4.2.2.2 Intraday trading pe futures

Capitolul nr.4 – PROFESIONISTII

 

Cred ca este cazul sa prezint unele elemente de baza pentru cineva care doreste sa castige ceva bani pe futures folosind tehnica intraday.

Recunosc ca uneori stau foarte mult in fata unui grafic si studiez atent si mult (uneori pana la epuizare) miscarea/trendul prêtului unei actiuni comparand diversi indicatori si semnalele acestora privind anticiparea evolutiei trendului.

Astazi am ales sa prezint cateva date si concluzii, sper eu demne de atentia celor interesati care doresc sa afle si sa cunoasca cat mai multe despre AT.

O mica paranteza cred ca este necesara.
Voi face o referire expresa la ceea ce mi-a spus un cititor.

Nu voi cita exact ci voi reproduce esenta …“este interesant sa intri in contact cu AT, iar prezentarea unei analize tehnice este greu accesibila celor care nu au o minima baza de studiu in aceasta privinta”.

Este perfect adevarat acest lucru. Este ca si cum i-ai spune unui copil de clasa a 4 a despre derivate sau integrale.

Ei bine unul dintre scopurile acestor prezentari este de a transmite un mesaj cat mai CLAR celor care intra in contact prima, a doua sau a 100 -a oara cu acest gen de analiza …. ca este cazul sa “STUDIEM PERSONAL” cat mai mult AT (analiza tehnica bursiera) si AF (analiza fundamentala) daca dorim neaparat sa “citim piata” si sa CASTIGAM ceva bani in plus. Nu este acest lucru scopul real al tuturor investitorilor?

Tot in cadrul acestei paranteze fac mentiunea ca pe acest site se pot gasi atat sursele de informare (denumire si comentarii carti, inclusiv scrise in lb romana, prezentare de site-uri straine dar si autohtone etc) privind bazele AT, dar si o descriere practica a unor date elementare.

Trebuie doar cautat cu rabdare printre temele deja prezentate. Cineva imi spunea odata, cand ele apareau pe forumul AGF ca i-a luat cca 2 saptamani sa citeasca toate temele si i-am dat dreptate, iar dovada optimizarii cautarii este acest site de instruire.

De fapt, toate acestea sunt un punct de plecare … restul trebuie sa-l faca mai departe oricine si sa nu astepte prea mult de la ceilalti.

Un sistem propriu de investie/tranzactionare se face cu foarte multa truda si studiu, cu multe ore de analize dar si de testare, uneori cu pierderi de bani dar si de castiguri, toate acestea depind de fiecare persoana.

Gata, am terminat paranteza.

Futures poate fi “citit” si anticipat?

Eu zic ca DA si acest lucru il voi exemplifica mai jos prin utilizarea graficului si tehnicii Intraday.

Iar vor zice unii ca nu au acces la o platforma de tranzactionare si la bazele de date respective AT, fie ea si virtuala. Vreau sa spun ca exista suficiente site-uri online ale SSIF din tara care ofera acces gratuit tuturor celor interesati (nu neaparat clientilor) la aceste grafice putand chiar tranzactiona virtual incercand diferite metode sau tehnici de investitie.

Din pacate pentru futures dezvoltarea acestui segment virtual este mai mica.

Si totusi pana la urma tot trebuie incercat pe viu, deci in calitate de client activ si real, cu cash in cont de aceasta data. Avantajul FUTURES este ca suma necesara (marja cumpararii contractului) este cu mult mai mica decat cea de pe spot avand acces concomitent si la datele de pe spot.

Pentru cazul practic am utilizat graficul INTRADAY deoarece asa cum spuneam candva imi place sa speculez pe bursa mai mult decat sa fiu LONG.

M-am oprit tot la SIF5_SEP. Din analiza graficului mi s-a parut (ramanad sa si testez practic acest lucru) ca exista o corelare intre semnalele de intrare pe care la indica trei indicatori tehnici alesi de mine temeinic, adica STS (indicatorul statistic / stochastic), MACD (media mobila convergenta divergenta / moving average convergence divergence) si DMI (indicele miscarii directionale / directional movement index).

Deoarece despre primii doi indicatori am mai discutat, inclusiv cu cateva exemple practice de analiza, ne vom opri dpdv teoretic doar asupra indicelui DMI.

Ce este DMI?
Este ceva mai complicat dar daca este studiat cu atentie acesta va fi perceput corect de oricine.

Pentru a-l prezenta voi folosi descrierea aflata pe platforma Vanguard aceasta fiind mai la indemana pentru analiza indicelui.

Acest indicator a fost conceput de J. Welles Wilder, care l-a introdus în cartea sa ”Noi concepte în sistemele tehnice de tranzactionare” pentru a determina obiectiv dacă o piată urmează un trend sau nu.

Miscarea directională se poate defini ca fiind portiunea din intervalul de variatie din perioada de observatie curentă care este în afara intervalului din perioada precedentă.

DMI se compune din patru linii:
+ DM – care măsoară miscarea crescătoare;
– DM – care măsoară miscarea descrescătoare;
DX – care măsoară intensitatea tendintei;
ADX – o variantă mai lină a liniei DX.

Pasii pentru realizarea acestui grafic sunt:

1. Identificarea miscării directionale (DM) prin compararea intervalului dintre minima si maxima perioadei curente si al perioadei anterioare. DM reprezintă cea mai mare parte a intervalului din perioada curentă ce ramâne în afara intervalului din perioada precedentă.

Sunt patru tipuri de DM. DM este intotdeauna un număr pozitiv (iar +DM si –DM se referă doar la miscarea peste sau sub intervalul precedent).

2. Identificarea intervalului real (true range – TR) al pietei analizate, care este întotdeauna un număr pozitiv, fiind cel mai mare dintre următoarele trei: diferenta dintre maxima curentă si minima curentă, cea dintre maxima curentă si ultimul pret al perioadei precedente si cea dintre minima curentă si ultimul pret al perioadei precedente.

3. Calculul indicatorilor directionali zilnici (+DI si –DI). Ei permit compararea diferitelor piete prin exprimarea miscării directionale ca procentaj din intervalul real. Fiecare DI este un număr pozitiv (+DI = +DM / TR ; -DI = -DM/TR)

4. Calculul liniilor directionale fine (+DI si –DI) cu ajutorul mediilor mobile. Relatia dintre linia pozitivă si cea negativă identifică trendul. Când +DI este deasupra, trendul este crescător, iar când –DI este mai mare, arată un trend descrescător. Intersectiile dintre linii dau semnale de tranzactionare.

5. Calcularea indicelui directional (DX) care măsoară diferenta dintre liniile directionale +DI si –DI, ca raport procentual între diferenta si suma celor două valori.

6. Calcularea indicelui directional mediu (ADX), care arată dacă o tendintă merită urmarită. Se calculează ca medie mobilă a lui DX. Când o tendintă se manifestă evident, diferenta dintre cele două valori creste si la fel si ADX. ADX scade când o tendintă se inversează sau când pretul formează un interval. O metodă de urmărire a trendului se foloseste cu mai mult succes în cazul unui ADX crescător.

Interpretare

Determinarea fazei unei piete – dacă urmează sau nu o tendintă
O linie ADX în crestere si situată deasupra unei valori prestabilite (20 sau 30) indică o piată care urmează o tendintă, în timp ce o linie ADX în scădere indică o piată care nu urmează nici o tendintă bine definită.

Identificarea directiei trendului
Daca linia +DM este deasupra liniei –DM atunci tendinta este crescătoare, iar dacă linia –DM este deasupra liniei +DM atunci tendinta este descrescătoare.

Compararea tendintelor în diferite instrumente
Valori mai mari ale indicatorilor DX si ADX pentru un anumit instrument comparate cu valori mai mici ale acestor indicatori pentru un alt instrument indică faptul că primul instrument urmează o tendintă mai puternică decât cel de-al doilea.

Indicarea semnalelor de cumpărare si de vânzare
Semnalele de cumpărare si de vânzare sunt generate de dreptele +DM si –DM. Dacă linia +DM intersectează de dedesubt linia –DM acesta este un semnal de cumpărare. Un semnal de vânzare are loc atunci când linia –DM intersectează de deasupra linia +DM. Aceste semnale sunt mai de încredere dacă linia ADX indica o piată care urmează o anumită tendintă.

Eu personal am folosit ultimul paragraph, “Indicarea semnalelor de cumparare si de vanzare” cele mai convenabile prin corelarea semnalului/semnalelor de intrare cu semnalul/semnalele de intrare ale lui STS si MACD care sunt foarte apropiate si uneori chiar se suprapun.

Am mai avut in vedere si faptul ca minimul la MACD este si un minim al liniei pretului din ziua respectiva care poate corespunde cu semnalul de intrare al DMI. Caracteristic pentru INTRADAY (si ceea ce “pacaleste” de obiciei pe un investitor este de a folosi doar semnalul de intrare al STS care nu intotdeauna este si minimul pretului zilei (de fapt sunt minime nesemnificative ale unor perioade foarte scurte de timp ale zilei respective, uneori de 1 ora si chiar mai putin).

Inca o remarca, cine doreste un castig mai mare pe o perioada de cateva zile poate utiliza corelarea dintre punctele de intrare ale STS, MACD si RSI (cu accent pe ultimul indicator) utilizand graficul zilnic, iar pentru o precizie mai mare se poate folosi din aproape in aproape (depinde de dorinta si precizie) graficul de 60 min, 30 min, 5 min si chiar 1 min.

Eu am ales graficul Intraday pentru data de 02 august 2006 si am observat urmatoarele caracteristici ale evolutiei pretului contractului SIF5_SEP 2006:

Pretul a avut cu unele mici diferente 3 bottomuri, considerate ca puncte de optim pentru intrari ale zilei:
– unul la 10.29:21 la pretul minim de 2.6108 (STS = 14.71, DMI = 56.78 si MACD = -0.00812).
– al doilea la 12.37:48 la pretul minim de 2.6101 (STS = 15.53, DMI = 56.74 si MACD = -0.00577).

– al treilea ceva mai sus la 14.16:06 la pretul minim de 2.6152 (STS = 0, DMI = 27.8 si MACD = – 0.00305).

La primul bottom al Intraday :
Un prim semnal pentru punctul de intrare ne-ar fi dat MACD la ora 10.28:31 la pretul unui contract de 2.6200 pentru un MACD = – 0.00817 si STS = 14.4 si DMI = 57.85.

Tot un prim semnal de intrare ne-ar fi dat STS = 2.6200 de la ora 10.29:48 dupa semnalul dat anterior de MACD si dupa minimul perioadei.

Semnalul de intrare dat de DMI = 40.44 este la ora 10.30:14 la pretul contractului de 2.6300. cand + DM intersecteaza pe dedesubt linia – DM, iar linia ADF indica o tendinta a evolutiei pretului.

Se observa o prima caracteristica pentru punctul de intrare :

MACD anticipeaza intrarea (este vb de cca 1 minut, cu putin inaintea celorlalti indicatori) si este INDICATORUL FORTE pentru semnalul de intrare. Acesta fiind mai aproape de nivelurile minime ale contractelor SIF5_SEP luate ca pozitie optima pentru cumparare.

– valoarea MACD este negativa si este minimul zilei acestui indicator.

La al doilea bottom al zilei
Un al doilea semnal favorabil pentru punctul de intrare la contract ne-ar fi dat MACD la ora 12.37:28 la pretul unui contract de 2.6150 pentru un MACD = – 0.00581, STS = 15.53 si DMI = 57.4

Tot un al doilea semnal optim de intrare, de aceasta data comun pentru ceilalti doi indicatori ne-ar fi dat STS = 51.11 si DMI = 49.66 de la ora 12.40:28 la un prêt al contractului de 2.6200.

La fel si in acest caz MACD este indicatorul puternic care anticipeaza un prêt minim convenabil pentru cumpararea contractului. Acesta are valoare negativa fiind aproape de minimul zilei acestui indicator si indica clar un semnal de INTRARE. Ceilalti doi indicatori il secondeaza indeaproape confirmand semnalul de intrare favorabil dat de MACD.

Nu vom mai analiza si ultima scadere a zilei la SIF5_SEP deoarece concluzia este deja elocventa.

Pe aceste baze dar si pe alte elemente se pot face scurte analize privind evolutia pretului contractelor pe FUTURES. Dar, acest lucru data viitoare dupa ce vom proba si practic cateva zile la rand concluziile de mai sus.

Sper sa-mi iasa, Daca nu vom vedea unde am gresit si vom relua munca pana cand vom gasi solutia potrivita pentru acest gen de investitie … Intraday trading.

Speak Your Mind

*