4.2.2.1.1 Analize comparative piata futures – etapa 2

Capitolul nr.4 – PROFESIONISTII

 

Incheiam partea I din prezentarea pietei futures cu etapa a III a – Selectarea caii de acces/modului de abordare a investitiei de la punctul b) Cum ne construim o strategie de tranzactionare in piata futures ? cu patternurile candlestick si oscilatorul stochastic.

Voi continua putin cu acest element prezentand in mare cateva referiri despre oscilatorul Stochastic – STS, de altfel foarte bine cunoscut de catre traderi.

Stochastic

Oscilatorul STS este un studiu care masoara un moment al evolutiei pretului contractului din piata indicand punctul unde pretul a ajuns destul de SUS pentru a ne intalni cu dominatia vanzatorilor in piata – situatia de supracumparare sau destul de JOS pentru a avea dominatia cumparatorilor – situatia de supravanzare.

Acest oscilator se bazeaza pe conceptul ca pretul TINDE sa se inchida in apropierea unui TOP cand piata este pe crestere si pretul tine sa se inchida in apropierea unui BOTTOM cand piata este pe scadere. Aceste momente constituie si situatii de reversal – intoarceri ale directiei trendului instrumentului respectiv, adica situatii in care un trader futures poate lua o decizie de intrare in piata si de a deschide un numar de pozitii LONG sau SHORT.

Studiul grafic al oscilatorului STS foloseste doua linii de SEMNAL %K si %D, fiecare avand valori cuprinse intre 0-100.

Semnificatia %K
– este media procentuala a trei medii mobile ca rata a perioadei curente deja incheiate minus minimul cel mai de jos divizat la diferenta dintre maximul cel mai mare si minimul cel mai de jos al perioadei analizate.

Semnificatia %D
– este media mobila simplã a lui %K. Deoarece este o medie mobilã, aceastã linie are o pantã mai micã decât %K si oferã semnale pentru o piatã supracumpãratã sau supravândutã.

Valorile 0 si 100 ale celor doua linii ale oscilatorului STS semnifica preturile cele mai joase respectiv cele mai mari ale perioadei analizate.

Aplicatia Stochastic este folosita deci pentru a arata o schimbare a trendului.
Intersectia dintre linia %D si %K indica un SEMNAL DE VANZARE daca ambele linii sunt deasupra nivelului de 70 in aceasta ordine si un SEMNAL DE CUMPARARE daca sunt in ordine inversa sub nivelul de 30.

Indicarea divergentelor “bullish” si “bearish”
Divergenta dintre stochastica si pret indicã scãderea intensitãtii unei miscari ascendente sau descendente.
O divergentã negativa (“bearish”) are loc atunci când preturile cresc tot mai mult, dar stochastica descreste. Acesta este un semnal de încetinire a tendintei crescãtoare.
O divergentã pozitiva (“bullish”) are loc atunci când pretul scade tot mai mult, dar stochastica creste. Acesta este un semnal cã tendinta descrescãtoare slãbeste în intensitate.

Semnale intarziate
Un semnal de vanzare/pozitie short intarziat apare cand semnalele liniilor %K si %D cresc deasupra nivelului de 70 si scad sub acest nivel.
Un semnal de cumparare/pozitie long apare cand semnalele liniilor %K si %D scad sub nivelul de 30 si cresc deasupra acestui nivel.

Etapa a 4 a – Crearea propriei strategii de investitii pe piata futures
Pentru aceasta am construit urmatorul grafic pentru studiu

graf-1-curs

Inainte de a trece propriu-zis la analiza voi adauga urmatoarele :
– parametrii strategiei de tranzactionare sunt oferiti de fapt de identificarea si analizarea relatiilor pretului contractului/instrumentului privind realizarea unei formatiuni grafice gen reversal – intoarceri de trend (vezi patternurile bearish candle sau bullish candle – cazul nostru), fie de scadere – bearish trend sau de crestere – bullish ultile pentru deschiderea de pozitii SHORT sau LONG pentru una din tipurile mentionate : scalp sau momentum – microday, daytrading – tranzactii in aceeasi zi/macroday, swing pozitii si de pozitie.

– in acelasi timp vom analiza potentialul de a obtine un bun profit caracterizat de alegerea unui time frame potrivit (am ales un swing trading pentru mai multe zile).

– nu in cele din urma vom analiza vigoarea/puterea caracteristicilor noi definite.

Interpretarea strategiei si parametrilor alesi pentru a intra in piata
– am ales perioada de evolutie a graficului zilnic al contractului DESIF5_DEC din 23 martie – 14 aprilie 2009 cand am identificat caracteristicile unui pattern candle reversal dupa doua zile de scaderi destul de abrupte – marcate prin zona 1.

– zona I – TRENDUL ANTERIOR PUNCTULUI DE REVERSAL – se caracterizeaza prin doua elemente : anvergura/ordinul de marime a tendintei de scadere (de la minim la maxim) si numarul de perioade care a condus la aceasta tendinta

– zona a 2 a – SETAREA – IDENTIFICARE PATTERN REVERSAL BULLISH – corespunde cu recunoasterea unui inceput de reversal marcat printr-un …. candle pattern clasic care are minimul sub minimul anterior. Se caracterizeaza prin locatia (locul punctului de reversal este mai jos decat minimul tendintei zonei 1), forma (marimea corpului si a umbrei lumanarii de setare), dimensiunea lumanarii (magnitudinea acesteia de la minim la maxim) si caracteristicile dominante ale lumanarii comparativ cu celelalte.

– zona a 3 a – IMPULSIONAREA PRETULUI – aici va trebui sa monitorizam taria/puterea pretului de a avea o ascensiune, de a asigura impulsionarea acestei noi tendinte si care va trebui sa marcheze o schimbare de directie propriu-zisa prin identificarea punctului de reversal si care se va consolida ulterior printr-o crestere a lichiditatii din piata vizibila cu ochiul liber. Este si punctul unde speculatorii intra efectiv in piata prin deschiderea de pozitii limitate ca marime fixand SL la minimul acestei zone.

– zona a 4 a – CRESTERE CONTINUA – este zona care se va delimita de evolutiile zilelor anterioare prin evolutii net superioare (lichiditate, variatie importanta a pretului), cu maximul mai mare decat maximul zilelor anterioare si minimul mult deasupra minimului punctului critic de reversal. In aceasta zona ar trebui sa ne intrebam : cand apare o asemenea ascensiune a pretului si care este magnitudinea acesteia.

– zona a 5 a – CONFIRMARE DESCHIDERE POZITII – este zona cea mai importanta pentru traderii mai conservatori privind luarea DECIZIEI de intrare in piata/deschidere pozitii dupa ce ne-am convins ca directia trendului va fi de durata si momentul in care traderii speculatori isi maresc expunerea in piata.
La fel ca la zona 4 ne vom pune si aici doua intrebari : cand va apare o confirmarea a trendului reversal si cat de puternica este aceasta.

Un argument in acest sens este ca maximul acestei zone depaseste/acopera trendul DOWN anterior fiind deasupra maximului zilei de unde a inceput deprecierea.

In acest caz vom aborda strategia SWING LONG cu deschiderea in trepte a pozitiilor calculate prin aplicarea tehnicilor de MM. Asa ca pentru prima data vom avea o expunere prudenta (intre 30-50% din capitalul investitiei) cu luarea masurilor de SL (stop loss) si TP (tinta de profit), care poate fi fixata pe baza relatiei RR (castig/pierdere, posibil 2:1 sau 3:1) sau prin folosirea trailing stop in functie de ascensiunea trendului.

Confirmarea propriu-zisa vine dupa cum se vede din grafic pe baza intersectarii liniilor %K si %D ale oscilatorului Stocahstic – STS, care da un semnal de BUY usor POZITIV intarziat la nivelul zonei de 70.

– zona a 6 a – CRESTERE EXPUNERE – se va face pe baza confirmarii evolutiei pretului din piata, a lichiditatii si mai ales a pozitiei oscilatorului STS in zona de deasupra liniei de 70.

Ulterior, pe baza semnalelor STS de iesire din zona de supracumparare vom incepe inchiderea partiala a pozitiilor LONG si marcarea profitului stabilit la deschiderea acestora.

Acest moment este unul foarte dificil deoarece foarte multi se LACOMESC la mai mult decat si-au propus (cateodata si piata este mai darnica) insa exista o regula valabila si pe bursa “Decat MULT si PROST mai bine PUTIN si BUN”. Aceasta inseamna ca trebuie sa ma multumesc cu cat mi-am propus si sa inchid pozitiile atunci oricat mi-ar face piata cu ochiul sa mai pastrez pozitiile deschise.

Aici intervine acea psihologie a traderului de succes care va face abstractie de sentimente/emotii si va respecta corect regulile de baza impuse la orice tranzactie.

Am lasat la urma partea cu evaluarea performantelor si alegerea unei noi strategii de investitii deoarece sunt conditionate intr-un anume fel si le voi rezerva timp in WKD-ul viitor.

Speak Your Mind

*