Lucru dificil dar nu imposibil mai ales ca in joc sunt banii tai, fie ei si din profit.

Iulian Panait …
Asta poate e lucrul cel mai greu si din pacate e valabil pentru 90% din tipurile de investitii/speculatii financiare

Traian a scris:
4. Chiar daca strategia este buna (fie LONG sau SHORT) foloseste intotdeauna SL si redu expunerea la limita disponibilitatilor banesti (apropos msorin de unde SL de 3.2900 fata de 3.4200, nu este cumva exagerat mai ales daca ai 20 contacte ? Stiu ca este un suport major la dfesif2 dar dupa parerea mea este un ecart prea mare, probabil folosesti SL dinamic).

Iulian Panait …
Aici depinde … eu unul folosesc SL cam la 0,1-0,2 RON distanta de pretul curent. Acest 0,2 e cam un maxim admis de mine. Mai putin de 0,1 daca pui te poate scoate pe o miscare haotica favorizata de o lipsa conjucturala de lichiditate. Ma rog … stii cum e … fiecare cum s-a obisnuit. Principiul insa e sfant: nimic fara SL, macar mental daca stai tot timpul in fata ecranului si nu vrei sa pui efectiv in piata de frica vanatorilor de SL.

Traian a scris:
5. Dupa mine, cei mai buni indicatori tehnici care se coreleaza pentru deschidere de pozitii la Sibiu sunt cei pe real time la 5 minute si anume MACD, CCI si DMI, cu nivelele de rezistenta si suport corespunzatoare graficului zilnic. Desigur, ca masura de siguranta trebuie vazuta pozitia trendului in functie de situatia curenta a graficului de 15 minute, corelata cu cea la 60 minute si comparata cu cea zilnica.

Iulian Panait …
Wow! Super ! Ia te uita ! Exact asa merg si eu … MACD, DMI si DPO (in loc de CCI al tau) pe graficele in timp real … Si tot pe 2 time-frame-uri … cel la 15 min. ptr trend si cel la 5 min ptr entry/exit. N-as fi crezut ca e posibil ca doi traderi sa gandeasca asa de similar … Ca sa fiu foarte corect, eu mai am niste indicatori dupa formule proprii pe Metastock, si imi fac update la graficele de Metastock cam o data la 30-45 minute, dar in majoritatea timpului merg pe graficul in timp real care il primesc de la broker, si cu indicatorii de care ziceam si de care ziceai si tu. Foarte tare!

Traian a scris:
9. Nu stiu daca este cea mai importanta invatatura pentru mine pe FTS … dar atunci cand nu ai suficient timp sa stai in fata tastelor pentru a te juca pe ELTRANS este bine sa stai deoparte sau sa joci numai Intraday atunci cand ai timp. Nu poti face doua lucruri la fel de bine si serviciu si short/long. Este adevarat ca poti folosi SL dar daca face un gap negativ si trece de nivelele puse de tine atunci vei fi scos automat din joc.

Iulian Panait …
Mmmmm …. aici trebuie sa spun ca eu stiu multi investitori care merg cu succes pe Sibiu in regim daily … adica au bani multi de marja, intra ponderat (deschid pozitii astfel ca sa aiba cash inca de 2 ori marja imobilizata) si cauta trenduri de 1-3 saptamani. Adica in loc sa ia la BVB, ei iau la Sibiu cam de 2-3 ori mai mult cu aceeiasi bani si sunt un fel de swing traders.

Traian a scris:
Ar mai fi destule de spus dar nu vreau sa plictisesc onorabila asistenta.

Iulian Panait …
Nu plictisesti deloc. E foarte interesant si util ce spui tu pentru cititorii de aici, mai ales pentru cei care nu au asa multa experienta pe piata. Si mie imi e util sa mai vad cum gandesc si altii … Omul cat traieste trebuie sa invete … altfel … se plictiseste

——————————————————————————–
The trend is your friend !

De aceea voi face si o recomandare tuturor celor interesati si doritori de a cunoaste despre bursa si alte pareri este bine sa frecventeze si alte forumuri bursiere gen ….

tradeville forum

Speak Your Mind

*