4.2.1.6 Futures – sursa de castig rapid?

Daca cu 1000 RON castigi intr-o zi 250 RON, este oare norocul incepatorului?

Wow, ar spune cineva. Dar asta este fantastic. Cu putina munca as castiga lunar 5.000 RON brut, adica de 5 ori cat capitalul initial, de 6 ori mai mult decat un salariu mediu pe tara sau de cca 2 ori salariul la o firma buna. Chiar ca-ti vine sa te lasi de serviciu.

Realitatea insa nu este aceeasi pentru toti si ea se poate schimba de multe ori la aceeasi persoana. Si totusi, chiar si numai pentru o zi rezultatul este uimitor.

Pana a ajunge sa explic cele de mai sus voi prezenta cateva date despre futures.

Cunosc investitori care tranzactioneaza FUTURES si nu vor sa auda despre altceva. Oare de ce credeti ca afirma aceste lucruri?

Normal datorita avantajelor oferite.

Iata cateva avantaje ale pietei futures:

1) Nu ai nevoie de o multime de bani, acesta fiind si cel mai mare avantaj (pentru inceput este bun si un capital de 1000 RON):

2) Nu ai nevoie de un soft foarte scump, eventual cel oferit de SSIF este suficient.

3) Nu ai nevoie de multe societati emitente, este suficient 1 sau cel mult trei. Altfel este greu de urmarit. Deci un portofoliu mai simplu.

4) Nu ai nevoie sa cumperi si sa astepti, ci vinde la inceput si cumpara din nou mai jos si tot asa pana faci rost de bani mai multi, care iti vor aduce profituri mai mari.

5) Nu ai nevoie de teorii intregi si complexe cum ar fi cele ale lui Gann sau Fibonnacci.

6) Nu ai nevoie de multe carti, studii, analize diverse, ci doar ceva cunostinte despre strategii de tranzactionare si un management bun al banilor.

7) Nu este necesar un complex si superspecializat sistem de tranzactionare.

In concluzie, tot ceea ce trebuie sa faci la inceput este sa cumperi jos si sa vinzi sus sau … sa vinzi sus si sa cumperi cu mult mai jos si tot asa pana incepi sa cunosti piata futures cand poti sa-ti schimbi strategia cu vanzarea la scadenta si alte metode care-ti vor aduce profituri mai mari.

Trebuie sa faci in asa fel incat banii sa lucreze pentru tine si nu tu pentru ei (munca ar fi prea grea si obositoare). Din pacate sunt multe exemple din ultima situatie.

Iata un stil de a tranzactiona FUTURES.

Introducerea in tranzactia pe timp scurt in directia opusa trendului (short-term trend) folosind variatia dintre bid/ask (spread-ul) sau anticiparea evolutiei viitoare a pretului contractului.
– tranzactionarea este o singura data pe zi (atentie comisioanele costa mult uneori) prin utilizarea parametrilor care-ti ofera un procentaj de castig mai inalt / tranzactie.

– folosirea indicatorilor grafici gen momentum si de trend pentru short term.
– de regula marcarea profiturilor mici in repetate randuri sunt mult mai sigure decat “vanarea” profiturilor mari si riscante pe care le asteapta multi investitori.

– multi investitori traditionali folosesc o rata a riscului de 3 : 1 sau 2 : 1. Adica, daca tinta de profit este de 360 puncte atunci riscul ar putea fi o evolutie defavorabila de 120 sau 180 puncte. Pentru acelasi profit, eu de obicei accept o evolutie mai defavorabila decat cea clasica de sus mergand pana la 500 puncte, caz in care accept si un profit mai mic de 360 puncte, pana la limita de 250 puncte.

Si totusi cum reusim sa castigam mai multi bani sau chiar sa castigam cu adevarat bani.

Se spune ca un leu salvat este un leu castigat. Acesta ar putea fi un MOTTO de inceput pentru oricine incearca sa castige bani pe bursa.

Eu personal sunt adeptul costurilor minime pentru investitie si cu cat acestea sunt mai mici cu atat profitul net va fi mai mare. In acest caz trebuie urmarit cu atat mai mult modul in care iti salvezi banii.

Caractersitica de baza a tranzactiilor futures este volatilitatea, fapt care se evidentiaza pe un grafic Intraday cu atat mai mult pe un grafic scalp (la 1, 2, 3, 5 minute chiar la 30 secunde).

Interesant ar fi efectuarea mai multor tranzactii in aceeasi zi, atunci acestea ar trebui sa acopere comisioanele de cumparare si vanzare, taxele de schimbare a ordinelor si impozitul pe profit.

In cazul unui SSIF pentru prêtul contractului Y cresterea ar trebui sa fie de :

Marja prêt cumparare x 1 contract – (comision + alte taxe + impozit profit).
Ex. SIF5_SEP, ziua de vineri 4 august 2006

a) Calcul cumparare 1 contract, la pretul de 2.6000 :

315 + 1.45 = 316.45 RON

b) calcul vanzare 1 contract, la pretul de 2.6800 :

1 x 1.45 + 0.16 x (2.6800 – 2.6000) x 1000 = 1.45 + 12.8 = 14.25 RON

Profit net = (2.6800 – 2.6000) x 1000 – 1.45 – 14.25 = 64.3 RON, adica 20.5% din capitalul investit initial.

Daca aceasta tranzactie a fost realizata la alte preturi apropiate de cele maxime (o situatie ceva mai reala) si s-ar fi repetat de 2 sau 3 ori in aceeasi zi, atunci rezultatul ar fi fost urmatorul:

Prima tranzactie intre orele 9.47 si 11.53

I. Pret vanzare/cumpare : 2.6850/2.6200, profit net obtinut (conform calculului de mai sus) va fi de 47.92 RON

A doua tranzactie intre orele 12.00 si 12.20

II. Pret vanzare / cumparare : 2.6500 / 2.6150, profitul net obtinut va fi de 26.85 RON.

Insumand cele doua profituri obtinute vom obtine un profit zilnic total de 74.77 RON, ceea ce inseamna un randament net zilnic de cca 24% la un capital de 315 RON.

Ar mai fi fost si o a treia tranzactie ceea ce ar fi insemnat inca aproape 25 RON net sau mai mult.

In conditiile in care in loc de 1 marja (315 RON) foloseam tot capitalul de 1000 RON (adica 3 marje = 3 contracte) iata ca era posibil sa obtin in final un profit maxim in jur de 250 RON.

Acest lucru este posibil poate 1 data sau de cateva ori pe luna, dar si asa, la suma investita, este destul de mult 25%. Nu este de mirare de ce unii spun ca se poate castiga intr-un an si de 1000%.

Dar sa nu exageram. La sume mai mari profitul poate fi mai mare, dar si riscul este pe masura. Depinde de fiecare, mai ales daca investitorul este incepator.

Pentru daytraderi o simpla comanda cu mouse-ul ar fixa pretul limita de cumparare, target profitul si stop lossul ceea ce simplifica mult lucrurile privind prezenta acestuia in fata calculatorului.

Pentru cei care sunt long lucrurile se simplifica si mai mult.

In cursul zilei de tranzactionare se pot efectua mai multe tranzactii, unele dintre acestea pot fi pe pierdere, ca urmare a evolutiei trendului intr-o directie opusa celei prognozate initial.

Exista insa cateva elemente de baza necesare obtinerii succesului pe futures:

a. Tratarea fiecarei tranzactii la fel de serios ca orice afacere, nu la “noroc”.
b. Asigurarea unei legaturi online cat mai sigure si rapide.
c. Desfasurarea activitatii cu ajutorul unui calculator/laptop cat de cat performant (important este RAM-ul care nu trebuie sa fie sub 512 MB, a unui procesor destul de rapid, peste 2,5 GHz si a unui hard peste 40 GB.
d. Utilizarea indicatorului MTM in corelare cu ceilalti indicatori de directie ai pretului si semnificatiile candlestick (de ex un semnal de BUY este dat de un “hammer”).

e. Gestionarea banilor este cea mai importanta activitate, in special fixarea ratei profitului marcat pus ca tinta, in corelare cu gestionarea riscului aparitiei pierderilor.

f. Sistemul de tranzactionare – platforma de lucru trebuie sa fie performanta si sa nu implice costuri mari (de regula este asigurata de SSIF unde esti client). Aceasta trebuie imbunatatita tehnic continuu.

Speak Your Mind

*