4.2.1.5 Piata spot vs futures

Capitolul nr. 4 – Profesionistii

Piata spot si futures

In general, cele 2 piete evolueaza corelat, astfel incat rareori se vor putea inregistra diferente foarte mari care sa ofere randamente mai ridicate decat cele prezente.

Operatiunea de arbitraj presupune in principiu cumpararea la BVB si vanzarea contractelor Futures in acelasi timp. Ultimul exemplu prezentat presupune realizarea decalata a celor doua operatiuni.

Acest scenariu presupune o oarecare marja de risc in sensul ca respectivele cumparari BVB/vanzari BMFMS se vor face la intervale de timp diferite (de pilda azi cumpar TLV pe BVB, urmand ca peste 1 saptamana, sa vand corespondentul in contracte futures la BMFMS la un pret mai ridicat), ceea ce ar presupune ca pentru cateva zile/saptamani investitorul BVB ramane in postura de speculant.

Totodata, operatiunea va putea fi realizata asa cum am ilustrat mai sus doar in conditiile in care pretul BVB va avea o evolutie ascendenta in perioada urmatoare pentru a duce dupa sine si cotatia futures si de a permite intregirea operatiunii de arbitraj.

Inchiderea pozitiilor futures si respectiv vanzarea actiunilor echivalente pe Bursa, vor avea loc la acelasi pret, permitand astfel pastrarea randamentului initial stabilit prin arbitraj.

Singurul element aleatoriu il reprezinta Apelul in Marja, care apare atunci cand pretul inregistreaza o evolutie ascendenta la BMFMS, atragand dupa sine o pierdere potentiala, care se scade din marja depusa initial. Acea pierdere potentiala reprezinta apelul in marja, care trebuie completat, pentru a mentine marja initiala completa.

De ex: Vand 10 ctr DETLV mar_06 la 14 700
Marja: 1400 (marja pe 1 ctr) x 1000 (multiplicator contractual) x10= 14 mil.lei

Evolutia pretului ascendenta : 15 000
Pierdere potentiala (Apel in marja) 14700 –15000= – 300 000/actiune x 10 ctr = 3 milioane ROL,  adica suma care trebuie completata.

Speak Your Mind

*