4.2.3.2 Din nou despre daytrading la futures

Capitolul nr.4 – PROFESIONISTII

 

Oricine iubeste sa castige din prima tranzactie a zilei, dar experienta se poate repeta si in restul zilei de tranzactionare.

Asa cum a fost previzionat iata ca pretul la contractele fts au avut si vom mai avea ceva corectii mai mari. In aceste conditii, cum ne-a obisnuit de altfel piata de la Sibiu dar si cum este firesc vom avea si ceva volatilitati atat de iubite de speculatori.

Cine a urmarit mai atent evolutia tranzactiilor a putut observa ca, de regula, in prima ora sau chiar in prima jumatate de ora de la inceputul sedintei de tranzactionare pe fts se realizeaza unele dintre cele mai mari oscilatii de prêt ale zilei.

Pentru cei mai putin experimentati li se recomanda sa stea departe de acele momente dominate in majoritatea randurilor de catre profesionisti .

Si totusi cu o anume metoda/tehnica se poate castiga ceva bani bunicei de orice investitor si in acele momente. Chiar daca castigul obtinut nu este foarte profitabil operatiunea poate fi repetata cu succes de cateva ori in timpul zilei pentru cazuri similare.

In functie de evolutia zilnica a pretului – UP sau DOWN – fiecare oportunitate de buy sau sell reprezinta un castig potential. Nu trebuie uitat insa costul cumulat al comisionului de tranzactionare precum si alegerea tintei profitului.

Cine are posibilitatea de a testa virtual metoda de mai jos este bine s-o faca inainte de o incerca si real (live).

Stabilirea procedeului de tranzactionare

Sa spunem ca la deschiderea sedintei (cazul nostru SIF 5_SEP) miscarea initiala a fost de coborare (fapt care poate fi intuit cu o zi inainte in functie de evolutia de final a pretului).

Pentru o mai buna analiza se va folosi media SMA (21) ca linie de semnal pentru evolutia prêtului

Pe acest trend DOWN vom vinde in momentul in care ADX (o varianta mai lina a lui DM – indicele miscarii directionale, care arata tendinta directiei pretului) intoarce iar oscilatorul %Williams (10 zile) este in jurul nivelului de – 80% (de preferabil peste linie) si vom cumpara cand % Williams este in apropierea maximului primului top al zilei, adica sub linia de – 20%.

Asa cum se stie profitul mediu care poate fi obtinut in aceste situatii (dar si in altele) reprezinta cca 50% din maximul posibil si acest lucru este important de stiut deoarece nimeni nu va putea intra si iesi de fiecare data de pe un contract la minimul sau maximul tranzactiei perioadei respective.

Pentru confirmarea momentului vanzarii/cumpararii vom folosi si semnalele date de RSI (14), care la randul lui trebuie sa fie la un maxim/minim in jurul valorii de 80/20, chiar peste/sub aceasta linie.

Concluzia FINALA :

Indicatorii tehnici care pot da semnale mai bune de intrare/iesire ori deschidere/inchidere pozitii sunt :

– DMI prin observarea momentului inversarii liniei sale mai line ADX;
– pozitia oscilatorului %Williams fata de liniile sale de semnal ;
– RSI, care cred ca este bine cunoscut investitorilor;
– corelarea acestora se va face pe graficul de 30 sec, 1 min sau 2 min.

Primul castig 7%
– pentru exemplul nostru SIF5_SEP iata datele : ADX a intors sensul de miscare prima data la ora 09:48:30 cand pretul a fost de 2.7800 oferind posibilitatea unei shortari. In acest caz DMI = 14.94, iar RSI (14, 30, 70) = 49.79 a dat semnal de vanzare. Oscilatorul %Williams = 24.11 a dat si el semnal de intrare/cumparare la ora 09:47:00, la pretul de 2.7605 ;

– confirmarea scaderii pretului a fost precedata si de intersectarea SMA (21) – folosita pentru directia pretului cu EMA (5) – utilizata pentru banda bollinger, prima trecand deasupra celei de a doua medii mobile.

In acest caz vom avea o shortare de 7% corespunzand unui castig brut de 190 puncte

Urmatoarea posibilitate de castig: 9%

A doua inversare de directie a lui ADX = 22.6 a fost inregistrata la ora 10:14:00 la un prêt minim de 2.7660, cand RSI = 36.2, iar % William a fost 36.67.

Ulterior, intr-o faza separata, trendul se inverseaza si pretul incepe un rally de la un minim de 2.7660 (ora 10: 14:00) catre un maxim de 2.7900 inregistrat la ora 10:48. Intrarea LONG in aceasta perioada aduce un profit brut de 9% si o crestere a pretului cu 240 puncte.

Ce se poate observa ? :
– folosirea acestei metode poate aduce profituri frumusele cu atat mai mari cu cat alegem si un contract cu volatilitati apreciabile.

– se recomanda utilizarea uni numar redus de contracte (sa zicem maxim 4) pentru a putea “scapa” usor de ele:
– experimentarea practica a metodei se va face mai intai virtual pana la identificarea cu “cititul” usor al graficelor .

Speak Your Mind

*