4.2.2 Teorie si practica la piata futures

 Postat de TRAIAN la data de 10 august 2010

La stabilirea marimii pozitiei deschise pe futures se concentreaza toate uneltele controlului banilor (MM). Este probabil cea mai importanta parte a regulii de control al banilor.

Mai simplu, marimea pozitiei fts este o decizie simpla privind dimensiunea capitalului pe care vrei sa-l folosesti la o investitie. Se poate calcula aceasta marime folosind uneltele MM, pierderea maxima si stop lossul personal.

Foarte multi investitori cred ca daca si-au fixat stop lossul ei au stabilit o marime corespunzatoare a pozitie deschise in piata. In timp ce aceasta iti va spune cand vei iesi de pe o pozitie si va determina cu o pierdere maxima, cat capital poti risca, ea nu-ti va spune cat de mult poti cumpara, cat te poti expune pe piata.

Daca intr-adevar ati calculat pierderea maxima si stop lossul, poti crea aceste valori si sa le introduci intr-o formula care va calcula cate actiuni/contracte poti cumpara fara ati depasi pierderea maxima. Totusi formula este destul de sigura si anume :
Numarul actiunilor ce se pot achizitiona este egal cu pierderea maxima impartita la marimea stop lossului stabilit.
Sunt convins ca majoritatea sunteti familiarizati cu ce este o pierdere maxima, dar nu se poate cunoaste termenul privind marimea stop lossului.

Ce este marimea unui stop loss?

Ea este o diferenta intre pretul tau de intrare si valoarea stop lossului tau. Daca de exemplu pretul tau de intrare este de 1.000 RON si stop lossul va fi stabilit la 990, atunci valoarea stop lossului va fi direferenta intre 1.000 si 990 adica de 10 RON

Aceasta valoare se va introduce in formula de mai sus si atunci numarul actiunilor ce se pot cumpara fara a-ti depasi pierderile maxime probabile se pot calcula usor.

Exemplu practic.

Sa vedem cum lucreaza exact formula de mai sus. Daca ai un capital de 10.000 RON (am ales un minim) si doresti sa risti 2% din capital atunci pierderea maxima va fi:

10.000 x 0.02 = 200 RON.

Daca pretul de intrare este de 1 RON, iar valoarea stop lossului este de 0.9 RON atunci marimea stop lossului va fi 0.1 RON.

In aceste conditii marimea numarului de actiuni care se pot cumpara fara a modifica pierderea maxima va fi de 200 x 0.1 = 200 actiuni.

Speak Your Mind

*