4.2.3.1 Daytrading in futures si Jake Bernstein

Capitolul nr.4 – PROFESIONISTII

 

PERSPECTIVA IMEDIATA
Ma gandesc la oportunitatile oferite in prezent de piata de la Sibiu cand volatilitatea BVB (piata spot) este in crestere mai ales ca in ultima perioada basisul dintre pretul FTS si spot a fost de multe ori negativ (de exemplu pretul de inchidere la desif2_sep 2006 comparativ cu sif2 a fost in 29 iunie si 3 iulie cu 200 puncte mai putin sau in 5 iulie cu – 250 puncte, iar in celelalte zile cotatiile de la Sibiu au fost de multe ori sub spot. Un ultim exemplu a fost vineri).

Un element in plus este ca SIF2, in ultima parte a sedintei de vineri la BVB, a inchis la – 1.1% fata de ziua anteriora, iar pe piata de la Sibiu desif2_sep a incercat si chiar a reusit sa atraga cumparatorii in ultima parte a sedintei urcand pretul cu 0.13% fata de inchiderea de joi cu toate ca fata de inceputul zilei a avut o evolutie in scadere.

Trebuie reamintit faptul ca factorul determinant al evolutiei actuale al pietei de la Sibiu o reprezinta cresterea lichiditatii care, punctual, a atins in ziua de 3 iulie 2006 de contracte – un varf pentru acelasi contract desif2_sep si apoi a avut un mic regres pe fondul unei evolutii paralele la actiunea de suport SIF2 la BVB dar si al pretului acestui instrument care se pare ca a intrat intr-o usoara consolidare (range) .

Chiar daca vineri lichiditatea din piata Sibiu a scazut fiind putin sub media ultimelor 10 zile consider ca aceasta se va mentine la un nivel destul de consistent pentru ca cineva incepator care doreste sa-si incerce norocul la daytrading s-o faca. Tendinta mai accentuata de reducere a BASISULUI cu oscilatii alternative zilnice +/- ne conduce la ideea realizarii unor Intraday la aceste instrumente beneficiind de relativele avantaje ale acestei tehnici de investitie.

In acest sens, chiar daca unele notiuni imi sunt clare, am recitit si aprofundat astazi despre daytrading si daytraderi din cartea lui Jake Bernstein – The Compleat Day Trader (vol. 1), dar si despre oportunitati bazate pe cresterea volatilitatii si investitii short term sau daytrading, care de multe ori sunt mult mai complicate decat strategia investitiilor de pozitie.

Cartea are doua volume si o recomand cu caldura celor care m-au intrebat despre modul de a invata AT (cine le doreste i le pot oferi prin email).

Fara acceptarea riscului (cazul nostru o continuare a trendului crescator) nu putem avea castig pe o piata asa cum este cea a derivatelor de la Sibiu. La fel se poate spune ca fara o crestere a volatilitatii nu putem vorbi de oportunitati pentru Intraday, care trebuie combinata cu metinerea unei lichiditati acceptabile.

Asa ca m-am gandit sa facem o scurta prezentare si analiza a acestei carti, dar si a strategiei DAYTRADING si sa incercam sa invatam ceva mai mult decat nimic despre bursa.

FORTELE DINAINTEA CRESTERII VOLATILITATII.
O cauza ar putea fi reducerea comisioanelor si stimularea investitiilor day, fapt constatat la mai multe SSIF (un exemplu este la Vanguard care are comisionul de 0,3 minim pt. Intraday). Din pacate foarte multi investitori neglijeaza acest avantaj. Exista totusi un impediment major – plata impozitului pe profit de 16% pe care trebuie sa-l platesti anticipat trimestrial.

O alta cauza este accesul din ce in ce mai mare pe sistem ONLINE al traderilor neprofesionisti care maresc lichiditatea din piata prin cresterea ordinelor de tranzactionare.

Ori pe o volatilitate in crestere, asa cum a fost cea de saptamana trecuta cauzata in special de intrarea masiva a unor fonduri de investitii straine dispuse sa achizitioneze in timp scurt un numar mai mare de actiuni sau instrumente pe piata de la Sibiu este necesar sa cunoastem mai multe despre daytrading folosind oportunitatea oferita de volatilitatea sporita, in functie de disponibilitati.

RESPONSABILITATILE DAYTRADER-ULUI
1. La sfarsitul fiecarei zile sa nu existe pozitii deschise in piata.
2. Nu conteaza cat de mare sau de mic este castigul important este sa faci profit la sfarsitul zilei.
3. Sa pastrezi numai acele pierderi mici si controlabile.

SCOPURILE UNUI DAYTRADER
1. Sa profite consistent si semnificativ de la tranzactiile day.
2. Sa devina un trader mai bun si cu mai multa experienta.
3. Sa mentina o disciplina si orientare in investitie pentru a-si atinge obiectivele tehnicii investitionale.

Succesul la daytrading este construit pe o baza unica care combina arta si stiinta, mai exact cca 70% este stiinta sau tehnica si 30% este pricepere si / sau arta. Doar cu unul singur din cele doua nu se poate obtine succesul la daytrading.
Mai trebuie avut in vedere ca in piata futures exista si vor exista intotdeauna traderii profesionisti care cunosc mecanismele acestei tehnici si pe care le aplica sistematic.

IMPORTANT
Nu trebuie sa te intreci cu ei (traderii profesionisti) deoarece ei te vor conduce mai mult ca niciodata la frustrare sau la pierderi. Cel mai bun sfat este sa te intreci doar cu tine insuti. Daca vei dori sa joci dupa regulile lor atuni vei pierde (ceea ce se intampla de obicei in piata si in care de multe ori pistele create de acestia sunt intentionat fals directionate tocmai pentru a-i atrage in jocul lor pe novici sau neexperimentati). Sa nu uitam ca in piata de la Sibiu unii castiga si altii pierd – astea sunt regulile jocului.

Succesul este de a gasi CEVA pe care poti sa-l faci in mod consistent zi de zi. Este clar ca daytrading nu este pentru oricine. Acel cineva va trebui sa aibe anumite calitati. Indemanarea necesara nu este asemenatoare cu cea a unui inginer sau a altei profesii de baza, este ceva diferit. In acest caz fie ai deja indemanarea fie o capeti cu timpul. Eu voi incerca doar sa ajut la asa ceva prin cele de mai jos, dar si prin altele similare acestora, posibil si cu exemple din piata de la Sibiu.

CALITATILE UNUI BUN DAYTRADER
1. Flexibilitatea
O persoana rigida sau extrem de rigida va avea rezultate slabe pe piata futures deoarece nu va avea abilitatea necesara de a gandi sprijinindu-se pe reguli, o indemanare foarte importanta in acest caz. Vei constata ca adesea intrarea in piata este foarte specifica si nu este ocazia unei mari investitii, iar iesirea este in majoritatea cazurilor intuitiva (de aici si priceperea de care ai nevoie).

Cand vorbim de calitati de genul disciplina, persistenta, organizare si abilitatea de a le urma atunci nu ne vom referi expres la termenul de rigid.
Un trader trebuie sa fie adaptabil nu numai la idei noi despre bursa ci si la situatiile care se dezvolta in timpul zilei de tranzactionare ori aceasta calitate nu se invata ci este o trasatura de caracter.

Nu exista metode clare pentru a forma aceasta calitate la un trader insa o buna cale pentru a exprima aceasta ar fi :
– trebuie sa te convingi ca pentru a fi un daytrader de succes trebuie sa fii flexibil dar si ferm.
– trebuie sa intelegi regulile, semnalele si indicatorii tehnici folositi.
Toate acestea trebuiesc aplicate intr-o maniera care este mediata de o alta intelegere despre tine insuti si despre piata.

2. Consistenta
Este abilitatea si dorinta de a urma un program personal sau metoda de a tranzactiona IN sau OUT zilnic in piata atata timp cat tehnica continua sa obtina rezultate bune. Daca efectul tehnicii de investitie este pozitiv atunci nu se merita ca acesta sa fie modificat. Daca acest lucru devine ineficient dupa un timp atunci metoda trebuie schimbata, poate si strategia – swing sau position trading.

3. Rabdarea
Ea este o virtute importanta. Trebuie sa fim toleranti la pierderi si in acelasi timp rabdatori pentru a le intoarce spre castig. Totusi o prea mare rabdare poate fi fatala de multe ori. Cei care sunt prea rabdatori in special in a pastra prea mult timp pierderile potentiale fara a le marca repede, aceia pot pierde foarte mult daca nu incaseaza cat mai expeditiv cu putinta pierderile la valori mici.
Totodata profiturile trebuiesc realizate la valori cat mai mari si sa se elimine pierderile la valori mari.

4. Autocontrolul
In timpul zilei de tranzactionare sunt foarte multe oportunitati, poate doar o parte dintre acestea se transforma in castig, iar restul poate nu. Marea majoritate a acestor oportunitati sunt speciale, adica mai performante, insa putini stiu sa le deosebeasca.

De multe ori ne facem un plan general de actiune, insa acesta nu trebuie sa fie restrictiv pentru alte oportunitati. In timpul zilei unele vor fi eliminate si traderul se va concentra doar pe cele care par a oferi cel mai bun potential.

Unealta de baza a unui daytrader este capitalul. El trebuie sa fie rabdator, metodic si sa astepte acele oportunitati care ofera un castig mai bun, dupa care traderul va urma planul stabilit.

5. Dorinta pentru a iesi din piata si a incheia ziua in castig
Printre veteranii daytraders se spune ca pozitiile long sau swing sunt penrtru “daytraders care au incheiat ziua cu o pierdere”.

Daca unele pozitii se incheie cu pierdere, adica unii traderii nu accepta sa le inchida pe pierdere atunci ei refuza pierderile mici. Justificarea este ca tranzactia valoreaza mai mult decat un daytrading. Aceasta este poate singura dintre cea mai costisitoare violare a regulilor unui daytrading.

ACCEPTAREA PIERDERILOR
Traderul de succes trebuie sa invete cum sa accepte o pierdere si sa recunoasca ca aceasta regula a fost violata. Fiecare pierdere daca este facuta la timpul potrivit este o LECTIE. Fiecare pierdere te va invata ceva important. Lamentarea nu este constructiva si regretele nu fac nici un bine in viitor. Daca pierderea nu s-a inchis la timp aceasta devine mai mare si atunci te poate costa o multime de bani. Este ca si cum ai merge impotriva sistemului propriu de investitii, iar dusmanul cel mai mare al acestor efecte esti chiar tu.

ANALIZA ZILNICA SI REZULTATELE
Este necesar ca zilnic sa-ti analizezi rezultatele pentru a-ti extrage maximum de invataminte din fiecare tranzactie, chiar daca a fost castig sau pierdere. In acest caz un jurnal zilnic este absolut necesar si se va putea observa cat de multe se invata din acesta. La fel de importante sunt comentariile in timpul zilei sau la sfarsitul acesteia.

Singurul care poate transforma energia cunostiintelor si a indemanarii intr-un succes esti chiar tu, investitorul. Orice carte ai citi sau orice indicator, pattern sau grafic cunosti nici unul nu-ti poate garanta succesul. Cel care o poate face cel mai bine esti chiar tu.

Acest material te poate indruma, iti poate explica dar nu poate tranzactiona pentru tine. Te poate face sa intelegi, sa-ti alegi un sistem de investitii, dar nu-ti poate oferi succesul pe tava. Acesta se invata direct in piata respectand doar cateva reguli importante.

S-ar parea ca cel care stapaneste aceste intelesuri si cunostiinte ar trebui sa fie cel mai bogat trader. In fond lucrurile nu stau tocmai asa. Fiecare trader vede si percepe diferit lucrurile sau fenomenele bursiere, pe de o parte si in acelasi timp fiecare are metoda sau tehnica lui proprie, pe de alta parte. Totul insa trebuie sa aiba un singur scop: cum sa facem sa nu pierdem multi bani, cum sa controlam riscul diminuandu-l.

Cercetarile personale in domeniul pietei de capital sunt foarte importante deoarece fiecare trader are metoda lui de investitie si stilul sau.

Practica este extrem de importanta mai ales la implementarea indicatorilor, conceptelor de AT si managementul banilor si riscului. Cu cat se repeta mai mult aceleasi metode cu atat mai bine sunt percepute studiile.

Sa-i dam drumul deci la CUNOASTERE

Cateva sugestii inainte de a incepe efectiv studiul unei carti sau un material:
1. Citeste incet si vei simti daca subiectul este simplu sau complex necesitand mai multa atentie. Mai intai studiaza la modul general si apoi analizeaza a doua sau a treia oara pentru lucrurile specifice.
2. Aplica cunostiintele la intelegerea exemplelor uneori pe exemple concrete din piata de la Sibiu.
3. Ia notite la modul pragmatic si intelegerea materialului va fi mai usoara.
4. Incearca invatamintele direct in piata observand cat de mult lucreaza pentru tine si cat nu.

RISC SI PIERDERE
Trebuie avut in vedere ca piata derivatelor este o piata de capital unde riscul este la el acasa. In acest caz riscul este mai mare deoarece traderii nu folosesc mult capital pentru investitii dar in schimb instrumental (contractul) este multiplicat cu 1000 sau 10000.

BAZELE DAYTRADING
Derivatele au termenii lor specifici, un limbaj aparte fara de care nu ar putea functiona.
Aceste definitii pot fi citite de la TERMENI BURSIERI

Day trader, day trading, position trader, position trading, short term trading, short term trader.
O investitie pe termen scurt (short term trading) nu este specificat exact cat dureaza insa 2-10 zile putem aprecia ca este un timp corect. Spre deosebire de acesta position trading nu difera mult, timpul de investitie este ceva mai lung.

In afara de termen scurt mai exista investitie pe termen intermediar si lung
Slippage – este tendinta pietei de a scadea sau creste foarte repede pretul, ordinele se executa in piata foarte repede.
In timp voi completa pagina cu alti termeni specifici.

SISTEMUL DE INVESTITII
In comparatie cu metoda de tranzactionare, indicatori, tehnica de tranzactionare, formatiuni grafice si altele sistemul de investitii este o metodologie organizata continand indicatori specifici de piata pentru intrare si iesire ca un set operational de proceduri numite REGULI, incluzand dar nu limitand diferite metode si proceduri de control ale riscului si ale banilor.

Un sistem bun de investitii trebuie sa te conduca la succes. In realitate, traderii nu respecta in mod disciplinat regulile sistemului si le incalca sistematic ceea ce in final ii conduce la pierderi. Sunt putini traderi care urmaresc corect sistemul de investitii, iar marea majoritate incep cu un sistem si apoi il altereaza obligandu-l sa fie in simbioza cu propriile trairi despre piata de capital sau ceea ce inseamna acest sistem in mintea lor, in asteptarile lor mai mult subiective.

INDICATORI DE TIMP, SEMNALE
Sunt definiti ca orice tehnica specifica care indica in mod obiectiv intrarea/iesirea intr-o piata anume. Un indicator care este subiectiv la interpretare nu este un indicator, ci mai degraba o tehnica de investitii.

TEHNICA DE INVESTITII
Este o colectie de proceduri care asista traderul in luarea deciziilor de intrare/iesire din piata. Ea consta de fapt dintr-un indicator sau mai multi indicatori combinati cu reguli generale de intrare/iesire si / sau proceduri pentru controlul riscului. O tehnica de investitii nu este un sistem de investitii, ea mai degraba este o apropiere de tranzactie, de regula obiectiva, dar nu asa de precisa si rigida ca un sistem de investitii.

INTRAREA SI IESIREA DIN PIATA
Intrarea in piata inseamna a stabili short, long sau spread pozitii in piata, iar iesirea reprezinta inchiderea acestor pozitii. Sunt mai multe tipuri de ordine pentru a realiza aceste lucruri.

OPTIMIZAREA.
Este actul prin care un sistem de investitii incearca sa se potriveasca cu datele istorice. Aceasta inseamna ca traderul va genera un sistem de reguli care functioneaza bine cu datele istorice, adica sistemul se va potrivi cu trecutul.

In capitolul urmator voi continua cu cateva reguli de baza pentru daytrading.

Comments

  1. Furdean Cosmin says:

    Citesc de cateva zile si sunt foarte bucuros ca putem gasi asemenea informatii, pe mine ma intereseaza in special si as dori daca se poate sa invat cat mai multe despre tranzactii cu monede valutare. va multumesc

Speak Your Mind

*