4.2.3 Piata futures – analiza daygraficului

 Postat de TRAIAN pe 10 august 2010

Am facut un mare pariu cu mine insumi si anume, nu ma voi lasa (indiferent cat va dura si va costa aceasta) pana nu voi reusi sa stapanesc bine tranzactia pe futures.

In acest ciclu voi prezenta cateva mici lectii ajutatoare pentru a intelege mai bine acest fenomen, care REPET, va deveni foarte cautat in viitor, inclusiv pe bursa de la Bucuresti.

Primul element

Unul din elementele principale ale reusitei pe FTS este dexteritatea de a putea recunoaste cat mai repede multiplele forme care se succed si sincronizeaza in cazul oscilatiilor cotatiei instrumentului.

Este ca si cum ai astepta ca surfer un val propice fie pentru a te urca mai sus sau a cobori mai jos si a te putea mentine in starea de plutire.

Trebuie sa sti sa omiti cadrele cand cotatia este in range si sa iei in considerare cazul cand acesta isi schimba directia, dar mai ales care va fi sensul acesteia si cat va dura.

De multe ori este bine sa stai de o parte fata de instrumentele ale caror oscilatii in timp sunt foarte mari dar si mari generatoare de riscuri greu de controlat. Nu orice stop loss iti poate proteja investitia, acesta poate fi si ocolit/depasit cand descresterea are un gap instantaneu destul de mare.

Acest lucru il pot face doar investitorii experimentati si cu vechime in primul rand pe piata spot ai apoi pe futures. Deoarece viteza de realizare a oscilatiilor UP/DOWN pe piata futures se produce de foarte multe ori in mod accelerat ne putem da usor seama cat de important este sa te descurci cu atatea cadre/forme ale graficului evolutiei pretului contractului respectiv.

Si totusi exista alte cateva elemente de baza care trebuiesc luate in considerare, de multe ori reanalizate pana se va ajunge la rutina.

Doar in acest mod putem “bate” piata si sa resuim sa nu ne surprinda miscarea ei foarte oscilanta si sa ajungem sa ne acopere “valul” asa cum se intmpla cu surferii neexpermentati care se avanta prea in larg fara multa experienta.

Al doilea element
Acesta este determinat de momentul intoarcerii trendului – reversal trend semnalat intotdeauna de divergenta indicatorului MACD fata de trendul instrumentului (de regula linia MACD anticipeaza schimbarea SIGURA a trendului instrumentului) folosind ca semnal un dual stochastic.

De obicei in timpul unei zile de tranzactionare exista cel putin 3 puncte de divergenta, iar daca volatilitatea este mare acestea pot creste ca numar. Cu atat mai puternic va fi semnalul de reversal daca linia de semnal intersecteaza punctul de divergenta.

Al treilea element de rutina
Desigur, la fel de importante pentru alegerea unei miscari la daytradingul FTS sunt cele doua praguri de suport si rezistenta, mai ales pentru estimarea tintelor de atins – minime si maxime.

In aceste sens, pe baza nivelurilor anterioare se pot stabili urmatoarele praguri de suport si rezistenta, astfel incat pe un trend anterior suportul devine o rezistenta pe un downtrend local si invers, pe un trend anterior descrescator o rezistenta devine un suport pentru trendul UP in cauza.

Al patrulea element
Alegerea unui sistem simplu de analiza grafica. Putem sa luam in considerare uneori si valoarea indicatorului CCI (commodity channel index), mai ales cand acesta este in afara zonei neutre de + 100 / – 100.

Semnalele de depasire imediata a acestor valori pot reprezenta o continuare a miscarii incepute fie de crestere cu semnal de overbought daca valoarea este prea mare (cu mult peste +100, de exemplu de +150 sau +200) de unde se poate face un mic revers sau de scadere a trendului cu semnal de oversold, iar daca valoarea negativa este prea mare acesta va indica un semnal de oversold, la fel cu o mica intoarcere.

Speak Your Mind

*