4.2.4.1 Experienta traderului pe futures

Capitolul nr.4 – PROFESIONISTII

 

Sincer, nu ma asteptam sa primesc atatea mesaje de incurajare dar mai ales mobilizatoare, foarte sincere si pragmatice.

Domnelor si domnilor, nu stiu daca voi realizati cat de important este un suport moral si spiritual mai ales in unele momente cand cineva are mai mare nevoie de asa ceva.

Sunt si voi ramane un mare prieten si loial coleg de bransa pentru toti cei care mi-au scris frumoasele cuvinte din toata omenia lor. Cineva spunea totusi ca a investi este si trebuie sa fie in primul rand un act de MARE OMENIE. Iata marea dovada. Multumesc.

Sunt departe de Bucuresti, undeva in tara cu probleme de serviciu. Reusesc, doar foarte putin sa ma uit la bursa prin WAP (culmea tocmai acum), insa nu m-am putut abtine sa nu gasesc cateva momente importante pentru a va transmiste tot ceea ce simt in aceste clipe. O MARE si REALA BUCURIE SUFLETEASCA.

Iata ce voi face.

1. Stiu ca piata este bullish si cu toate ca in subconstientul meu exista speranta ca poate va fi o corectie majora in viitor voi inchide atatea pozitii short cat am nevoie pana a limita expunerea la maxim 10% din cat as fi dorit sa investesc pe piata futures. Ceea ce duce la pierzanie de foarte multe ori este sa nu respecti foarte strict regulile de baza. Una dintre ele este reducerea riscului la minim si controlul riguros al banilor, o expunere controlabila si suportabila.

2. Este adevarat, este doar o batalie, o prima batalie pe care o pierd cu piata de capital, dar in rest stau bine. Va fi poate una dintre marile experiente din care sa invat si sa nu mai repet greseala a doua oara. Stiu si unde am gresit si stiu ca este in interiorul meu mai mult. Nu ma arunc cu capul inainte. Insa, poate exista si un dram de nebunie pe bursa.

3. Factorul psihologic conteaza foarte mult. Va trebui ca o perioada de cel putin o saptamana sa stau deoparte de futures (parca asta spuneam eu intr-un articol). Teoria o stiu bine si vad ca se potriveste cu cea expusa de majoritatea prietenilor mei. Perioada de pauza o voi folosi sa reflectez serios asupra unui element particular, specific mie. Adica, nu accept usor pierderile si ma aprind repede cand ceva nu imi iese, iar asta ma ambitioneaza si mai mult sa merg pe drumul ales, chiar daca logic stiu ca este total gresit. Aici gresesc foarte mult. Abordez bursa mai mult ca pe o problema personala si nu ca pe o afacere.

Stiu ca gresesc foarte mult daca ma focalizez sa lupt impotriva curentului incercand diferite metode (vezi piramidare pe care am tot incercat-o inclusiv astazi), insa m-am convins ca metodele simple si curate sunt de succes si mai ales cele facute cu pasi marunti.

4. Imi voi mari expunerea pe actiunile spot dar si din piata rasdaq care au potential de crestere pe TM mai mare.

5. Voi reveni pe futures cand se vor stabilza lucrurile si trendul va fi solid crescator folosind disciplinat stop lossul si target profitul pe procente de capital mai reduse, dar sigure.

6. Voi continua sa LUPT cu toate fortele mele pentru o bursa matura si solida pentru ca aceste manevre din piata sa nu se mai realizeze asa de usor in detrimentul sperantelor multor investitori minoritari.

Cea mai buna decizie pentru momentele cand ceva se misca in piata “aiurea”, sau “anapoda” decat restul pietei este sa “FUGI” de ea. Sa stai deoparte. Este mult mai sigur si reconfortant.

Sper ca cele de mai sus izvorate din sfaturile PRIETENILOR mei investitorii (multi dintre ei cu foarte mare experienta in bursa) sunt si vor fi un PUTERNIC IZVOR de cunostinte practice obiective privind modul cum trebuie abordata o piata pentru foarte multi dintre noi cei doritori de castig.

Un ultim lucru … trebuie sa eliminam TEAMA ca piata este plina de manipulatori la tot pasul (chiar daca uneori este evident acest lucru, dar totusi sunt putine cazuri). Si mai ales atunci cand ai nevoie de un sfat, de un sprijin in acest domeniu apeleaza la un prieten din bransa. Cum il gasesti? Fii tu insuti OM si de va gasi el pe tine.

Mai exista un alt inteles al comentariilor colegilor mei care au avut placerea sa particpe cu mare interes la ajutorul sincer si real solicitat de mine si anume … toti investitorii de succes chiar si cei mai mari au avut pierderi (nu conteaza dimensiunea lor) cu atat mai mult va avea unul total neexperimentat. Nu trebuie dramatizat. Acest lucru trebuie sa te intareasca, caleasca.

Deci concluzia FINALA este ca pentru a reusi in BURSA trebuie mai intai sa accepti ca-ti este teama de pierderi, apoi sa accepti pierderea ca un lucru obisnuit/firesc. Dupa aceasta sa analizezi cauzele si sa adaptezi strategia la noile cerinte … altfel te vei intalni din nou cu acelasi fenomen probabil la o scara mai mare si cu unele consecinte iremediabile.

Domnilor investitori cred ca dupa cele scrise mai sus ati receptat din partea mea un SINGUR RASPUNS si acela este POZITIV.

DA, VOI CONTINUA dar de data aceasta voi avea in vedere SFATURILE si EXPERIENTELE voastre.

Va multumesc sincer din toata inima :)

Speak Your Mind

*