4.2.2.1 Analize comparative in piata futures

Capitolul nr. 4 – Profesionistii

Egoism – lipsa de onestitate a non traderului roman.

Se pare ca unii traderi nu prea doresc sa se afle despre ceea ce stiu ei comparativ cu ceilalti deoarece considera ca aceasta atitudine le creaza un avantaj si pe aceasta baza au succes la tranzactionare.

In momentul in care se gaseste totusi cineva sa descopere si altora o parte din aceste “secrete” gasesc diverse mijloace de a jigni persoana in cauza uitand ca in fapt si in fond tot comportamentul lor este unul egoist, care contravine onestitatii unui trader experimentat.

Marii traderi folosesc cand incearca sa creioneze profilul unui investitor de succes un termen foarte greu de gasit si anume – onestitate/demnitate/omenie, drept o calitate de baza ce te poate mentine la granita dintre un trader serios/experimentat si unul care este lipsit de orice demnitate fiind subjugat lacomiei dar si fricii in momentele in care piata jongleaza cu asa ceva, adica un mare egoist.

Nu de putine ori am fost confruntat cu aceasta a doua categorie de indivizi, insa asa cum le-am spus si atunci le voi repeta de fiecare data in mod public ca: nu ma voi cobori la nivelul micimii lor pentru orice afront deoarece munca mea are un scop mult mai important, adica un ajutor neconditionat celor care au nevoie de asa ceva si nu unul material, asa cum procedeaza marea majoritate.

Indiferent unde se vor produce aceste evenimente, putine de altfel, le voi trata ca atare desconsiderandu-le si ignorandu-le in egala masura.

Gata cu lucrurile marunte si atitudinea unora de pe forumurile unde activez destul de rar.

Ce mi-am propus incepand cu postarea de fata ?
1. Sa cunoastem mai bine piata futures
Scopul acestei cunoasteri este sa obtinem o perceptie cat mai buna pentru a ne putea apropia aceasta piata cat mai mult si sa nu ne temem de tot ceea ce se vorbeste pe la colturi despre acest gen de tranzactionare, care este totusi cu risc mai ridicat.

Istoria ei vine de departe si nu voi dezvolta acest subiect deoarece este mai mult informativ. Cine doreste, pentru cultura sa bursiera, poate citi mai multe AICI.

Ma voi opri mai mult asupra unor elemente de baza:
a) Psihologia unui trader futures.

– psihologia unui trader futures de succes iti DICTEAZA sa tranzactionezi pe piata cu RESPECT.

Aceste atitudini trebuiesc create si pastrate clar in minte pe tot timpul tranzactionarii, ele fiind baza reusitei si deci trebuiesc aplicate: respect fata de piata futures si de toti traderii acesteia; detasarea emotionala (pietei nu-i pasa de tine si nici de trazactia ta – fii obiectiv – speranta nu trebuie sa aiba loc in actiunea ta);

tranzactia este o afacere (o profesie – studiu, citit, invatat, autoeducatia, cultivat umilinta);

perseverenta– dezvolta strategia ta si apoi urmareste-o asiduu, mai ales nu te panica;

nu tranzactiona cu cei trei FNI – frica, nesiguranta si indoiala si mai ales ramai in afara pietei daca una din cele trei emotii te stapaneste;

investeste suma corecta – adica nu depasi limita expunerii in piata, cea care iti permite controlul riscului acesteia;

respecta controlul banilor – niciodata nu depasi 5-10% din valoarea capitalului total la orice tranzactie, tranzactioneaza conservator si nu agresiv.

– ai temperamentul unei psihologii CORECTE de tranzactionare gen futures

De aici porneste faptul ca doar unii traderi castiga consistent pe piata si marea majoritate NU. Odata ce ai o strategie verificata in piata este important s-o respecti atunci cand trendul ales este in directia corecta, dar mai ales cand este invers si se aduna pierderile, adica atunci cand acestea cresc.

De aici vine si temperamentul corect si deci esenta castigului – sa fii in stare sa fii rece, distant si sa dezaprobi emotiile mai ales atunci cand ele te coplesesc. Din pacate majoritatea nu invata acest gen de temperament si cred ca piata o pot jongla cum vor ei.

– fii ONEST cu tine insuti

Este o calitate pe care multi traderi fie o au inainte de a deveni traderi futures si o pierd pe parcurs, fie nu o au si nu inteleg ce rol joaca. Sunt foarte putini cei care o au si o pastreaza in orice conditii, mai ales cand devin castigatori. In acest caz daca nu esti mental si psihologic pregatit pentru acest gen de piata atunci risti sa pierzi totul mai ales daca rupi legatura cu realitatea din jur.

In fond, acest aspect este legat de faptul ca trebuie sa-ti cunosti limitele si sa le accepti asa cum sunt ele altfel orice castig sau pierdere denatureaza realitatea lucrurilor.

In acest caz vom putea accepta ca orice pierdere este rezultatul numai al greselilor noastre si sa incercam sa le corectam, iar orice castig se bazeaza integral pe respectarea unor reguli de baza si nu pentru ca peste noapte unii dintre noi au gasit marile secrete bursiere. Secretul este chiar traderul insusi, un trader experimentat si disciplinat indiferent de situatie.

– controleaza lacomia si disciplina

Aceste atribute ale psihologiei determina cele mai mari pierderi pe futures decat in orice alta piata.

Cei care sunt traderi activi pe futures stiu prea bine despre ce vorbesc si de asemenea mai stiu ca o inablitate din partea noastra pentru a controla asa ceva ne poate scoate mai repede din piata decat din orice alta piata.

Dezvoltarea DISCIPLINEI este absolut CRITICA, mai ales daca ai dorinta/scopul de a face bani pe futures. Acest atribut inseamna ca odata ce sti ce trebuie sa faci atunci fa-l in mod consistent si consecvent indiferent de starea emotionala.

O psihologie de succes in piata futures incepe cu aflarea cheilor acestor doua atitudini fata de activitatea de investitii. Asa ca tot ceea ce veti invata de aici inainte despre piata futures trebuie sa aveti in minte aceste doua atribute de baza … controlul lacomiei si disciplina.

– nu in cele din urma cunoaste-te pe tine insuti

Cu totii stim ca cea mai vanduta carte a tuturor timpurilor este BIBLIA, insa niciodata nu ne-am intrebat de ce. Ei bine in aceasta privinta raspunsul cel mai frecvent se refera la vesnica problema a omenirii sau a omului in general ….. cine sunt eu sau cunoaste-te pe tine insuti

Este poate cea mai grea intrebare la care pana acum foarte multi au incercat un raspuns si nu au reusit.

Oare, tu investitorule sau traderule chiar si cu o minima experienta, te cunosti destul de bine, sti cine esti, ce reactii vei avea in piata ?
De regula suntem prea onesti cu noi insine si este foarte greu sa admitem ADEVARUL despre noi insine. De aceea de cele mai multe ori nu vom recunoaste ca am gresit chiar si cand exageram cu castigurile si vom incerca sa dam vina pe altceva. Exista si polul opus cand ne invinovatim prea mult pentru orice nereusita.

Asa ca vor fi multe situatii in care vom pretinde ca acel rau (de exemplu o pierdere care se adanceste) este OK crezand ca situatia este departe de a fi foarte rea si tot asa.

Si totusi in piata futures poate mai mult decat in orice alta piata exista un invingator si un invins, nu exista cale de mijloc si cel care nu minte este CONTUL de investitii cu rezultatele tranzactiilor. Aceea este realitatea si ea nu minte niciodata.

Dar, eu zic sa ne oprim aici cu psihologia unui trader futures de succes, care singura nu ne poate asigura si reusita si sa abordam inca un element de baza a pietei futures si anume strategia de tranzactionare.

b) Cum ne construim o strategie de tranzactionare in piata futures ?
Pentru aceasta vom descrie un algoritm de lucru care ramane valabil la fiecare tranzactionare pe care avem intentia sa o facem.

Etapele algoritmului sunt :

– identificarea pietei futures in care urmeaza sa actionam;
– determinarea time frame-ului de tranzactionare;
– selectarea caii de acces/modului de abordare a investitiei;
– crearea propriei strategii de investitii;
– stabilirea parametrilor strategiei de tranzactionare;
– masurarea performantelor strategiei aplicate.

Fireste dupa aceste etape urmeaza inca un ciclu care va incepe obligatoriu cu implementarea noii strategii de investitii.

ETAPA I a strategiei de investitii – Identificarea pietei de tranzactionare

Aceasta se caracterizeaza la randul ei prin alte patru elemente principale:
– accesul usor
– un spread solid/consistent dintre bid si ask
– lichiditate ridicata
– tranzactionare virtuala 24 de ore.

Pentru a vedea cum se procedeaza in acest caz am ales drept piata de investigare piata autohtona, care trebuie sa raspunda la cerintele de mai sus.

Cum identificam elementele unei piete futures autohtona corecte pentru succes?

Sa incercam impreuna sa cunoastem mai bine piata futures in general deoarece sunt convins ca vom avea mare nevoie de ea in viitor si asta nu pentru ca exista sansa ca bursele sa aiba o corectie importanta in perspectiva ci este bine sa stim cum sa ne protejam cand bursa spot scade semnificativ si dorim sa nu pierdem din profitul realizat folosind oportunitatile de la Sibiu si strategiile adecvate acesteia.

Pentru inceput voi afisa un grafic comparativ la doua instrumente de la Sibiu si anume DESIF5_DEC si DESIF2_DEC din anul 2006.

 

2014-04-26_1847

Identificare
– accesul este destul de usor, in sistem ONLINE prin intermediul unei firme de brokeraj, cu un delay acceptabil de cateva secunde – nu la fel de bun la cateva fractiuni de secunda ca pe alte piete futures, cu un comision totusi destul de mare (cca. 1,4 lei/contract) si o marja variabila, care poate ajunge si la 80% din pretul activului suport de pe piata spot.

– de regula diferenta dintre pretul din bid (cerere) si ask (oferta) este destul de convenabil, adica in cazul nostru de cca. 100 pct (1.2962 – 1.3089 la DESIF5_DEC 2006), uneori poate creste si pana la 200 puncte cand volatilitatea este foarte mare.

Se poate observa ca la DESIF2_DEC este mai mare decat la celalalt instrument ceea ce arata ca spreadul acestuia nu este destul de solid ci variabil, mai putin constant.

 

– lichiditatea este un lucru esential pentru piata futures mai ales pe o volatilitate importanta fara a risca prea mult in cazul unei variatii a pretului deosebita. Din grafic putem observa ca DESIF5 se detaseaza foarte mult de DESIF2 adica de cca. 100 de ori mai mult ceea ce reduce substantial riscul lichiditatii si ne indeamna sa alegem acest instrument/piata de tranzactionare.

– problema care ne pune sa decidem spre o piata/instrument sau altul este si afinitatea noastra/profilul nostru de trader hedger sau speculator si vom constata ca DESIF2 ofera o mai mare stabilitate la variatii agresive de pret ceea ce s-ar preta pentru hedgeri (daca exceptam lichiditatea) si DESIF 5 este mai apropiata de strategia speculatorilor.

Concluzia la acest punct privind identificarea pietei futures pe actiuni este ca Sibex nu ofera multe alternative de contracte pe actiuni, care sa corespunda la cele 4 elemente de identificare.

Astfel SUNTEM NEVOITI sa acceptam singurul instrument care corespunde majoritatii traderilor futures acesta fiind DESIF5,  caz in care va trebui sa ne adaptam profilul acestei piete mai volatile si sa avem in vedere insuficienta unei piete futures mai putin dezvoltate si atractive din acest punct de vedere.

ETAPA a 2 a – Alegerea/determinarea time frame-ului pietei de tranzactionare
Putem delimita acest lucru daca alegem cele 4 categorii de timp de tranzactionare si anume :

– microday – scalp, momentum, macroday – daytrading, swing -1-5 zile si de pozitie – peste 5 zile.

Totusi stabilirea/aflarea timpului de tranzactionare (time frame-ului) pentru orice trader futures ne genereaza urmatoarele intrebari:

– avem o piata disponibila pentru aceste genuri de tranzactionare de la micro la position trading ?
Raspuns :

Prespun ca asa cum s-a manifestat si se manifesta piata DESIF5 cu variatii zilnice maxime de cca. 1000 puncte sau de 250-300 puncte pe moment, in unele ocazii, putem vorbi de o oferta pentru orice gen de trader si time frame.

– exista posibilitatea de selectare a modelului/caii de acces la piata futures ? (vom vedea concret la tipuri de strategii aplicate).

– exista posibilitatea alegerii propriilor cerinte privind tehnicile de tranzactionare ? (le vom vedea mai tarziu).

ETAPA a 3 a – Selectarea caii de acces/modului de abordare a investitiei
Subiectul vizeaza in principal tipul de analiza care va sta la baza luarii unei decizii.

Aceasta poate fi analiza fundamentala sau cea tehnica. Analiza fundamentala se bazeaza pe asteptarile traderilor si reactia acestora la unele informatii/stiri fundamentale.

Fiind vorba de o piata volatila si cu riscuri mari consider ca analiza tehnica se apropie mai mult de caracteristicile acestei piete deoarece ea ia in considerare reactia miscarii pretului la anumite date fundamentale.

Categoriile de analiza tehnica se refera la analiza directa a miscarii pretului, cea indirecta si cea combinatorie care uneste primele doua categorii.
Desigur ca uneltele analizei tehnice pentru alegerea unei anume strategii de investitii sunt multiple si complexe.

In acest caz vom aborda mai multe variante.
Prima varianta, ceva mai facila, este cea combinata dintre patternurile/modelele grafice candlestick si oscilatorul Stochastic.

Cateva modele grafice candle pot fi edificatoare

2014-04-26_1902

 

Pentru astazi cred ca ajunge.

In lectia nr. 2 vom dezbate impreuna urmatoarele etape :

4. Crearea propriei strategii de investitii;
5. Stabilirea parametrilor strategiei de tranzactionare;
6. Masurarea performantelor strategiei aplicate.

Speak Your Mind

*